ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Στο σημερινό «Α μπα»: ό,τι δεν σε σκοτώνει…

Στο σημερινό «Α μπα»: ό,τι δεν σε σκοτώνει… Facebook Twitter
45

 

__________________
1.


Αμπα γεια σου!
Είμαι με ένα παιδί σχετικά μικρό διάστημα και μου φέρεται όμορφα γενικά με σέβεται, εκτός αν είμαι τόσο στόκος που το πιστεύω, και να γιατί. Σε κοινή παρέα έγιναν διάφορα αστεία σχετικά με τη σεξουαλική μας ζωή, και η αντίδρασή του ήταν σε στυλ πλάκας πάλι, να απαντήσει διάφορα πχ οχι ρε δεν έχουμε δικά μας σπίτια, κλπ. Και σε ρωτώ Άμπα, δεν έπρεπε να νευριάσει? Δεν έπρεπε να νευριάσω κι εγώ(άσχετα που το κατάλαβα μετά και έκατσα σαν γκόμενα-γλάστρα)? Είναι λόγος χωρισμού ?- Ειρήνη

Αν είναι λόγος χωρισμού ότι έκανε πλάκα για την σεξουαλική σας ζωή;


Όχι, δεν είναι. Όχι, δεν έπρεπε να νευριάσει και όχι, δεν έπρεπε να νευριάσεις ούτε εσύ. Σεξ είναι, δεν είναι καμιά αρρώστια, για να το περιβάλλουμε με σοβαρότητα και σεβασμό. Σε έχουν πείσει ότι είναι κάτι ιερό, που δεν πρέπει να συζητιέται; Το έκαναν για να εξασφαλίσουν ότι θα κάνεις σεξ όσο με όσο πιο λίγους συντρόφους γίνεται, κατά προτίμηση με έναν, και μόνο για να κάνεις τα παιδιά του, όχι για διασκέδαση, γιατί αν καταλάβεις ότι είναι διασκεδαστικό, μπορεί να έχεις απαιτήσεις, και αν αποκτήσεις απαιτήσεις, μπορεί να θελήσεις να δοκιμάσεις και με άλλους. Ήρθε η ώρα να αμφισβητήσεις τις ιδέες που έχεις για το θέμα, νομίζω. Για να σε βοηθήσω: όοοολη η ντροπή που νιώθουν οι γυναίκες για το θέμα έχει κατασκευαστεί για να εξασφαλιστεί η μονογαμία από τη μεριά τους, γιατί αυτό που φοβούνται πάρα πολύ οι άντρες, είναι να μεγαλώσουν τα παιδιά κάποιου άλλου χωρίς να το ξέρουν.


Το σεξ όχι μόνο μπορεί να έχει πλάκα, αλλά αν έχει και πλάκα, μάλλον είναι πολύ πετυχημένο.

__________________
2.

 

Αγαπητή Λένα,

Μόλις χώρισα μετά από 8 χρόνια γάμου και ένα παιδί. Ενώ η απόφαση ήταν δική μου, τον τελευταίο μήνα αισθάνομαι αμφιβολίες και έντονη θλίψη, μοναξιά και φόβο για το μέλλον. Άραγε είναι φυσιολογικά όλα αυτά τα συναισθήματα? Είναι ένα από τα στάδια του χωρισμού που πρέπει να αντιμετωπίσω, όπως αντιμετωπίζουμε ένα θάνατο, ή σημαίνει ότι έχω μετανιώσει?- Αμαλία

Πολύ φυσιολογικά ακούγονται, αλλά εξαρτάται και από το μέγεθος, την ένταση, και από το κατά πόσο σε εμποδίζουν να λειτουργήσεις αυτή τη στιγμή. Αν δεν βλέπεις αλλαγή στα συναισθήματα, αν δεν αρχίζει να τρυπώνει και η λογική που σε έκανε να χωρίσεις, αν δεν αρχίσεις να βλέπεις τα θετικά αποτελέσματα της απόφασης, τότε αλλάζει. Είναι τεράστια αλλαγή όμως, δεν είναι δυνατόν να περάσεις από τη μία κατάσταση στην άλλη, με τόσο πολλές αλλαγές, χωρίς να σε επισκεφτούν οι αμφιβολίες. Άλλαξαν τα πάντα, πρέπει να επανεφεύρεις τον εαυτό σου, είναι δύσκολα πράγματα αυτά.


Αν δεν βλέπεις φως και νιώθεις ότι πνίγεσαι, ή ότι δεν έχεις κάποιον για να συζητήσεις, ένας ψυχολόγος θα σε βοηθούσε πολύ. Είναι ό,τι πρέπει για τέτοιες φάσεις της ζωής.

