Αγαπητή Α, μπα, τι θα συμβεί στο μέλλον;

Αγαπητή Α, μπα, τι θα συμβεί στο μέλλον; Facebook Twitter
20

________________
1.

Γαλλία (Toulouse/ Lyon) ή Σουηδία (Lund) για erasmus (χειμερινό εξάμηνο); - Florence and the Machine

Και τα δύο πολύ καλές υποψηφιότητες. Εγώ θα πήγαινα στη Σουηδία, να δω επιτέλους πώς είναι αυτή η χώρα που παραλίγο θα γινόταν η Ελλάδα αν δεν μας αδικούσε η διαιτησία.

________________
2.

"Αγαπητή Α,μπα,
Δεν είναι κοινώς αποδεκτό ότι δεν μπορούμε όλοι να λειτουργούμε και να δουλεύουμε με τον ίδιο τρόπο και με τους ίδιους ρυθμούς; Μιλάω για θέματα οργάνωσης και διαχείρισης του χρόνου, όσον αφορά στις υποχρεώσεις μας, επαγγελματικές ή σε επίπεδο σπουδών. Γιατί ορισμένοι θέλουν να σου υποδείξουν τι πρέπει να κάνεις και με ποιο τρόπο, και σε κάνουν να νιώθεις ανάξιος και ότι αυτά που έχεις καταφέρει, τα έχεις κερδίσει κατά τύχη;
Είμαι άτομο αναβλητικό, που βαριέται εύκολα και δεν επιβάλλομαι στον εαυτό μου. Αυτό με βασανίζει σε ένα βαθμό (επειδή δεν είμαι και ασυνείδητη), αλλά ακόμα και τελευταία στιγμή, ή με μια μικρή καθυστέρηση, τη δουλειά μου τη βγάζω. Μπορεί η καθημερινότητά μου να μην είναι σε τάξη, αλλά η ζωή μου είναι˙ βάζω στόχους και τους πετυχαίνω (και δεν εννοώ πώς θα ρίξω τον μπάρμαν το μουσάτο, που του την πέφτουν όλες οι φίλες μου). Θα 'θελα να ήμουν πιο οργανωτική και πιο επιμελής, αλλά μου είναι δύσκολο.
Αυτοί που με κάνουν να αμφιβάλλω για τον εαυτό μου δεν είναι φίλοι μου, και δεν τους ξέρω καλά για να πω αν τους εκτιμώ ή όχι. Και τότε γιατί με επηρεάζουν τα λεγόμενά τους;" - which side?

Όλο το ζουμί βρίσκεται στην τελευταία ερώτηση – διάβαζα και διάβαζα και διάβαζα και αναρωτιόμουν «σε ποιόν δικαιολογείται;» Σε ποιόν δικαιολογείσαι, λοιπόν; Ενώ έχεις περιγράψει πολύ αναλυτικά τι κάνεις και τι δεν κάνεις, για «αυτούς» δε δίνεις καμία πληροφορία, εκτός του ότι «δεν τους ξέρεις καλά». Συσκοτίζεις τόσο την ερώτηση που νομίζω ότι ξέρεις την απάντηση. Είναι η πρώτη και μάλλον δυσάρεστη εξήγηση που σου έρχεται στο μυαλό όταν χαλαρώνεις (πριν τον ύπνο, με λίγο αλκοόλ).

________________
3.

Τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που βλέπεις πως δεν έχει καθόλου αυτοπεποίθηση και πως εξαιτίας αυτού είναι δυστυχισμένος; - sweetheart

Συμβουλή; Αυτός (ρωτάς για κάποιον φίλο σου, ε;) ζήτησε ποτέ του συμβουλή;

________________
4.

"Εν αυστηρή συντομία, ελπίζοντας όμως να βγάζω νόημα: Υπάρχει διαφορά μεταξύ της θηλυκότητας και του ανδρισμού; Ποια είναι; Σχετίζεται με τη βιολογία των σωμάτων μας; Σχετίζεται με τη σχηματοποίηση των εννοιών στο κεφάλι μας; Είναι σημαντική; (εγώ πιστεύω ότι είναι τουλάχιστον ενδιαφέρουσα, γι' αυτό και σου εκθέτω το ζήτημα).

