Εκδοροσφαγέας! Ένα πολύ άγριο ρεπορτάζ σε ένα σφαγείο της Ημαθιας

Εκδοροσφαγέας! Ένα πολύ άγριο ρεπορτάζ σε ένα σφαγείο της Ημαθιας Facebook Twitter
Φωτο: Βασίλης Μακρής
12

 

Πριν από μερικούς μήνες κάναμε ένα ρεπορτάζ σε ένα σφαγείο της βόρειας Ελλάδας όπου από τα χαράματα σφάζονται μοσχάρια και γουρούνια, μετά γδέρνονται, τεμαχίζονται και παίρνουν το δρόμο για τα κρεοπωλεία. Οι σκηνές που διαδραματίστηκαν μπροστά στα μάτια του φωτογράφου ήταν σοκαριστικές, θύμιζαν το χρονικό του George Franju του 1949 για τα σφαγεία του Παρισιού, το Le Sang des Betes [το αίμα των κτηνών]. Μόνο που εκείνο ήταν ασπρόμαυρο και η αποστροφή κάπως μετριαζόταν από τα εκπληκτικά πλάνα του πρωινού ομιχλώδους Παρισιού και τη θαυμάσια ασπρόμαυρη φωτογραφία -που έμπαιναν σφήνα ανάμεσα στις ανυπόφορες σκηνές των σφαγείων.

Το επάγγελμα του εκδοροσφαγέα που για πολλούς φαίνεται ίσως το πιο απάνθρωπο, είναι απλά άλλο ένα επάγγελμα. Ένας από τους σφαγείς στο συγκεκριμένο σφαγείο σφάζει εδώ και 37 χρόνια, από 12 χρονών! Και κάνει την ίδια δουλειά που έκανε ο πατέρας του και ο παππούς του. Κι αυτή είναι η διαδικασία που χρειάζεται για να φτάσει ένα κομμάτι κρέας στο πιάτο σου.

Εκδοροσφαγέας! Ένα πολύ άγριο ρεπορτάζ σε ένα σφαγείο της Ημαθιας Facebook Twitter
Φωτο: Βασίλης Μακρής
Εκδοροσφαγέας! Ένα πολύ άγριο ρεπορτάζ σε ένα σφαγείο της Ημαθιας Facebook Twitter
Φωτο: Βασίλης Μακρής
Εκδοροσφαγέας! Ένα πολύ άγριο ρεπορτάζ σε ένα σφαγείο της Ημαθιας Facebook Twitter
Φωτο: Βασίλης Μακρής
Εκδοροσφαγέας! Ένα πολύ άγριο ρεπορτάζ σε ένα σφαγείο της Ημαθιας Facebook Twitter
Φωτο: Βασίλης Μακρής
Εκδοροσφαγέας! Ένα πολύ άγριο ρεπορτάζ σε ένα σφαγείο της Ημαθιας Facebook Twitter
Φωτο: Βασίλης Μακρής
Εκδοροσφαγέας! Ένα πολύ άγριο ρεπορτάζ σε ένα σφαγείο της Ημαθιας Facebook Twitter
Φωτο: Βασίλης Μακρής
Εκδοροσφαγέας! Ένα πολύ άγριο ρεπορτάζ σε ένα σφαγείο της Ημαθιας Facebook Twitter
Φωτο: Βασίλης Μακρής
Εκδοροσφαγέας! Ένα πολύ άγριο ρεπορτάζ σε ένα σφαγείο της Ημαθιας Facebook Twitter
Φωτο: Βασίλης Μακρής
Εκδοροσφαγέας! Ένα πολύ άγριο ρεπορτάζ σε ένα σφαγείο της Ημαθιας Facebook Twitter
Φωτο: Βασίλης Μακρής
Εκδοροσφαγέας! Ένα πολύ άγριο ρεπορτάζ σε ένα σφαγείο της Ημαθιας Facebook Twitter
Φωτο: Βασίλης Μακρής
Εκδοροσφαγέας! Ένα πολύ άγριο ρεπορτάζ σε ένα σφαγείο της Ημαθιας Facebook Twitter
Φωτο: Βασίλης Μακρής
Εκδοροσφαγέας! Ένα πολύ άγριο ρεπορτάζ σε ένα σφαγείο της Ημαθιας Facebook Twitter
Φωτο: Βασίλης Μακρής
Εκδοροσφαγέας! Ένα πολύ άγριο ρεπορτάζ σε ένα σφαγείο της Ημαθιας Facebook Twitter
Φωτο: Βασίλης Μακρής
Εκδοροσφαγέας! Ένα πολύ άγριο ρεπορτάζ σε ένα σφαγείο της Ημαθιας Facebook Twitter
Φωτο: Βασίλης Μακρής
Εκδοροσφαγέας! Ένα πολύ άγριο ρεπορτάζ σε ένα σφαγείο της Ημαθιας Facebook Twitter
Φωτο: Βασίλης Μακρής
Εκδοροσφαγέας! Ένα πολύ άγριο ρεπορτάζ σε ένα σφαγείο της Ημαθιας Facebook Twitter
Φωτο: Βασίλης Μακρής
Εκδοροσφαγέας! Ένα πολύ άγριο ρεπορτάζ σε ένα σφαγείο της Ημαθιας Facebook Twitter
Φωτο: Βασίλης Μακρής
Εκδοροσφαγέας! Ένα πολύ άγριο ρεπορτάζ σε ένα σφαγείο της Ημαθιας Facebook Twitter
Φωτο: Βασίλης Μακρής
Εκδοροσφαγέας! Ένα πολύ άγριο ρεπορτάζ σε ένα σφαγείο της Ημαθιας Facebook Twitter
Φωτο: Βασίλης Μακρής
Εκδοροσφαγέας! Ένα πολύ άγριο ρεπορτάζ σε ένα σφαγείο της Ημαθιας Facebook Twitter
Φωτο: Βασίλης Μακρής
Εκδοροσφαγέας! Ένα πολύ άγριο ρεπορτάζ σε ένα σφαγείο της Ημαθιας Facebook Twitter
Φωτο: Βασίλης Μακρής
Εκδοροσφαγέας! Ένα πολύ άγριο ρεπορτάζ σε ένα σφαγείο της Ημαθιας Facebook Twitter
Φωτο: Βασίλης Μακρής
Εκδοροσφαγέας! Ένα πολύ άγριο ρεπορτάζ σε ένα σφαγείο της Ημαθιας Facebook Twitter
Φωτο: Βασίλης Μακρής
12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλπάζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ελλάδα / Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

