ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας απομακρύνθηκε από μένα όταν δεν τού εγγυήθηκα ότι ένα Grexit θα μπορούσε να δουλέψει

Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας απομακρύνθηκε από μένα όταν δεν τού εγγυήθηκα ότι ένα Grexit θα μπορούσε να δουλέψει Facebook Twitter
19

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό New Statesman ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκαλύπτει ότι πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα ένα σταδιακό Grexit με την έκδοση παράλληλου νομίσματος  (IOU), κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ από το 2012 και αποδέσμευση της Τράπεζας της Ελλάδος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οπως είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικώ,ν στην πρώτη του συνέντευξη μετά την αποπομπή του, την ώρα που ο κόσμος γιόρταζε το «Όχι» 6 μέλη της κυβέρνησης κλήθηκαν να ψηφίσουν επί του σχεδίου του. Δύο μόνο ψήφισαν υπέρ ενώ 4 ήταν κατά. Ετσι δεν μπόρεσε να πείσει τον Πρωθυπουργό για το σχέδιο του. Μετά από αυτό η αποχώρηση του από την κυβέρνηση ήταν, όπως λέει,  αναπόφευκτη.


"Εκείνο το βράδυ η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η επιθυμία του λαού, εκείνο το δυνατό ΟΧΙ, δεν έπρεπε να ενεργοποιήσει το σχέδιό μου" δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης στη συνέντευξή του. "Αντιθέτως, έπρεπε να οδηγήσει σε σημαντικές υποχωρήσεις. Στην συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, με τον πρωθυπουργό μας να δέχεται πως οτιδήποτε συμβεί, οτιδήποτε και να κάνει η άλλη πλευρά, δεν πρέπει να αντιδράσει συγκρουόμενος μαζί τους. Κι αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι σταματάς την διαπραγμάτευση..."

O Bαρουφάκης αναφέρει ακόμη ότι ο Τσίπρας απομακρύνθηκε από δίπλα του επειδή δεν μπορούσε να του εγγυηθεί ότι το Grexit θα μπορούσε να λειτουργήσει. Για τη γνωριμία τους αναφέρει ότι μια συνεργάτιδα του τον πλησίασε όταν εκείνος είχε διαφωνήσει με τον Παπανδρέου του 2012 και έτσι ήρθαν πιό κοντά.

Στην τηλεφωνική συνέντευξη του ο κ. Βαρουφάκης λέει επίσης ότι οι προτάσεις των πιστωτών, εκείνες που θα συμφωνηθούν από την κυβέρνηση (η συνέντευξη δόθηκε πριν τη συμφωνία) είναι το είδος των προτάσεων που παρουσιάζει η άλλη πλευρά όταν δεν θέλει μια συμφωνία. Τονίζει ότι η περαιτέρω λιτότητα συρρικνώνει ακόμη περισσότερο την οικονομία και μεταθέτει το βάρος στους μη έχοντες, δημιουργώντας μια ανθρωπιστική κρίση.

"Η άλλη πλευρά επέμενε σε μια« συνολική συμφωνία », πράγμα που σήμαινε ότι ήθελε να μιλήσει για τα πάντα. Η δική μου ερμηνεία είναι ότι όταν θέλετε να μιλήσετε για τα πάντα, στην πραγματικότητα δεν θέλετε να μιλήσετε για τίποτα", λέει. 

Αναφέρει ακόμη ότι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας ήταν οι χώρες που θα έπρεπε να είναι στο πλευρό της. Η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ιταλία ήξεραν ότι μια ελληνική συμφωνία θα εξαφάνιζε τους κυβερνώντες πολιτικά.

Ηταν επίσης ανένδοτος σχετικά με το ποιος έχει την ευθύνη. «Η Γερμανία πλήρως και εντελώς, είναι πολύ καλά συντονισμένοι στο Eurogroup και υπό τον Σόιμπλε λειτουργούν σαν μια ορχήστρα με εκείνον ως μαέστρο», τονίζει.  

 "Μόνο ο Γάλλος υπουργός [Michel Sapin] έκανε θορύβους που ήταν διαφορετικοί από τη γερμανική γραμμή, και αυτοί οι θόρυβοι ήταν  πολύ λεπτοί.  Και σε τελική ανάλυση, όταν ο Δρ Σόιμπλε απαντούσε και καθόριζε  την επίσημη γραμμή, ο Γάλλος Γάλλος υπουργός πήγαινε πάντα πάσο", υποστηρίζει.

