Άμεση ήταν η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στην επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Το Μαξίμου δεν ακολούθησε τη συνήθη πρακτική των non paper και εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για τις κατηγορίες Γιούνκερ την οποία υπογράφει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Ο κος Σακελλαρίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή των σημερινών δηλώσεων του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
"Το κείμενο που παραδόθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό την προηγούμενη Τετάρτη επισήμως από τους θεσμούς περιλάμβανε 10% αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και αύξηση 4,5% στο ΦΠΑ στα φάρμακα, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ κατά 1,8 δισ. και μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ.
Ποτέ δεν είπαμε ότι είναι άποψη της Κομισιόν και του κ. Γιουνκέρ προσωπικά, αλλά ότι είναι συνθετική πρόταση των τριών θεσμών. Είναι θετικό που ο κ. Γιούνκερ καταθέτει την διαφοροποίησή του ως προς αυτές τις κατευθύνσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις με ισοδύναμα μέτρα, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό, μεταφέροντας παράλληλα τα βάρη από τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, ενώ έχει προτείνει και την μείωση των αμυντικών δαπανών."
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι λέει ψέματα και υποστήριξε πως δεν μεταφέρονται σωστά οι θέσεις του στους Έλληνες πολίτες.
Δεν με ενδιαφέρει η ελληνική κυβέρνηση, με ενδιαφέρουν οι Έλληνες πολίτες που έχουν πληγεί, τόνισε ο κ. Γιούνκερ, κάνοντας αναφορά στα αδύναμα στρώματα που επλήγησαν περισσότερο από τα μέτρα προσαρμογής.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Γιούνκερ είπε, σε έντονο ύφος, ότι από την Κυριακή και έπειτα δεν είχε καμία επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και τόνισε πως εκείνος αποφάσισε τη διακοπή των συνομιλιών γιατί ήταν αδιέξοδες εξαιτίας των ελληνικών θέσεων.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν είναι υπέρ της αύξησης του ΦΠΑ σε φάρμακα και ηλεκτρικό ρεύμα και υπογράμμισε πως ο Αλέξης Τσίπρας το γνωρίζει πολύ καλά αυτό.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι πρότεινε στον Έλληνα πρωθυπουργό ένα πρόγραμμα 35 δισ. ευρώ από τώρα ως το 2020, προκειμένου να στηριχθούν οι επενδύσεις στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ακόμη ότι ο διάλογος εντός και εκτός Ελλάδος θα ήταν ευκολότερος αν η κυβέρνηση έλεγε επακριβώς αυτό που η Κομισιόν προτείνει, ως ένας εκ των τριών θεσμών, και ολοκλήρωσε λέγοντας: "Κατηγορώ τους Έλληνες που λένε πράγματα στον ελληνικό λαό που δεν ανταποκρίνονται σε αυτά που είπα στον Έλληνα Πρωθυπουργό".