ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
28.7.2015 | 22:19

Ορθοφωνία

Είμαι 17, και ενδιαφέρομαι να ασχοληθω με το θέατρο. Εχω μια μικρή εμπειρία από παραστασεις αλλά δεν είχα τόσο υποκριτικό ρολο όσο μουσικό... Το πρόβλημα μου είναι οτι νιώθω πως η φωνη μου είναι αρκετά αδύναμη και η άρθρωση μου καμια φορά με μπερδεύει. Πως γενικά δεν με διευκολύνει στην υποκριτική. Πιστεύετε ότι με ορθοφωνία θα μπορέσει να διορθωθεί; Μήπως είναι επίσης θέμα ηλικίας (είμαι κορίτσι); *επίσης αν κάποιος γνωρίζει για το τμήμα θεάτρου ΑΠΘ ή σπουδάζει σ αυτό, θα εκτιμούσα μια γνώμη για το αν αξίζει
5
 
 
 
 
σχόλια
Ευχαριστώ πολύ! Εχω ηδη αρχίσει να μελετάω (τουλάχιστον θεωρητικά) την λειτουργία της φωνής με βιβλία ορθοφωνίας σαν αρχή και πιεζω τον εαυτό μου να μιλάει καθαρά και δυνατά.. ίσως από συνειδητά να αρχίσει να γινεται ασυνείδητα :)
*Να συμπληρώσω ότι η άρθρωση είναι και θέμα συνήθειας και στοματικής ανατομίας και και και...θέλει δουλειά και τη διαρκή προσοχή σου. Προσπάθησε για αρχή συνειδητά να μιλάς όσο πιο καθαρά μπορείς και να αρθρώνεις σωστα.Επίσης καλό είναι να μάθεις απο τώρα για τη διαφραγματικη αναπνοή, τη χρηση των ηχείων σου και το βάθος της φωνής σου. Αν πρόκειται να ακολουθησεις μαθήματα σε κάποια δραματική σχολή, δεν είναι αναγκαίο να κάνεις ξεχωριστα ορθοφωνία. Αν μπεις στη θεατρολογια του ΑΠΘ πιθανότατα να χρειαστείς και ορθοφωνία αλλά και υποκριτική, εκτός της σχολής του πανεπιστημιου σου, ώστε να καταρτιστείς κατάλληλα.Ελπίζω να βοήθησα.
Οι κρατικές σχολές θεάτρου είναι αυτή του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ.Το τμήμα θεατρολογίας ΑΠΘ έχει το δικό του κλάδο υποκριτικής που μπορείς να επιλέξεις, αν δεν απατώμαι. Ομως γνωρίζω ότι δεν προσφέρει την πρακτική τριβή με το αντικείμενο που θα σου πρόσφερε μία κανονική δραματική σχολή. Σίγουρα όχι τον ίδιο αριθμό ωρών και όχι το ίδιο επίπεδο πρακτικής διδασκαλίας.Το συγκεκριμένο τμήμα εκπαιδεύει δραματουργούς (μελέτη και ανάλυση κειμένων θα κάνεις ανάμεσα σε άλλα θεωρητικά). Ως ηθοποιό θα βγάλει όποιον επιλέξει τον κλάδο την υποκριτικής, αλλά αν θες μια άλφα θεατρική εκπαίδευση προτείνω να ψαχτείς με τις σχολές (κρατικές και μη, στην προκειμένη). Ετσι ξέρεις ότι 5μερες την εβδομαδα θα ασχολείσαι με την υποκριτική τέχνη.
Γειά σου κορίτσι! Είμαι δασκάλα φωνητικής, οπότε ελπίζω να σε βοηθήσει το σχόλιο μου. Η φωνή μας γυμνάζεται όσο περισσότερο την καλλιεργουμε. Αυτό σημαίνει ότι κάποια μαθήματα φωνητικής και ορθοφωνιας σε συνδυασμό με κάποια σωματική άσκηση προκειμένου να μπορεί να αντεπεξέλθει και το σώμα σου στις απαιτήσεις αυτής της τέχνης, μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά όσον αφορά στη δύναμη αλλά και το χειρισμό της φωνής σου στην εκφορά του λόγου και στο τραγούδι. Φυσικά αυτά τα πράγματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο και εξαρτάται και από τη σωματική σου διάπλαση και τη φυσική σου κατάσταση, αλλά εν γένει, καλό θα ήταν κάποιος να σου δείξει μια καλή διαφραγματικη τεχνική (η οποία χρειάζεται πολλή εξάσκηση και δε γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη) και κάποια βασικά "τιπς" για την εκφορά του λόγου. Καλή επιτυχία σε ό,τι κάνεις!
Ευχαριστώ πολύ! Δεν ήξερα οτι όντως παιζει ρόλο και η φυσική κατασταση κι ότι οι σωματικές ασκήσεις βοηθούν στη δύναμη της φωνής... Είμαι λεπτή κι αδύναμη, ήρθε η ώρα για γυμναστική :)
Scroll to top icon