__________________
3.

Καλησπέρα Α, μπα! Κατ' αρχάς θέλω να σου πω πως ξεκίνησα πρόσφατα κατά τύχη να "σε διαβάζω" κι έκτοτε κάθε πρωί διαβάζω τη στήλη σου. Μ' αρέσει πολύ η ευθύτητά σου. Βλέπω ότι είσαι ενημερωμένη σε σχέση με πολλά ζητήματα και θα ήθελα τη γνώμη σου. Λοιπόν, σε ένα εξάμηνο τελειώνω με τις σπουδές μου κι έχω αποφασίσει να κάνω μεταπτυχιακό στην εγκληματολογία. Εδώ και μερικά χρόνια έχω καταλάβει ότι αυτό που με ενδιαφέρει είναι να ασχολούμαι με κοινωνικά ζητήματα είτε σε θεωρητικό επίπεδο -έρευνα- είτε και πιο πρακτικά. Ήρθα σε επαφή με τη Διεθνή Αμνηστία, αλλά επειδή ασχολούνται με πολλά κοινωνικά ζητήματα, φοβήθηκα ότι θα αποπροσανατολιστώ. Στο μεταξύ παρακολούθησα ένα μάθημα στο πανεπιστήμιο σε σχέση με την ισότητα των φύλων και μου κέντρισε πραγματικά το ενδιαφέρον. Οπότε θα ήθελα να μου πεις, εφόσον γνωρίζεις, κάποιες ομάδες που να ασχολούνται με ζητήματα ισότητας των φύλων.
Σ' ευχαριστώ πολύ!!! :)- συνονόματη

Δεν ζω στην Ελλάδα, αλλά δεν ξέρουμε αν ζεις εσύ στην Ελλάδα, και αν ναι, σε ποια πόλη, οπότε μας έχεις στερήσει βασικές πληροφορίες. Μπορώ να σου πω όμως δύο σελίδες στο facebook που παρακολουθώ ευλαβικά, η μία είναι τα Καμένα Σουτιέν και η άλλη το Ναι, είσαι Μισογύνης.


ΥΓ. Το «σε διαβάζω» γιατί είναι σε εισαγωγικά;

 

__________________
4.

Α, μπα γράφω με αφορμή την ερώτηση #2 από τις 27/8, όπου λες ότι δεν γίνεται κάποιος να μην είναι ούτε δεξιός ούτε αριστερός, απλά δεν το έχει καταλάβει. Εγώ προσωπικά είμαι ένας αριστερός ο οποίος δεν γουστάρει τον υπερβολικό κρατισμό και δεν πιστεύει ότι ''νόμος είναι το δίκιο του εργάτη'' ή ένας δεξιός ο οποίος δεν γουστάρει τον στρατό την εκκλησία και τα στερεότυπα. Ποιο είναι λιγότερο οξύμωρο, θα με έκρινες ως αριστερό ή ως δεξιό;
Υ.Γ.: Ρίζες και περιβάλλον που μεγάλωσα δεξιό.- Ζερβοδεξιός

Είσαι λίγο συντηρητικός στα οικονομικά και προοδευτικός στα κοινωνικά; Τότε είσαι φιλελεύθερος.


Με την καλή έννοια. Και δεν ειρωνεύομαι με το «καλή έννοια».


Τίποτα το οξύμωρο.


Αλήθεια σου λέω, δεν γίνεται να μην ανήκεις κάπου. Απόδειξη είναι και όλα τα ερωτηματολόγια που κυκλοφορούν πριν τις εκλογές. Κάτι πιστεύουν όλοι, άλλο αν δεν έχουν καταλάβει όλοι τι θα έπρεπε να ψηφίζουν σύμφωνα με αυτά που πιστεύουν.

__________________
5.

Γειά σου α μπα! θαυμάζω πολυ τις απαντήσεις σου και επειδή εχω προβληματιστεί πολυ με κάτι που μου συμβαίνει θα ήθελα πολυ να δώ την γνώμη σου.
Είμαι 20 χρονών και πέρασα με το σύστημα του 10% στο τμήμα πολιτισμικής τεχνολογίας και επικοινωνίας στη Μυτιληνη. Το θέμα ειναι πως εγω ηδη εχω κάνει 2 χρονια γραφιστικη σε ιεκ, κανω πρακτικη και ζω στην αθήνα. Όταν ειδα οτι περασα εκει ξαφνιαστικα γιατι δεν το περιμενα καθώς και το αντικειμενο ειναι σχετικο με τις ήδη σπουδές μου. Οι γονεις μου μου λενε να παω γιατι ειναι ΑΕΙ και αξιζει το πτυχιο ειλικρινα δεν ξερω τι να κανω πανω που ξεκινησα κάτι πρεπει να το κόψω για να πάω στην Μυτιληνη να κάνω κατι άλλο που δεν ξερω αν θα μου αρεσει 100%. Πάντα ήθελα να σπουδάσω σε κατι ανώτερο απο τι ΙΕΚ αλλα στον κάδο μου που δεν γίνεται γιατι πρεπει να δώσω πολλα λεφτά.
ΥΓ δεν ειμαι απο αθήνα νοικιάζω εκει και επίσης 10% εκανα μετα απο 2 χρονια για το πασο και μονο αλλα τωρα εχω προβληματιστει πολυ.
Τι θα με συμβούλευες κι αν γνωριζεις κατι για το τμημα θα μου φαινοταν χρήσιμο-Eleana

Τα λες λίγο μπερδεμένα. Αλλά θα κάνω την προσπάθεια μου.


Πήγαινε στη Μυτιλήνη να γραφτείς, τελείωσε την πρακτική σου στο ΙΕΚ, όσο κάνεις αυτό μάζεψε πληροφορίες για το τμήμα στη Μυτιλήνη, και αν σχηματιστεί ένα πλάνο που σε οδηγεί κάπου που σου φαίνεται ότι έχει ενδιαφέρον, τότε πας και παίρνεις το δεύτερο πτυχίο.

