ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Αγαπητή Α,μπα: Ναι ή όχι;

Αγαπητή Α,μπα: Ναι ή όχι; Facebook Twitter
145

Λόγω επικαιρότητας, ακολουθεί μανιφέστο

01. τι θα ψήφιζες την Κυριακή; Προσωπικό ζήτημα, αλλά έχω πελαγώσει, Τόση πληροφόρηση και παρα-πληροφόρηση, που αισθάνομαι πελαγωμένη που είναι αρχίζουν τα όρια του εκφοβισμού, της άγνοιας του κινδύνου, του λαϊκισμού, της χαζομάρας σε όσα λέγονται αυτές τις μέρες.

02. Χωρίς να αποκαλύψεις τι θα ψήφιζες (ή θα ψηφίσεις εάν είσαι εδώ) στο δημοψήφισμα θα ήθελα να ακούσω τα ερωτήματα που θα έθετες εσύ (για αλλαγή) προκειμένου να αποφασίσεις τι θα ψηφίσεις.

Εδώ που φτάσαμε παιδιά, δεν έχω πρόβλημα να αποκαλύψω τι θα ψηφίσω  (είμαι στην Ελλάδα αυτές τις μέρες και ευτυχώς θα ψηφίσω), αν και νομίζω ότι όποιος με διαβάζει ξέρει ήδη. Θα ψηφίσω ναι, χωρίς καμία αμφιβολία. Ο λόγος που δεν έχω αμφιβολία δεν είναι ότι η μια απάντηση είναι ολόσωστη και η άλλη εντελώς λάθος, αλλά επειδή πιστεύω ότι είναι σίγουρα η καλύτερη από τις δύο, έτσι όπως τίθεται το ερώτημα.

Και τώρα η εξήγηση.

Αναγκάζομαι, όλοι μας αναγκαζόμαστε, να απαντήσουμε με ένα 'ναι' και ένα 'όχι' σε ένα ερώτημα που δεν είναι για δημοψήφισμα. Είναι ένα ερώτημα που ίσχυε πριν από μερικές μέρες και είναι ρευστό. Ήδη τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ποιος ξέρει τι θα γίνει μέχρι την Κυριακή. Αυτό είναι το πολύ μεγάλο μου πρόβλημα: ότι το δημοψήφισμα είναι βεβιασμένο, και το ερώτημα είναι εσκεμμένα παραπλανητικό, και αυτό το προϊόν επιπόλαιων πολιτικών σκοπιμοτήτων χωρίζει τον λαό για λάθος λόγους σε στρατόπεδα που δεν θα έπρεπε καν να υπάρχουν.

Τα δημοψηφίσματα είναι για ερωτήματα απολύτως ξεκάθαρα, όταν υπάρχουν δύο απαντήσεις που οδηγούν οπωσδήποτε σε διαφορετική πορεία και έχουν απολύτως ξεκαθαρισμένα αποτελέσματα. Πρέπει να είναι ερωτήματα που δεν πιέζονται από το χρόνο, και ερωτήματα που μπορούν να απαντηθούν χωρίς να χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις. Αλλιώς είναι σφυγμομέτρηση. Σφυγμομέτρηση με όμηρο έναν λαό, με αποτελέσματα πολύ σοβαρά και άμεσα χειροπιαστά.

Αυτό το δημοψήφισμα είναι εντελώς λάθος. Είναι απολύτως πιεστικό χρονικά. Το ερώτημα όχι μόνο δεν είναι σταθερό και ξεκάθαρο ('ΤΑ ΜΕΤΡΑ'), αλλά ελάχιστοι από εμάς έχουμε τα εφόδια για να τα καταλάβουμε και να τα εκτιμήσουμε.

Οπότε ο κόσμος αντιδρά με το συναίσθημα, και όχι με τη λογική του. Και αυτό είναι το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε. Ως λαός έχουμε και μια τάση στο συναίσθημα και αυτή η εβδομάδα είναι σαν ομαδική ψυχανάλυση ενάντια στη μαμά μας.

Όταν ρωτάς κάποιον 'μήπως θέλεις να υποφέρεις κι άλλο;' δεν είναι πιθανό να απαντήσει 'ναι', και αυτοί που ρωτούν, αυτό το ξέρουν πολύ καλά. Όταν κάποιος δεν ξέρει με ποιον τρόπο θα υποφέρει αν πει 'ναι' κα με ποιον τρόπο θα υποφέρει αν πει 'όχι', αν επιπλέον του λείπουν τα εργαλεία για να κάνει υποθέσεις, και του λες ότι έχει μια εβδομάδα για να αποφασίσει, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να υποθέσει βασιζόμενος στα αντανακλαστικά του. Τα αντανακλαστικά του είναι 'σε ποια ομάδα ανήκω;' και όχι 'τι με συμφέρει περισσότερο'. Η απάντηση θα είναι συναισθηματική. Δεν θα είναι η απάντηση στη ερώτηση. Είναι απάντηση στο φόβο, και η απάντηση στον φόβο είναι 'όχι'. Θες να πονέσεις; Φυσικά και δεν θέλω!

Πολλοί από όσους υποστηρίζουν το 'όχι' πιστεύουν ότι το κάνουν επειδή είναι ανένδοτοι, ή επειδή δεν φοβούνται, ή επειδή δεν έχουν κάτι άλλο να φοβηθούν. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι έχουν κουραστεί να φοβούνται, και αυτό είναι εντελώς άλλο πράγμα. Προσπαθούν να ξορκίσουν τον φόβο, να τον διώξουν, δείχνοντας αυθάδεια και απειθαρχία. Παράλληλα δεν πιστεύουν ότι η καταστροφή είναι μια πιθανότητα. O ίδιος φόβος τους εμποδίζει να δουν αυτή την πιθανότητα ξεκάθαρα. Έχουν την ελπίδα ότι η Ελλάδα στο τέλος θα τα καταφέρει, γιατί έτσι μας έχουν μάθει. Ότι η Ελλάδα στο τέλος τα καταφέρνει. Μόνο που δεν είναι καθόλου έτσι. Αυτό που έχει καταφέρει η Ελλάδα αυτά τα λίγα χρόνια που έχει δημοκρατία είναι να μην είναι ο παίκτης που θα μπορούσε να είναι μέσα στην Ευρώπη, παρά το κλίμα της, το φυσικό της περιβάλλον, την ευνοϊκή της θέση, και έναν λαό που έχει όλα τα προσόντα να διαπρέψει. Έχει καταφέρει να πάρει λάθος αποφάσεις και το έχει πληρώσει πάρα πολύ ακριβά, για πολλές γενιές. Τώρα ζούμε μια τέτοια ιστορική στιγμή. Θα δούμε αν έχουμε μάθει κάτι από τα λάθη μας. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε στο μύθο της ανίκητης Ελλάδας;

