Διαμάχη μεταξύ Λαγκάρντ και Μέρκελ για το ελληνικό χρέος

Διαμάχη μεταξύ Λαγκάρντ και Μέρκελ για το ελληνικό χρέος Facebook Twitter
3

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρείται ο πιο στενός σύμμαχος της Γερμανίας στην κρίση στην Ελλάδα, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Die Welt. Όμως στην πιο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε μια απομείωση του χρέους της Αθήνας, προς λύπη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.


Η Γερμανία, εξηγεί η Welt, η χώρα που έχει δανείσει τα περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα τασσόταν μέχρι τώρα κατά μιας απομείωσης του ελληνικού χρέους. Τα χρέη πρέπει να πληρώνονται, τόνιζε το Βερολίνο.


Όμως αυτή τη φορά δεν είναι μόνο η Αθήνα που ζητεί την απομείωση του χρέους της, αλλά και το ΔΝΤ, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, αυτή η κίνηση αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχή εξυγίανση της Ελλάδας.
Και τώρα, τονίζει η Welt, η Λαγκάρντ ασκεί πιέσεις. Η διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε την Τετάρτη σε ομιλία της στο ινστιτούτο Brookings ότι θεωρεί «απαραίτητη» την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας.


Οι δηλώσεις της Λαγκάρντ δεν είναι απλώς μια διαπίστωση, είναι ένα αίτημα προς τη Γερμανία τελικά να υποχωρήσει, αν ενδιαφέρεται πραγματικά για μια σοβαρή συμφωνία με την Αθήνα, υπογραμμίζει η εφημερίδα.


Το ΔΝΤ πιέζει για μια απομείωση του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να πέσει σε ένα επίπεδο που πλέον θα θεωρείται βιώσιμο, διότι ακόμη και υπό τις πιο καλές συνθήκες στο Ταμείο δεν πιστεύουν πλέον ότι οι Έλληνες μπορούν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους.


Η διαφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας για το ελληνικό χρέος είναι ένα από τα βασικά εμπόδια για το Βερολίνο. Η Μέρκελ, η οποία επέβαλε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη διάσωση ευρωπαϊκών χωρών, θα αναρωτιέται αν ήταν λάθος, επισημαίνει η εφημερίδα.


Επίσης η απαίτηση αυτή δεν θα πρέπει να αρέσει στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εξ αρχής δεν επιθυμούσε την εμπλοκή του ΔΝΤ. Όμως ενδέχεται να αποτελέσει και έναν ακόμη λόγο για τον οποίο, σύμφωνα με τον Σόιμπλε, δεν θα πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις προς την ελληνική πλευρά.


Η Γερμανίδα καγκελάριος αντιμετωπίζει δύο προβλήματα. Εδώ και χρόνια υπόσχεται στους Γερμανούς ότι κάποτε θα πάρουν πίσω τα χρήματα που έδωσαν στην Ελλάδα. Γι' αυτό μια απομείωση του ελληνικού χρέους είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλής στο εσωτερικό του κόμματός της.


Από τη μία, εξηγεί η Welt, αν το ΔΝΤ αποχωρήσει από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, τότε πλέον δεν θα τίθεται θέμα απομείωσης του ελληνικού χρέους. Όμως στην περίπτωση αυτή θα είναι ακόμη υψηλότερο το ποσοστό του ελληνικού χρέους που θα πρέπει να επωμιστούν οι ευρωπαϊκές χώρες.


Η Μέρκελ, γνωρίζοντας τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται, ξεκαθάρισε την Τρίτη ότι για να δοθεί νέα βοήθεια στην Ελλάδα θα πρέπει να εξεταστεί η βιωσιμότητα του χρέους της. Αντίστοιχα όμως αυτό σημαίνει ότι αν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποβάλει καλές προτάσεις, τότε η μπάλα θα βρίσκεται στο γήπεδο της Γερμανίδας καγκελαρίου, εκτιμά η Welt.


Παράλληλα πίεση στη Μέρκελ άσκησε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι «μια ρεαλιστική πρόταση από την Ελλάδα θα πρέπει να συμβαδίζει με μια εξίσου ρεαλιστική πρόταση για τη βιωσιμότητα του χρέους από τους πιστωτές».
Το ερώτημα τώρα είναι αν όντως θα υπάρξει κάποια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Επισήμως η γερμανική κυβέρνηση αποκλείει κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο.
Στην πραγματικότητα, τονίζει η Welt, οι Ευρωπαίοι είχαν υποσχεθεί στην προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση ήδη από τον Νοέμβριο του 2012 ότι θα λάμβαναν μέτρα για την περαιτέρω απομείωση του ελληνικού χρέους. Όταν ο Έλληνας πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζήτησε πέρυσι μια ελάφρυνση του χρέους, η Μέρκελ φέρεται να του αρνήθηκε.
Η Γερμανίδα καγκελάριος θα μπορέσει να εξηγήσει δύσκολα στο κόμμα της για ποιο λόγο θα πρέπει να υποχωρήσουν στο αίτημα του Τσίπρα, αφού αρνήθηκαν το αντίστοιχο αίτημα του Σαμαρά, καταλήγει η Welt.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

«Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
<<Τα χρέη πρέπει να πληρώνονται, τόνιζε το Βερολίνο. >>Αγαπητή Ανκελα....πες μας λίγο πόσα χρέη έχει πληρώσει η Γερμανία , αλλά επίσης και πόσα χρέη ΔΕΝ έχει πληρώσει .