ΝΥΤ: Η Ελλάδα έχει σχεδόν χρεοκοπήσει

ΝΥΤ: Η Ελλάδα έχει σχεδόν χρεοκοπήσει Facebook Twitter
Φωτογραφία: Eirini Vourloumis / The New York Times
26

«Μπουλντόζες εγκαταλελειμμένες στους δρόμους της πόλης. Εξαντλημένοι χειρουργοί δουλεύουν όλη τη νύχτα. Και οι πλούσιοι διασώζουν τα φαλιρισμένα αστυνομικά τμήματα», γράφουν οι New York Times σε οδοιπορικό τους στην Ελλάδα, υπό τον τίτλο «Με τα χρήματα να στερεύουν, η Ελλάδα είναι σχεδόν χρεοκοπημένη».

Η αμερικανική εφημερίδα κάνει λόγο για «μια σχεδόν χρεοκοπημένη Ελλάδα που λαμβάνει απελπισμένα μέτρα για να συντηρήσει τα μετρητά της» και σημειώνει ότι η χώρα θα ξεμείνει από χρήματα στις αρχές του επόμενου μήνα.

Το άρθρο υπενθυμίζει τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς το ΔΝΤ τον Ιούνιο. Από τις 5 του μήνα θα πρέπει να καταβάλει 400 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, με το ποσό να διπλασιάζεται στις 8 και 9 Ιουνίου. «Σε εκείνο το σημείο, όλα τελειώνουν», δήλωσε στους ΝΥΤ υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ελληνικού οικονομικού επιτελείου.

«Σε μια κοινωνία που έζησε για δεκαετίες από τη γενναιοδωρία της κυβέρνησης, η κρίση ρευστότητας είχε ισχυρό αντίκτυπο. Πανεπιστήμια, νοσοκομεία και δήμοι αγωνίζονται να παρέχουν βασικές υπηρεσίες, ενώ οι υποχρηματοδοτούμενες αρχές ασφαλείας της χώρας χάνουν τη μάχη έναντι της εισροής παράνομων μεταναστών».

Όπως αναφέρει το άρθρο, σύμφωνα με αναλυτές η Ελλάδα λειτουργεί ήδη ως ένα χρεοκοπημένο κράτος. «Η έκκληση της κυβέρνησης για κεφάλαια ήταν εκτεταμένη. Όλες οι πρεσβείες και τα προξενεία -καθώς και οι δήμοι σε όλη την χώρα- έχουν πάρει εντολή να μεταφέρουν τα πλεονάζοντα κεφάλαιά τους στην Αθήνα. Νοσοκομεία και σχολεία έχουν αυστηρές διαταγές να μην προσλαμβάνουν γιατρούς και δασκάλους».

Παράλληλα, αναφέρεται ότι τα στελέχη εθνικής ασφάλειας παραπονούνται ότι βρίσκονται υπό έντονη πίεση να κρατήσουν στο ελάχιστο τις αεροπορικές και θαλάσσιες αποστολές, σε μια στιγμή που οι πρόσφυγες από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, σπεύδουν στις ακτές της Ελλάδας. Ακόμα και οι δικηγόροι και σύμβουλοι του υπουργείου Οικονομικών παρέχουν συμβουλές αφιλοκερδώς, τουλάχιστον προς το παρόν, τονίζει το άρθρο.

ΝΥΤ: Η Ελλάδα έχει σχεδόν χρεοκοπήσει Facebook Twitter
Φωτογραφία: Eirini Vourloumis / The New York Times

Το άρθρο φιλοξενεί δηλώσεις του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, αν και εξελέγη ως ανεξάρτητος, είναι γόνος μιας δεξιάς οικογένειας. «Τα παλιά κόμματα δεν είπαν ποτέ την αλήθεια στο λαό. Τώρα πρέπει να ζήσουμε με αυτά που μπορούμε να κάνουμε και να παράγουμε», τονίζει ο ίδιος στους NYT, που σημειώνουν ότι μετέφερε αυτό το μήνυμα σε ομιλία του στη Θήβα.

Εδώ και ένα χρόνο, η Θήβα προσπαθεί να ολοκληρώσει την ανακαίνιση του κεντρικού δρόμου της πόλης, ένα έργο ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο έχει μπει σε αναμονή, καθώς η κατασκευαστική εταιρία δεν έχει πληρωθεί εδώ και ένα μήνα. «Μία εγκαταλελειμμένη μπουλντόζα που μαζεύει σκόνηστην άκρη του δρόμου δείχνει ότι το έργο δεν θα ολοκληρωθεί σύντομα».