__________________
6.


Αγαπητή 'Α, μπα', αυτή την περίοδο είμαι πολύ αγχωμένη. Θα το πάρω από την αρχή... Ήμουν με κάποιον για μικρό χρονικό διάστημα, ο οποίος αποφάσισε να φύγει για δουλειά στο εξωτερικό και μου στοίχισε πολύ. Είναι ένα παιδί με τρομερό μυαλό, πολλές δυνατότητες και είμαι σίγουρη πως θα τα καταφέρει. Από την άλλη εγώ σε κανένα χρόνο θα τελειώσω τις σπουδές μου και σκέφτομαι να πάω για μεταπτυχιακό στην Αγγλία. Το μεταπτυχιακό που θέλω να κάνω είναι τριετές και έχω την οικονομική δυνατότητα (προς το παρόν, μέχρι να γκρεμιστεί κανένας φούρνος) να το κάνω. Αλλά εδώ αρχίζουν όλες μου οι φοβίες. Είμαι σίγουρη για την επιλογή μου; Το θέλω πολύ, αλλά αυτό με φοβίζει κιόλας. Γιατί είμαι τόσο σίγουρη;
Έχω σκεφτεί και εναλλακτικές επιλογές σε περίπτωση που δεν πάει αυτό καλά (π.χ. άλλα μεταπτυχιακά, ακόμα και να ασχοληθώ με κάτι διαφορετικό από τον τομέα μου). Πάω για εξειδίκευση επειδή το θέλω, αλλά γιατί ανησυχώ τόσο; Η αλήθεια είναι πως ο πατέρας μου ανησυχεί πολύ και μου προκαλεί αμφιβολίες ώστε να με κάνει να ψαχτώ πάνω στο θέμα, αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι να με γεμίζει με άγχη. Προτού με συμβουλέψεις να μιλήσω μαζί του, να σε ενημερώσω πως δεν υπάρχει και πολύ καλή συνεννόηση, σκεφτόμαστε πολύ διαφορετικά. Είναι πολύ αγχώδης και σε συνδυασμό με την αγάπη του το μόνο που καταφέρνει είναι να με γεμίζει άγχη. Θα τα καταφέρω; Θα μπορέσω να βρω δουλειά έξω και να χτίσω τη ζωή μου εκεί; Και αν ναι θα έχω προσωπική ζωή ή θα δίνω μόνο μάχες; Είμαι αρκετά έξυπνη και ικανή; Γενικά τελευταία δεν με αναγνωρίζω, ποτέ δεν ήμουν απαισιόδοξη. Ίσως έκανα μερικές αρνητικές σκέψεις κατά περιόδους, αλλά όχι αυτοκαταστροφικές όπως τώρα. Οι δικοί μου (γονείς και φίλοι) πιστεύουν πολύ σε μένα. Έχω μοιραστεί μαζί τους τους προβληματισμούς μου, αλλά παρ' όλα αυτά δεν έχω ηρεμήσει και κρατάει δύο βδομάδες περίπου αυτή η κατάσταση. Δεν ξέρω πως να το χειριστώ και πως να ξεφρικάρω. Ευτυχώς ακόμα κρίσεις πανικού (ναυτίες, ζαλάδες, κ.λπ.) δεν έχω πάθει, αλλά κάτι ταχυπαλμίες και κάτι κλάματα δεν μπορώ να τα καταπολεμήσω. Ίσως μπορείς να με συμβουλέψεις με τον δικό σου τρόπο. -είμαι όλη μάτια-

Δεν σκεφτόσαστε πολύ διαφορετικά με τον πατέρα σου. Αντιθέτως, είσαστε ολόιδιοι. Για την ακρίβεια, σου έχει μεταφέρει και διδάξει τον αγχώδη τρόπο σκέψης που είναι γεμάτος αμφιβολίες. Έχεις μάθει να σκέφτεσαι έτσι από μικρή ηλικία, και είναι η πρώτη φορά που πρέπει να πάρεις μόνη σου μια απόφαση για τον εαυτό σου που θα επηρεάσει το μέλλον σου.


Δεν θα σε συμβούλευα να μιλήσεις μαζί του, γιατί ό,τι είχε να σου μάθει, το έκανε. Δεν χρειάζεται άλλο. Θα σε συμβούλευα να βρεις έναν τρόπο να καταπιείς το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις, ότι δεν υπάρχουν σίγουρες αποφάσεις, και ότι το μέλλον είναι αόρατο.


Αλλά για να τα λέμε όλα με το όνομα τους, βρε καλό μου παιδί. Το να πας για τρία χρόνια μεταπτυχιακό με τα έξοδα εξασφαλισμένα, είναι το εντελώς ανάποδο του ρίσκου. Νομίζω ότι σε έχουν προστατέψει ιδιαίτερα οι δικοί σου από τις κακοτοπιές, και δεν έχεις συναντήσει ακόμα προβλήματα. Αν δεν σου αρέσει το μεταπτυχιακό, αλλάζεις μεταπτυχιακό. Αν δεν τα καταφέρεις, το παρατάς και ψάχνεις δουλειά. Αν δεν βρεις δουλειά, τα παρατάς όλα και γυρίζεις πίσω. Ό,τι και να γίνει, έχεις διέξοδο. Να ξέρεις ότι αυτό συμβαίνει σπάνια στις ζωές των ανθρώπων. Άντε, πήγαινε, και η αλλαγή ελπίζω να σου δώσει λίγα φτερά.

