Τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι θα έπρεπε να υπάρξει παράταση στο Ελληνικό Πρόγραμμα, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργίαδης, σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης. Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η Κύπρος ήταν το μόνο κράτος μέλος που είχε εκφράσει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους.
Στην αρχική του δήλωση, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε συγκεκριμένα: «Θα ήθελα να εκφράσω την έντονη ανησυχία μου για το ζοφερό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα.
Οι Έλληνες πολίτες έχουν υποστεί πολλά τα τελευταία χρόνια και δυστυχώς νέες μεγάλες δυσκολίες ίσως προκύψουν στο επόμενο διάστημα.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα με αστείρευτη παραγωγική δυνατότητα, η οποία, όμως, σε ένα μεγάλο βαθμό, παραμένει ανεκμετάλλευτη, λόγω σοβαρότατων διαρθρωτικών προβλημάτων και στρεβλώσεων.
Και είναι για αυτό που στο Eurogroup έχω εκφράσει τη θέση πως το όποιο Ελληνικό Πρόγραμμα θα έπρεπε να ήταν προσανατολισμένο προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης και των μεταρρυθμίσεων, που θα διόρθωναν αυτές τις στρεβλώσεις, και όχι προς την κατεύθυνση των φόρων.
Θεωρώ πως οι αυξήσεις στην φορολογία αποτελούν την χειρότερη μορφή λιτότητας την οποία φορτώνεται, όχι το κράτος, αλλά οι πολίτες και οι επιχειρήσεις. Είναι μέτρο αντιαναπτυξιακό που επιτείνει την ύφεση.
Θέση της Κύπρου ήταν, επίσης, πως θα έπρεπε να υπάρξει παράταση στο Ελληνικό Πρόγραμμα. Θα ήταν καταστροφικό για μια χώρα να είναι ταυτόχρονα εκτός αγορών και εκτός Προγράμματος. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε, επίσης, σε ακόμη πιο έντονη λιτότητα.
Διευκρινίζω, όμως, πως το χθεσινό Eurogroup δεν εξέτασε καν το ενδεχόμενο παράτασης του Προγράμματος. Αυτό ήταν το ζητούμενο της πολύμηνης διαπραγμάτευσης που είχε προηγηθεί και η οποία δυστυχώς δεν είχε θετική κατάληξη. Και το κυριότερο, μια απόφαση για παράταση προϋποθέτει έγκριση από εθνικά Κοινοβούλια και Κυβερνήσεις. Αυτό έγινε τον περασμένο Δεκέμβρη, αυτό έγινε και τον περασμένο Φεβρουάριο, πάντοτε με την στήριξη και της Κύπρου.
Και αυτή είναι και η απάντησή μου προς όσους στο εσωτερικό θέτουν ερώτημα για τη στάση της Κύπρου σε σχέση με την παράταση του Ελληνικού Προγράμματος. Θα αντιστρέψω όμως το ερώτημα: Οι ίδιοι συμφωνούν και υποστηρίζουν την παράταση της παραμονής της Ελλάδας σε Πρόγραμμα, ή θέλουν την κατάργησή του; Ή μήπως η θέση τους αλλάζει κάθε τρεις μέρες;
Η Κύπρος ήταν, επίσης, το μόνο κράτος μέλος που είχε καθαρή θέση σε σχέση με το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους. Υπενθυμίζω πως η Κύπρος ήδη έχει επωμιστεί τεράστιο βάρος προς αυτήν την κατεύθυνση. Η απόφαση για την απομείωση του ελληνικού χρέους το 2012 επέφερε κόστος 4,5 δις, το οποίο τελικά πληρώθηκε από τους καταθέτες με το κούρεμα. Άλλα 330 εκ. είναι τα δάνεια που έχουν δοθεί από την Κύπρο προς την Ελλάδα μέσω του προγράμματος στήριξης. Και για αυτό το ποσό των 330 εκ., το οποίο είναι σημαντικό για τα μεγέθη της κυπριακής οικονομίας, είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε την όποια ρύθμιση που θα ξαλάφρωνε περαιτέρω το ελληνικό χρέος.
Η στήριξη λοιπόν της Κύπρου δεν περιορίζεται σε ανακοινώσεις και ατάκες για εσωτερική κατανάλωση, αλλά είναι ουσιαστική, έστω και εάν συνεπάγεται κόστος.
Και τέλος, κυρίαρχη θέση της Κυπριακής Κυβέρνησης είναι πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ και στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή, εξάλλου, είναι και η διακηρυγμένη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Διερωτώμαι πάντως ποια είναι η θέση, για παράδειγμα του ΑΚΕΛ, για αυτό το ζήτημα; Θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, όπως επιδιώκει η Ελληνική Κυβέρνηση; Δεν έχω ακούσει.
Και ένα σχόλιο για την Κύπρο: Η κυπριακή οικονομία, ασχέτως ελληνικών εξελίξεων, ακολουθεί την δική της πορεία σταθεροποίησης και ανάκαμψης και είναι, συνεπώς, επαρκώς προστατευμένη από την όποια εξέλιξη. Παρόλα αυτά, το Eurogroup έχει λάβει μια σημαντική απόφαση ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα που ενδεχομένως κριθούν αναγκαία, για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει καμία μετάδοση αστάθειας και αβεβαιότητας στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.
Δεν ανησυχώ λοιπόν για την Κύπρο, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα συνεχίσουμε τη δική μας προσπάθεια, με σοβαρότητα και αξιοπιστία και ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να χαθεί η λογική πίσω από τους λαϊκισμούς, τα συνθήματα και τις επιλογές των άκρων».
Ακολούθως, απαντώντας σε ερώτηση εάν έχει εξεταστεί το ενδεχόμενο η Κύπρος να επηρεαστεί από τις όποιες εξελίξεις στην Ελλάδα, ειδικότερα στον τομέα του εμπορίου, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε θετικά, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας, επειδή κατ' ακρίβεια, η Κύπρος είναι εισαγωγέας και όχι εξαγωγέας».
Κληθείς, τέλος, να διευκρινίσει τι εννοείται όταν, από τη μια, λέγεται ότι το Πρόγραμμα της Ελλάδος φαίνεται να σταματά, από την άλλη, ότι η Ελλάδα παραμένει εντός της Ευρωζώνης, ο κ. Υπουργός τόνισε: «Στην Ευρωζώνη μετέχουν 19 κράτη. Σε Πρόγραμμα είναι μέχρι την Τρίτη, 30 Ιουνίου, δύο κράτη, η Κύπρος και η Ελλάδα. Συνεπώς, η παραμονή ή η ύπαρξη Προγράμματος δεν πρέπει να ταυτίζεται με την ιδιότητα του μέλους της Ευρωζώνης».
σχόλια