Θεσσαλονίκη: Πρωτοποριακή θεραπεία καρκίνου με πρωτόνια σώζει χιλιάδες ασθενείς

Θεσσαλονίκη: Πρωτοποριακή θεραπεία καρκίνου με πρωτόνια σώζει χιλιάδες ασθενείς Facebook Twitter
2

Περισσότεροι από 100.000 καρκινοπαθείς σε όλο τον κόσμο έχουν θεραπευτεί πλήρως με τη χρήση της τεχνολογίας των επιταχυντών πρωτονίων και ελαφρών ιόντων. 

Πρόκειται για μια μέθοδο που ενδείκνυται για τη θεραπεία του 20% όλων των καρκίνων και έχει θεαματικά αποτελέσματα στις περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη ο οποίος αντιμετωπίζεται μέσα σε 5 ημέρες και ο ασθενής δεν χάνει τη σεξουαλική του ικανότητα.

Η θεραπεία του καρκίνου με αυτή τη μέθοδο, η οποία εφαρμόζεται στην Γερμανία ,στην Ιταλία, στη Γαλλία στην Τσεχία, στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, είναι εδώ και μερικούς μήνες εγκεκριμένη και στην Ελλάδα, αλλά για να μπορέσει να εφαρμοστεί θα χρειαστεί μία επένδυση ύψους από 50 έως 200 εκατομμυρίων ευρώ ανάλογα με μέγεθος της εγκατάστασης, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης και Προώθησης του CERN-HERMES, Αλέξανδρος Κοκολάκης , ο οποίος από 2012 προωθεί την ιδέα της δημιουργίας ενός "Κέντρου Αριστείας για την έρευνα , τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου με πρωτόνια" στην Κρήτη.


"Τα στατιστικά στοιχεία επιτυχίας της θεραπείας με την τεχνολογία των επιταχυντών πρωτονίων και ελαφρών ιόντων, ήταν εντυπωσιακά. Η θεραπεία αυτή είναι τεχνολογικά η πιο σύγχρονη και ιατρικά η πιο αποτελεσματική μέθοδος ακτινοθεραπείας.

Αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε με τη βοήθεια επιταχυντών που χρησιμοποιούνται στη βασική έρευνα στη Φυσική. Παρότι εγώ προωθώ τη δημιουργία ενός Κέντρου για τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου με πρωτόνια στην Κρήτη, η απόφαση για την έγκριση της θεραπείας με πρωτόνια από την Επιτροπή Ιοντιζουσών και Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών του Υπουργείου Υγείας, η οποία ελήφθη μετά την υποβολή φακέλου από εμένα, αφορά όλη την επικράτεια και επομένως θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα τέτοιο Κέντρο οπουδήποτε στην Ελλάδα εφόσον υπάρξει επενδυτής" επισήμανε ο κ Κοκολάκης.


Σε παρουσίασή του στην 3η Διεθνή Ιατρική Ολυμπιάδα που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη ο κ Κοκολάκης επικαλούμενος στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Σωματιδιακή Θεραπεία – PTCOG ανέφερε ότι μέχρι το 2012 είχαν θεραπευτεί παγκοσμίως περισσότεροι από 100.000 ασθενής με πρωτόνια και ότι σήμερα σε όλο τον κόσμο 25 κέντρα θεραπείας καρκίνου με χρήση επιταχυντών πρωτονίων βρίσκονται σε διάφορα στάδια έγκρισης κατασκευής η ανάθεσης.


"Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο Ιταλός καθηγητής και επιστημονικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ογκολογίας Roberto Orecchia , στις επόμενες δεκαετίες ένας άνδρας στους 16 θα νοσήσει από καρκίνο του προστάτη. Με τη θεραπεία πρωτονίων είναι εφικτή η αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη σε 5 μέρες αντί για 8 εβδομάδες με συμβατική ακτινοθεραπεία ,ενώ παράλληλα τα ποσοστά επιτυχίας είναι πολύ μεγάλα και οι παρενέργειες της θεραπείας ελάχιστες έως μηδαμινές.

Η νέα αυτή έξυπνη και ήπια ακτινοθεραπεία υπόσχεται σήμερα (αν βέβαια η διάγνωση είναι έγκαιρη) πλήρη αποθεραπεία-ίαση στο 95% των περιπτώσεων. Επιπρόσθετα, έχει αποφευχθεί η επέμβαση, δεν υπάρχει πόνος και όσον αφορά τις παρενέργειες, είναι μηδαμινές. Για παράδειγμα, μια συνηθισμένη παρενέργεια είναι η απώλεια της σεξουαλικής ικανότητας των ασθενών σε ποσοστό 66% ενώ με την νέα μέθοδο ακτινοθεραπείας που εφαρμόζει ο καθηγητής Orecchia , οι ασθενείς διατηρούν τη σεξουαλική τους ικανότητα.

Με βάση στοιχεία του 2008, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν 2.300.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου κάθε χρόνο. Στις δυτικές βιομηχανικές χώρες περίπου 45.000 νέοι τύποι καρκίνου εμφανίζονται ανά 10 εκατομμύρια κατοίκους. Ένα 20% των ασθενών με καρκίνο προτείνεται για τη θεραπεία με πρωτόνια από τους ειδικούς" ανέφερε ο κ Κοκολάκης στην παρουσίασή του.

Τα πλεονεκτήματα της θεραπείας του καρκίνου με πρωτόνια είναι ότι


• Μπορεί να στοχεύσει όγκους που βρίσκονται σε μεγάλα βάθη και σε δύσκολα ανατομικά σημεία (πχ. όγκοι άνω θώρακα και κρανίου).

• Καταστρέφει ολοσχερώς το γενετικό υλικό (DNA) των καρκινικών κυττάρων και επομένως ελαχιστοποιεί την επανεμφάνιση του καρκίνου.

• Προκαλεί ελάχιστη βλάβη των παρακείμενων υγιών ιστών σε αντίθεση με τις δέσμες φωτονίων (ακτίνες-Χ και ακτίνες-γάμμα).

• Ο κίνδυνος πρόκλησης δευτερογενών καρκίνων εξαιτίας ακτινοβόλησης με πρωτόνια είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τον κίνδυνο από τη συμβατική ακτινοθεραπεία. Για το λόγο αυτό η θεραπεία πρωτονίων χρησιμοποιείται στις παιδιατρικές περιπτώσεις ασθενών με καρκίνο.

• Ο χρόνος θεραπείας είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο χρόνο της συμβατικής θεραπείας.


Ο κ. Κοκολάκης ανέφερε η δημιουργία στη χώρα μας Κέντρου θεραπείας καρκίνου με τη χρήση επιταχυντή πρωτονίων θα συμβάλει στην αναβάθμιση της ακτινοθεραπείας ως μεθόδου αντιμετώπισης του καρκίνου αποτρέποντας την μετακίνηση ασθενών με ενδείξεις για θεραπεία πρωτονίων στο εξωτερικό και ότι με την ανάπτυξη καινοτόμου έρευνας για την θεραπεία του καρκίνου θα συνδέσει την τριτοβάθμια έρευνα και εκπαίδευση με την προαγωγή των υπηρεσιών περίθαλψης των ασθενών και θα προσελκύσει ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από κοινοτικούς πόρους για την χώρα μας. Επιπλέον τόνισε ότι με τη δημιουργία ενός τέτοιου Κέντρου στην Κρήτη, το νησί μπορεί να εξελιχθεί σε κέντρο ιατρικού τουρισμού σε δωδεκάμηνη βάση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

Ελλάδα / Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

«Ευχόμαστε να είναι ο κύριος σεισμός, διότι έχει επίκεντρο στην λίμνη Τριχωνίδα κάτω από το Θέρμο, που είχε προκαλέσει τις μεγάλες ζημιές η σεισμική δόνηση τον Απρίλιο του 2007» τόνισε
LIFO NEWSROOM
Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Ελλάδα / Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Η Μεσίνα στην Ιταλία ήταν το πιο πολυσύχναστο επιβατικό λιμάνι της Ε.Ε., με 11,3 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ ακολουθούν το Ρέτζιο ντι Καλάμπρια στην Ιταλία με 11,1 εκατομμύρια επιβάτες και ο Πειραιάς με 9,6 εκατομμύρια
LIFO NEWSROOM
Θεσσαλονίκη: Φιλόλογος έμαθε σε μαθητές το τραγούδι «Ω έλατο» στη νοηματική

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Φιλόλογος έμαθε σε μαθητές το τραγούδι «Ω έλατο» στη νοηματική

«Μέσα από αυτή τη δράση, αναδείξαμε την ομορφιά και τη δύναμη της νοηματικής γλώσσας, δίνοντας στα παιδιά ένα ακόμη εργαλείο έκφρασης και επικοινωνίας», σημειώνει ο εκπαιδευτικός
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Φοβάμαι πως δε γνωρίζεις αλεξία καθόλου το χώρο. Οι γιατροί που κάνουν τουρισμό.. είναι απλοί τουρίστες.Ο ιατρικός τουρισμός αφορά στη δυνατότητα να μπορεί κάποιος (με κάποια μέτρια οικονομική άνεση) που θα υποβληθεί σε μια θεραπεία να μπορεί να την κάνει σε ένα καλύτερο περιβάλλον. πχ πολλοί έλληνες πάνε σε νοσοκομεία του εξωτερικού για βδομάδες, μαζί και με τους συγγενείς τους. Η λογική του ιατρικού τουρισμού (που τον αξιοποιούν πολλές χώρες) είναι πως αντί ο ασθενής και οι δικοί του να είναι σε ένα μίζερο περιβάλλον, θα μπορούσε η θεραπεία/νοσηλεία να γίνεται σε πολύ πιο καλές και άνετες υποδομές, ώστε και το ιατρικό αποτέλεσμα να είναι άρτιο και παράλληλα ο ασθενής να αισθάνεται πολύ φυσιολογικότερα και καλύτερα. Χώρες όπως η Ελλάδα είναι ιδανικές για την ανάπτυξη τέτοιου τουρισμού. Αυτός μπορεί να περιλμβάνει από καρκινοπαθείς μέχρι όμως και ...ανρθώπους που θέλουν να φτιάξουν όλα τα δόντια τους (!) επιλέγοντας ένα φθηνό "ελληνικό πακέτο" σε σχέση με τις τσουχτερές τιμές ενός πχ Άγγλου γιατρού. Το μόνο προαπαιτούμενο είναι να υπάρχουν καλοί γιατροί και υποδομές (που σα χώρα δεν έχουμε λόγο να μη διαθέτουμε) και ωραίο περιβάλλον.Δεν είναι όλοι οι ασθενείς του θανατά (Συγνώμη για τη φράση) και ούτε θέλουν όλοι να συνδέουν μια θεραπεία με ένα άδειο δωμάτιο με λευκούς τοίχους. Ο τουρισμός έχει πολλά να δώσει αν ξεφύγουμε από τη νοοτροπία του Rooms to Let και σε 2 μήνες θέλω να βγάζω τα έξοδα μιας χρονιάς, ώστε να κλαίγομαι τους άλλους 10...
"Επιπλέον τόνισε ότι με τη δημιουργία ενός τέτοιου Κέντρου στην Κρήτη, το νησί μπορεί να εξελιχθεί σε κέντρο ιατρικού τουρισμού σε δωδεκάμηνη βάση."Ετούτη η τελευταία φράση θα έπρεπε να λείπει από μια τόσο ελπιδοφόρο είδηση. Ο τουρισμός δεν γίνεται να κολλάει παντού ως άλλο πασπαρτού. Ιατρικό τουρισμό κάνουν τα -υγιή- μέλη της ιατρικής κοινότητας όταν συμμετέχουν σε κανά συνέδριο, όχι οι ασθενείς και οι συγγενείς τους.