ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
22.9.2015 | 00:39

Ωδείο στα 18

Λοιπόν λοιπόν... Είμαι 17, τρίτη λυκείου. Αν με ρωτούσατε τι θα ήθελα να σπουδάσω πιο πολύ θα απαντούσα μουσική. Ωστόσο, δε μπορώ να δώσω με τίποτα ουτε αρμονία ούτε dictée. Να μη τα πολυλογω εκανα μονο 1 χρονο ωδείο στην έκτη δημοτικού (σολφέζ και ακουστική κιθάρα). Επειτα σταμάτησα αλλά δεν έχω σταματήσει να ασχολούμαι με μουσικά όργανα, είμαι αυτοδίδακτη και μαθαίνω αρκετά γρήγορα. Μέχρι στιγμης παίζω 9 οργανα και πολύ καλά! Επίσης ξέρω να διαβάζω απλές παρτιτούρες, μιας και είμαι πρώτο σαξόφωνο σε φιλαρμονική.Ωστόσο θα ήθελα πολύ να ασχοληθω επαγγελματικά. Να μπορω δηλαδή να διδαξω μουσική, ή να συμμετέχω σε κάποια ορχήστρα! Ολοι μου λένε οτι είναι το επάγγελμα που μου ταιριάζει. Σκέφτομαι του χρονου, ξεκινώντας σπουδες στη Θεσσαλονίκη να ξεκινησω και ωδείο. Απλως αυτό που με τρομάζει είναι τα χρόνια που θα χρειαστούν μέχρι να πάρω πτυχίο/δίπλωμα σε όργανο, μέχρι να μπορω να διδαξω (ποσά χρόνια θέλει για να γίνω δάσκαλος είτε θεωρίας μουσικής, είτε οργάνου;). Θέλω να ασχοληθω με βιόλα ή βιολοντσέλο. Αρχισα λοιπον να ψάχνω ωδεία στη Θεσσαλονίκη... Αλλά δεν μπορω να βρω κάποιο που να δέχεται ενήλικα να ξεκινάει απο την αρχή θεωρια και όργανο! Εψαξα το Κρατικο Ωδείο Θεσσαλονίκης για το οποίο ενδιαφερομουν παρα πολύ, και έλεγε οτι για εισαγωγικές στη βιόλα θέλει να εχεις ηδη αρκετές γνώσεις και μάλιστα να σαι έως 17... Εχω απελπιστει...
3
 
 
 
