Η απίθανη ιστορία του Technoviking που ήταν το πρώτο viral και meme του ίντερνετ

Η απίθανη ιστορία του Technoviking που ήταν το πρώτο viral και meme του ίντερνετ Facebook Twitter
2

Για να θυμούνται οι μεγαλύτεροι και να μαθαίνουν οι μικρότεροι, υπήρξε μία εποχή που για να μπεις στο ίντερνετ πάλευες ’κανα δεκάλεπτο με το dial up, το οποίο όσο πάσχιζε να συνδεθεί έκανε σαν χαλασμένο ψυγείο. Τότε που ήθελες μια περιουσία και κανένα δωδεκάωρο για να κατεβάσεις ΕΝΑ κομμάτι και το ίντερνετ είχε πολύ περιορισμένα πράγματα, το βίντεο του Technoviking ήταν τρελό viral. Ήταν ίσως και το πρώτο viral και το πρώτο meme -πριν ακόμα καθιερωθούν οι όροι. Ήταν 2001 όταν το ανέβασε ο Matthias Fritsch (που ούτε στα πιο τρελά του όνειρα δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα προκαλούσε) και το μέχρι το 2006 που έγινε η πρώτη τεράστια επιτυχία του YouTube ήταν απλά ένα βίντεο που είχε τίτλο Kneekam No.1. Μέσα μερικούς μήνες είχαν εμφανιστεί 700 διαφορετικές εκδοχές του, «απαντήσεις» και remix, κάτι που ήταν σχεδόν σοκαριστικό για την εποχή γιατί κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τι θα γινόταν σε δέκα χρόνια.

Αυτό είναι το ορίτζιναλ βίντεο:

Τέλος πάντων, γελάσαμε, κάναμε μιμήσεις τις φιγούρες του, στείλαμε σε φίλους και γνωστούς το λινκ, το γράψαμε σε CD (το οποίο χάθηκε σε μια στοίβα από CD που είχαν ό,τι μαλακία ανέβαζε ο καθένας γιατί τότε, με τη λύσσα που είχαμε να σώσουμε οτιδήποτε ήταν δωρεάν τα θεωρούσαμε όλα απόκτημα), στο τέλος το βαρεθήκαμε και το πετάξαμε στον κάδο ανακύκλωσης.

Στο μεταξύ, όσο η φήμη του Technoviking γιγαντωνόταν, ο ίδιος ο Technoviking μήνυσε τον καλλιτέχνη που ανέβασε αρχικά το βίντεο επειδή «πλούτιζε εις βάρος του». To 2007 ανέβηκε σε ένα αμερικάνικο πορνο-σάιτ και από εκεί μεταπήδησε σε ένα σωρό μπλογκ κάνοντας 2 εκατομμύρια views σε μια νύχτα. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Στο τέλος του 2009 το YouTube κατέβασε το βίντεο και το 2013 ο Matthias Fritsch κατηγορήθηκε «για τη δημιουργία και δημοσίευση εικόνων που συνδέονται με τον Technoviking παραβιάζοντας τα δικαιώματά του» και επίσης ότι «κέρδισε πολλά» από αυτή του την πράξη. «Ισχυρίστηκαν ότι του έδωσα το όνομα Technoviking» λέει ο Fritsch, «δημιούργησα τρισδιάστατους χαρακτήρες, κόμικς και άλλα παρόμοια με σκοπό να αυξήσω τη δημοτικότητά του και να μπορέσω να τον εμπορευτώ και να προκαλέσω ζημιές στον πρωταγωνιστή».  

15 χρόνια αργότερα ολόκληρο το στόρι παρουσιάστηκε στο ντοκιμαντέρ του Fritsch που χρηματοδότησε το ίδιο κοινό (με crowd-funding), το The Story of Technoviking, «ένα παράδειγμα για ένα επιτυχημένο ιντερνετικό meme». Στην ταινία μιλούν περισσότερα από 30 άτομα, δικηγόροι, ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες αλλά ο ίδιος ο Technoviking δεν εμφανίζεται σε καμία σκηνή για νομικούς λόγους.

«Αυτό που εξετάζει η ταινία είναι το δίλημμα που δημιουργείται όταν το θεμελιώδες δικαίωμά μας για ελευθερία του λόγου έρχεται σε αντιπαράθεση με το άλλο θεμελιώδες δικαίωμά μας, της προστασίας της προσωπικότητάς μας.  Και πώς κάποιος μπορεί να φτιάξει μια ταινία για ένα θέμα που δεν επιτρέπεται να παρουσιαστεί δημόσια;».

Η 50λεπτη ταινία είναι η κομμένη, μικρή version που ανέβασε ο Fritsch στο vimeo, αλλά αν του στείλεις mail σου επιτρέπει να δεις την uncut version της ταινίας που είναι 90 λεπτά.

The Story Of Technoviking - Short Version - English Subtitles from Matthias Fritsch on Vimeo.

TV & Media
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεναριογράφος κατηγορεί τον ΛεΜπρόν Τζέιμς και το Netflix ότι του έκλεψαν σενάριο ταινίας

TV & Media / Σεναριογράφος κατηγορεί τον ΛεΜπρόν Τζέιμς και το Netflix ότι του έκλεψαν σενάριο ταινίας

Ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του NBA κατηγορείται από τον σεναριογράφο Ρομπ Γκράμποου ότι, μαζί με την εταιρεία παραγωγής του, SpringHill Company, έκλεψε το σενάριό του για την αθλητική ταινία Rez Ball, η οποία κυκλοφόρησε στο Netflix τον Σεπτέμβριο
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια