Σκάνδαλο στην Ιταλία: Πώς εμπλέκονται Βατικανό, Μοσάντ, Qatargate και ρωσικοί στόχοι με εταιρεία ερευνών 

Σκάνδαλο στην Ιταλία: Πώς εμπλέκονται Βατικανό, Μοσάντ, Qatargate και ρωσικοί στόχοι με εταιρεία ερευνών  Facebook Twitter
0

Διαστάσεις εκτός συνόρων λαμβάνει το σκάνδαλο χακαρίσματος και υποκλοπών που συνταράσσει την Ιταλία, καθώς όπως αποκαλύπτει το Politico, το Βατικανό αλλλά και η Μοσάντ είχαν κομβικό ρόλο στις παρακολουθήσεις. Το συγκεκριμένο σκάνδαλο επίσης δείχνει να συνδέεται με το Qatargate, όπου κατηγορούνται πως χρηματίζονταν Ευρωπαίοι πολιτικοί - μεταξύ των εμπλεκομένων ήταν και η Εύα Καϊλή.

Στοιχεία από την ιταλική αστυνομία δείχνουν ότι ξένες δυνάμεις ήταν μεταξύ εκείνων που χρησιμοποίησαν μία ιδιωτική εταιρεία ερευνών με έδρα το Μιλάνο για να διεισδύσουν σε βάσεις δεδομένων κρατικής ασφάλειας με στόχο τη λήψη μυστικών πληροφοριών σχετικά με την οικονομική δραστηριότητα και τις ιδιωτικές τραπεζικές συναλλαγές προσώπων από όλο το κοινωνικό φάσμα, αλλά και σχετικά με εν εξελίξει αστυνομικές έρευνες.

Στο επίκεντρο του σκανδάλου βρίσκεται η ιταλική εταιρεία πληροφοριών Equalize, η οποία φέρεται να χάκαρε πληροφορίες για χιλιάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, επιχειρηματιών, αθλητών, ακόμη και μουσικών. Τώρα προκύπτει ότι η εταιρεία εργαζόταν για τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες -τη Μοσάντ- και το Βατικανό, όπως δείχνουν οι αστυνομικές υποκλοπές που διέρρευσαν σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Μέλη του δικτύου hacking συναντήθηκαν με πράκτορες της Μοσάντ 

Μέλη του δικτύου hacking, συμπεριλαμβανομένου του Νούντσιο Σαμουέλε Καλαμούτσι -του άνδρα που οι εισαγγελείς κατηγορούν για την ενορχήστρωση του σχεδίου- συναντήθηκαν με δύο Ισραηλινούς πράκτορες στο γραφείο της εταιρείας στο Μιλάνο τον Φεβρουάριο του 2023 για να συζητήσουν ένα έργο αξίας 1 εκατομμυρίου ευρώ, σύμφωνα με τις παρακολουθήσεις της αστυνομίας που διέρρευσαν τώρα, όπως μεταδίδει το Politico.

Το συγκεκριμένο έργο αφορούσε σε μια επιχείρηση στον κυβερνοχώρο εναντίον ρωσικών στόχων, συμπεριλαμβανομένου του άγνωστου «δεξιού χεριού» του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και ανακάλυψε το οικονομικό ίχνος που οδηγεί από τους τραπεζικούς λογαριασμούς πλούσιων προσώπων στη ρωσική ομάδα μισθοφόρων Wagner. Οι πληροφορίες αυτές έπρεπε στη συνέχεια να διαβιβαστούν στο Βατικανό.

Δεν είναι σαφές από τα έγγραφα που διέρρευσαν γιατί οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και το Βατικανό εμπλέκονταν με την αμφιλεγόμενη εταιρεία του Μιλάνου και ποιοι ήταν οι λόγοι για την αναζήτηση πληροφοριών για ρωσικούς στόχους, αλλά η παρουσία τους στον φάκελο έχει επεκτείνει δραματικά το πεδίο της εκτεταμένης έρευνας στην Ιταλία. Το Βατικανό δεν απάντησε σε γραπτό αίτημα για σχολιασμό από το POLITICO.