Δεν είναι μάχη μεταξύ δεξιών και αριστερών. Δεν είναι μάχη μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Τα πράγματα έχουν ανακατευτεί πια, υπάρχουν φτωχοί και πλούσιοι μέσα στο ίδιο επάγγελμα, αριστεροί και δεξιοί στην ίδια κυβέρνηση άλλωστε. Σας εκλιπαρώ, μην ψηφίσετε σύμφωνα με αυτό που κάνει η ομάδα στην οποία νομίζετε ότι ανήκετε. Ψηφίστε σύμφωνα με την ομάδα στην οποία θέλετε να ανήκετε. Για τους περισσότερους Έλληνες αυτή η ομάδα είναι η Ευρώπη. Το έχουμε ήδη δηλώσει. Θα ψηφίσω 'ναι', χωρίς καμία αμφιβολία. Είναι από τις λίγες φορές που δεν έχω καμία αμφιβολία. Κακώς τίθεται αυτό το ερώτημα, αλλά αφού φτάσαμε ως εκεί, η απάντηση είναι 'ναι', γιατί θέλω να ελέγχω το μέλλον μου.

ΥΓ. Όσο για αυτούς που πιστεύουν ότι το 'όχι' δεν οδηγεί στην έξοδο: μπορεί και να μην οδηγεί. Όμως αυτή τη στιγμή, οι τράπεζες αδειάζουν, τα λεφτά τελειώνουν μέσα σε λίγες μέρες, και είμαστε ακόμη μέσα στην Ευρώπη. Αυτό είναι το 'όχι', και είμαστε ακόμα στη αρχή του. Τα χρέη οδηγούν σε καταστροφή, και σε ατομικό επίπεδο, και σε συλλογικό, και η *μαζική* φτώχια φέρνει αναξιοπρέπεια. Η φτώχια αφαιρεί και όσα χαρτιά διαπραγμάτευσης υπάρχουν. Δεν είναι εκφοβισμός. Όποιος έχει ζήσει με απλήρωτες πιστωτικές, έχει δει μόνο ένα κλάσμα αυτής της πραγματικότητας.

