Γιατί η Gen Ζ ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την εκλογή του νέου Πάπα;

Γιατί η Gen Ζ ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την εκλογή του νέου Πάπα; Facebook Twitter
0


Η ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΚΛΟΓΗ
του νέου πάπα δεν είναι απλώς μια κομβική στιγμή για την Καθολική Εκκλησία. Έχει γίνει επίσης κάτι σαν εμμονή για την Gen Z. Το προσεχές Κονκλάβιο «τρεντάρει» ιλιγγιωδώς ανάμεσα στους νέους και αυτό που κάποτε ήταν ένα κεκλεισμένων των θυρών τελετουργικό αποτελεί πλέον ένα event της ποπ κουλτούρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται: έναν καταιγισμό από memes, fan cams και έντονων διαδικτυακών debates. Στο X, οι χρήστες αναλύουν τα προγνωστικά για τον νέο πάπα σαν να πρόκειται για μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση. Την σπίθα άναψε η περσινή ταινία «Κονκλάβιο» και το TikTok έριξε πάνω της βενζίνη, πυροδοτώντας την με τα βίντεο των καρδιναλίων που περπατούν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου έτσι ώστε να μοιάζουν με headliners στο φεστιβάλ της Coachella.

Στην ιστορία ενός θεσμού τόσο παλιού όσο η Καθολική Εκκλησία, λίγες στιγμές είναι τόσο σημαντικές όσο το επερχόμενο Κονκλάβιο. Και το ενδιαφέρον της Gen Z σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι νέοι βλέπουν τη θρησκεία: για πολλούς Gen Zers, η Εκκλησία και ο παπισμός έχουν καταστεί κεντρικά πολιτικά και πολιτισμικά ζητήματα. Ο Φραγκίσκος κατανόησε αυτή τη μετατόπιση και τοποθετήθηκε σε κάποιες από τις επείγουσες ανησυχίες της Gen Z. Με την εγκύκλιό «Laudato Si'» του 2015, απηύθυνε μια δυναμική έκκληση για δράση σχετικά με την κλιματική αλλαγή, καταγγέλλοντας τους πολιτικούς ηγέτες για την αδράνεια και τον ηθικό εφησυχασμό τους. Για μια γενιά που αντιμετωπίζει ένα αβέβαιο μέλλον, η ηθική διαύγεια του μηνύματός του κάλυψε το κενό που άφησαν οι κυβερνήσεις οι οποίες πολύ συχνά αποτυγχάνουν να δώσουν αξιόπιστες λύσεις. Το ίδιο ισχύει και για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα: Ενώ οι παγκόσμιοι ηγέτες ήταν απασχολημένοι με τη συζήτηση για τη στρατιωτική υποστήριξη του Ισραήλ και την κλιμάκωση του πολέμου, ο Φραγκίσκος έκανε εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.

Το ενδιαφέρον της γενιάς Z δεν αφορά μόνο τη θρησκευτική ταυτότητα, αλλά και τη δυναμική της εξουσίας. Καθώς θεσμοί όπως η Εκκλησία καλούνται όλο και περισσότερο να λογοδοτήσουν για τον ρόλο τους στη διαμόρφωση των κοινωνικών σχέσεων, το Κονκλάβιο υπερβαίνει κατά πολύ το ζήτημα του ποιος θα καταλάβει τελικά τον παπικό θρόνο. Έχει να κάνει με τη σχέση της Εκκλησίας με την επόμενη γενιά.

Συνεπώς, με την προοδευτική κληρονομιά του Φραγκίσκου να βρίσκεται σε κίνδυνο, η Gen Z δίνει μεγάλη προσοχή στο ποιος θα τον διαδεχθεί. Σχεδόν το 70 τοις εκατό των καρδιναλίων που έχουν δικαίωμα ψήφου διορίστηκαν από τον ίδιο τον Φραγκίσκο – ένας εντυπωσιακός αριθμός, αλλά όχι αρκετός για να εγγυηθεί ένα μέλλον ευθυγραμμισμένο με το όραμά του. Επιπλέον, αρκετοί από τους επικρατέστερους υποψήφιους, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού καρδινάλιου Ρέιμοντ Μπερκ, είναι σταθερά ριζωμένοι στη συντηρητική πτέρυγα της Εκκλησίας, πολύ μακριά από το όραμα του Φραγκίσκου και ακόμη πιο μακριά από τις αξίες και τις ανησυχίες των νεότερων γενεών.