Και "εάν ο Σόιμπλε ήταν ο αδυσώπητος εφαρμοστής, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παρουσίασε ένα διαφορετικό πρόσωπο". «Βάσει της αντίληψής μου, ήταν πολύ διαφορετική. Προσπάθησε να εξευμενίσει τον Πρωθυπουργό [Τσίπρα] - είπε: «Θα βρούμε μια λύση, μην ανησυχείτε γι 'αυτό, εγώ δεν θα αφήσω τίποτα φοβερό να συμβεί, απλά κάνετε την δουλειά σας και συνεργαστείτε με τα θεσμικά όργανα, δεν θα υπάρξει αδιέξοδο. "


Το χάσμα (μεταξύ εκείνης και του Σόιμπλε) φαίνεται να ήταν σύντομο, ίσως και σκόπιμο. Ο Βαρουφάκης πιστεύει ότι Μέρκελ και Σόιμπλε ελέγχουν απόλυτα την ευρωομάδα και όλη αυτή η ομάδα είναι πέρα από το νόμο.

19

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

«Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

15 σχόλια
Κατ'αρχήν και αυτονόητα, αφού πρέπει να συμφωνήσουν ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ για να μείνεις στο Ευρώ, σχέδιο GREXIT πρέπει να υπάρχει, ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ, με ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ ή Αλέφαντο.Εν τω μεταξύ, δίπλα, στην Τουρκία, έχουν τα τελευταία δύο χρόνια 40% πληθωρισμό ΚΑΙ 10% ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Δηλαδή, τα τελευταία 2 χρόνια το καλάθι της νοικοκυράς ακρίβηνε κατά 40%, αλλά η νοικοκυρά έχει 50% περισσότερα να ξοδέψει. Θα σας χάλαγε;Ας συνυπολογίσουν τα παραπάνω οι εγκεφαλοπλυμένοι με το ευρώ, που βρίζουν ως τσαρλατάνο, όποιον τους θυμίζει ότι, βάσει ΟΛΩΝ των οικονομικών "σχολών", όπως είμαστε, δεν "σηκώνουμε" το ευρώ και θα μας πνίξει. Πράγμα που επιβεβαιώνεται και με το μνημόνιο 3. Θα το καταλάβουν, άλλωστε, όταν η τσέπη τους δεν θα έχει ΟΥΤΕ ΕΝΑ ευρώ και θα εύχονται να είχε κάτι, κι ότι να'ναι. Δεν υπάρχουν "καλά" και "κακά" νομίσματα. Υπάρχουν καλοί και κακοί χειρισμοί του νομίσματος. Το πρόβλημα με το ευρώ είναι ότι δεν το χειριζόμαστε ΕΜΕΙΣ, αλλά ΑΛΛΟΙ και, δυστυχώς, οι δικές μας προτεραιότητες δεν είναι οι ίδιες με της Γερμανίας. Λέτε να μας αφήσουν οι Γερμανοί να το χειριστούμε για πάρτη μας;
Προφανώς, δεν κατάλαβες ποτέ ότι η ευημερία αυτή βασίστηκε στα δάνεια ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩ και έτσι ήταν ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΣΗ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ (αφού, εξ ορισμού, ένα δάνειο είναι προεξόφληση μελλοντικών αποδοχών). Πάρε τώρα τον λογαριασμό ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ, πάντα, ΤΟΥ ΕΥΡΩ.Αν θες μια πραγματική αποτίμηση του πειράματος "Ευρώ για την Ελλάδα" είναι εδώ μπροστά σου: Στο τέλος του '13 το ΑΕΠ είχε υποχωρήσει σε επίπεδο 1999. Άρα, τελικά ΤΟ ΕΥΡΩ ΑΠΕΤΥΧΕ (για εμάς).
Χθες εγραψα ενα σχολιο σχετικα με τις νεες,εσχατως υιοθετηθεισες,πρακτικες του κ.Βαρουφακη.Εαν θελετε,ριξτε του μια ματια.Παραθετω το link :http://www.lifo.gr/now/politics/70766#commentΚρινω ενδεδειγμενο να προσθεσω κατι.Ο κ.καθηγητης εξελισσεται ταχυτατα σε εξαιρετικα επικινδυνο-πολιτικα,και οχι μονον-ατομο.Αν ,βεβαια,υποθεσουμε οτι δεν ηταν εξ υπαρχης.
Η μεγαλομανία ενός αλλοπρόσαλλου τσαρλατάνου: Η διαχείριση μιας χώρας και η πορεία της προς την καταστροφή δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ακόμα πρότζεκτ για το βιογραφικό του, με μοναδικό σκοπό να γίνει ο άνθρωπος που έβαλε «μπουρλότο στην Ευρώπη». Θα το εξαργυρώσει σίγουρα.Η χυδαιότητα μιας ντίβας: Χρησιμοποιεί ως δικαιολογία το παιδί του για να μην είναι στη βουλή στην πιο σημαντική ψηφοφορία μετά τη θητεία του. Έστω αντί να έχει το θάρρος να πει ότι απέχει, βάζει μπροστά το παιδί του.