Για τον Κ. Μπακογιάννη το ανησυχητικό είναι ότι το έργο αυτό είναι ένα από τα πολλά έργα υποδομής στην Ελλάδα, που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τονίζει ότι ακόμη και στις χειρότερες ημέρες της λιτότητας τα έργα αυτά συνεχίζονταν, καθώς η κυβέρνηση ήξερε ότι θα λάβει πίσω τα χρήματα σε μερικές εβδομάδες. Αλλά από τις 30 Απριλίου, η κρίση ρευστότητας ανάγκασε την κυβέρνηση κυβέρνηση να σταματήσει τις πληρωμές.

Παράλληλα, η εφημερίδα επικαλούμενη ειδικούς στην ασφάλεια, αναφέρει ότι ευκατάστατες οικογένειες σε προάστια της Αθήνας δίνουν κρίσιμα κεφάλαια σε τοπικά αστυνομικά τμήματα.

Η κρίση ρευστότητας έχει μεγάλο αντίκτυπο και στα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία, τονίζεται, προσθέτοντας πως στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ο ετήσιος προϋπολογισμός έχει μειωθεί στα 10 εκατομμύρια από 40 εκατομμύρια ευρώ που ήταν πριν από την κρίση. Όσο για τα νοσοκομεία, αν και οι ασθενείς έχουν διπλασιαστεί, ο προϋπολογισμός έχει μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό.

Κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, αξιωματούχοι υγείας λένε ότι τα 140 δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα έλαβαν μόλις 43 εκατομμύρια ευρώ από το κράτος - από 650 εκατομμύρια κατά την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

ΝΥΤ: Η Ελλάδα έχει σχεδόν χρεοκοπήσει Facebook Twitter
Φωτογραφία: Eirini Vourloumis / The New York Times

Ο Θεόδωρος Γιάνναρος, επικεφαλής του νοσοκομείου Ελπίς, σημειώνει πως ο μισθός του έχει πέσει στα 1.200 ευρώ από 7.400 ευρώ που ήταν το 2010, όταν ξεκίνησε να εργάζεται εκεί. Ο ετήσιος προϋπολογισμός του νοσοκομείου έχει πέσει στα 6 εκατομμύρια ευρώ από 20 εκατομμύρια που ήταν κάποτε, ενώ έχει μειωθεί και ο αριθμός των γιατρών στους 200 από 250.

Όπως συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα, όλοι λειτουργούν με λιγότερα. Το νοσοκομείο ανακυκλώνει τα εργαλεία, αγοράζει τα φθηνότερα χειρουργικά γάντια (τα οποία κάποιες φορές σπάνε εν μέσω εγχείρησης, αναφέρει ο ίδιος) και χρησιμοποιεί κυρίως γεννόσημα φάρμακα.

«Έχουμε μάθει ότι μπορούμε να ζήσουμε με πολλά χρήματα και να επιβιώσουμε με τίποτα. Ίσως η κρίση μας κάνει καλύτερους ανθρώπους - αλλά αυτοί οι καλύτεροι άνθρωποι θα πεθάνουν αν συνεχιστεί η κρίση», αναφέρει. Ο ίδιος έπαθε καρδιακή προσβολή από το συνεχές άγχος της δουλειάς, αλλά τονίζει ότι ανησυχεί περισσότερο για τους χειρούργους του.

Ο Δημήτρης Τσάντζαλος είναι ο χειρούργος - αστέρι του νοσοκομείο, σημειώνει το άρθρο. Ο ίδιος δηλώνει εξαντλημένος, σημειώνοντας ότι έκανε συνεχόμενες 20ωρες βάρδιες τον προηγούμενο μήνα. Τονίζει ότι ένας εξασθενημένος χειρουργός είναι επικίνδυνος για τους ασθενείς.

Ο 26χρονος γιος του Θ. Γιάνναρου αυτοκτόνησε πριν από λίγες μέρες στο μετρό της Αθήνας, σημειώνει το άρθρο. Είχε τελειώσει τις σπουδές στο πανεπιστήμιο, και μη μπορώντας να βρει δουλειά βοηθούσε στο νοσοκομείο. «Δεν μπορούσε να δει κάποιο μέλλον, κανένα τρόπο να βοηθήσει την οικογένειά του», αναφέρει ο κ. Γιάνναρος. «Υπήρχε μόνο ένα κενό μπροστά του. Το κενό ενός μέλλοντος που μας το έχουν πάρει».

Ο γιατρός είπε πως καταλαβαίνει τη σημασία να τηρούνται οι δεσμεύσεις προς τους πιστωτές, όπως το ΔΝΤ, αλλά τόνισε ότι φτάνει πια. «Μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους. Ντρέπομαι που είμαι Ευρωπαίος», καταλήγει.

26

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