Εξετάζοντας τον διαδικτυακό διάλογο, ωστόσο, τρεις υποψήφιοι έχουν αναδειχθεί ως οι αγαπημένοι της Gen Z. Ο επικρατέστερος φαίνεται αυτή τη στιγμή να είναι ο καρδινάλιος Ματέο Μαρία Ζούπι, αρχιεπίσκοπος της Μπολόνια, γνωστός για την προοδευτική του στάση και την ευθυγράμμισή του με τις αντιλήψεις του Φραγκίσκου. Ο Ζούπι έχει κάνει τολμηρά βήματα για να κάνει την Εκκλησία πιο συμπεριληπτική, καλωσορίζοντας ανοιχτά τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, στηρίζοντας τα ζευγάρια του ίδιου φύλου και την ευρύτερη αναγνώριση των ενώσεων ομοφυλοφίλων μέσα σε ένα χριστιανικό πλαίσιο. Αν και έχει δεχθεί έντονη κριτική από τις συντηρητικές πλευρές, οι θέσεις του έχουν βρει σημαντική απήχηση σε ένα νεότερο και πιο προοδευτικό ακροατήριο

Γιατί η Γενιά Ζ ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την εκλογή του νέου πάπα Facebook Twitter
O καρδινάλιος Ματέο Μαρία Ζούπι, αρχιεπίσκοπος της Μπολόνια σε παλαιότερη συνάντησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο

Ο καρδινάλιος Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, ο Λατίνος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, ο οποίος διορίστηκε από τον Φραγκίσκο το 2020, αοτελεί ένα άλλο προοδευτικό φαβορί. Επιδεικνύοντας μια κατανόηση της παλαιστινιακής υπόθεσης, έχει εκφράσει την αλληλεγγύη του στους Παλαιστίνιους Χριστιανούς που αντιμετωπίζουν περιθωριοποίηση στους Αγίους Τόπους. Έχει επίσης ταχθεί υπέρ της υποδοχής των προσφύγων και της ανάληψης της ευθύνης για τη φροντίδα τους, και έχει πιέσει για τη συμμετοχή των γυναικών σε ηγετικούς ρόλους. Ένα τρίτο φαβορί είναι ο καρδινάλιος Λούις Αντόνιο Τάγκλε από τις Φιλιππίνες. Μιλώντας κατά της περιθωριοποίησης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και του αποκλεισμού των διαζευγμένων ατόμων από τη μετάληψη της Θείας Κοινωνίας, θεωρείται ο προοδευτικός σημαιοφόρος της ασιατικής Καθολικής Εκκλησίας.

Αλλά το ενδιαφέρον της Gen Z δεν αφορά μόνο τη θρησκευτική ταυτότητα, αλλά και τη δυναμική της εξουσίας. Καθώς θεσμοί όπως η Εκκλησία καλούνται όλο και περισσότερο να λογοδοτήσουν για τον ρόλο τους στη διαμόρφωση των κοινωνικών σχέσεων, το Κονκλάβιο υπερβαίνει κατά πολύ το ζήτημα του ποιος θα καταλάβει τελικά τον παπικό θρόνο. Έχει να κάνει με τη σχέση της Εκκλησίας με την επόμενη γενιά. Η ενίσχυση ξεπερασμένων δογμάτων και η περαιτέρω αποξένωση μιας γενιάς που ήδη αισθάνεται αποκομμένη από τους παραδοσιακούς θρησκευτικούς θεσμούς ίσως να μην είναι η πιο σοφή κίνηση. Αυτό δεν αφορά μόνο τη θεολογία ή την εκκλησιαστική λειτουργία – αφορά το ίδιο το μέλλον του πάπα ως οικουμενικού ηγέτη.

Με στοιχεία από το Politico

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Βατικανό έκλεισε την Καπέλα Σιξτίνα εν όψει του κονκλαβίου για την εκλογή νέου Πάπα

Διεθνή / Το Βατικανό έκλεισε την Καπέλα Σιξτίνα εν όψει του κονκλαβίου για την εκλογή νέου Πάπα

Η Καπέλα Σιξτίνα, που πήρε το όνομά της από τον Πάπα Σίξτο Δ΄, κατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα και φιλοξενεί τα έργα του Μιχαήλ Άγγελου, ο οποίος ζωγράφισε την οροφή με σκηνές από τη Γένεση και αργότερα τη «Τελική Κρίση» στον τοίχο
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αν δεν υπήρχε η Σελίν Ντιόν, κανείς δεν θα είχε καταλάβει την πάθησή μου»

