Απόφαση Ντράγκι: Αμετάβλητος ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Απόφαση Ντράγκι: Αμετάβλητος ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες Facebook Twitter
EPA/JULIEN WARNAND
3

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες αμετάβλητο, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα προ ολίγου.

Ωστόσο όπως εγινε γνωστό μετά την τηλεδιάσκεψη, η ΕΚΤ προχώρησε σε «προσαρμογή» της αξίας των ενέχυρων που αποδέχεται η ΕΚΤ για τον ELA.

H ανακοίνωση αναφέρει πως το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει την παροχή επείγουσας ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο που είχε αποφασιστεί στις 26 του Ιουνίου του 2015.

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης πως το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αναπροσαρμόσει το "κούρεμα" (haircut) στα collateral που είναι αποδεκτά από την Τράπεζα της Ελλάδα για τον ELA και τονίζει πως παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

 

Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρά σε αύξηση του κουρέματος στις εγγυήσεις με αποτέλεσμα να μειωθεί συνακόλουθα και το ποσό της ρευστότητας που δικαιούνται να αντλήσουν από το μηχανισμό οι ελληνικές τράπεζες.

 

Παράλληλα δηλώνεται πως το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο της εντολής του.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Οικονομία / Πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Η ισχυρή ανάπτυξη και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα επιτρέπουν στην Ελλάδα να αποπληρώσει πρόωρα τις δανειακές υποχρεώσεις που ανέλαβε κατά τη διάρκεια των μνημονίων και να διανείμει κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες
LIFO NEWSROOM
Airbnb: Μη νόμιμη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για το τέλος επιτηδεύματος – Παραπομπή στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Οικονομία / Airbnb: Μη νόμιμη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για το τέλος επιτηδεύματος – Παραπομπή στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Αιτήσεις ακύρωσης της επίμαχης εγκυκλίου είχαν καταθέσει η ΠΟΜΙΔΑ, ο «Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων» και πέντε εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων
LIFO NEWSROOM