«Όχι» από τους ΑΝΕΛ στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια

«Όχι» από τους ΑΝΕΛ στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
3

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια ολοκληρώθηκε στις κοινοβουλευτικές επιτροπές με ψηφοφορία επί των άρθρων, κατά την οποία τάχθηκαν υπέρ ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Νίκος Μαυραγάννης σημείωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει επί της αρχής καθώς και τέσσερα άρθρα. Η ΝΔ και Ποτάμι επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια, η Χ.Α. καταψήφισε και το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

Οι ΑΝΕΛ διαφωνούν συγκεκριμένα με το άρθρο 1 για την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα με την προϋπόθεση της εγγραφής τους στην πρώτη Δημοτικού, τα άρθρα 7 και 8, όπου θεσπίζεται επιδοματική πολιτική για τους μετανάστες, και το άρθρο 10 που προβλέπει τη θεσμοθέτηση ειδικών οικονομικών ζωνών.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, για την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα με την εγγραφή τους στην πρώτη Δημοτικού, ο κ. Μαυραγάνης δήλωσε ότι με αυτό τον τρόπο τα παιδιά μένουν ανεκπαίδευτα και γκετοποιούνται και ζητά τα παιδιά να ολοκληρώνουν την υποχρεωτική εκπαίδευση ή τουλάχιστον το Δημοτικό. Για τη θέσπιση επιδοματικής πολιτικής επισήμανε ότι η χώρα δεν έχει τους οικονομικούς πόρους αυτή τη στιγμή για να ανταποκριθεί σε όλους, γι' αυτό πρέπει να προτιμούνται όσοι έχουν την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη. Τέλος, σχετικά με τη θέσπιση ειδικών οικονομικών ζωνών σχολίασε ότι φέρνει εργασιακό και ασφαλιστικό μεσαίωνα, καθώς δίνει το δικαίωμα στους υπουργούς Εργασίας και Εσωτερικών να θέτουν χωρίς περιορισμό τις προϋποθέσεις ασφάλισης και εργασίας σε διάφορους τόπους της Ελλάδας.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, υπεραμύνθηκε της απόδοσης ιθαγένειας στα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα με την απλή εγγραφή τους στην Α' Δημοτικού λέγοντας ότι «επιμένουμε σε αυτή τη ρύθμιση γιατί πιστεύουμε ότι ο διαχωρισμός αυτός δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά που έχουν γεννηθεί εδώ να έχουν αυτό το προνόμιο της ελληνικής ιθαγένειας». Στο πλαίσιο αυτό, απέρριψε τροπολογία που κατέθεσε το Ποτάμι για την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά που γεννιούνται στη χώρα μετά την ολοκλήρωση της έκτης Δημοτικού.

Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για το διαχωρισμό του πρώτου άρθρου σε δύο (ένα για τα παιδιά που γεννήθηκαν στη χώρα και ένα για τα παιδιά που μεγάλωσαν εδώ), διαχωρισμό που ο εισηγητής της ΝΔ, Γεώργιος Γεωργαντάς, ζήτησε, προκειμένου να ψηφίσει μόνο το δεύτερο σκέλος.

Η Τ. Χριστοδουλοπούλου κατέθεσε και μικρές νομοτεχνικές βελτιώσεις, που αφορούσαν θέματα διατυπώσεων, όπως και δύο τροπολογίες, από τις οποίες η μία αφορά ζητήματα βελτίωσης του άρθρου για την ίδρυση Διαχειριστικής Αρχής και η δεύτερη διευθετεί ζητήματα πρακτικού χαρακτήρα, όπως τη διευκόλυνση των Περιφερειών για την αντιμετώπιση ζητημάτων έκτακτων αναγκών.