__________________
7.


Λένα, ποια είναι η άποψή σου για την περίφημη φράση «ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό»;
Αν το «δεν σε σκοτώνει» χρησιμοποιείται με μια δόση υπερβολής, σίγουρα το κατανοώ. Διαδικασίες αποτυχίας και απογοήτευσης που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν πρόκειται ούτως ή άλλως να σε σκοτώσουν από μόνες τους (ερωτικές απογοητεύσεις, επαγγελματικές και ακαδημαϊκές αποτυχίες κ.α.), πράγματι μπορούν να σε βοηθήσουν να χτίσεις χαρακτήρα, να ατσαλώσουν την αποφασιστικότητά σου, να αυξήσουν την πείρα σου κλπ.
Αν όμως μιλάμε για πράγματα που είναι πολύ πιο κοντά στον αληθινό θάνατο; Αν πχ. επιβιώσεις από σοβαρό ατύχημα, ένοπλη ληστεία, ομηρία, ξυλοδαρμό, βασανιστήρια, βιασμό, ή την απώλεια του παιδιού σου. Και η εμπειρία σου σου αφήσει βαθιά ψυχικά τραύματα (πέρα από τα πιθανά σωματικά). Αν γίνεις ένας άνθρωπος πιο φοβικός, πιο αδύναμος, με μικρότερες αντοχές. Και αν, ακόμη κι όταν βελτιωθεί η κατάστασή σου, ποτέ δεν γίνεις όπως πριν, πόσω μάλλον δυνατότερος.
Σημαίνει ότι απλώς δεν αξίζεις αρκετά, ότι αν ήσουν σωστός και μάγκας θα ήξερες να χρησιμοποιήσεις τις φρικτές σου εμπειρίες στην προσωπική σου εξέλιξη αντί να γίνεις σκιά του εαυτού σου;
Μήπως αυτή η απλή φράση, μαζί με την όλη νοοτροπία που συνεπάγεται (και η οποία «φοριέται» πολύ), συμβάλλει στο να νιώθουν ακόμη πιο ανεπαρκείς και ανάξιοι πολλοί άνθρωποι που έχουν ήδη χτυπηθεί βάναυσα από τη ζωή; Και μήπως το κακό που κάνει σε αυτούς υπερβαίνει το καλό που μπορεί να κάνει σε όσους, συνήθως, την χρησιμοποιούν σε φάση «μη σκας που σ' έκοψαν στις εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης/που σ' έφτυσε η Μερόπη»;-


Μιλάμε για τη φράση που είπε ο Νίτσε, το ποπ τραγούδι που ακούγεται σε όλα τα σούπερ μάρκετ;


Ο Νίτσε είπε επίσης «η ζωή είναι βάσανο, και η επιβίωση είναι αναζήτηση κάποιου νοήματος μέσα στο βάσανο». Είπε και «στο μίσος και στον έρωτα η γυναίκα είναι περισσότερο βάρβαρη από τον άντρα», είπε επίσης «ο πραγματικός άντρας χρειάζεται δυο πράγματα: κίνδυνο και παιχνίδι. Γι' αυτό το λόγο χρειάζεται τη γυναίκα, σαν το πιο επικίνδυνο παιχνίδι.»


Γενικά ο Νίτσε έχει πει πολλά, άλλα εξωφρενικά και άλλα όχι, και ένα από αυτά που είπε επιβίωσε και μετά το θάνατό του. (Άσε που πέθανε νέος από σύφιλη, ή από υπερβολική δόση, ή από κάποια ασθένεια που σίγουρα δεν τον έκανε πιο δυνατό.) Η φράση δεν επιβίωσε επειδή είναι σωστή. Η συγκεκριμένη καλύπτει μια αμερικάνικου τύπου, θα έλεγα, ανάγκη για αισιοδοξία, για την πεποίθηση ότι «όλα έχουν κάποιο νόημα», που είναι τρομερά δημοφιλής τις τελευταίες δεκαετίες. Γι' αυτό έγινε και τραγούδι πρώην νικήτριας ριάλιτι. Φυσικά και δεν σε κάνουν πιο δυνατό όλες οι δυσκολίες. Οι περισσότερες προκαλούν το αντίθετο αποτέλεσμα. Στην καλύτερη περίπτωση – για μένα – δεν σε κάνουν πιο δυνατό, αλλά ίσως να σε κάνουν πιο περίπλοκο, με μεγαλύτερο ορίζοντα, με μεγαλύτερη ανοχή στους άλλους. Αν θέλουμε να βλέπουμε μισογεμάτο το ποτήρι, αυτό, ίσως μπορεί να χαρακτηριστεί ως κάποιου είδους δύναμη.

Το τραγούδι πάντως, είναι ακόμα πιο πιασάρικο από τη ρήση! 


