Βαρουφάκης: Πρότεινα σταδιακό Grexit το βράδυ του δημοψηφίσματος

Βαρουφάκης: Πρότεινα σταδιακό Grexit το βράδυ του δημοψηφίσματος Facebook Twitter
SOOC
12

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό New Statesman ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκαλύπτει ότι πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα ένα σταδιακό Grexit με την έκδοση παράλληλου νομίσματος  (IOU), κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ από το 2012 και αποδέσμευση της Τράπεζας της Ελλάδος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οπως είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικώ,ν στην πρώτη του συνέντευξη μετά την αποπομπή του, την ώρα που ο κόσμος γιόρταζε το «Όχι» 6 μέλη της κυβέρνησης κλήθηκαν να ψηφίσουν επί του σχεδίου του. Δύο μόνο ψήφισαν υπέρ ενώ 4 ήταν κατά. Ετσι δεν μπόρεσε να πείσει τον Πρωθυπουργό για το σχέδιο του. Μετά από αυτό η αποχώρηση του από την κυβέρνηση ήταν, όπως λέει,  αναπόφευκτη.


"Εκείνο το βράδυ η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η επιθυμία του λαού, εκείνο το δυνατό ΟΧΙ, δεν έπρεπε να ενεργοποιήσει το σχέδιό μου" δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης στη συνέντευξή του. "Αντιθέτως, έπρεπε να οδηγήσει σε σημαντικές υποχωρήσεις. Στην συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, με τον πρωθυπουργό μας να δέχεται πως οτιδήποτε συμβεί, οτιδήποτε και να κάνει η άλλη πλευρά, δεν πρέπει να αντιδράσει συγκρουόμενος μαζί τους. Κι αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι σταματάς την διαπραγμάτευση..."

 

Βαρουφάκης: Πρότεινα σταδιακό Grexit το βράδυ του δημοψηφίσματος Facebook Twitter

O Bαρουφάκης αναφέρει ακόμη ότι ο Τσίπρας απομακρύνθηκε από δίπλα του επειδή δεν μπορούσε να του εγγυηθεί ότι το Grexit θα μπορούσε να λειτουργήσει. Για τη γνωριμία τους αναφέρει ότι μια συνεργάτιδα του τον πλησίασε όταν εκείνος είχε διαφωνήσει με τον Παπανδρέου του 2012 και έτσι ήρθαν πιό κοντά.

Στην τηλεφωνική συνέντευξη του ο κ. Βαρουφάκης λέει επίσης ότι οι προτάσεις των πιστωτών, εκείνες που θα συμφωνηθούν από την κυβέρνηση (η συνέντευξη δόθηκε πριν τη συμφωνία) είναι το είδος των προτάσεων που παρουσιάζει η άλλη πλευρά όταν δεν θέλει μια συμφωνία. Τονίζει ότι η περαιτέρω λιτότητα συρρικνώνει ακόμη περισσότερο την οικονομία και μεταθέτει το βάρος στους μη έχοντες, δημιουργώντας μια ανθρωπιστική κρίση.

"Η άλλη πλευρά επέμενε σε μια« συνολική συμφωνία », πράγμα που σήμαινε ότι ήθελε να μιλήσει για τα πάντα. Η δική μου ερμηνεία είναι ότι όταν θέλετε να μιλήσετε για τα πάντα, στην πραγματικότητα δεν θέλετε να μιλήσετε για τίποτα", λέει.

Αναφέρει ακόμη ότι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας ήταν οι χώρες που θα έπρεπε να είναι στο πλευρό της. Η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ιταλία ήξεραν ότι μια ελληνική συμφωνία θα εξαφάνιζε τους κυβερνώντες πολιτικά.

Ηταν επίσης ανένδοτος σχετικά με το ποιος έχει την ευθύνη. «Η Γερμανία πλήρως και εντελώς, είναι πολύ καλά συντονισμένοι στο Eurogroup και υπό τον Σόιμπλε λειτουργούν σαν μια ορχήστρα με εκείνον ως μαέστρο», τονίζει.  

 "Μόνο ο Γάλλος υπουργός [Michel Sapin] έκανε θορύβους που ήταν διαφορετικοί από τη γερμανική γραμμή, και αυτοί οι θόρυβοι ήταν  πολύ λεπτοί.  Και σε τελική ανάλυση, όταν ο Δρ Σόιμπλε απαντούσε και καθόριζε  την επίσημη γραμμή, ο Γάλλος Γάλλος υπουργός πήγαινε πάντα πάσο", υποστηρίζει.

Και "εάν ο Σόιμπλε ήταν ο αδυσώπητος εφαρμοστής, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παρουσίασε ένα διαφορετικό πρόσωπο". «Βάσει της αντίληψής μου, ήταν πολύ διαφορετική. Προσπάθησε να εξευμενίσει τον Πρωθυπουργό [Τσίπρα] - είπε: «Θα βρούμε μια λύση, μην ανησυχείτε γι 'αυτό, εγώ δεν θα αφήσω τίποτα φοβερό να συμβεί, απλά κάνετε την δουλειά σας και συνεργαστείτε με τα θεσμικά όργανα, δεν θα υπάρξει αδιέξοδο. "


Το χάσμα (μεταξύ εκείνης και του Σόιμπλε) φαίνεται να ήταν σύντομο, ίσως και σκόπιμο. Ο Βαρουφάκης πιστεύει ότι Μέρκελ και Σόιμπλε ελέγχουν απόλυτα την ευρωομάδα και όλη αυτή η ομάδα είναι πέρα από το νόμο.



12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι 12 μειώσεις φόρων του 2025: Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από φόρο για 3 έτη - Μηδενικός ΦΠΑ στις νέες οικοδομές - Τα νέα επιδόματα

Οικονομία / Οι 12 μειώσεις φόρων του 2025: Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από φόρο για 3 έτη - Μηδενικός ΦΠΑ στις νέες οικοδομές - Τα νέα επιδόματα

Αυξήσεις για τους σπουδαστές των Ενόπλων Δυνάμεων - Οι 12 αυξήσεις αποδοχών για μισθωτούς - Πόσο ενισχύονται οι οικογένειες με παιδιά - Όλα τα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο
LIFO NEWSROOM
Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM