Σήμερα το πρωί στα γραφεία της ANIMA, της οργάνωσης για την περίθαλψη άγριων ζώων, κατέφθασε μια κούτα με μικρές κουκουβάγιες οι οποίες βρέθηκαν άστεγες όταν οι ιδιοκτήτες του σπιτιού όπου είχαν φωλιάσει, τους ξήλωσαν τη φωλιά. Τα μικρά παραδόθηκαν στο δασαρχείο Ηρακλείου και από εκεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ηρακλείου για να καταλήξουν στην ΑΝΙΜΑ, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες φροντίδες.
Τα γεμάτα χνούδι μικρά ανήκουν στο γένος Tyto Alba, στα ελληνικά γνωστό ως Τυτώ ή Ανθρωποπούλι, λόγω του ιδιαίτερου προσώπου του. Η Τυτώ είναι πουλί που συναντά κανείς σε όλη την Ελλάδα και θεωρείται δεινός ποντικοκυνηγός. Λέγεται ότι μια μάνα με μικρά θα κυνηγήσει από 4.000 μέχρι 6.000 ποντίκια για να τα αναθρέψει από τον Μάρτη που τα γεννά έως τον Ιούλιο. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που πολλοί αγρότες θεωρούν μεγάλη τύχη να φωλιάζει το συγκεκριμένο πουλί στο κτήμα τους.
Η Τυτώ είναι ένα πουλί φιλικό στον αγρότη. Αν εξοντώνουμε τέτοια ζώα δεν θα πρέπει να απορούμε γιατί γεμίζει ποντίκια η επαρχεία. Ευτυχώς τα συγκεκριμένα πουλιά στάθηκαν τυχερά
Η Τυτώ φωλιάζει σε παλιά πέτρινα σπίτια, εσοχές σε καμινάδες ή σε βράχους στην φύση. Το βράδυ μάλιστα, είναι πιθανό να ακούσεις τα μικρά να κάνουν έναν θόρυβο σαν βαριά ανάσα. Πρόκειται για έναν θόρυβο που έχει εμπνεύσει πολλές ιστορίες φαντασμάτων για τα παλιά ή εγκαταλελειμμένα σπίτια που κατοικεί η Τυτώ και που στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να ενόχλησε τους ανθρώπους που τους γκρέμισαν τη φωλιά.
Αν και η Τυτώ δεν είναι είδος προς εξαφάνιση, έχει παρατηρηθεί ότι ο πληθυσμός της μειώνεται με τα χρόνια. Οι αιτίες είναι η αδυναμία εύρεσης θέσεων για να φωλιάζει, μιας και έχουν μειωθεί οι αριθμοί των πέτρινων και ξύλινων σπιτιών καθώς και τα ποντικοφάρμακα, τα οποία συσσωρεύουν στον οργανισμό της όταν τρώει δηλητηριασμένα θηράματα.
Τα μικρά που αυτή τη στιγμή φυλάσσονται στα κεντρικά της ΑΝΙΜΑ, πρόκειται να μεγαλώσουν και να ζήσουν κανονικά, χωρίς τους γονείς τους και το αρχικό τους σπίτι. Σύντομα θα σταλούν σε κτήματα βιοκαλλιεργητών με τους οποίους συνεργάζεται η ΑΝΙΜΑ, οι οποίοι θα αναλάβουν να τα αναθρέψουν και να τα μυήσουν στο κυνήγι μικρών ζώων. Οι κουκουβάγιες θα μένουν σε εξωτερική φωλιά, στην οποία οι καλλιεργητές θα βάζουν τροφή κάθε δεκαπέντε μέρες. Με τον καιρό τα μικρά θα μάθουν να αναγνωρίζουν το θήραμά τους και θα ξεκινήσουν τα νυχτερινά τους κυνήγια.
Όπως με ενημέρωσε η Μαρία Γανωτή από την ΑΝΙΜΑ, η πράξη της καταστροφής των φωλιών άγριων ζώων θεωρείται ποινικό αδίκημα και σε αυτό μπορεί να οδηγήσει μόνο η «βλακώδης άγνοια». Όπως μου εξήγησε «Η Τυτώ είναι ένα πουλί φιλικό στον αγρότη. Αν εξοντώνουμε τέτοια ζώα δεν θα πρέπει να απορούμε γιατί γεμίζει ποντίκια η επαρχεία. Ευτυχώς τα συγκεκριμένα πουλιά στάθηκαν τυχερά».
Trivia: Στην αρχαιότητα η μορφή της Τυτούς είχε εμπνεύσει τους αγγειογράφους να απεικονίσουν τις Ερινύες.
ΑΝΙΜΑ, Μενελάου 134, Καλλιθέα. 2109510075
σχόλια