45

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
No.5Το συγκεκριμένο τμήμα στη Μυτιλήνη, είναι πολύ καλό - αυτό τελείωσα εγώ πριν από 5 χρόνια, και απ´ όσο ξέρω έχει γίνει καλύτερο τώρα!Σου προτείνω να δώσεις μία ευκαιρία, αφού πάντα ήθελες να σπουδάσεις. Οι γνώσεις από το ΙΕΚ θα σε βοηθήσουν πολύ σε μαθήματα σχετικά με τη γραφιστική αλλά θα έχεις και άλλα πιο θεωρητικά που θα σου ανοίξουν περισσότερους ορίζοντες επαγγελματικά εάν αποφασίσεις να τα συνδύασεις.Επίσης, το νησί είναι ωραία φάση για φοιτητές και έχει αρκετό κόσμο και ζωή ακόμα και τον χειμώνα. Εάν έχεις την οικονομική δυνατότητα - δοκίμασε το!!:)
#1γιατί αυτό που φοβούνται πάρα πολύ οι άντρες, είναι να μεγαλώσουν τα παιδιά κάποιου άλλου χωρίς να το ξέρουν Πηγή: www.lifo.grΑυτό έχει προκύψει από κάποια επιστημονική έρευνα, με στατιστικά δεδομένα κτλ; Γιατί εμένα μου φαντάζει αρκετά αβάσιμη άποψη.
#5 Είμαι απόφοιτος της συγκεκριμένης σχολής και πρότασή μου είναι να πας, και όχι επειδή είναι ΑΕΙ ή άλλες τέτοιες αρλούμπες. Είναι εξαιρετική σχολή, που διευρύνει τους ορίζοντες, σου διδάσκει εξίσου θεωρία και πρακτική, δίνει πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες και θα κουμπώσει εξαιρετικά με τις γνώσεις σου από την σχολή γραφιστικής. Επίσης οι καθηγητές είναι στην πλειονότητά τους πολύ αξιόλογοι στο τομέα τους και θα έχεις μαζί τους σχέσεις πιο καλές απ' ότι ένας φοιτητής σε μεγάλη πόλη. Δοκίμασε να πας για να γραφτείς και να μείνεις για λίγο καιρό παρακολουθώντας μαθήματα, νομίζω ότι θα σε κερδίσει. Και η φοιτητική ζωή της Μυτιλήνης (αν της δώσεις λίγο χρόνο για στην αρχή που θα είσαι χωρίς γνωριμίες σε ένα ξένο μέρος) είναι απολαυστική.
Βιώνοντας την απώλεια του αδερφού μου κατέληξα στις παρακάτω σκέψεις:1.Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός2.Η γνώση είναι σύμμαχος της ατομικής σου εξέλιξης.3.Η ευτυχία δεν βρίσκεται στην αδράνεια. Εφόσον την επιδιώκεις αποκτάς την ικανότητα να την αντιληφθείς και να τη βιώσεις. 4.Είναι αναγκαίο να σέβεσαι το κύκλο της ζωής και να επιδιώκεις την εξέλιξη για όσο σου παρέχεται.5.Έχεις κάθε δικαίωμα να γεμίσεις τη ζωή σου με ανθρώπους παρέχοντας και εισπράττοντας αγάπη. 5.Αύριο ξημερώνει μια καινούργια ημέρα και εκεί έξω ίσως συμβούν πολλά όμορφα πράγματα. Η κάθε ημέρα Λοιπόν μπορεί να γίνεται καλύτερη με μικρές απρόσμενες εκπλήξεις
#1 Δεν θεωρώ ότι είναι λόγος χωρισμού σε καμία περίπτωση όμως σίγουρα είναι μια πληροφορία που δεν αφορά τους υπόλοιπους και το σεξ άμα έχει πλάκα είναι όντως μάλλον πολύ καλό αλλά είναι περιττή πληροφορία για τους μη συμμετέχοντες. Μου θυμίζει λίγο το πως αγόρια κυρίως μικρότερης ηλικίας κοκορεύονται για την πολυποίκιλη ερωτική τους ζωή (που λέει και ο Μάνθος). Εσύ δεν χρειάζεται να τσιμπάς όμως και να κάθεσαι σαν γλάστρα, μπορείς να το διακωμωδήσεις και εάν σ'ενοχλεί σαν συμπεριφορά να του το πεις κατ'ιδίαν.
5. καλως η κακως ενα πτυχίο απο αει παιζει σημαντικο ρόλο. ακομα και τει να εχεισ σε αντιμετωπιζουν λεσ και δεν εχεισ τπτ. φυσικα και δε συμφωνω αλλα απο τη στιγμη που εχεισ την δυνατοτητα να παρεισ το πτυχιο και φυσικα αμα σ αρεσει το αντικειμενο αλλιωσ δεν υπαρχει λογος. ετσι ειναι η ελλαδιτσα μας δυστυχωσ. ασε που θα κανεισ και φοιτιτικη ζωη η μυτιλινη τα σπαει