Lifo Videos / «Αν δεν υπήρχε η Σελίν Ντιόν, κανείς δεν θα είχε καταλάβει την πάθησή μου»

Υιοθετήθηκε στα 5 της χρόνια, διαγνώστηκε με το σπάνιο σύνδρομο stiff person και κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, χρυσή παραολυμπιονίκης στο Παρίσι, μιλά για την έλλειψη αναγνώρισης και την απογοητευτική υποδοχή μετά το μετάλλιο: «Κανείς δεν ήταν εκεί να με χειροκροτήσει».
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
«Πώς η ΔΕΠΥ με βοήθησε να λύσω ένα άλυτο μυστήριο ενός αιώνα σε αγγλικό μουσείο»

Ζούμε, ρε! / «Πώς η ΔΕΠΥ με βοήθησε να λύσω το μυστήριο των εικόνων του Μπράιτον»

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με την ηθοποιό και σεναριογράφο Ανδριανή Ρέλλου, η νευροδιαφορετικότητα της οποίας υπήρξε καθοριστικής σημασίας στην επίλυση ενός μυστηρίου που παρέμενε άλυτο επί εκατό περίπου χρόνια.
THE LIFO TEAM
Ο Κώστας Καββαθάς μέσα από τα μάτια ενός στενού του συνεργάτη

LiFO politics / Ο Κώστας Καββαθάς μέσα από τα μάτια ενός στενού του συνεργάτη

O Φαίδων Καραϊωσηφίδης, εκδότης του περιοδικού «Πτήση» και για 28 χρόνια συνεργάτης του Κώστα Καββαθά, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους του σύγχρονου ελληνικού Τύπου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιώργος Χρονάς: «Για χρόνια θεωρούσα τον έρωτα ντροπή»

Lifo Videos / Γιώργος Χρονάς: «Για χρόνια θεωρούσα τον έρωτα ντροπή»

Η αυτοβιογραφία του είναι γεμάτη από ιστορίες με τον Τσαρούχη, τον Χατζιδάκι και άλλες εμβληματικές μορφές της εποχής, τις οποίες είχε την τύχη να γνωρίσει και να μπολιαστεί από τη ματιά και τη στάση τους. Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τον ποιητή και εκδότη της Οδού Πανός σε μια χειμαρρώδη συζήτηση.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Αν περάσεις μια νύχτα στις Μάντρες της Ανάφης, θα τη θυμάσαι για πάντα»

Lifo Videos / «Αν περάσεις μια νύχτα στις Μάντρες της Ανάφης, θα τη θυμάσαι για πάντα»

Η Έφη Καλογεροπούλου διηγείται ιστορίες από την Ανάφη: από τις θρυλικές «Μάντρες», το μπαρ που δημιούργησε ο πατέρας της, μέχρι το εστιατόριό της, τη «Μαργαρίτα», σε ένα νησί που διαρκώς αλλάζει χρώματα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πόσο βρόμικοι ήταν οι άνθρωποι τον Μεσαίωνα;

Ηχητικά Άρθρα / Πόσο βρόμικοι ήταν οι άνθρωποι κατά τον Μεσαίωνα;

Η ζωή σε μια μεγαλούπολη του Μεσαίωνα δεν είχε καμία σχέση με τη ρομαντική εικόνα που συχνά παρουσιάζουν οι ταινίες εποχής. Στους στενούς δρόμους της, μέσα στη ζέστη, οι άνθρωποι ζούσαν κυριολεκτικά μέσα στη βρομιά –χωρίς αποχέτευση, χωρίς βασικές συνθήκες υγιεινής, και σχεδόν χωρίς μπάνιο.
M. HULOT
Η εφιαλτική ιστορία του δράκου της Βάρκιζας

Αληθινά εγκλήματα / Το θρίλερ με το απανθρακωμένο ζευγάρι στη Βάρκιζα

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται τη διπλή δολοφονία που, ένα βροχερό ξημέρωμα του Μαρτίου του 1988, σκόρπισε τον πανικό στους κατοίκους της περιοχής και απασχόλησε τις αστυνομικές αρχές για μήνες.
THE LIFO TEAM
Η σκληρή αλήθεια για την Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το «Παρασκήνιο»

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για την Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το «Παρασκήνιο»

