Η ώρα του Ντράγκι σήμερα - Στις 12 η κρίσιμη συνεδρίαση

Η ώρα του Ντράγκι σήμερα - Στις 12 η κρίσιμη συνεδρίαση Facebook Twitter
2

Στραμμένα στον Μάριο Ντράγκι είναι σήμερα όλα τα βλέμματα ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης που θα ορίσει την επόμενη μέρα των τραπεζών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας  συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να επανεξετάσει την κατάσταση στην Ελλάδα, να αξιολογήσει τις συνθήκες ρευστότητας των τραπεζών και να αποφασίσει για το αν θ΄αυξηθεί το όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ΕLA).

 

Για την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ κλήθηκε να απαντήσει σήμερα το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών, Ν. Βούτσης σε εκπομπή του ΜΕΓΚΑ. Για το εάν υπάρχουν διαβεβαιώσεις για στήριξη του τραπεζικού συστήματος μέχρι το δημοψήφισμα μετά και τις χθεσινές επαφές με τον Μάριο Ντράγκι απάντησε αρνητικά, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι "το κλίμα με τον κ. Ντράγκι ήταν πάρα πολύ καλό όπως και με μερικούς άλλους ακόμα και σε αυτό το Eurogroup και στη σύνοδο κορυφής δεν υπήρχε το 18-0 επί της ουσίας".

 

Αναγνώρισε όμως ότι δεν έχει αυταπάτες να πει "οτι θα πάρει μια εντολή έντολη ο κ. Ντράγκι και είμαστε σίγουροι γι' αυτό έτσι ώστε να μην σταματήσει ο ELA που υπό κανονικές συνθήκες μέχρι Τρίτη βράδυ επειδή είμαστε στο πρόγραμμα είναι εξασφαλισμένα, με αυτή την έννοια είναι πράγματι παιζόμενα όλα αυτά".

Σύμφωνα με το eurotoday.gr η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παίξει κομβικό ρόλο στο αν η Ελλάδα θα αποφύγει τους κεφαλαιακούς ελέγχους πριν την διενέργεια του δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου ενώ η αιφνιδιαστική προκήρυξη δημοψηφίσματος το βράδυ της Παρασκευής από τον Αλέξη Τσίπρα δημιουργεί μεγάλο πονοκέφαλο στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

 

Χωρίς ένα πρόγραμμα διάσωσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της ως το τέλος Ιουνίου, η Ελλάδα πιθανότατα θα αθετήσει την πληρωμή 1,55 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 30 Ιουνίου. Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία για την ΕΚΤ, είναι πως η χώρα δεν θα βρίσκεται πια κάτω από την ομπρέλα ενός προγράμματος διάσωσης των κυβερνήσεων της ευρωζώνης που λήγει την ίδια ημέρα.

Η ΕΚΤ μπορεί να αναγκαστεί να αποφασίσει αν θα «κάμψει» τους κανονισμούς της για να κρατήσει ζωντανές τις ελληνικές τράπεζες με έκτακτα δάνεια, τα οποία ανέρχονται ήδη σε 89 δισ. ευρώ, μέχρι να διενεργηθεί το δημοψήφισμα ή να περιορίσει την χρηματοδότηση και να διακινδυνεύσει την πυροδότηση μιας νέας τραπεζικής κρίσης.

Εν τω μεταξύ οι μεγάλες εκροές καταθέσεων από την Ελλάδα αυτό το Σαββατοκύριακο θα αυξήσουν την πίεση στην ΕΚΤ να αποφασίσει πιο γρήγορα την στρατηγική της.  Όπως αναφέρει το eurotoday.gr για πολλούς μήνες ο κ. Ντράγκι δεν έχει κάνει κάποια κίνηση που θα προκαθόριζε τις αποφάσεις στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες για την χορήγηση περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα. «Είναι μια πολιτική απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί από εκλεγμένους πολιτικούς και όχι από κεντρικούς τραπεζίτες» είχε δηλώσει στις 15 Ιουνίου.

 

Τώρα θα πρέπει να πάρει μια πολύ κρίσιμη απόφαση και πιθανότατα θα αναζητήσει καθοδήγηση από την πλευρά των πολιτικών, εκτιμά ο αναλυτής της UBS.

Τα σενάρια για κλειστές τράπεζες από Δευτέρα αρχίζουν να πυκνώνουν τα τελευταία 24ωρα. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν οι ελληνικές τράπεζες άφησε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν χθες, μετά το τέλος του Eurogroup.

 

O κ. Νούναν ανέφερε πως τα επόμενα 24ωρα κάθε ενδεχόμενο παραμένει ανοιχτό για το τραπεζικό σύστημα και πως όλα θα κριθούν στο αν η ΕΚΤ επεκτείνει τον ΕLA. Αν δε το κάνει, τότε μπορεί να είναι καλύτερα οι τράπεζες να μείνουν κλειστές τη Δευτέρα, ανέφερε σύμφωνα με όσα μετέδωσε στο έκτακτο πρόγραμμά του το ΜΕΓΚΑ.

Ανταποκριτής της Liberation μετέδωσε νωρίτερα πως η ΕΚΤ θα διακόψει τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν αποφασίσει αύριο κιόλας να προχωρήσει σε capital controls.

 

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Έχω φτάσει πλέον να συμμερίζομαι την περίεργη θέση κυνικών συμπολιτών μου που ελπίζουν σε κάποιο πατατράκ τύπου Κύπρου , μπας και ταραχτεί και κατ'επέκταση συνέλθει , όχι η ψεκασμένη κυβέρνηση , αλλά ο ψεκασμένος λαός που πιθανολογώ ότι ακόμη και τώρα την στηρίζει. Με αυτήν την έννοια , ίσως και θα ήταν καλό και ελπιδοφόρο να πάρει η ΕΚΤ την απόφαση να παύσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες , προκειμένου να στηρίξει σε τελική ανάλυση την Ελλάδα.