Έχω μια θεωρία που όμως δεν φαίνεται να στέκεται πολύ καλά: οι γυναίκες δέχονται μέσα τους (και ελέγχουν ποιον επιτρέπουν να μπει) ενώ οι άντρες εισέρχονται (και διεκδικούν την είσοδο, σε κάτι κατ' αρχήν άγνωστο). Μια σχηματική γέφυρα δηλαδή ανάμεσα στην τυπική λειτουργία του σεξ και αυτό που θεωρούμε θηλυπρεπή ή ανδροπρεπή συμπεριφορά. Αυτή η θεωρία μου εξηγεί μερικά πράγματα αλλά όχι όλα - γενικώς μπάζει.

""Εξηγεί"" την υποτιθέμενη διεκδικητικότητα αλλά και την απερισκεψία των ανδρών ή ""ανδροπρεπών ομοφυλόφιλων"" (κυνηγοί) και την υποτιθέμενη αμυντική στάση και τον ορθολογικό σχεδιασμό των γυναικών ή ""θηλυπρεπών ομοφυλόφιλων"" (θηράματα).

Αντιλαμβάνομαι, ωστόσο, ότι το να βρεις μια ευφάνταστη ή γλαφυρή μεταφορά, μια αναλογία ανάμεσα στον μακρόκοσμο και την ψυχολογική κατάσταση δεν σημαίνει ότι εξηγείς κάτι. Για παράδειγμα, το ""κλείνω ασυναίσθητα τα χείλη μου με τα δυο μου δάχτυλα"" δεν σημαίνει απαραίτητα ""λέω ψέματα και προσπαθώ να με συγκρατήσω"", όπως λένε κάποιοι, π.χ. για το κλασικό παράδειγμα του διαγγέλματος του ψευδόμενου Νίξον.

Καμιά φορά πιστεύω ότι οι τυπικά ""γυναικείες"" ή ""ανδρικές"" συμπεριφορές διαφέρουν μόνο διότι γνωρίζουμε το φύλο των ανθρώπων που πρωταγωνιστούν στην ιστορία που μας διηγούνται - δηλαδή δεν διαφέρουν στ' αλήθεια.

Επίσης, ελάχιστες είναι οι διαφορές ανάμεσα στην τυπική συμπεριφορά και ψυχολογία των ανδρών και των γυναικών, τις οποίες έχω διαβάσει από επιστημονικές έρευνες (μέσω εφημερίδων).

Θυμάμαι με είχε καθηλώσει η εξής σκέψη φιλικού μου προσώπου: ""Και τι είναι ο σύντροφος ή η σύντροφος; Ένας κολλητός φίλος ή μια κολλητή φίλη με τους οποίους κάνεις σεξ"". Διαφώνησα και ακόμα διαφωνώ αλλά δεν μπορώ να εντοπίσω με αρκετή ακρίβεια το γιατί.

Ντάξει, μόνο ο Τειρεσίας το ξέρει στα σίγουρα, όπως είπες κι εσύ, αλλά υπάρχει διαφορά;

Ευχαριστώ για το χρόνο σου." -

Η ερώτηση είναι κάπως αποστειρωμένη, σαν ερώτηση επιστήμονα που επικεντρώνεται σε κάτι για να βγάλει ένα συμπέρασμα που ισχύει υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Δεν είναι ασήμαντο το συμπέρασμα, αρκεί να μπορεί να συσχετιστεί με άλλα για να δημιουργηθεί ένα άλλο που θα βοηθήσει τον κόσμο να προχωρήσει. Δηλαδή, πώς μπορείς να ξεχωρίζεις τέτοιου είδους χαρακτηριστικά χωρίς να λαμβάνεις υπόψη σου τις διάφορες κοινωνίες; Αυτά που έχεις παρατηρήσει ισχύουν μόνο στην κοινωνία που ζεις.

________________
5.

Αγαπητή Α,μπα! Πώς μπορώ πολύ ευγενικά να απομακρυνθώ από άτομα που αν και συμπαθώ δεν θέλω πολύ στενές επαφές μαζί τους; Περνάω τη φάση του τρέχω και δε φτάνω και θέλω να ηρεμήσω λίγο μόνη στο σπίτι μου κάποιες ώρες...Και το έχω πει, ακριβώς ως έχει μα νιώθουν πως τους παρεξηγώ ή ότι είμαι σνομπ...Να τσακωθώ δεν θέλω (αν και το σκέφτηκα), να καταλάβουν θέλω! - φωτεινή πλευρά

Τι θέλεις να καταλάβουν; Ότι τους συμπαθείς, αλλά δε θέλεις και πολλές στενές επαφές μαζί τους; Μπορούν να το καταλάβουν αλλά μην περιμένεις ότι δε θα παρεξηγηθούν κι από πάνω, ζητάς την ομελέτα με τα άθικτα αβγά. Αν θέλεις να καταλάβουν ότι δε θέλεις να βγεις, υπάρχει πολύ απλός τρόπος: «είμαι κουρασμένη, μια άλλη φορά».

________________
6.

Ακούγοντας την τελευταία διαφήμιση των καταστημάτων JUMBO αναρωτιέμαι: "Το "νέο κύμα" είναι καλαματιανός με φλάουτο, δηλαδή;" - Τυλιγμένο Ρολό

Ένας λόγος που χαίρομαι που δε ζω στην Ελλάδα είναι ότι γλίτωσα από τις διαφημίσεις του Τζάμπο. Αλήθεια.

________________
7.

"Τελικά έμεινα με την απορία σήμερα: ποιος κουρεύει τις κομμώτριες;
" – Λίνα

 

 

________________
8.

Αγαπητή Α μπα, γιατί λένε την μαγειρεμένη κότα "κοτόπουλο"? Μόνο εμείς οι Βορειοελλαδίτες εξακολουθούμε να την λέμε "κότα" ακόμα και μαγειρεμένη? Τύπου έφαγα κότα με πατάτες.... - kotoplikti

Το κοτόπουλο δεν είναι η νεαρή κότα; Δεν έχουν ηλικιακή διαφορά;

________________
9.

"αγαπητή α,μπα
με ρώτησαν πιο είναι το αντίθετο της λέξης ""αρνιόμουνα"" και δεν ήξερα... μήπως ξέρεις εσύ ; " - vre ke kex

Α να χαθείς σαχλέ, μου το είπε ο Γρηγοράκης στο διάλειμμα και μετά τον κλώτσησα και μετά μου τράβηξε τις κοτσίδες κι έβαλα τα κλάματα και η κυρία τον έβαλε τιμωρία.

________________
10.

 

"Καλησπέρα καλή μου Α, μπα,
Πιστεύεις ότι ο ΓΑΠ είναι καλός ακαδημαϊκός; Μη τρέχω τζάμπα στα σεμινάρια του, στο Harvard!
Σε φιλώ γλυκά..." - αιώνιος φοιτητής

Στο Χάρβαρντ; Εγώ άκουσα ότι μπορείς να τον κλείσεις για γάμους και βαφτίσεις.

________________
11.

 

Πιστεύεις ότι αξίζει να δώσουμε ευκαιρίες σε μια σχέση με άνδρα που μας αρέσει και ταιριάζουμε πολύ, όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι κτητικός, ζηλιάρης και καχύποπτος απέναντί μας; Πηγαίνουμε γυρεύοντας για ψυχοφθόρες καταστάσεις που τελικά θα οδηγήσουν οπωσδήποτε σε έναν επώδυνο χωρισμό ή μήπως υπάρχει ελπίδα;
Εμπιστεύομαι τη συμβουλή σου και σ' ευχαριστώ." - Σε δίλημμα...

Κάτσε να δω την κρυστάλλινη σφαίρα μου να σου πω: το πιο πιθανό είναι ότι η συμπεριφορά του θα οδηγήσει σε επώδυνο χωρισμό, αλλά πάντα υπάρχει και μια μικρή ελπίδα.