7 σχόλια
Το προβλημα δεν ειναι οι εικονες του σφαγειου, αν το ζωο εχει θανατωθει, μπαμ και κατω χωρις να υποφερει.Το προβλημα ειναι οι συνθηκες που ζουν τα περισσοτερα ζωα κατα τη διαρκεια της ζωης τους.Τωρα, γι αυτους που βρισκουν φριχτες τις εικονες ενος κουφαριου ζωου να κοβεται σε κομματια, μπειτε σας παρακαλω στο youtube και δειτε βιντεο με αγριοσκυλα στη σαβανα να κατασπαραζουν ζωντανα, κοματι κοματι, για τουλαχιστον μιση ωρα, βουβαλια, γαζελες η οτι αλλο.Το ενα να βασταει με τα σουβλερα του δοντια το ζωο απο το σαγονι, για να μην μπορει να κουνηθει και καμμια δεκαρια αλλα αγριοσκυλα να τρωνε το ζωο απο πισω, να του ξεκολανε ποδια, εντερα κλπ. Ζωντανο!Η φυση δεν ειναι ταινιες του Ντισνευ, δυστυχως η ευτυχως...
Δεν κοίταξα τις εικόνες.Πήγα κατευθείαν στα σχόλια.Έκοψα το κρέας,όταν ήμουν 18 χρόνων,λόγω του σκανδάλου της Βοκτάς.Μετά από κάποια χρόνια αποχής απ'το κρέας-περίπου 15-δυστυχώς άρχισε να μου λείπει.Για καθαρά ιδεολογικους λόγους αντιστάθηκα στον πειρασμό.Όχι,όμως για πολύ.Θαυμάζω απεριόριστα τους ανθρώπους που απέχουν.Γιατί είναι πολύ δυσκολη αυτή η προσπάθεια.Μη λοιδορείτε τους χορτοφάγους.Ακόμα,κι αν μερικές φορές,γίνονται υπερβολικοί στις εκφράσεις τους.Δεν έχουν κακή πρόθεση.Απλά αγαπούν τα ζωα.Έμπρακτα.
Είχα την τύχη (με την έννοια της απόκτησης γνώσης) να πάω ως μαθητής δημοτικού εκδρομή σε σφαγείο. Η εκδρομή ήταν σε γραμμή παραγωγής που δεν λειτουργούσε πλήρως και για τους εκπαιδευτικούς σκοπούς οι υπεύθυνοι είχαν φροντίσει ώστε να μην υπάρχουν πολλά αίματα στην διαδικασία επίδειξης, παρόλα αυτά μας εξηγούσαν χωρίς περιστροφές πως καταλήγει λουκάνικο ένα ζώο, που πέφτει το αίμα και πως συλλέγεται για να γίνει αιματάλευρο που θα σιτίσει τα ζώα που φιλοξενούνται πριν την σφαγή τους (το οποίο συναντήσαμε στον χώρο φιλοξενίας όπου μπορούσε να παρέμενε έως και τρεις ημέρες), πως θανατώνονται με γρήγορο και σχεδόν ανώδυνο τρόπο (ή έστω γρήγορο) και γενικά την όλη διαδικασία που απαιτείται για να μπει στο ψυγείο μας ένα κομμάτι κρέας και μια μεγάλη σειρά υποπροϊόντων και παραπροϊόντων (πχ. δέρματα, κόλλες, ζελατίνες κλπ). Μετά την επίδειξη μας κέρασαν πορτοκαλάδα και φρέσκα λουκανικάκια. Τα λουκανικάκια τα έφαγα χωρίς τύψεις γιατί ο τρόπος που τα θανάτωναν μου φάνηκε πιο "ανθρώπινος" από τον τρόπο που έσφαζαν στην αυλή στο χωριού μου (και που έκανα απεργία πείνας ως παιδί για διαμαρτυρία). Από την άλλη το ζώο στο χωριό δεν ήξερε τι θα πει τσιμέντο και βοσκούσε στους αγρούς μέχρι το σφάξιμο.