Λίγο μετά τη δημοσίευση από τους Financial Times της χθεσινής επιστολής του Αλέξη Τσίπρα στους θεσμούς, η οποία συνόδευε τη νέα πρόταση από την ελληνική πλευρά, κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της επιστολής και διευκρινίζουν ότι δεν έγινε πλήρης αποδοχή της πρότασης των θεσμών.
Ειδικότερα, στην άτυπη κυβερνητική ενημέρωση επισημαίνεται ότι «τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε πλήρως την πρόταση των θεσμών δεν ευσταθούν».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «η κυβέρνηση κατέθεσε νέα πρόταση με σειρά τροποποιήσεων στο κείμενο των θεσμών, όπως άλλωστε έχει κάνει τις τελευταίες εβδομάδες, στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας. Η νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης ζητά μια νέα συμφωνία που θα ρυθμίζει τα ζητήματα χρηματοδότησης μέσω του ESM, ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος καθώς και να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική».
Συγκεκριμένα, τονίζουν πως η νέα πρόταση περιλαμβάνει:
- Διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά.
- Αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
- Το νέο πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις θα ψηφιστεί το φθινόπωρο του 2015.
- Δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ για το γάλα, τα φαρμακεία, το ψωμί και τις Κυριακές.
- Δεν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Τέλος, οι κυβερνητικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι σειρά μέτρων που προτείνουν οι θεσμοί δεν θα εφαρμοστούν άμεσα αλλά σταδιακά, ώστε η κυβέρνηση να βρει ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάστασή τους.
Όπως μετέδωσαν ωστόσο νωρίτερα οι Financial Times, στην επιστολή ο Έλληνας πρωθυπουργός αποδέχεται όλους τους όρους που είχαν θέσει οι πιστωτές στο τραπέζι το Σαββατοκύριακο, με μικρές μόνο αλλαγές. Η επιστολή αναφέρει ότι η Αθήνα θα δεχθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις για τον ΦΠΑ με μόνο μια αλλαγή: να διατηρηθεί η έκπτωση του 30% για τα νησιά, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές.
Όσον αφορά τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, σύμφωνα με τους FT ο Α. Τσίπρας ζητάει να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο, και όχι άμεσα όπως ζήτησαν οι δανειστές, οι αλλαγές για την μεταφορά του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη έως το 2022. Επίσης, φέρεται να συμφωνεί στην κατάργηση έως τον Δεκέμβριο του 2019 του ΕΚΑΣ, που χορηγείται στους φτωχότερους συνταξιούχους, αλλά ζητά να γίνει η κατάργησή του με πιο αργούς ρυθμούς από αυτούς που ζητάνε οι δανειστές. Ολόκληρη η επιστολή εδώ.
Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό.
σχόλια