Ο νέος βαλλιστικός πύραυλος του Πούτιν, που χτύπησε την Ουκρανία, σε απάντηση στις εγκρίσεις που έδωσαν ΗΠΑ και Βρετανία ώστε να χρησιμοποιηθούν όπλα της Δύσης εναντίον της Ρωσίας, υποτίθεται ότι έχει σκορπίσει τον τρόμο σε όλη την Ευρώπη, λόγω των δυνατοτήτων του, για τις οποίες οι Ουκρανοί είπαν «δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο».
Το όνομα του νέου βαλλιστικού πυραύλου της Ρωσίας του Πούτιν είναι «Oreshnik», που σημαίνει φουντουκιά. Αυτό διότι ο τρόπος με τον οποίο χτυπά ομοιάζει με το άνθος της φουντουκιάς.
Ο συγκεκριμένος πύραυλος της Ρωσίας είναι μέσου βεληνεκούς αλλά είναι ο πρώτος που έχει πολλαπλές ανεξάρτητες κεφαλές (MIRV) χαρακτηριστικό που μέχρι τώρα είχα μόνο οι διηπειρωτικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς.
Ο Oreshnik φαίνεται να έχει 6 κεφαλές που κάθε μία μπορεί να χτυπήσει ανεξάρτητα δικό της στόχο. Αποσπώνται από τον πύραυλο όταν είναι σε τροχιά και εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα πάνω από τον στόχο τους όπου πέφτουν σαν μετεωρίτες με ταχύτητα 10-15 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου.
Strikes on Dnipro - my guess is the hydroelectric plant. pic.twitter.com/x3tKrOAY7y
— Old Lion (@OldLion1965) November 21, 2024
Οι Ρώσοι είπαν ότι έπιασε υπερηχητική ταχύτητα ή ότι ο Oreshnik έπιασε ταχύτητα 11 Mach. Κι όμως αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο όπως λένε οι Ρώσοι. Ουσιαστικά όλες οι κεφαλές βαλλιστικών πυραύλων, όταν είναι στην τελική τους φάση προσέγγισης στον στόχο πιάνουν παρόμοιες ταχύτητες με αυτή που φέρεται να έπιασε ο ρωσικό πύραυλος, οπότε ο ρωσικός κομπασμός καταρρίπτεται από τα υπάρχοντα δεδομένα.
Βρήκα αυτό εδώ, το ανεβάζω για εμάς τους άσχετους με οπλικά-πυραυλικά συστήματα, να πάρουμε μία ιδέα.. pic.twitter.com/ReyglQLWxy
— Celesta MS🇬🇷 (@Celesta91883911) November 25, 2024
H εμβέλεια του Oreshnik προσεγγίζει τα 5.000 χλμ.. Αυτό έχει μία πολύ απλή μετάφραση: Ολόκληρη η Ευρώπη, αλλά και ο Καναδάς, είναι στην εμβέλεια αυτών των πυραύλων.
Οι Ρώσοι λένε ότι χρειάζονται χρόνοι που ποικίλουν από 8 ως 20 λεπτά, ώστε ένας πύραυλος να χτυπήσει ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αυτή η απειλή είναι αν ληφθεί ως σημείο εκτόξευσης του πυραύλου το πεδίο βολής στο Αστραχάν. Αν όμως οι πύραυλοι αναπτυχθούν σε προωθημένες θέσεις εκτόξευσης σε Δυτική Ρωσία, τη σύμμαχο της Ρωσίας Λευκορωσία, αλλά ακόμη και τον ρωσικό θύλακα του Καλίνιγκραντ, αυτό θα μείωνε τους χρόνους πλήγματος από 2 ως 7 λεπτά, πράγμα που τους καθιστά το ιδανικό όπλα για ένα αιφνιδιαστικό χτύπημα που θα προκαλούσε σοκ στη χώρα που θα το δεχόταν αλλά και στην ήπειρο.
Η επίθεση της Ρωσίας στο Ντνίπρο συνοδεύτηκε από ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες για την εξέλιξη του πολέμου. Η συγκεκριμένη πυραυλική δοκιμή, όπως την περιέγραψε, και η ταχύτητα με την οποία κλιμακώνονται οι εντάσεις στην περιοχή, ενισχύουν τους φόβους για περαιτέρω κλιμάκωση με παγκόσμιες συνέπειες. Η έλλειψη πληροφόρησης της Δύσης σχετικά με τα χαρακτηριστικά αυτού του υπερηχητικού όπλου και η απειλητική ρητορική του Πούτιν προσθέτουν στην αίσθηση της αβεβαιότητας και της διπλωματικής πίεσης. Όμως υπάρχουν τρία σημεία στα οποία οι Ρώσοι κέρδισαν το πρώτο σημείο εντυπωσιασμού αλλά επί της ουσίας πρόκειται μόνο γι' αυτό:
- Οι Ρώσοι μιλάνε για αόρατο πύραυλο, πράγμα που ενστερνίστηκαν πολλοί που άκουσαν τα χαρακτηριστικά του πυραύλου. Η ουσία είναι πως ούτε καν πλησιάζει στο να χαρακτηριστεί αόρατος μιας και από τη μία φαίνεται στα ραντάρ και από την άλλη έχει και τεράστιο θερμικό ίχνος.
- Οι Ρώσοι τον χαρακτήρισαν μη αναχαιτίσημο, αλλά η ουσία είναι ότι ενώ η αναχαίτιση ενός τέτοιου όπλου, σαφώς και είναι δύσκολη, αν αναλογιστούμε και το στοιχείο του αιφνιδιασμού που μπορεί να υπάρχει, αλλά και το γεγονός ότι φέρει πολλαπλές κεφαλές, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η αναχαίτιση είναι αδύνατη.
- Οι Ρώσοι είπαν ότι είναι υπερηχητικός, αλλά όπως αναλύθηκε και παραπάνω, όλοι οι βαλλιστικοί πύραυλοι πιάνουν αυτές τις ταχύτητες.
Πρακτικά αυτό που γίνεται από την αρχή του πολέμου είναι ένα παιχνίδι εντυπωσιασμού από πλευράς Ρωσίας και με την εκτόξευση του Oreshnik ο Πούτιν δείχνει ότι είναι ψυχολογικό το παιχνίδι, διότι οι Ρώσοι γνωρίζουν πως, πρώτον, η αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ έτσι και αλλιώς δεν έχει δυνατότητα να αντιμετωπίσει το οπλοστάσιο τους και είναι καθαρά συμβολική ή, δεύτερον, στρέφεται κατά μίας εν δυνάμει ιρανικής πυραυλικής απειλής η οποία φυσικά θα εξαπολυθεί με λίγους στον αριθμό και παλαιότερης τεχνολογίας πυραύλους.