145

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
Αχ Α μπα μου ! Η καταστροφή πάντα είναι μια πραγματικότητα. Τι να κάνουμε ; Μπορεί την επόμενη μέρα να μην υπάρχουμε στο χάρτη. Μπορεί να πληρωνόμαστε σε IOU, μπορεί να ορμήσει και ο Τούρκος και να μας κατακτήσει. Πολλά μπορεί να γίνουν. Ναι, δεν είμαστε ο παίκτης που θέλει να είμαστε η Ευρώπη. Αρχικά δεν κάναμε αποικίες σε εδάφη άλλων, έπειτα δεν αιματοκυλήσαμε την ανθρωπότητα (ξέρεις πολλές επιχειρήσεις αναπτύχθηκαν κατά τον Β'ΠΠ), διαγράψαμε τα χρέη των Γερμανών για να επανέλθουν όσο πιο σύντομα γινόταν από την κόλαση που δημιούργησαν. Τα κάνουν αυτά οι σύμμαχοι βλέπεις. Δεν ασχοληθήκαμε με το εμπόριο όπλων, ούτε με τη συστηματική παραγωγή ναρκωτικών. Δεν φροντίσαμε να κερδοσκοπήσουμε δανείζοντας άλλες χώρες. Τώρα μας κάνουν να φοβόμαστε και για την ύπαρξή μας την ίδια. Δεν πειράζει. Εμείς θέλουμε δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία (είναι θέμα προτεραιοτήτων, να, όπως εσύ δε ζεις χωρίς πιστωτικές κάρτες, ε, εμείς δε ζούμε χωρίς ελευθερία και δημοκρατία). Και αν πεθάνουμε, πεθαίνουμε για την ελευθερία της πατρίδας μας.
Αρχικά δεν κάναμε αποικίες σε εδάφη άλλων (Μικρά Ασία-Πόντος-Σικελία), έπειτα δεν αιματοκυλήσαμε την ανθρωπότητα (Μέγας Αλέξανδρος)....... Δεν ασχοληθήκαμε με το εμπόριο όπλων (ΕΒΟ), ούτε με τη συστηματική παραγωγή ναρκωτικών (Ταύγετος/Ζωνιανά).Οk!
Η Ευρώπη δεν είναι μόνο πόλεμοι, είναι και τέχνη, και δικαιοσύνη και λογοτεχνία και μουσική και αγώνας για όλα όσα αξίζουν στη ζωή, ας μην τα βλέπουμε όλα όπως μας συμφέρει. Επίσης η Ελλάδα υπήρξε για τεράστιες περιόδους κομμάτι της Βυζαντινής και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και δεν νομίζω ότι ήταν τα καλά παιδιά της ιστορίας. Αλλά ξέχασα, και τότε υπόδουλοι ήμασταν... Αχ αυτή η αγάπη για την ιστορία που στο σχολείο μεταφραζόταν μόνο σε σκονάκια και κοπάνες!
Αρχικά να ξεκαθαρίσω ότι λέγοντας Ελλάδα εννοώ το κράτος που ιδρύθηκε το 1830 και διαμορφώθηκε στη συνέχεια με συνθήκες και συμφωνίες ως το 1947 (άρα Μέγας Αλέξανδρος , Βυζάντιο, Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν θεωρώ ότι έχουν μέρος στη συζήτηση). Για τον ΕΒΟ δεν γνώριζα, ειλικρινά με θλίψη το μαθαίνω τώρα. Έχουμε στοιχεία για εξαγωγές ; Ζωνιανά και Ταύγετος έχουν τόσο μεγάλη παραγωγή; Ούτε εκείνο το γνώριζα. Άρα τεχνικά μένει μόνο να αιματοκυλήσουμε την ανθρωπότητα και να κερδοσκοπούμε σε βάρος πιο αδύναμων χωρών από εμάς. Κρίμα που εγώ δε θέλω αυτή την Ευρώπη αλλά την Ευρώπη που ενώνει λαούς και πολιτισμούς, την Ευρώπη της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Κρίμα που η ίδια η Ευρώπη αποδεικνύεται η Ευρώπη των κερδοσκόπων. Αλλά όπως λέω συνήθως, δεν πειράζει. Θα την αλλάξω εγώ αυτή την Ευρώπη ή θα χαθώ προσπαθώντας. ΟΧΙ και κουράγιο.
Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω, είναι πώς είναι δυνατόν μετά από τόσες σκληρές διαπραγματεύσεις και τόση σιγουριά για επιτυχία, να καταλήξαμε να πρέπει να υποστηρίξουμε ή να καταψηφίσουμε αυτά τα μέτρα - μεγάλο μέρος των οποίων προτάθηκε από την κυβέρνησή μας.Δεν υπήρχαν δικαιότερα μέτρα που θα μπορούσαν να αποφέρουν έσοδα στο κράτος; Δεν υπάρχουν τομείς που χρειάζονται εξυγίανσης στην Ελλάδα; Ζητείται λοιπόν από τον λαό να παράσχει το τελικό διαπραγματευτικό χαρτί αυτής της κυβέρνησης. Κι όλα αυτά σ' ένα διχασμένο κράτος, στο οποίο τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται επικίνδυνα φασιστικά και αναρχικά φαινόμενα, που ευκαιρία ψάχνουν για να ανθήσουν στην αγανάκτηση και την αναστάτωση. Τέλος, το διάγγελμα του δημοψηφίσματος που χρησιμοποιήθηκε σαν εκβιασμός, χωρίς να έχει κοινοποιηθεί στους εταίρους, αλλά και χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η ρευστότητα των τραπεζών, ενώ όλοι γνωρίζαμε ότι οι διορίες έληγαν, μου μοιάζει με απέλπιδα προσπάθεια μιας κυβέρνησης που δεν μπορεί να παραδεχτεί ότι χωρίς λεφτά δεν μπορεί να υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια κι ότι δεν θα αλλάξει η Ελλάδα την Ευρώπη με τσαμπουκά, αλλά με συνεχή διάλογο και με τις κοινές κοινωνικές επιδιώξεις των άλλων χωρών, βλέπε καταπολέμηση ανεργίας, μεταναστευτικό κλπ. Δεν είναι κομματική αυτή η οργή, γιατί πιστεύω ότι εξίσου άχρηστες υπήρξαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Όμως, ας δεχτούμε ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει συμμάχους γύρω της, και η εχθρότητα προς την Ευρώπη δεν θα βελτιώσει το μέλλον μας. Όχι, ολομόναχοι δεν πετύχαμε ποτέ τίποτα. Επιπλέον, σκληρή όσο κι αν είναι η ΕΕ, με τη διάλυσή της, στην οποία ορισμένοι προσβλέπουν, δεν ξέρουμε τι μας περιμένει. Δεν βλέπω καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στον υπόλοιπο κόσμο, βλέπω τους τζιχαντιστές από κάτω μας πιο ενωμένους στον φανατισμό τους. Δεν βλέπω ένα νέο σύστημα, το οποίο να θαυμάζω και να θέλω να αποτελέσω μέρος του. Χωρίς νέα μέθοδο, κάθε επανάσταση είναι καταδικασμένη, βλ. επαναστάσεις 1830, 1848. Ξέρω ότι πλέον έχουμε ήδη καταστραφεί, γιατί χάσαμε ακόμα και αυτή την αλληλεγγύη που είχαμε νιώσει επί κρίσης. Ξέρω ότι τα πράγματα δεν θα είναι πια τα ίδια, αλλά ξέρω ότι όπου δω από εδώ και πέρα πελατειακά συμφέροντα,φοροδιαφυγή, ανίκανους δημόσιους υπαλλήλους και αδιαφορία προς τις αδύναμες κοινωνικά ομάδες, δεν θα λέω, έτσι είναι η Ελλάδα. Θα ουρλιάζω μέχρι να αλλάξει. Είτε ναι είτε όχι, θα λέω πάντα όχι σ' αυτά που έφτασαν τη χώρα μου στο γκρεμό.
Επισης, οσοι επιλέξουν το ναι, δεν σημαινει οτι δεν είχαν αποψη η οτι χειραγωγηθηκαν μεσω τηλεόρασης απο δημοσιογράφους κλπ. Αποκλείεται να ειναι αυτη η αποψη τους; Δεν ειναι ολοι οι δημοσιογράφοι συνεννοημένοι να λενε τα ιδια για να πείσουν τον λαό, αρκεί να ακούσει κανεις τι λεγεται απο μεγάλα πρακτορεία ανα τον κοσμο, δεν νομιζω οτι ολοι αυτοι λενε ψέμματα ενω η ΕΡΤ ειναι η μονη που λεει την αληθεια. Ο κοσμος δεν ειναι τοσο αφελής ωστε να πιστέψει το πρώτο που θα ακούσει απο την τηλεόραση. Αρκεί να σκεφτόμαστε πρώτου λειτουργήσουμε.
Σέβομαι ολες τις απόψεις και πιστευω οτι και οι 2 πλευρές εχουν μεγαλο δικιο. Κατ' αρχήν, θεωρω οτι το δημοψήφισμα αυτο ειναι πολυ άδικο. Μας ζητάνε ναι η οχι, χωρις να διευκρινίζεται απο κανεναν σε ποια συμφωνία οδηγεί το ναι(θα αποκαλυφθεί τη Δευτερα, εάν επικρατήσει το ναι) και χωρις να ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση τι σημαινει το οχι. Δεν σημαινει απλα οτι αρνούμαι το συγκεκριμένο μνημόνιο, το οχι συναινεί σε κατι κι αυτο, ενω δεν ξέρουμε σε τι. Υπαρχει σχέδιο Β που δεν αποκαλυπτεται(λενε). Ειναι ψυχολογικός πόλεμος γιατι δεν θελω ουτε το ναι, ουτε το οχι. Επιπλέον, φέρω το βάρος της απόφασης μου και στις 2 περιπτώσεις οι οποίες θα εχουν αρνητικές συνέπειες οπως και να χει ,αλλα αφου ψήφισα, εχω μερίδιο ευθύνης της κατάστασης. Δεν ψήφισα τον κ. Τσίπρα, παρ'ολ'αυτα, ημουν θετικα προδιατεθειμένη οταν εγινε πρωθυπουργός και περίμενα να γινει μια αλλαγή. Στα τόσα χρονια που δανεικά χρηματα καταναλώθηκαν με κακή διαχείρηση περίμενα οτι θα πιέσει για συμφωνίες εφικτές, που θα ελαφρύνουν τους φτωχότερους και θα ζορίσουν τους πλουσιότερους, οτι θα δώσει ώθηση στην χώρα ν αρχίσει παλι να παράγει, να βγει στις αγορές, οτι θα κανει κατι στοχευμένο για την εξόφληση αυτού του χρέους. Αυτο που βλεπω ομως, ειναι οτι ουτε σχέδιο σωτηρίας υπαρχει, ουτε και ελάφρυνση προς τον λαό, μου θυμιζει προηγούμενες κυβερνήσεις που κάλυπταν συνδικαλιστικά οφέλη και βόλευαν τους δικούς τους. Αυτο που ειναι το χειροτερο, ειναι οτι δεν υπαρχει προσπάθεια πραγματικής διαπραγμάτευσης. Ολα περιστερεφονται γυρω απο τα κομματικά ζητήματα, οπως χρονια τωρα.. Αυτη τη στιγμη καλούμαστε να επιλέξουμε ελλαδα η Ευρώπη. Πουθενα στην προεκλογική εκστρατεία της κυβέρνησης δεν αναφερόταν πιθανή έξοδος απο την Ευρώπη. Γιατι 5 μήνες μετα προκύπτει αυτο το ζήτημα; Θεωρω οτι ως πολίτες εχουμε εξαπατηθεί. Επισης, θεωρω, οτι πρεπει να ανήκουμε στη Ευρώπη και στο ευρώ.Ειτε ναι, ειτε οχι, το χρέος που εχουμε πρεπει να το εξοφλήσουμε, ειτε με ευρω, ειτε με δραχμές. Το να πτωχεύσει η χώρα, δεν διαγραφεί το χρέος αυτο και παλι ισως να τίθεται στα ευρωπαϊκά δικαστήρια η εκμετάλλευση της χώρας αφου δεν μπορει να πληρώσει. Οποτε, η χρεοκοπία και η πτώχευση δεν εξασφαλίζουν καλυτερο μέλλον. Δεν ξερουμε τι θα πει πτώχευση, εξαθλίωση. Οι ευπαθείς ομάδες δεν θα επιβιώσουν και αυτο δεν ειναι κατι που θα κρατήσει μονο 5 χρονια. Ξερουμε οτι τουλαχιστον 20 χρονια χάνονται ώσπου ν αρχίσει ν' ανακαμπτει μια χωρα. Με το οχι, δεν βλεπω καλυτερο μέλλον, ουτε θεσεις εργασίας, ουτε καλυτερο βιωτικό επίπεδο. Τα πολιτικά κόμματα της χώρας,πιστευω, θα μείνουν στην ιδια τακτική του βολέματος και δεν θεωρω οτι μπορω να εμπιστευτώ τους πολιτικούς αυτής της χώρας. Αυτο ειναι το κυριότερο προβλημα μας και αυτο προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν οι ευρωπαίοι δανειστές και κατάφεραν να εξαθλιωσουν περισσοτερο την Ελλαδα. Αυτες ειναι οι σκεψεις μου, εχω καταλήξει στο συμπέρασμα οτι οι περισσότεροι πολιτικοί λενε ψέμματα και οι ευρωπαίοι εκμεταλλεύονται αυτη την κατασταση. Πρεπει να υπάρξει εθνική σωτηρία απο ολους μας. Οπως και να χει ομως, πρεπει να παραμείνουμε ενωμένοι γιατι μαζι θα αντιμετωπίσουμε κι αυτη την κατασταση. Κουράγιο σε ολους μας!