#7:Γενικώς είμαι εναντίον των γενικεύσεων και γι'αυτό διαφωνώ και με τη συγκεκριμένη ατάκα.Πράγματι, ό,τι δε σε σκοτώνει,μπορεί να σου δώσει θάρρος,να σε ωθήσει να ανακαλύψεις δύναμη μέσα σου που δε φανταζόσουν ότι έχεις και να βγεις από την εμπειρία πιο ώριμος,ήρεμος και με περισσότερη καλοσύνη και κατανόηση για τους άλλους.Ενίοτε όμως ό,τι δε σε σκοτώνει μπορεί και να σε κάνει να εύχεσαι να είχες πεθάνει και γι'αυτό ακριβώς νομίζω ότι δεν είναι σωστό να λες τη συγκεκριμένη ατάκα σε κάποιον που βασανίζεται. Υπάρχουν τόσα άλλα που μπορείς να πεις/κάνεις άλλωστε!
#7. Αυτές οι ερωτήσεις δεν έχουν μία απάντηση. Νομίζω πως είναι όλα όσα λες και όλα όσα λέει η α,μπα. Εγώ προσωπικώς καταλαβαίνω ότι δε λέει πως σε κάνει καλύτερο άνθρωπο ούτε έτοιμο να φας σίδερα. Εννοεί πως αν επιβιώσεις από κάτι σκληρό έχεις τουλάχιστον μία γνώση παραπάνω. Ότι επιβίωσες. Είναι όπως όταν είσαι μικρός και νομίζεις πως αν πεθάνει η μαμά σου θα πεθάνεις κι εσύ. Κι όταν πεθαίνει ανακαλύπτεις πως δεν πέθανες. Προφανώς δεν ταιριάζει στα πάντα και είναι αφοριστικό και οπωσδήποτε δεν είναι η κουβέντα που θα πεις για να παρηγορήσεις κάποιον την ώρα του πόνου.
#7Καταλαβαίνω ακριβώς τα άγχη σου γιατί βρισκόμουν στην ίδια θέση πριν ένα χρόνο! Μην φοβάσαι και μην απελπίζεσαι. Σίγουρα, κανείς δε μπορεί να σου εγγυηθεί επαγγελματική αποκατάσταση, ειδικά σε μια τέτοια αβέβαιη εποχή. Το θέμα είναι ότι αφού πήρες την απόφαση και έχεις και την οικονομική εξασφάλιση να το κάνεις να κοιτάς μπροστά και να μην αναλώνεσαι σε μαύρες σκέψεις. Σκέψου πόσοι άλλοι νέοι μπορεί να επιθυμούν να επεκτείνουν τις σπουδές τους και να μην έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν!Θυμήσου λοιπόν ότι κανείς δε μπορεί να σου πει το τι μέλλει γενέσθαι, αλλά σε κάθε περίπτωση η απόφαση θα είναι δική σου για να κάνεις αυτό που θες για τον εαυτό σου! Καλή τύχη!
#4 Ναι, αλλά ο αναγνώστης ρώτησε αν τον κατατάσσεις στον όρο δεξιός ή αριστερός.Οι φιλελεύθεροι παραδοσιακά κατατάσσονται στον χώρο της δεξιάς, αφενός επειδή στον ορισμό αριστεράς/δεξιάς δίνεται μεγάλη έμφαση στις οικονομικές πολιτικές, και αφετέρου επειδή, πράγματι, οι φιλελεύθερες πολιτικές ασκούνται παραδοσιακά από κόμματα που παράλληλα είναι και συντηρητικά σε κοινωνικό επίπεδο.Αλλά διερωτόμαι: Αν κάποιος σε όλα, μα όλα τα κοινωνικά θέματα (ισότητα φύλων, σεξουαλική ελευθερία, ανεξιθρησκία, εθνοκεντρισμός, ξενοφοβία, διαχωρισμός κράτους/εκκλησίας, εκτρώσεις, κλπ) διαχωρίζει πλήρως τη θέση του από τις παραδοσιακές θέσεις της Δεξιάς, δεν είναι άδικο να χαρακτηρίζεται δεξιός, με όλο το εννοιολογικό βάρος που είναι φορτισμένος αυτός ο χαρακτηρισμός, μόνο και μόνο από τις απόψεις του στα οικονομικά;(Να διευκρινίσω το εξής: Αν οι απόψεις του στα οικονομικά είναι "μηδενική φορολόγηση, μηδενικό κράτος, καμία πρόνοια για την πλέμπα, οι επιχειρήσεις να κάνουν οτιδήποτε γουστάρουν" ΟΚ, να τον πούμε δεξιό, γιατί είναι εν τέλει ρατσιστής: κοινωνικός ρατσιστής. Τι γίνεται όμως με τον απλώς μη-κρατιστή;)
Είναι ακριβώς αυτό που είπες. Ότι οι ταμπέλες δεξιός-αριστερος μπαίνουν σύμφωνα με την οικονομική πολιτική!Ακόμα και ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησιας είναι πιο έντονα στην επικαιρότητα εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης ώστε να εξασφαλιστούν euros. Μικρό ποσοστό, πιστεύω, το αναλύουν στις κοινωνικές αλλαγές που θα είχε μια τέτοια απόφαση.All for money!!!
