Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 2241/2015 απόφασή του επικύρωσε απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) με την οποία επιβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Αλφα, πρόστιμο 30.000 ευρώ για την εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου «Αλ Τσαντίρι Νιους» της 25ης Οκτωβρίου 2011 κατά την οποία παρουσιάστηκε σατιρικά η οικονομική κατάσταση της χώρας και οι υπαίτιοι της κατάστασης αυτής.
Κατά την εν λόγω εκπομπή παρουσιάστηκε η κυβέρνηση σαν πλοίο και ο κ. Λαζόπουλος ως μούτσος του πλοίου ο οποίος συζητώντας με συνεργάτη του χρησιμοποίησε λέξεις και φράσεις άσχετες με την πολιτική κατάσταση και τη διακωμώδηση αυτής, όπως είναι λέξεις και φράσεις χυδαίες, σύμφωνα με την απόφαση του ΕΣΡ.
Το ΕΣΡ επέβαλε στον εν λόγω τηλεοπτικό σταθμό το πρόστιμο, καθώς αποφάνθηκε ότι από καμία διάταξη νόμου δεν προκύπτει ότι συγχωρείται η ασυδοσία των σατιρικών εκπομπών.
Ειδικότερα, στην απόφασή του το ΕΣΡ αναφέρει ότι «η διάταξη του άρθρου 15 παρ.2 του Συντάγματος είναι γενικής ισχύος και επομένως και οι σατιρικές εκπομπές πρέπει να έχουν την ποιοτική στάθμη που επιβάλλει η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας» και η επίμαχη εκπομπή «έχει υπερβεί τα ανεκτά όρια της σάτιρας και στερείται της επιβαλλόμενης από το Σύνταγμα και το νόμο ποιότητας».
Ο εν λόγω τηλεοπτικός σταθμός προσέφυγε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και ζήτησε να ακυρωθεί η απόφαση του ΕΣΡ, αλλά το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμη την προσφυγή του τηλεοπτικού σταθμού και επικύρωσαν την απόφασή του ΕΣΡ.
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο επισημαίνει ότι εν όψει του περιεχομένου των συγκεκριμένων φράσεων, οι οποίες ελέχθησαν κατά τη διάρκεια της επίμαχης εκπομπής, «αιτιολογείται νομίμως και επαρκώς η κρίση του ΕΣΡ ότι η επίμαχη εκπομπή δεν έχει την απαιτούμενη από το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος και τον Κανονισμό 2/1991 του ΕΣΡ ποιοτική στάθμη».
Επίσης, το ΣτΕ αναφέρει ότι ο τηλεοπτικός σταθμός έχει την υποχρέωση να χρησιμοποιεί ευπρεπή γλώσσα, όπως επιβάλλει ο κανονισμός του ΕΣΡ και το Σύνταγμα και η υποχρέωση αυτή «δεν αφορά μόνο ειδησεογραφικές, πολιτικές και εν γένει ενημερωτικές εκπομπές, αλλά και τις εκπομπές ψυχαγωγικού χαρακτήρα, όπως είναι η επίμαχη, οι οποίες δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση να υπηρετούν τους τασσόμενους σκοπούς δημοσίου συμφέροντος, ενώ, άλλωστε, η ψυχαγωγία δεν είναι, άνευ ετέρου, συνυφασμένη με τη χρήση εκφραστικών μέσων χαμηλής ποιότητας».
σχόλια