Βρίσκω το δημοσίευση αυτή απαράδεκτη και ούτε καν στο ελάχιστο τροφή για σκέψη, για τρεις λόγους:1ον. τέτοιες απόψεις θεωρώ ότι δεν πρέπει να τις λέμε δημοσίως αλλά να τις κρατάμε για την οικογένεια και τους φίλους μας. Το θεωρώ λάθος γιατί θέλοντας και μη επηρεάζεις μια μερίδα ανθρώπων -ΠΡΟΣΟΧΗ, δεν παίρνω καν θέση για το αν έχεις δίκιο ή άδικο. Γι'αυτό άλλωστε έχει καθιερωθεί οι ψηφοφορίες να είναι μυστικές και προσωπικές. Δεν πρόκειται για το The voice, αλλά για το μέλλον της πατρίδας μας.2ον: Από το κείμενό σου καταλαβαίνει κανείς με κάθε σου λέξη ότι βρίσκεις ΑΚΥΡΟ το συγκεκριμένο δημοψήφισμα, και μάλιστα επιχειρηματολογείς πολύ καλά υπέρ αυτού. Οπότε είναι ΛΑΘΟΣ να πας να ψηφίσεις in the first place. Είναι λάθος να συμμετάσχεις σε κάτι που απαξιώνεις και ακυρώνεις εντελώς.3ον: Από ότι μας έχεις πει, ζεις στο εξωτερικό και αυτό σου δίνει ένα λόγο λιγότερο για αυτή εδώ τη χώρα, στην οποία έχεις επιλέξει να μη ζεις. Είναι ακριβώς το ίδιο με τον κάθε Ρουβά, που μιλάει για πείνα μέσα από το 20μετρο γιοτ.Για αυτούς τους λόγους λοιπόν βρίσκω απαράδεκτο το κείμενό σου και πιστεύω ότι πρέπει να σκέφτεσαι καλύτερα πριν ξανα αποφασίσεις να επηρεάσεις το ''κοινό σου'', απλά και μόνο επειδή όλες οι ερωτήσεις προς εσένα ξεκινάνε με τη φράση ''θαυμάζω τον τρόπο που σκέφτεσαι''.
1. Το δημοψήφισμα είναι άσκηση πολιτικής, και δικαίωμα έκφρασης της πολιτικής τους άποψης έχουν όλοι. Εγώ προσωπικά θεωρώ απαράδεκτο να λέτε σε κάποιον "μη μιλάς, γιατί μπορεί να επηρεάσεις κόσμο". Και μου φαίνεται πολύ παράξενο να σας ενοχλεί, όταν έχουν τοποθετηθεί οι πάντες και με κάθε τρόπο για το δημοψήφισμα. Ο Τσίπρας, ο Σαμαράς και οι λοιποί δεν επηρεάζουν κόσμο; Δεν τους θαυμάζει -λέτε- κανείς αυτούς; 2. Το ότι το ερώτημα είναι άκυρο, ασαφές, αντιδημοκρατικό, εκβιαστικό, όπως θες πες το, δεν σημαίνει ότι την Κυριακή δεν θα κληθούμε όλοι να πάρουμε θέση. Και ότι αυτή η θέση δεν θα επηρεάσει το μέλλον της χώρας. Επομένως, ο καθένας ερμηνεύει όπως καταλαβαίνει το ερώτημα και απαντά αναλόγως. 3. Ντροπή. Όποιος πάει στο εξωτερικό δεν πάει να πει ότι δεν πονάει πια για την Ελλάδα, ότι δεν έχει οικογένεια εδώ ή/και ότι δεν θα ξαναγυρίσει κάποια στιγμή. Ντροπή να το λέτε και ντροπή που δεν τους διευκολύνει το κράτος να ψηφίσουν στα προξενεία. Και απαράδεκτο και αυτό που λες για το Ρουβά. Και ο Ρουβάς, και ο άστεγος, και ο καθηγητής, και ο αγράμματος έχουν από μία ψήφο και η ψήφος τους μετράει το ίδιο. Δεν θα βάλουμε αστυνόμο ποιος μπορεί να ψηφίσει και ποιος όχι.
Να τοποθετηθεί σε τι;;Κάποιοι άνθρωποι δεν κάνουν λάθη και αν διαβάζεις α,μπα θα έπρεπε να το ξέρεις!!ΟΧΙ λοιπόν δεν προσπάθησε να επηρεάσει τους αναγνώστες της..ΟΧΙ δεν παίζει το παιχνίδι των μίντια!!!Μην ψάχνεται το δικιο σας σε βολεμένους
Παιδιά, ο καθένας έχει το δικαίωμα της επιλογής. Το σωστό, κατά τη γνώμη μου, είναι να αναλύσει ψύχραιμα και ορθολογικά τα υπέρ και τα κατά των τριών επιλογών (ναι, όχι, δεν ψηφίζω) και να αποφασίσει με γνώμονα το συμφέρον της πλειονότητας του ελληνικού λαού, ο οποίος αποτελείται από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Πάνω απ' όλα όμως πρέπει να συνειδητοποιεί και να σέβεται ότι αυτό το δικαίωμα ισχύει και για τους άλλους και τη Δευτέρα να δεχτεί το αποτέλεσμα, ακόμα και αν είναι αντίθετο από αυτό που ψήφισε. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν τρομακτικές πιθανότητες, αλλά το πιο τρομακτικό από όλα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, είναι ο εθνικός διχασμός.
Δεν χρειαζεται να εισαι ειδικος ή οικονομολογος για να ψηφισεις με σιγουρια την Κυριακη... αυτα ειναι ή αφελειες ή ειναι εκ του πονηρου... στοχει κανει λιανα ο Τσιπρας πολλες φορες ηδη... αν ψηφισεις οχι, στελνεις την κυβερνηση σου με ενα πολυ ισχυροτερο διαπραγματευικο τουπέ στο τραπεζι των διαπραγματευεσεων... γιατι αλλιως ειναιβνα λεει 'οχι' στα μετρα τους μια κυβερνηση και αλλιως να εχει πει 'οχι' ενα εκλογικο σωμα! Την τρομοκρατικη προπαγανδα του grexit μην την πιστευεις! Ειναι αυτο ακριβως, προπαγανδα και τακτικη εκβιασμου του εκλογικου αποτελεσματος... Grexit δεν θα τολμησουν να αφησουν να γινει... οχι γιατι θα τους χαλασει να βγει μια σχετικα ασημαντη οικονομια σαν της Ελλαδας απο το ευρω... αλλα γιατι το ευρω ειναι ενα μαντρι με πορτα εισοδου αλλα χωρις πορτα εξοδου... κι αν ανοιξουν πορτα εξοδου με την ελληνικη εξοδο, αν δηλαδη δημιουργηθουν οι διαδικασιες για να βγει μια χωρα εξω απο το ευρω, ειναι ζητημα χρονου, μηνων ισως, ποτε θα ζητησουν να βγουν κι αλλοι... μεχρι και εθνικα δημοψηφισματα μπορει να αρχισουν να γινονται... γιατι σε καμμια χωρα της ΕΕ αυτη τη στιγμη δεν ειναι ευχαριστημενη η πλειοψηφια των πολιτων της απο το ευρω!