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Νομοθετική πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό Ελλήνων γιατρών από τις ΗΠΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης: Νομοθετική πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό Ελλήνων γιατρών από τις ΗΠΑ

Η νομοθετική ρύθμιση που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός επιλύει το πρόβλημα της αναγνώρισης τίτλου ειδικότητας και συνακόλουθα της εξειδίκευσης που απέκτησαν Ελληνες γιατροί σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο Άδωνις Γεωργιάδης διαψεύδει ΟΕΝΓΕ και σύζυγο της γιατρού: «Δεν προερχόταν από 36ωρη εφημερία»

Πολιτική / Ο Άδωνις Γεωργιάδης διαψεύδει ΟΕΝΓΕ και σύζυγο της γιατρού: «Δεν προερχόταν από 36ωρη εφημερία»

«Σας ενημερώνω ότι μετά από έρευνα αποδεικνύεται, ότι δεν προερχόταν από 36 ώρες εφημερία, όπως ψευδώς και κατά κόρον γράφτηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για Πάπα Φραγκίσκο: Μακάρι η παρακαταθήκη της αγάπης που αφήνει να βρει την καλύτερη συνέχεια

Πολιτική / Μητσοτάκης για Πάπα Φραγκίσκο: Μακάρι η παρακαταθήκη της αγάπης που αφήνει να βρει την καλύτερη συνέχεια

«Η σκέψη μας στρέφεται στο ανά τον κόσμο ποίμνιο του Βατικανού. Ιδιαίτερα, μάλιστα, στην ελληνική κοινότητα των Καθολικών» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Οι εμπνευστές του Νομοσχεδίου μπορεί να έχουν καλές προθέσεις αλλά η ελληνική πραγματικότητα μας προσγειώνει συνήθως ανώμαλα. Θα ήθελα πολύ επιτέλους τα παιδιά αυτά να αποκτήσουν ισότιμα δικαιώματα (θα ωφεληθούν περίπου 200.000 ξένοι δεύτερης γενιάς) και μακάρι να γίνει γιατί στα πιο πολλά αξίζει μιάς και συχνά έχουν τειλειώσει και Γυμνάσιο ή Λύκειο ή κάποια Ανώτερη Σχολή. Ωστόσο το να μην τους χορηγείται ήδη από την Α Δημοτικού έχει μία κάπως σωστή βάση. Δεν είμαστε οικονομικά και η καλύτερη χώρα για να ζείς. Πολλοί πιθανόν να το εκμεταλλευτούν αυτό και με το που θα παίρνουν την ιθαγένεια, υπηκοότητα whatever σε ηλικία 7 ετών (έχοντας μάθει στην ουσία λίγα ελληνικά μόνο τα οποία γρήγορα μπορούν μετά να ξεχαστούν) ίσως μετά την Α Δημοτικού οι γονείς να τα παίρνουν και έχοντας αποκτήσει νόμιμα χαρτιά πλέον να την κάνουν και να φεύγουν για άλλες χώρες της ΕΕ. Οπότε στα χαρτιά το παιδάκι και μετέπειτα ενήλικας θα είναι Έλληνας αλλά ούτε θάχει κάποια άλλη σχέση με την Ελλάδα μιάς και δεν θα ξέρει ελληνικά. Οπότε ποιό το όφελος? Καλύτερα λοιπόν αυτή να αποκτάται μετά το πέρας του Δημοτικού αν και κατά την γνώμη μου ακόμα καλύτερα μετά την αποφοίτηση από το Γυμνάσιο. Άλλωστε τα ΑΝΗΛΙΚΑ ξένα παιδιά δεν έχουν ακόμα και τώρα πρόβλημα στο να τα δεχτεί κάοποιο σχολείο της Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκ/σης μιάς και το πρόβλημα τους μέχρι πρότινος ήταν πώς "παρανομοποιούνταν" με το που γίνονταν 18 χρονών.
"Τέλος, σχετικά με τη θέσπιση ειδικών οικονομικών ζωνών σχολίασε ότι φέρνει εργασιακό και ασφαλιστικό μεσαίωνα, καθώς δίνει το δικαίωμα στους υπουργούς Εργασίας και Εσωτερικών να θέτουν χωρίς περιορισμό τις προϋποθέσεις ασφάλισης και εργασίας σε διάφορους τόπους της Ελλάδας"...Ωπα, ώπα, υπάρχει τέτοιο πράγμα στο νομοσχέδιο;