Δεν θέλουμε να μιλάμε για αδιέξοδο, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφορικά με τη διακοπή των διαπραγματεύσεων. Επισήμανε πως το μοναδικό πλάνο της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια συμφωνία με τους εταίρους.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε πως σενάρια για δημοψήφισμα ή εκλογές δεν είναι στο τραπέζι. Πρόσθεσε πως «γνωρίζαμε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες, όταν οι απαιτήσεις των πιστωτών είναι σκληρές και όταν η κυβέρνηση αυτή έχει εκλεγεί με σαφή εντολή». Όπως είπε, θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για αμοιβαία επωφελή λύση. Καμία πλευρά δεν έχει συμφέρον να μην υπάρξει συμφωνία, τόνισε χαρακτηριστικά. Ανέφερε ότι τα επόμενα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης θα καθοριστούν στην συνεδρίαση της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης.
Σχετικά με τις χθεσινές διαπραγματεύσεις, επανέλαβε ότι οι τεχνοκράτες εκ μέρους των θεσμών προσήλθαν χωρίς εξουσιοδότηση για διαπραγμάτευση. Αναφορικά με την συμφωνία είπε, ότι αυτή πρέπει να έχει χαρακτηριστικά «έντιμης συμφωνίας», που θα μπορεί να εγκριθεί από τον πρωθυπουργό, το υπουργικό συμβούλιο και τη Βουλή. Όπως σημείωσε, το χρονικό όριο της διαπραγμάτευσης είναι η επίτευξη αυτής της «έντιμης συμφωνίας».
Αναφέρθηκε στις διαφορετικές θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ λέγοντας, ότι προκειμένου οι δανειστές της χώρας να συγκεράσουν τις διαφορετικές τους απόψεις, συνταιριάζουν τα χειρότερα σενάρια των δύο εκδοχών και έθεσε το ερώτημα αν οι Ευρωπαίοι θέλουν το ΔΝΤ, αλλά με όλες τις θέσεις του. Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ προτείνει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και την Ελλάδα να προχωρά σε σκληρές μεταρρυθμίσεις, ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποκλείουν την αναδιάρθρωση του χρέους και κρατούν ηπιότερη στάση ως προς τις μεταρρυθμίσεις.
Όσον αφορά τις αντιπροτάσεις της κυβέρνησης στους πιστωτές, ο Γ. Σακελλαρίδης είπε πως η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει μέτρα απόδοσης στο 1,9% του ΑΕΠ, ενώ το υπόλοιπο ως το 2,5% του ΑΕΠ -που είναι η πρόβλεψη των δανειστών για το δημοσιονομικό κενό- καλυπτόταν από διοικητικά μέτρα όπως η ρύθμιση των 100 δόσεων. Στα μέτρα βέβαιης απόδοσης συμπεριέλαβε τον ΦΠΑ, μέτρα αναδιανεμητικού χαρακτήρα και τον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων. Ειδικά για τον ΦΠΑ τόνισε ότι η κυβέρνηση φροντίζει ώστε τα βασικά αγαθά να ενταχθούν σε χαμηλότερους συντελεστές.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, διευκρίνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνεί με την εκτίμηση των δανειστών για δημοσιονομικό κενό ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ωστόσο πρόσθεσε ότι τα διοικητικά μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση, όπως πάταξη λαθρεμπορίου καυσίμων, καταπολέμηση φοροδιαφυγής, ρύθμιση 100 δόσεων και ενοποίηση ταμείων, υπερβαίνουν το ποσό των 600 εκ. ευρώ, αλλά δεν έγιναν δεκτά από τους θεσμούς. Επιβεβαίωσε ότι υπήρχε πρόταση για μείωση αμυντικών δαπανών αλλά ούτε αυτή έγινε δεκτή από τους θεσμούς.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε πως δεν υπάρχει ελληνικό αίτημα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ούτε υπήρξε επικοινωνία του πρωθυπουργού με τους ηγέτες, Γερμανίας και Γαλλίας και τον πρόεδρο της Κομισιόν.
Αναφορικά με την πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, εξέφρασε τη πεποίθησή του ότι θα υπάρξει συμφωνία και η δόση θα πληρωθεί κανονικά. Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως δεν πιστεύει ότι το ΔΣ της ΕΚΤ θα πάρει απόφαση που θα πλήττει τις ελληνικές τράπεζες εν μέσω διαπραγμάτευσης και ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για την ψυχραιμία που επιδεικνύει, παρά «τα κελεύσματα περί του αντιθέτου».
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, είπε ότι ο πρωθυπουργός είναι πάντα διαθέσιμος να συναντηθεί με όποιον πολιτικό αρχηγό του δημοκρατικού τόξου επιθυμεί μια τέτοια συνάντηση.
σχόλια