Έλα ντε; Αλλά τι σημαίνει μη κρατιστής; Συνήθως πρόκειται για τα 'παραγωγικά μέλη' της κοινωνίας που βιοπορίζονται από τον ιδιωτικό τομέα και τα οποία συμφέρει να μην υπάρχουν τα προνόμοια στους πιο αδύνατους κλπ. Οπότε πάνω κάτω το ίδιο πράγμα. Και είναι αυτά που δαιμονοποιούν το δημόσιο. Βασικά πιστεύω ότι η καλύτερη έκφραση του φιλελευθερισμού έγινε με τη Θάτσερ στην Αγγλία. Και όσοι ζούμε Αγγλία έχουμε μια άποψη για τη δημόσια υγεία , το περίφημο NHS όπου για να σε παραπέμψουν στον πληρωμένο από τους φόρους σου ειδικό γιατρό (specialist) πρέπει να έχεις εξόφθαλμο προβλημα ή όπου σε ξεγεννάει μαμή(!) εκτός και αν πάλι έχει χοντρό πρόβλημα. Και φυσικά για την παιδεία, όπου τα πανεπιστήμια στα προπτυχιακά έφτασαν να κοστίζουν 9000 λιρες το χρόνο. Και άλλα πολλά. Οπότε αν και όπως στου περισσότερους, το ελληνικό ρουσφετοδημόσιο μου τη δίνει, θα δυσκολευόμουνα να πω ότι είμαι μη κρατιστρια μόνο και μόνο βάση αυτού. Μετά από πολλή σκέψη κατέληξα ότι κάποιες υπηρεσίες είναι καλό να είναι στα χέρια του δημοσίου για το καλό όλων. Και ότι το να δηλώνεις το αντίθετο σε κάνει , εν τέλει , κοινωνικό ρατσιστή.Δεν ξέρω αν έγινα κατανοητή, δεν τα καταφερνω πολύ καλά στο να εκφραζω την άποψη μου σε δυο γραμμες
Συμφωνώ μαζί σου, η ιατρική περίθαλψη και η παιδεία θα έπρεπε να είναι στα χέρια του δημοσίου και ο ιδιωτικός τομέας να έπεται, μπορεί να λέμε πολλά για την Ελλάδα και τα δεινά της αλλά δεν πιστεύω πως ένας ανασφάλιστος θα αφήνοταν να πονάει και ταλαιπωρείται στην αίθουσα αναμονής κανενός νοσοκομείου. Δυστυχώς στην Ιρλανδία και την Αγγλία έχω ακούσει πολλά τέτοια περιστατικά με άτομα με σπασμένα πόδια που δεν τους δέχονταν!!!!όσο για την παιδεία και το υψηλό κόστος της μην ξεχνάμε τις πρόσφατες επεισοδιακές διαδηλώσεις πολλών φοιτητών για τα υψηλά δίδακτρα!
Μη κρατιστής είναι αυτός που δεν είναι κρατιστής. Ως κρατιστή δεν ορίζω αυτό αυτόν που επιθυμεί να υπάρχει κράτος: κράτος πρόνοιας, δημόσια τάξη, δημόσια υγεία, δημόσια παιδεία. Ορίζω αυτόν που θέλει να υπάρχει μόνο κράτος και να μην αφήνεται σχεδόν καθόλου ζωτικός χώρος στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Ίσως ο ορισμός μου να μην είναι απολύτως σωστός: Ίσως αυτό να ορίζεται ως *ακραίος* κρατισμός, που συγκλίνει εν τέλει με τον κομμουνισμό (χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται πλήρως).Όσο για τον θατσερισμό, πέραν του ότι φλερτάρει επικίνδυνα με τον αναρχοκαπιταλισμό (το κράτος συρρικνώνεται και τα ιδιωτικά συμφέροντα δρουν εν πολλοίς ανεξέλεγκτα), αποτέλεσε επίσης και ρεύμα πολύ συντηρητικό σε κοινωνικά θέματα (βλ. ας πούμε την αντιμετώπιση των γκέι). Άρα πρόκειται για μια αυθεντικά δεξιά εκδοχή του φιλελευθερισμού, που δεν εκφράζει όλους όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως φιλελεύθεροι αλλά συνάμα προοδευτικοί.
μπλε ωρα η ασφάλιση στην Αγγλία είναι θέμα κυρίως του δημοσίου. Δεν ξέρω τι έχεις ακούσει για το σύστημα της Αγγλίας αλλα το nhs ασφαλίζει όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους της Βρετανίας ακόμη κι αν δε δουλεύουν. Δεν υπάρχει ανασφάλιστος στο βρετανικό σύστημα. Το τεράστιο πρόβλημά του είναι οι μακροχρόνιες καθυστερήσεις και η έλλειψη προσωπικού. επίσης στο νοσοκομείο δε θα σε δεχτούν παρα μόνο ως επείγον περιστατικό. Αυτό που μου λες με τα σπασμένα πόδια δεν το πολυπιστεύω να σου πω την αλήθεια και είμαι και λίγο επιφυλλακτική με τις μαρτυρίες των ελλήνων διότι μαθημένοι στο δικό μας σύστημα που πάνε στο νοσοκομείο για οτιδήποτε η στον φτηνό ιδιώτη γιατρό λένε ότι δεν είναι ανθρώπινο εκείνο το σύστημα. το οποίο όμως όσο ήταν φοιτητές ή άνεργοι τους είχε 100% ασφαλισμένους.