Αν μετα την Ελλαδα λοιπον, που ενταξει, μπορει να την αποκαλεσουν special case, ζητησει και βγει αλλη ΜΙΑ εστω χωρα απο το ευρω, ε, τεζα η μικρη Τερεζα... απο ενα project που υποτιθεται χωρες εκαναν ουρα για να μπουν, θα γινει ενα project που θα κανουν ουρα για να βγουν! Η τουλαχιστον αυτος θα γινει ο εφιαλτης των γραφειοκρατων/πολιτικων της ΕΕ... Βαλε και το τεραστιο θεμα του επερχομενου Brexit, που δε θα μου φανει καθολου απιθανο απο τους υπερσυντηρητικους βρετανους, ε, εχεις μια ιδεα τι εφιαλτες εχουν μπροστα τους...Αλλα το προβλημα τους δεν τελειωνει εδω... θελουν να τσακισουν την αριστερη ελληνικη κυβερνηση και να τη ριξουν απο την εξουσια οσο πιο γρηγορα γινεται γιατι με μια νικη του 'οχι' μπορει να μπουνε 'ιδεες' σε αλλους μεσογειακους που ειναι σε κριση να πραξουν κι αυτοι αναλογα...Εγω ενα πραγμα ξερω... δεν μπορει επι μια 5ετια να καταργιεσαι τη Μερκελ, το Σοημπλε και το ΔΝΤ, και οταν επιτελους εχεις μια κυβερνηση που υψωνει το αναστημα της εσυ της σκαβεις το λακκο! Τσαμπα μαγκια ολα αυτα τα χρονια δηλαδη... Θυμησου ομως οτι αν πεις ΝΑΙ τοτε, στα τεσσερα και μωκο, γιατι ΜΙΑ ευκαιρια ειχες να αντισταθεις και την κλωτσησες... και μην τολμησεις μετα να κανεις παραπονα στο μελλον γιατι σου φερονται σαν υποτακτικη μπανανια... Θελει ΑΡΕΤΗ και ΤΟΛΜΗ η ελευθερια... την εχουμε σα λαος...; Ή μονο λογια... ; Ιδου η Ροδος...
Πιο πολύ δεν θα μπορούσα να συμφωνώ, έτσι ακριβώς!Βάλε και το BRIC που ούτως ή άλλως πιέζει το ευρώ και μπορείς να καταλάβεις τι συμφέροντα παίζονται...Και μια ερώτηση: έχετε ξαναδεί να γίνεται τόση προπαγάνδα από τα κανάλια κατά μιας κρίσιμης απόφασης της κυβέρνησης ποτέ ξανά σε αυτό τον τόπο;Μένει να αναρωτηθούμε τι συμφέροντα εξυπηρετούν. Χτες είπε ο Τσίπρας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΡ τα κανάλια κάλυψαν 49 λεπτά τις συγκεντρώσεις υπέρ του ΝΑΙ και 9 λεπτά περίπου τις συγκεντρώσεις υπέρ του ΟΧΙ. Για να καταλάβετε το μέγεθος της προπαγάνδας.
Αγαπητε Ηροστρατε, αν ψηφίσεις ΟΧΙ με αποκλειστικό γνώμονα την βελτίωση της διαπραγματευτικής μας ισχύς θα σου πρότεινα να το ξανασκεφθείς. Αν γίνει αυτό θα είναι σαν να επιβραβεύουν οι Ευρωπαίοι την rebellious σταση της ελληνικής κυβέρνησης.Με ένα ΝΑΙ, αντίθετα, υπάρχουν πιο πολλές πιθανότητες να βελτιωθεί η πρόταση. 1ον) Θα αποδυναμωθεί η εικόνα της «αριστερής» μας Κυβέρνησης στα μάτια των Ευρωπαίων2ον) Προσωπικά, για εμένα, υπάρχει μια (μικρή έστω) ελπίδα να αναλάβουν άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι να κάνουν πραγματικές διαπραγματεύσεις με μεταρρυθμιστική διάθεση και όχι με βασικό στόχο τη διατήρηση ή το χτίσιμο πελατειακών σχέσεων
Τουλάχιστον, μετά από 140+ σχόλια για το τι θα σημαίνει το "ναι" και τι το "όχι", έχει νομίζω αποδειχθεί, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι το δημοψήφισμα δεν είναι σαφές.
Παρότι δε διαφωνώ στα σχετικά με το δημοψήφισμα, η υπερβολική επίκληση του συναισθήματος σε ένα μανιφέστο που γράφτηκε για να πείσει τον αναγνώστη να βάλει στην άκρη το θυμικό και τους συναισθηματισμούς και να σκεφτεί ώριμα και ορθολογικά μπροστά στην κάλπη, ενέχει μια τεράστια αντίφαση: «Σας εκλιπαρώ, μην ψηφίσετε ..» Και η συνέχεια ατυχέστερη «….σύμφωνα με αυτό που κάνει η ομάδα στην οποία ανήκετε. Ψηφίστε σύμφωνα με την ομάδα στην οποία θέλετε να ανήκετε.» (Το εύστοχο σχόλιο της Just Destructed αρκεί).Και παρακάτω: «η *μαζική* φτώχια φέρνει αναξιοπρέπεια. Η φτώχια αφαιρεί και όσα χαρτιά διαπραγμάτευσης υπάρχουν». Χωρίς να θέλω να σοκάρω κανέναν, η μαζική φτώχια είναι ήδη εδώ. Απλά δε συχνάζετε στα ίδια μέρη. Και χαρτιά διαπραγμάτευσης δεν υπάρχουν, η επίδειξη δύναμης των εταίρων τις τελευταίες ημέρες μας το κατέστησε σαφές. Παρότι αναποφάσιστη ακόμα, η λυσσαλέα προσπάθεια του συνόλου των ΜΜΕ, των στελεχών του ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, που έχουν την κύρια ευθύνη, τόσο για την κρίση όσο και για όλους τους λάθος χειρισμούς μετά το ξέσπασμά της και η εκ μέρους τους αξιολόγηση ενός τελικού Ναι ως επικύρωση των πολιτικών τους, όπως και η υπερπροβολή της συστράτευσης όλων των λάθος προσώπων ( ο συρφετός του λαιφστάιλ, από Βάνα Μπάρμπα ως τον Κώστα Σόμερ) με το Ναι, μάλλον με οδηγεί στην άλλη πλευρά. Με την ελπίδα ότι θα μείνουμε στην Ευρώπη, ισότιμα μέλη, με σεβασμό στο δικαίωμα να εκλέγουμε εμείς τις Κυβερνήσεις μας, ρύθμιση χρέους και μεταρρυθμίσεις που θα μας μετατρέψουν σε σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος.