Πολύ μου αρέσει όταν μου ζητάτε να προβλέψω το μέλλον. Ο άνθρωπος αυτός θα είναι για πάντα έτσι. Αν μπορείς να ζήσεις μ' αυτό, μείνε. Αλλιώς, φύγε.

________________
12.

"Γεια σου Α, μπά μας, θέλω να ρωτήσω τι από τα δύο πιστεύεις εσύ γιατί το τραγούδι με έχει μπερδέψει:
""Η ζωή είναι μικρή για να 'ναι θλιβερή"" ή ""Η ζωή είναι μεγάλη, μην την κάνεις καρναβάλι"" ;" - Χάρτινο Τσίρκο

________________

13.

Δική μου ερώτηση: βλέπω όλο και πιο συχνά τα διπλά εισαγωγικά (""Η ζωή είναι μικρή για να 'ναι θλιβερή""). Δεν σας φτάνουν τα πολλαπλά αποσιωπητικά και τα πενταπλά θαυμαστικά για να δείξετε τον ενθουσιασμό σας; Πρέπει να γίνουμε μάρτυρες και του βιασμού των εισαγωγικών;

Αν αυτό που θέλετε να πείτε χρειάζεται καταπάτηση των σημείων στίξης, θα πει ότι πρέπει να βρείτε άλλες λέξεις. Στίψτε λίγο το κεφάλι σας (και λυπηθείτε αυτούς που διαβάζουν).

Ναι, αντιλαμβάνομαι ότι δεν υπάρχει ερώτηση σ' αυτό που έγραψα.