 
σχόλια
Μην απελπίζεσαι καθόλου. Τα χρόνια φοίτησης για απόκτηση πτυχίου η διπλώματος είναι ενδεικτικά. Με τις γνώσεις σου και ένα γρήγορο ρυθμό δουλειάς από μέρους σου και του καθηγητή που θα επιλέξεις, μπορείς να τα μειώσεις κατα το ήμισυ. Πχ, εγώ ξεκίνησα πριν ένα χρόνο, στα 22... Φέτος είμαι β' ανωτέρα, σε δύο χρόνια θα δώσω για δίπλωμα. Για το βιολί απ όσο ξέρω (κ απο οσο μόλις είδα, για να το επιβεβαιώσω) ειναι 11-13 χρονια: Προκαταρκτική, (2 χρόνια) Κατωτέρα, (3 χρόνια) Μέση, (3 χρόνια) και Ανωτέρα (3 χρόνια για Πτυχίο ή 4 για Δίπλωμα). Αλλά εσύ ξέρεις να παίζεις. Ανάλογα το επίπεδο, ένας καλός καθηγητής θα σε κατατάξει και στην ανάλογη τάξη. Αν το θέλεις, καν το και μην κοιτάς χρόνια και μαλακίες. Και γω αυτό έκανα στα 18 κ το μετάνιωσα. Αλλά το ευτύχημα είναι οτι η ζωή δεν τελειώνει λίγο μετα τα 18. Τώρα άρχισα να το βλέπω αυτο.. Καλή τύχη!
Επειδη ασχολούμαι με τη μουσικη και συμπτωματικά παιζω και εγω σαξοφωνο μπορω να σου πω τα εξής:1)τμήματα ενηλίκων υπαρχουν σε ολα τα ωδεία και αν οχι σε ολα,τουλαχιστον σε περισσότερα,οποτε μπορεις να ξεκινήσεις το όνειρο σου απο εκει.2)καλο το πτυχίο της αρμονίας και εγω ασχολούμαι με αυτο τη δεδομένη στιγμή,αλλα απο μονο του δεν ειναι τιποτα.αν θες να εξελιχθεις χρειάζεσαι πολυ περισσότερα πτυχία,οπως της σύνθεσης,της αντίστιξης και γενικά θες παραπάνω σπουδές γιατι το πτυχίο της αρμονίας ειναι απλα η βάση όλων.θελουν αρκετά χρονια ολα αυτα ομως.3)η μουσικη ειναι κορεσμένο επάγγελμα και πρεπει να το σκεφτείς διπλα.θα μου πεις και τι δεν ειναι κορεσμένο,αυτη τη στιγμή,δεν διαφωνώ.Σιγουρα δεν υπαρχουν τρελές προοπτικές αλλα αν το κυνηγησεις πολυ ίσως κατι βρεις.γενικα παντως η μουσικη θελει πολυ κηνυγι,όρεξη και κάποιο ταλέντο,που φαινεται να εχεις!go for it αλλα βάλε στο μυαλο σου πως θες αρκετά χρονια για να εχεις καλη κατάρτιση για να ξεκινήσεις ορχήστρα ή κατι παρόμοιο! :)
Δες και άλλα ωδεία, πχ το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Δεν ξέρω αν οι κανόνες αυτοί περί ηλικίας είναι ίδιοι παντού. Θα υπάρχουν σίγουρα τμήματα ενηλίκων κ δεν μπορεί να μην υπάρχουν μαθήματα αρμονίας ή έστω εξαιρέσεις για ενήλικες. Επίσης ξέρω ότι μπορείς να κάνεις κάποια ταχύρυθμα με καθηγητή κι έπειτα να ενσωματωθείς στο πρόγραμμα του ωδείου, εάν το επιθυμείς.Στις σπουδές και δη στις καλλιτεχνικές έχεις τη δυνατότητα να μην αναζητάς μόνο το συμβατικό τρόπο να φτάσεις εκεί που θες. Ναι, η κλασσική εκπαίδευση είναι σημαντική για κάποιους, αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι αν πας και συζητήσεις προσωπικά με κάποιον το θέμα σου, αποκλείεται να μείνει ασυγκίνητος στο ότι παίζεις 9 όργανα.Εχω γνωρίσει πολύ μέτριους μουσικούς της διπλανής πόρτας που ειδικεύτηκαν σε ενα όργανο σε ωδείο και τώρα όπως λες και εσύ παίζουν σε ορχήστρες και τα λοιπά. Επειτα μουσικούς της μουσικολογίας του ΑΠΘ που ειλικρινά απορείς.... Ε λοιπόν, ή δεν κανουν για τη δουλειά ή τελικά ίσως δεν είναι τόσο συναρπαστικό...! Σίγουρα πάντως δεν είναι τόσο... original, σαν φαση.Εσύ είσαι άνθρωπος ορχήστρα από μόνη σου. Μια μέρα θα μπορούσες να εχεις δισκογραφία. Δεν είναι ποτέ αργά. Προτείνω να ξεκινήσεις με ιδιαίτερα σε όργανο και θεωρία, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ενδεχομένως κάνουν ιδιαίτερα ενώ διδάσκουν παράλληλα σε ωδείο. Θα σε προετοίμαζαν για να μπεις κανονικά σε τάξη. Με το ταλέντο σου θα αναγνωριστείς, πιστεύω, όσο κι αν καθυστερησες. Σκληρή δουλειά θελει και υποτίθεται ο άνθρωπος μετά απο μια ηλικία δε μαθαινει εξίσου εύκολα... Αν θες την άποψή μου, από τη στιγμη που αφιερώνεται χρονος και προσοχή εκεί, μια χαρά θα μάθεις.ΥΓ. Εξετάζεις έπειτα το ενδεχόμενο αν θες να μπεις σε κάποιο πανεπιστημιο - είναι πιο "ανεκτικά" με τις ηλικίες. Υπαρχουν και μεταπτυχιακες σπουδες για ειδίκευση σε όργανο, θεωρώ και στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη πάντως, το ΠαΜακ έχει προγραμματα σπουδών με πιο μοντέρνες βάσεις και θαρρώ κριτήρια εισαγωγής. Ενας φίλος μπήκε σε προχωρημένη ηλικία και αποφοίτησε πρόσφατα από το τμήμα σύνθεσης.Να θυμάσαι οτι ενα εξαιρετικό ταλέντο θα ξεχωρίσει παρά τις δύσκολες συνθήκες. Μπορείς να γίνεις μουσικός, είσαι ηδη μουσικός, περισσότερο απο πολλούς... Αρα μην το βάζεις κάτω. Ελπίζω να σε ανέβασα λίγο!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Scroll to top icon