Τελικά ο Ηρόστρατος, ο τύπος που έκαψε τον ναό της Άρτεμης για να μείνει το όνομα του στην ιστορία, έκανε μικρότερη ζημιά από τον Γιάνη, που έκαψε μια ολόκληρη χώρα για να ανεβάσει το κασέ του.
Δεν ξέρω αν πρόλαβε να καταστρώσει σχέδιο για grexit, πάντως σίγουρα έχει προβάρει στον καθρέφτη την ομιλία παραλαβής του Νόμπελ Οικονομίας, όπου θα μας ευχαριστούσε όλους θερμά για τηv συμμετοχή μας στο Μεγάλο του Πείραμα.
Δηλαδη οτι ο πρωθυπουργος για μια εβδομαδα ελεγε δημοςια σε διαγγελματα οτι το δημοψηφισμα δεν ειναι για εξοδο απο το ευρω και απο την αλλη ο υπ. Οικονομικων παραδεχεται οτι πιεζε για αυτο δεν σας κανει κατι;Απλα το προσπερναμε, ετσι;Χωρις καμμια προετοιμασια να αφησει την χωρα χωρις νομισμα!!Η δικαιοσυνη στην Ελλαδα ειναι ανεκδοτο.Ποσο χαπατο ειναι αυτος ο λαος ρε γαμωτο...
Τελικά ο Βαρουφάκης ήταν ο μόνος που εννοούσε μέχρι τέλους αυτό όλος ο ΣΥΡΙΖΑ ευαγγελιζόταν... Η διαπραγμάτευση στα άκρα ώστε να υπάρχουν πιθανότητες κάποιων παραχωρήσεων από την παντοδύναμη απέναντι πλευρά. Αφού αποφάσισαν κάτι τέτοιο προφανώς έπρεπε να ξέρουν δύο πράγματα. Ότι μπορεί να μην βγεί το ρίσκο (οπότε πρέπει να έχεις σχέδιο για Grexit), και οτι αν πάρεις αυτό τον δρόμο δεν υπάρχει υποχώρηση γιατί θα σε λιώσουν για παραδειγματισμό.Και ήταν διατεθειμένος να φάει όλο το φταίξιμο. Και πάλι το τρώει ενώ ο Τσίπρας ήταν αυτός που αποδείχθηκε λίγος. Σίγουρα η πίεση ήταν αφόρητη, αλλά αν δεν ήταν σίγουρος οτι αντέχει να το φτάσει στα άκρα, καλύτερα να μην το ξεκινούσε καθόλου.
"Η δική μου ερμηνεία είναι ότι όταν θέλετε να μιλήσετε για τα πάντα, στην πραγματικότητα δεν θέλετε να μιλήσετε για τίποτα"Αποπειρα αυτογνωσιας; Μα γι αυτο Γιανη μου πηγες απατος και δεν σε περναν σοβαρα.
Τους ανατέθηκε "να κάνουν μια καλύτερη διαπραγμάτευση", κι αυτοί έπαιζαν τη χώρα κορώνα-γράμματα επί έξι πολύτιμους μήνες, προσποιούμενοι ότι διαπραγματεύονταν..Δε φταίει μόνο ο Βαρουφάκης.Το πού περίπου το πήγαινε ήταν φανερό από τις πρώτες κιόλας μέρες.
Παιδιά, μην το παλεύετε. Στον Γιάνη, το μόνο που μετράει είναι ότι στροβιλίστηκε όλη η Ευρώπη για πάρτη του κι ας τον βρίζουν νυχθημερόν. Το όνειρο κάθε παρανοϊκού. Αν συνειδητοποιήσει τι έχει προκαλέσει(δεν βγάζω έξω τον Τσίπρα),στην καλύτερη περίπτωση θα καταρρεύσει.
Αν πρόκειται για ναρκισσιστική προσωπικότητα (που μάλλον αυτό είναι), ούτε ενσυναίσθηση έχει, ούτε κατά συνέπεια κρίση συνειδήσεως πρόκειται να βιώσει. Δεν είναι ότι δεν έχει καταλάβει τι έκανε, είναι ότι δεν θα χάσει και τον ύπνο του κιόλας.
Συγγνώμη κιόλας αλλά ο κύριος Βαρουφάκης δεν είναι για να δίνει εγγυήσεις "εαν θα δουλέψει το Grexit"Αυτός είναι ένα σταρ. Σήμερα ξύπνησε καλά. Αύριο στραβά. Μην του ζητάς εγγυήσεις. Μας αρκεί που υπάρχει. Χάρη μας κάνει κιόλας
Χμμμ...διαφώνησε με τον Παπανδρέου το 2012...ο Παπανδρέου είχε προτείνει δημοψήφισμα το Νοέμβριο του 2011...ο Βαρουφάκης πλησιάζει τον Τσίπρα, πολιτεύεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, εκλέγεται, ορίζεται ΥΠ.ΟΙΚ., "διαπραγματεύεται σκληρά", η διαπραγματευτική ομάδα φθάνει σε αδιέξοδο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προτείνει δημοψήφισμα...τώρα ο Γιάνης το πάει για διαφωνία με τον Τσίπρα...ενδιαφέρον.