Η προσωπική μου άποψη είναι πως ο άνθρωπος είναι παμφάγο ζώο αλλά πως καλό είναι να αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση κρέατος. 3 φορές την εβδομάδα κρέας είναι αρκετό για μια ισορροπημένη διατροφή και δεν χρειάζεται η υπερβολική κρεατοφαγία. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να είμαστε σπεσιστές και τα ζώα που μας τρέφουν πρέπει όχι μόνο να θανατώνονται όσο το δυνατόν ανώδυνα και αμεσότερα αλλά να έχουν ζήσει την ζωή τους χωρίς ταλαιπωρίες. Προσωπικά καταναλώνω μόνο κρέατα και αυγά ελευθέρας βοσκής και δεν αγοράζω κανένα τυποποιημένο προϊόν. Κοστίζουν περισσότερο, είναι δύσκολο να πιστοποιηθούν ως προέλευση αλλά αν ψάξετε λίγο θα βρείτε, νομίζω ο βασικός παράγοντας είναι καλός επαγγελματίας κρεοπώλης. Παρόλα αυτά εκτιμώ πως πλέον η βιομηχανοποιημένη κτηνοτροφία δεν μπορεί να καλύψει την ζήτηση της αγοράς με ποιοτικά προϊόντα και ταυτόχρονη αξιοπρεπή διαβίωση των θηλαστικών ζώων, για τον λόγο αυτό πιστεύω πως θα πρέπει σιγά-σιγά να προσθέτουμε πρωτεΐνη προερχόμενη από έντομα στην διατροφή μας. Έχω δοκιμάσει ακρίδες τηγανιτές στην Αφρική και ήταν ωραιότατες γευστικά και από ότι διάβασα και θρεπτικές. Τα κοινά σκουλήκια λέει είναι ακόμη πιο καλά. Εκτιμώ πως μέσα στην δεκαετία θα έχουμε μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης εντόμων ως πηγή πρωτεΐνης.
Από τις πιο ισορροπημένες και λογικές απόψεις. Με μία μόνη ένσταση: 3 φορές κρέας την εβδομάδα είναι ΠΟΛΥ. Εκτός και αν συνυπολογίζεις ψάρια και πουλερικά.
Λοιπον,δηλαδη με την λογικη σου οτι δεν πειραζει αμα τα σκοτωνουμε ''ανθρωπινα'' τοτε μπορω και εγω να παω και να πυροβολησω στο κεφαλι εναν ανθρωπο.Θα τον σκοτωσω μεν..αλλα δεν θα πονεσει,οποτε δεν υπαρχει προβλημα,θα συνεχισω να ζω κανονικα την ζωη μου.
Πριν σφαχτούν υπό αυτές τις απαίσιες συνθήκες έζησαν μια τραγική ζωή.Αυτά γίνονται επειδή οι ανεγκέφαλοι σκέφτοναι "είμαι ανώτερος από το ζώο, το ανατρέφω γιά να το φάω, άρα όλα επιτρέπονται".
στις βιομηχανοποιημενες φαρμες σιγουρα. απο την αλλη αν μιλαμε για αγρια κατσικια σιγουρα οχι.Η υπερκαταναλωση κρεατος βλαπτει και εμας και τα ζωα και την φύση. ισως μπορουμε να τρεφομαστε με κρεας με μετρο και χωρις να αντιμετωπιζουμε ζωντανα πλασματα ως μηχανες που βγαζουν τροφη.Και αυτο ειναι διαφορετικο απο το αν οδηγουνται στην σφαγη ή όχι.
Α, άρα η Σπάλα Μόσχου στο μπλε δισκάκι με την νάυλον μεμβράνη από εκεί προέρχεται. Δεν υπάρχει δηλαδή μπριζολόδεντρο. Το θέμα λοιπόν δεν είναι τόσο η κατανάλωση κρέατος. Αρκεί να μην γνωρίζουμε τη διαδρομή ως το πιάτο ή ως τον "γύρο απ όλα" μας.