20

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

12 σχόλια
Α, μπα, εμένα πάντως έχει εμφανιστεί ερώτησή μου με διπλά διαλυτικά ενώ τα είχα βάλει κανονικά! Νομίζω ότι δεν τα "διαβάζει" καλά το σύστημα;! Ή κάτι τέτοιο.
Ευχαριστώ για τη δημοσίευση της ερώτησής μου (#4) και για την απάντησή της. Σε παρακαλώ αγνόησε ένα μεταγενέστερο μήνυμά μου με το οποίο ρωτούσα αν, για κάποιο λόγο, αποφάσισες να μην την δημοσιεύσεις. Τα διπλά εισαγωγικά δεν ήταν επιλογή μου, άλλωστε και εγώ αποστρέφομαι την κατάχρηση της στίξης. Πιθανόν πρόκειται για κάποιο προβληματάκι στο σύστημα.Πράγματι, προσπάθησα να θέσω το ερώτημα όσο πιο προσεκτικά μπορούσα - αποστειρωμένα ίσως, ελπίζω όμως αποστειρωμένα από τα υπερβολικά συναισθήματα και όχι από τη διάθεση για συζήτηση. Αντιλαμβάνομαι πως αρκετά από τα ζητήματα που κάνουν τη ζωή μας πιο μπερδεμένη, πιο κουραστική και επίπονη ίσως, αλλά και πιο ενδιαφέρουσα και γεμάτη, έχουν να κάνουν με τις διαφορές ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες. Συχνά μάλιστα, κάποια από αυτά τα ζητήματα ανακύπτουν στα ερωτήματα που δημοσιεύεις.Πολλές από τις ιδιότητες που ακούω ως χαρακτηριστικές του ενός φύλου, ξαφνικά εμφανίζονται κραταιές και στο άλλο. Η κουτσομπολίστικη διάθεση, η μικροπρέπεια, η ευθύτητα, η συναισθηματική ευαισθησία, η ευαισθησία στον πόνο ή στη θέα του πόνου κάποιου άλλου ή του αίματος, η λογική διαχείριση των συναισθηματικών προβλημάτων, η ευκολία στην απιστία, η ενσυναίσθηση, η φιλοστοργία, η φιλαρέσκεια. Η ευκολία στην συνεργασία στον επαγγελματικό χώρο, η επιθετική ανταγωνιστικότητα, η συνοχή και η ειλικρίνεια στην φιλία. Ποιος θα μπορούσε με ασφάλεια να πει ότι κάποιο από αυτά είναι περισσότερο γυναικείο ή ανδρικό χαρακτηριστικό; Κι όμως, για τα περισσότερα από αυτά (και για άλλα) υπάρχουν ισχυρές και ενίοτε αντικρουόμενες απόψεις.Η κυρίαρχη και απόλυτη βιολογική διαφορά εντοπίζεται, αν δεν κάνω λάθος, μόνο στα χρωμοσώματα. Ακόμα και στα γεννητικά όργανα υπάρχουν ενδιάμεσες καταστάσεις (σπάνιες, οκ). Υπάρχουν όμως στ' αλήθεια διαφορές στον τρόπο που σκεπτόμαστε, επικοινωνούμε και ενεργούμε; Και αν ναι υπάρχει σχέση ανάμεσα σε αυτές και στις διαφορές των κορμιών μας;Από τις λίγες διαφορές που έχω διαβάσει από επιστημονική πηγή (μέσω εφημερίδων) θυμάμαι πως είναι ότι οι γυναίκες μπορούν να χειρίζονται ευχερέστερα πολύπλοκες γλωσσικές έννοιες, ενώ οι άνδρες επικοινωνούν καλύτερα με νοηματικές εικόνες. Αυτές οι μικροδιαφορές, αυτά τα δεκάδες μικρά δίπολα ιδιοτήτων και το παιχνίδι μεταξύ τους είναι μαγευτικό. Και, φυσικά, εκφράζεται και στο σεξ.Αυτή η περιοχή δεν είναι αχαρτογράφητη. Αντίθετα έχει υπερβολικά πολλούς χάρτες. Τόσους όσοι άνθρωποι αναστέναξαν ποτέ από αμηχανία μπροστά σε ένα τέτοιο αίνιγμα, όπως τα παραπάνω. Και μετά είπαν: “Γυναίκες! Τι να πεις!”. Ή είπαν: “Άντρες! Τι να πεις!”. Είπα κι εγώ να βολτάρω λίγο σε αυτήν το τοπίο, μέσα από την φιλοξενία τής οικοδέσποινας και των συνομιλητών, χωρίς να βιάζομαι να βγάλω νόημα.
#11:Δεν υπάρχει δίλημμα.Αν θες συμβουλή από παθούσα:φύγε όσο είναι καιρός ακόμη, φύγε όσο αντέχουν τα πόδια σου το τρέξιμο σαν την Φράνκα Ποτέντε στο "Τρέξε, Λόλα, τρέξε".Μην βαυκαλίζεσαι,μην χάνεις τον καιρό σου και μη φθείρεις την ψυχούλα σου σε προβληματικές περιπτώσεις, δεν θα αλλάξεις εσύ τον κόσμο.Ακόμη και η Mother Teresa να ήσουν, ο λεγάμενος θα σε βλέπει πάντα με τη σφραγίδα της αμαρτίας στο μέτωπο να στέκεσαι μπροστά στις πύλες της κολάσεως.Ακόμη και όταν χωρίσετε τελικά με δική σου πρωτοβουλία, δεν θα σε αφήσει εύκολα ήσυχη, να μου το θυμηθείς.Καλά ξεμπερδέματα και καλή τύχη σου εύχομαι, δεν έχουν χαθεί τελείως οι νορμάλ άντρες από αυτόν τον κόσμο!:)
#8: Ηλικιακό είναι το θέμα! Γιατί όταν τρώμε μοσχαράκι δε λέμε τρώω αγελάδα? (ή βόδι?) Γιατί το μοσχάρι είναι το νεαρό ζώο, που το κρέας του είναι πολύ πιο τρυφερο. Υπάρχει λόγος που τρώμε μοσχάρια και όχι αγελάδες. Αντίστοιχα, αυτό που τρώμε είναι κοτόπουλο και όχι ενήλικη κότα. Την ενήλικη κότα την κρατάμε για να κάνει αυγά και δεν τη σφάζουμε. :) #6: Πραγματικά πότε θα έρθει η άγια μέρα που θα απαλλαχθεί το ελληνικό ραδιόφωνο από αυτή τη μάστιγα??????????
Σήμερα:lyon 1 βαθμός Κελσίου, αίθριοςToulouse 6 βαθμοί Κελσίου, αίθριος Lund - 6 βαθμοί Κελσίου, σχεδόν αίθριος :PKι εγώ Lyon θα πήγαινα και όχι μόνο για τον καιρό βέβαια... Aν το ψάξεις παραπάνω θα καταλάβεις γιατί. Επίσης, θα προτιμούσα εαρινό εξάμηνο γενικά. ("Eρασμιακή" χειμερινού εξαμήνου στην Κεντρική Ευρώπη... πολύ ωραία αλλά το έχω δαγκώσει!)
#4 Αν καταλάβα καλά προσπαθείς να ερμηνεύσεις το τι είναι θυληκότητα/ανδρισμός και απο που πηγάζουν με βάση τις συμπεριφορές και νοοτροπίες που έχουν παγιωθεί εδώ και χιλιετίες στα πλαίσια της πατριαρχικής κοινωνίας. Αραγε κατά πόσο σχετικές και βοηθητικές για τους ανθρώπους του 21ου αιώνα είναι αυτές οι καλουπομένες έννοιες; Μην βασανίζεσαι...μπορείς να είσαι και τα δυο!
Πώς γίνεται να είσαι και τα δύο; Αντιλαμβάνομαι να είναι κάποιος straight άντρας αλλά με εγκεφαλικές / συναισθηματικές ευαισθησίες, δηλαδή το απολύτως ποθητό για μια γυναίκα, ή straight γυναίκα αδίστακτη και φιλόδοξη, δηλαδή ωχ παναζία μου. Αντιλαμβάνομαι επίσης να απολαμβάνει κάποιος το σεξ και με τα δύο φύλα, νταξ, περί ορέξεως αλλά αυτό είναι σεξουαλική επιλογή, δεν σημαίνει ότι κάποιος είναι και θηλυκό και αρσενικό... Για βόηθα, πώς μπορείς να είσαι και τα δύο;
Δεν αναφέρομαι σε βιολογικά χαρακτηριστικά (πχ.ερμαφροδιτισμός, αλλαγή φύλου) ούτε στην σεξουαλική προτίμηση/προσανατολισμό. Απλά σύμφωνα με τα κοινωνικά στερεότυπα για παραδειγμά το να έχει κανείς συναισθηματικές ευασθησίες θεωρείται γυναικείο χαρακτηριστικό (εξού και απαράδεκτα σχόλια τύπου 'μην κλαις εσύ είσαι άντρας' που ακόμα λενε οι Ελληνες κυριως γονείς στους γιους) ενώ η φιλοδοξία στον επαγγελματικό τομέα υποτίθεται ότι είναι αντρικό προνόμιο (εξού και το ότι οι περισσότερες επιτυχημένες γυναίκες στις επιχειρήσεις αποκαλουνται σκύλες και όχι απλά...καλοί επιχειρηματίες).Λέω λοιπόν οτι στην εποχή μας αυτές οι θεωρίες και απόψεις νόμιζα ότι θα είχαν ξεπεραστεί και όχι ακόμα να ασχολούμαστε με το τι είναι θηλυκό και τι αρσενικό...Ολοι άνθρωποι είμαστε στην τελική και έχουμε κάποια χαρακτηριστικά...και 'θηλυκα' και 'αρσενικα'. Απλά. Ολα τα άλλα είναι κατάλοιπα του παρελθόντος.
#InnerDemons: Αγάπη θα πει να έχεις φύγει απ'την χώρα σου για να γλυτώσεις τις διαφημίσεις jumbo και τα σκυλάδικα, αλλά 11.000 χλμ μακρυά να προσπαθείς ακόμα να διδάξεις τους ιθαγενείς της γραμματική και ορθογραφία. #Lena the care-bear:)