Μακαρι να ζουσες ελλαδα α μπα να εβλεπες ποσα ατομα πεινανε και μενουν στα παγκακια αυτην την στιγμη ...Ειμαι 23 ετων 5ο ετος πλεον στο πολυτεχνείο και αυτα που εχω δει με την συμμετοχη μου τα τελευταια 2 χρονια σε εθελοντικες ομαδες σε κουζινες για βοηθεια απορων κλπ θα σε εβαζαν σε διαφορετικό ειρμο σκεψης .. Ναι δεχομαι οτι ειναι αδικο να αποφασιζεις με ενα ΝΑΙ η με ενα ΟΧΙ για κατι που δεν ξερεις που θα οδηγησει (στην περιπτωση του ΟΧΙ) και ειναι μεγιστης σημασίας αλλα ξερεις τι συζητουσαμε σημερα παρεα 5 παιδιων στην καφετερια αν βγει ΝΑΙ με τα νεα μετρα του μνημονιου 3 πως θα φυγουμε για εξωτερικο να βρουμε δουλεια οσο πιο γρηγορα γινεται ... Αυτο ειναι το σιγουρο μελλον του ΝΑΙ ...Το οχι δεν ξερω που θα οδηγησει μπορει να μην εχω να φαω αλλα γιατι θα εχω να φαω με το ναι ? θα εχει ο πατερας μου οταν θα περνει 300 μικτα συνταξη χωρις εφαπαξ χωρις υγεια ? Θα εχει οταν το ΦΠΑ παει 23% παντου ?Αλλα ναι ξεχασα το ΟΧΙ ειναι αβεβαιο και θα με κανει να πεινασω και ας κατσω στα σιγουρα γιατι...οταν εισαι σε μια σχεση και σε κακοποιεί ψυχικα και σωματικα εσυ μενεις και υποφερεις επειδη δεν εχεις που αλλου να πας επειδη φοβασαι το ρισκο του δεν εχω σπιτι δουλεια οικογένεια
Συμφωνώ απόλυτα με τον τεκμηριωμένο και ψύχραιμο λόγο της Λένας.Το δημοψήφισμα με τον τρόπο που τέθηκε είναι διχαστικό και σκόπιμα ασαφές.Καλούμαστε να αποφασίσουμε βάσει κάποιων υπομνημάτων και προσυμφωνητικών που δεν ισχύουν πια.Ακόμη και η τοποθέτηση του ΟΧΙ πριν το ναι δείχνει το βαθύ πνεύμα αντιδημοκρατικότητας των κυβερνώντων.Είναι χαρακτηριστικό πως πρώτη φορά μετά την χούντα το Συμβούλιο της Ευρώπης αναγκάστηκε να κάνει αναφορά και να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα.Είναι διχαστικό και το βλέπεις στους ανθρώπους,στα στρατόπεδα.Ειδικά οι του οχι διακατέχονται από διάθεση εκφοβισμού των άλλων που δεν συμφωνούν μαζί τους.Ο Καμμένος μίλησε σήμερα μέχρι και για τον στρατό που θα διασφαλίσει την εσωτερική ασφάλεια σε δημοκρατική(υποτίθεται)ευρωπαϊκή χώρα.Στις περιφέρειες απαγορεύτηκε να δημοσιοποιούν αποτελέσματα.Αν όλα αυτά δεν είναι άκρως ανησυχητικά τότε τι είναι;Στο ερώτημα τι θα γίνει την επόμενη μέρα σε περίπτωση επικράτησης του όχι σου λένε ότι θα βελτιωθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας.Όπως λέγανε πριν μια βδομάδα οτι η συμφωνία καθαρογράφεται και δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει δημοψήφισμα.Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λένε βέβαια το αντίθετο.Ένας πρωθυπουργός που αδυνατεί να πάρει την ευθύνη των αποφάσεων του και για να διασώσει την ενότητα του κόμματος του και της συγκυβέρνησης προτιμάει να οδηγήσει την χώρα σε διχασμό και πρωτόγνωρες περιπέτειες δεν αξίζει να είναι πρωθυπουργός.
@mplr 17:52 (δεν ξέρω γιατί δεν βλέπω το σχόλιό σου οπότε ξαναγράφω τη θέση μου σε νεο σχόλιο, ζητώντας προκαταβολικά συγγνώμη αν τελικά θα φαίνεται σε δύο σημεία): εφόσον πιστεύεις ότι όσοι θα ψηφίσουν «ναι» κοιτάνε την πάρτη τους, θα σου αναπτύξω τη συλλογιστική μου, ελπίζω να κάνεις υπομονή γιατί αναγκαστικά είναι μακροσκελής και όπου εντοπίσεις λογικό σφάλμα ή άλμα παρακαλώ να το επισημάνεις γιατι αυτό ζητώ εδώ και μέρες από όσους θα ψηφίσουν όχι. Εχουμε και λέμε:1) Έστω πλειοψηφεί το όχι. Τι σημαίνει αυτό σύμφωνα με τον πρωθυπουργό; Ότι θα πάει με δυνατότερο διαπραγματευτικό χαρτί στην Ευρώπη. Οι πραγματικές επιλογές όμως είναι οι θεσμοί είτε να θέλουν είτε να μην θέλουν να συνομιλήσουν. Αν δεν θέλουν, δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά τη χρεωκοπία. Εδώ, λόγω άγνωστων νερών, μπορεί να είναι χρεωκοπία εντός ή εκτός ευρώ και θα το αναλύσω μετά.2) Έστω οι θεσμοί, βλέποντας το όχι, θέλουν να συνομιλήσουν. Ξαφνικά, νοιάστηκαν για τη γνώμη μας! Ξαφνικά ανθρωπιά διαπέρασε τη ραχοκοκαλιά τους και θέλουν να κάνουν στροφή 180ο μοιρών και να αλλάξουν τα μέτρα που οι ίδιοι έχουν πιέσει στο παρελθόν για αποδοχή. Γιατί πιστεύεις ότι:αφού τους είπες εκβιαστές,αφού στα σποτάκια σου αναφέρεις ότι μιλάμε για υποταγή και κατάλυση δημοκρατίας,αφού προσεχώς έρχονται εκλογές σε χώρες του Νότου και θέλουν να καταστείλουν τις αριστερές φωνές ως εν γένει συντηρητική ήπειρος που είναι, αφού δεν πάνε τον Τσίπρα, γιατί να τον κάνουν «μάγκα» και να του ανοίξουν την πόρτα όταν αυτός διέσυρε παγκοσμιώς το πόσο μη ενωμένη Ευρώπη είμαστε και πόσο δρόμο έχουμε ακόμα, αφού ο ντράγκι μάζεψε τα ελληνικά ομόλογα όταν μας παρείχε ζεστό χρημα μεσω του EL A τόσον καιρό και έτσι δεν άνοιξε κανένα ρουθούνι στις αγορές ούτε κατρακύλησαν τα ομόλογα των άλλων χωρών του Νότου, γιατί πιστεύεις ότι ένα όχι θα φέρει καλύτερη συμφωνία; Γιατί