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για μια συναρπαστική, μεταβατική στιγμή στη ζωή της Εθνικής Σταρ και το παρασκήνιο πίσω απ' την αποκαλυπτική, τηλεοπτική εκπομπή που την κατέγραψε
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Idra Kayne, τι φάση με τις μπότες σου;

Lifo Videos / Idra Kayne, τι φάση με τις μπότες σου;

Αν η ζωή της γινόταν ντοκιμαντέρ, ποιος θα ήταν ο τίτλος του; Ποιο είναι το πιο iconic μήνυμα που έχει λάβει από φαν; Και τι της έχει μάθει η ψυχοθεραπεία; Η Idra Kayne απαντά στην Στεφανία Παπαδημητρίου και τον Γιώργο Τσαγκόζη, που της θέτουν τις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
«Στη διαστημική αποστολή βλέπεις 16 ανατολές και δύσεις ηλίου σε μία μέρα»

Αδριανός Γολέμης / «Στο διάστημα βλέπεις 16 ανατολές και δύσεις ηλίου σε μία μέρα»

Τι συμβαίνει με το σώμα ενός αστροναύτη; Πώς κοιμάται; Με τι τρέφεται; Έχει ορμές; Και πόσο διαφέρει η ιατρική φροντίδα στο διάστημα απ’ αυτή στη Γη; Ο επικεφαλής ιατρός αποστολών στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών, Αδριανός Γολέμης, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πάρις Ρούπος: «Τα hate comments δεν είναι κριτική»

Lifo Videos / «Τα hate comments δεν είναι κριτική»

Ο Πάρις Ρούπος παρουσιάζει τη νέα του σόλο παράσταση «Κυριλέ» και μιλά στα βίντεο της LiFO για το χιούμορ και τα όριά του, το αν το stand up αποτελεί «αριστερή τέχνη» και το κατά πόσο μπορεί κανείς να βιοποριστεί από αυτό στην Ελλάδα σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ποιος υπερασπίζεται τη συμπερίληψη στην εποχή Τραμπ;

Ζούμε, ρε! / Ποιος υπερασπίζεται τη συμπερίληψη στην εποχή Τραμπ;

Πόσο απειλούνται τα προγράμματα συμπερίληψης από τις πολιτικές αποκλεισμού του προέδρου Τραμπ; Ποια είναι η στάση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις; Και τι μπορεί να κάνει ο απλός πολίτης για να αντιδράσει και να συμβάλει σε μια πιο δίκαιη κοινωνία; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον δημοσιογράφο και ερευνητή του Ινστιτούτου Reuters, Νίκο Ευσταθίου.
Η σκληρή αλήθεια για την λογοκρισία της Τέχνης στην Ελλάδα

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για την λογοκρισία της Τέχνης στην Ελλάδα

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για την υποκρισία πίσω απ' τις πιο σημαντικές περιπτώσεις λογοκρισίας και βανδαλισμών των τελευταίων 50 ετών και για το πώς οι τηλεοπτικές εκπομπές τις εκμεταλλεύονται
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Θωμά Ζάμπρα, ποια είναι η καλύτερη γιούχα που έχεις φάει ποτέ;

Lifo Videos / Θωμά Ζάμπρα, ποια είναι η καλύτερη γιούχα που έχεις φάει ποτέ;

Του έχουν πει ότι μοιάζει στον Ζακ Γαλυφιανάκη; Θεωρεί τον εαυτό του φεμινιστή; Πότε θα δούμε τη σειρά «Κακές Ιδέες»; Ο Θωμάς Ζάμπρας απαντά στην Στεφανία Παπαδημητρίου και στον Γιώργο Τσαγκόζη που του θέτουν τις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
Χρήστος Λούλης: «Μεγαλώνοντας με νοιάζει περισσότερο να μου λένε ότι είμαι ωραίος παρά κάλος ηθοποιός»

Χρήστος Λούλης / «Μεγαλώνοντας, με νοιάζει περισσότερο να μου λένε ότι είμαι ωραίος, παρά καλός ηθοποιός»

Η Τζούλη Αγοράκη σε μια εκ βαθέων συζήτηση με τον Χρήστο Λούλη για τον ρόλο του δικαστή που υποδύεται στην «Έντα Γκάμπλερ» του Ίψεν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, αλλά και για τον χρόνο, την υστεροφημία και τον ρόλο της οικογένειας στη ζωή του.
THE LIFO TEAM