Πώς εμπλέκεται το Qatargate

Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες υποκλοπές που αποκαλύφθηκαν, οι Ισραηλινοί πρότειναν συνεργασία για την ανταλλαγή πληροφοριών, προσφέροντας «όλα τα πρωτότυπα έγγραφα» από το λεγόμενο σκάνδαλο Qatargate της ΕΕ, το οποίο αφορούσε ισχυρισμούς ότι άτομα που συνδέονται με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δέχονταν χρήματα ή δώρα σε αντάλλαγμα για έργα που θα έπαιρνε το κράτος του Κόλπου στις Βρυξέλλες. Πρόσφεραν επίσης στην ιταλική εταιρεία πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν έναν από τους φερόμενους πελάτες της Equalizer, τον ιταλικό ενεργειακό γίγαντα Eni, με πληροφορίες σχετικά με την «παράνομη διακίνηση ιρανικού αερίου με ιταλικές εταιρείες».

Η ισραηλινή πρεσβεία στη Ρώμη αρνήθηκε να σχολιάσει. Η Eni επιβεβαίωσε σε δήλωσή της ότι είχε προσλάβει την Equalize για «μια ερευνητική αποστολή για να υποστηρίξει τη στρατηγική και την άμυνά της σε διάφορες ποινικές και αστικές υποθέσεις», αλλά είπε ότι δεν γνώριζε τυχόν παράνομες δραστηριότητες της εταιρείας.

Ο Ιβάν Σκαλφαρότο, γερουσιαστής του αντιπολιτευόμενου κεντρώου κόμματος Italia Viva, είπε στο POLITICO ότι ο ρόλος ξένων παραγόντων στο σκάνδαλο πρόσθεσε «μια περαιτέρω ανησυχητική διάσταση σε ένα φαινόμενο που παρουσιάζει στρατηγικούς κινδύνους για τη χώρα».

Ταγιάνι: Απαράδεκτο χακάρισμα, είχε σκοπό να εκβιάσει

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε την Τετάρτη ότι το «απαράδεκτο» χακάρισμα, που είχε σκοπό «να εκβιάσει, να επιτεθεί ή να πιέσει» πολιτικούς, και οι διασυνδέσεις των χάκερ πέρα ​​από τα εθνικά σύνορα, το έκαναν «πολύ πιο σοβαρό». Ο Ταγιάνι διέταξε τη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας για την προστασία του υπουργείου του και των πρεσβειών της Ιταλίας στο εξωτερικό.

Άλλες χώρες είναι πιθανό να ενταχθούν στην ιταλική έρευνα.

Ο Καλαμούτσι, ο οποίος προηγουμένως καυχιόταν ότι διείσδυσε στο Πεντάγωνο με τη συλλογικότητα των χακτιβιστών Anonymous, αναφέρθηκε συχνά σε δεκάδες χάκερ που εργάζονταν γι 'αυτόν στο Κόλτσεστερ της Αγγλίας. Η εταιρεία έκανε επίσης χρήση διακομιστών στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Λιθουανία, όπου ένιωθαν ότι ήταν λιγότερο ευάλωτοι, σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν.

Οι εισαγγελείς διέταξαν την κατάσχεση ενός διακομιστή στη Λιθουανία και αξιολογούν εάν θα υποβάλουν αίτημα σε ανακριτές στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με δημοσιεύματα ιταλικών μέσων ενημέρωσης.

Τέσσερις ύποπτοι που βρίσκονται επί του παρόντος σε κατ' οίκον περιορισμό σε σχέση με την υπόθεση παρευρέθηκαν σε ακρόαση στο Μιλάνο την Πέμπτη, αλλά αρνήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις του δικαστή. Ο Καλαμούτσι είναι «πρόθυμος να ξεκαθαρίσει τη θέση του» μόλις σκιαγραφηθεί μια πλήρης εικόνα της έρευνας, δήλωσαν οι δικηγόροι του. Ορισμένοι από τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν εναντίον του «είναι εμπειρικά ανέφικτοι», πρόσθεσαν οι δικηγόροι.

Με πληροφορίες από το Politico

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