Ακτιβιστές καλλιτέχνες ενταφίασαν σε γερμανικά κοιμητήρια μετανάστες που πνίγηκαν στη Μεσόγειο προκειμένου να μεταφέρουν "στην καρδιά της Ευρώπης" αυτά τα "θύματα της ευρωπαϊκής πολιτικής εσωστρέφειας", όπως εξήγησαν σήμερα.
Γύρω στο μεσημέρι, ένας Σύρος 60 ετών που έχασε τη ζωή του στη Μεσόγειο ενταφιάστηκε σε κοιμητήριο του Βερολίνου, έπειτα από μια τελετή παρουσία ενός ιμάμη και δεκάδων ανθρώπων.
"Υπάρχουν κάποιοι που μιλούν για δυστυχήματα στη Μεσόγειο ή για τραγωδία, όμως αυτά δεν είναι δυστυχήματα, είναι εγκλήματα (...) που συμβαίνουν εξ ονόματός μας, εξ ονόματος όλων των Ευρωπαίων", εξήγησε ο Φίλιπ Ρουχ, ο ιδρυτής του "Κέντρου για την Πολιτική Ομορφιά", μιας ομάδας καλλιτεχνών ακτιβιστών. "Όμως εγώ δεν γνωρίζω κανέναν που να λέει ότι εξ ονόματός του θα πρέπει να πεθαίνουν άνθρωποι στα σύνορα της Ευρώπης", πρόσθεσε.
Τα μέλη της ομάδας διαβεβαίωσαν ότι έλαβαν την έγκριση της οικογένειας του 60χρονου και ότι έκαναν όλες τις αναγκαίες διοικητικές πράξεις για να μεταφέρουν τον νεκρό από τη Σικελία στη Γερμανία. Το πτώμα δεν είχε ταφεί στην Ιταλία αλλά είχε παραμείνει για έξι εβδομάδες στο ψυγείο του νεκροτομείου.
Στον ιστότοπό της, εξηγώντας το νόημα της δράσης της που αποκαλείται "Die Toten kommen" ("Οι νεκροί έρχονται") η ομάδα τονίζει ότι ήθελε να μεταφέρει "τα θύματα της ευρωπαϊκής πολιτικής εσωστρέφειας" από τα σύνορα της Ευρώπης στην καρδιά της, μέχρι "το διοικητικό κέντρο αυτού του ευρωπαϊκού καθεστώτος άμυνας".
Ο ιμάμης Αμπντάλα Χατζίρ, που παρέστη στην τελετή, τόνισε ότι δεν επρόκειτο για "διαδήλωση" αλλά για "μια στιγμή στοχασμού". "Είμαι εδώ ως ιμάμης για να κηδέψω αυτόν τον άνδρα με αξιοπρέπεια" και "να τιμήσω αυτούς τους ανθρώπους που αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή και βρήκαν τον θάνατο", είπε χαρακτηριστικά.
Το Κέντρο για την Πολιτική Ομορφιά είχε κηδέψει άλλον έναν μετανάστη την Τρίτη και σχεδιάζει να οργανώσει μια διαδήλωση έξω από την καγκελαρία την Κυριακή. "Χρειαζόμαστε αυτόν τον χώρο μπροστά από την καγκελαρία για να δημιουργήσουμε ένα κοιμητήριο, έναν τόπο μνήμης για όλα τα θύματα του στρατιωτικού αποκλεισμού της Ευρώπης" είπε ο Ρουχ εκφράζοντας την ελπίδα ότι η δράση της ομάδας "θα αφυπνίσει την κοινωνία".
σχόλια