θέλουν να πάρουν τα λεφτά τους πίσω, θα ήταν η μόνη απάντηση, αν ξεχάσουμε όλα τα προηγούμενα «αφού». Θεωρείς πιο πιθανό και πιο γρήγορο να πάρουν τα λεφτά τους πίσω από μια χρεωκοπημένη χώρα με διαλυμένο τον ιδιωτικό τομέα και χωρίς κοινωνικό ιστό;Μα ίσα ίσα, χρεωκοπία εντός ευρώ, θα αναγκαστούν και για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας! Και μεις εδώ πώς θα είμαστε; Θα έχουμε ακόμα χρέος σε ευρώ, θα έχουμε σκληρό νόμισμα, δηλαδή ούτε καν υποτιμημένη δραχμή ώστε να είναι πιο δελαστικές οι εισαγωγές μας, αδυνατώ να φανταστώ πώς θα υπάρχει κράτος πρόνοιας για την υγεία, την παιδεία, τις συντάξεις, τους μισθούς, κλπ. μέχρι να εκκινηθεί ο ιδιωτικός τομέας –ναι, από αυτόν τον «διάολο» μέσω των εισφορών πληρώνονται τα ταμεία και η εφορία για να μπαίνουν λεφτά στο δημόσιο- Και αφού έχω περιγράψει αυτά, θα είμαστε λιγότερο ή περισσότερο υπόδουλοι; Θα έχουμε περισσότερους ή λιγότερους ανέργους; Οι μικρομεσαίοι θα γίνουν φτωχοί, οι φτωχοί φτωχότεροι και οι φτωχότεροι επαίτες ή όχι; Οι πλούσιοι παρεμπτιπτόντως είναι μια χαρά παντός καιρού και συνθηκών. Και υπενθυμίζω, μπορεί να χάσουν και αυτοί, αλλά για παραδειγματισμό και μόνο προς τις άλλες χώρες,για να μην ανοίγουν ορέξεις, για θέμα γοήτρου (εφόσον ανοικτά πλέον αναφέρουν ότι το ναι ανοίγει ξανά δίαυλο επικοινωνιας, πώς τότε με το όχι θα πουν το ίδιο;) αλλά και κυρίως γιατί έχουν προεξοφλήσει σημαντικά το domino effect του grexit, εκτιμώ ότι ένα όχι δεν θα τους συγκινήσει. Και έμεινε η χρεωκοπία με δραχμή και εκτός Ευρώπης. Τα ίδια με πάνω, δεν γνωρίζω αν γίνεται μονομερής διαγραφή χρέους χωρίς αντίκτυπο στην πρόσπάθεια ανοίγματος στις αγορές ακόμα και για εμπορικές συναλλαγές, αλλά έστω δεν έχουμε πρόβλημα. Μέχρι να εκκινηθεί ο μηχανισμός της αγοράς και του δημοσίου, ξέρεις πόσα χρόνια θα περάσουν; Αν θες να πούμε λίγο θα είναι για τον απλό λόγο ότι θα έρθουν ξένοι επενδυτές καθότι θα είμαστε ένα πάμφθηνο ξερολούκουμο με εγκασταστάσεις δυτικών προδιαγραφών! Τότε θα γουρλώνουμε τα μάτια μας στον κάθε ξένο που θα φέρνει σκληρό νόμισμα στον τουρισμό και θα του κάνουμε τεμενάδες. Γιατί μην πιστέψεις για λεπτό ότι εμείς θα είμαστε τα αφεντικά. Ειδικά όταν ζησαμε πιο καταναλωτικά από όσο μας αναλογούσε, θα ξεπουλάμε σωρηδόν για να ξαναδούμε ημέρες ευδαιμονίας. Εδώ δεν βλέπω καμία υπερηφάνεια. Βλέπω ξεπούλημα, κυριολεκτικά θάνατο των χρονίως ασθενών, βλέπω ακόμα μεγαλύτερη φυγή στο εξωτερικό καθότι όσοι ακόμα έχουμε δουλειά αυτή κυρίως είναι τριτογενούς τομέα (παροχής υπηρεσιών) και δεν στηρίζεται ούτε στη γη ούτε στη μεταποίηση/βιομηχανία, βλέπω σοβαρό θέμα από γεωπολιτικής άποψης (να θυμίσω τη γείτονα Τουρκία αν αποφασίσει να ξαναενδιαφερθεί για είσοδο στην Ε.Ε., πχ, θα κρατά τα προσχήματα του βέτο η Κύπρος), βλέπω μια χώρα υποτελή στους ξένους σε πολύ χειρότερο βαθμό. Μην απορείς λοιπόν που εκτιμώ μεγαλύτερη υποτέλεια στους ξένους ή ανάγκη επαναπροοσέλκυσης με δυσμενέστερους όρους σε περίπτωση επικράτησης του όχι. Υπό το ανωτέρω πρίσμα το «ναι» είναι δυστυχώς η καλύτερη επιλογή που έχω.
Λένα, εγώ που δεν είμαι οπαδός σου κι ούτε σε θαυμάζω γενικώς, σήμερα πρέπει να σε παραδεχτώ. Θέλει πολλά καντάρια... "ωοθήκες" για να βγεις να δηλώσεις τόσο ξεκάθαρα την άποψή σου με κίνδυνο να δυσαρεστήσεις το φαν-κλαμπ και να γίνεις στόχος επιθέσεων όπως έχει συμβεί αυτές τις μέρες με διάφορους επιφανείς "αντιφρονούντες". ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ! Έχεις κότσια.
Φαντάστηκα ότι θα ψήφιζες ναι και ήμουν σίγουρη ότι θα επιχειρηματολογούσες άψογα. Αυτό όμως που θαυμάζω (εγώ δυστυχώς παρασύρθηκα κάποιες φορές μέσα στον πανικό) είναι ότι μιλάς με τόση ηρεμία και κατανόηση για την άλλη πλευρά. Α,μπα μου και πάλι στο ύψος σου, διδάσκεις και πολιτικό πολιτισμό!
"...Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι όλα αυτά γίνονται για τα λεφτά – πολλά λεφτά, πράγματι. Το αντικείμενο της αντιπαράθεσης είναι η απόλυτη (ή όχι) ιδεολογική ηγεμονία ενός συγκεκριμένου ιστορικού εποικοδομήματος. Η μεν ελληνική πλευρά θέλει να πάρει «κάτι», η δε άλλη θέλει ακριβώς να μην πάρει τίποτα η ελληνική πλευρά, κι ούτε να είναι δυνατόν να μπορεί να ισχυριστεί ότι, να, κάτι πήρε. Γιατί τότε, απλούστατα, θα διακυβεύεται ο απόλυτος χαρακτήρας της ηγεμονίας. Μόνον ο συνολικός εξευτελισμός, ο εκμηδενισμός του πειράματος Σύριζα σε όλα τα επίπεδα – κυρίως στο αφηγηματικό – δύναται να κατευνάσει την υπαρξιακή ανασφάλεια ενός συστήματος που έχει απόλυτη επίγνωση της ανηθικότητάς του. Και η επίγνωση αυτή είναι που το κάνει τερατωδώς επικίνδυνο. ..."- See more at:http://goo.gl/AqDquW