@luckystrikeΣχετικά με το σχόλιο σου, είχα φίλη που δούλευε σε εταιρεία στο Λονδίνο πέρσι το φθινόπωρο και επειδή αντιμετώπισε ένα θέμα γυναικολογικό με τον κύκλο της, τη ρώτησα γιατί δε πάει σε γιατρό και μου πε ενώ ειχε 6μηνη σύμβαση οτι ήταν χωρίς ιατρική περίθαλψη!δεν τα φαντάστηκα όσα έγραψα, μακάρι να ταν μεμονωμένα περιστατικά όσα έμαθα και από ειδικευόμενους Ελληνες γιατρούς στην Ιρλανδία:)
δε λέω ότι τα φαντάστηκες. μένω στην Αγγλία τα τελευταία τρια χρόνια και εχω δυστυχώς και ευτυχώς δει και τα καλά και τα άσχημα του nhs. τα δύο πρώτα δε δούλευα και είχα κανονικότατα ασφάλιση κι έπαιρνα τη θεραπεία μου κανονκά. τώρα. οι χρόνοι αναμονής το είπα είναι τραγικοί. αν χρειάζεσαι ειδικό περιμένεις μπορεί και πέντε μήνες. ούτε παράδεισος ούτε κόλαση. ένα σύστημα που προσφέρει ασφάλιση σε όλους αλλά είναι αργό. αλλά ψάξε να βρεις ειδικό στην Ελλάδα. του δημοσίου εννοώ.
Πόσο σε νιώθω για το NHS. Μια φορά που πήγα άρρωστη μια γιατρός που με λυπήθηκε μου είπε άλλη φορά να μην πηγαίνω μόνη αλλά να καλώ ασθενοφόρο γιατί έτσι σε αντιμετωπίζουν σαν emergency και σου κάνουνε τις εξετάσεις και ότι χρειάζεται σχετικά νωρίς. Τη δεύτερη φορά το έκανα και ενώ είχα ραντεβού για μια εξέταση μετά από 5 μήνες, μου την κανονίσανε σε μια βδομάδα.
αν το καλοσκεφτείς Iris μου, κανένας μας, όπου και αν κατατάσει τον ευατό του, δεν ταυτίζεται πλήρως με ενα και μόνο κόμμα. Σε κάποια συμφωνεί σε άλλα συμφωνεί σε γενικώς γραμμές και σε κάποια άλλα διαφωνεί. Δεν είμαστε μονοσήμαντοι πολιτικά. Οι όροι αριστερά και δεξιά στο μυαλό μου ορίζονται περισσότερο σαν προοδευτισμός-συντηρητισμός (κοινωνικά κυρίως). Θεωρώ ότι στην Ευρώπη πια, εκτός από τα αμιγώς κομμουνιστικά κόμματα, κανένα αριστερό κόμμα δεν ευαγγελίζεται τον άμετρο κρατισμό.
Νομίζω ότι φιλελεύθερος στην Ελλάδα είναι κάτι διαφορετικό από τους liberals στις ΗΠΑ, όπως το εννοεί η Λένα. Εδώ εννοούμε αυτό που περιγράφεις εσύ, δηλ. οικονομικό φιλελευθερισμό (που υποστηρίζεται από την δεξιά) αλλά στην Αμερική οι φιλελευθεροι είναι αυτοί που χαρακτηρίζονται από κοινωνικό προοδευτισμό, δηλ. για τα δικά μας δεδομένα αριστεροί.
Έχεις δίκιο, αν και στην Αμερική η έννοια χρωματίζεται ανάλογα και με το επίθετο που προηγείται. Conservative liberal ας πούμε είναι κάτι που πλησιάζει πολύ τη δική μας έννοαι του φιλελεύθερου.Είναι πάντως κρίμα για τη λέξη. Σημαίνει αυτόν που αγαπά την ελευθερία - τι ωραιότερο; - και κάποτε είχε κι εδώ αυτήν την έννοια (Κόμμα Φιλελευθέρων ήταν το κόμμα του Βενιζέλου). Πλέον έχει επικρατήσει να αποκαλούμε έτσι αυτούς που θα ήταν σωστότερο να αποκαλούμε *νέο*φιλελεύθερους, μια πολύ πιο συγκεκριμένη κατηγορία. Ενίοτε αναρωτιέμαι αν απλώς μας κούρασε η μεγάλη αυτή λέξη και κόψαμε το "νεο-" από απλή βαρεμάρα.
""μηδενική φορολόγηση, μηδενικό κράτος, καμία πρόνοια για την πλέμπα, οι επιχειρήσεις να κάνουν οτιδήποτε γουστάρουν" ΟΚ, να τον πούμε δεξιό, γιατί είναι εν τέλει ρατσιστής: κοινωνικός ρατσιστής"Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει, οπότε δεν είναι δεξιός (αφού ο δεξιός υπάρχει). Μάλλον μπαχαλάκια πρέπει να τον πεις (αυτοί υπάρχουν αλλά δεν έχουν κυβερνήσει ακόμη).Όσο για την εννοιολογική φόρτιση των λέξεων, δεν είναι παραπάνω φορτισμένος ο δεξιός, επειδή το φώναζε ο όχλος του ΑΓΠ ("ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά). Και ο αριστερός είναι εξίσου φορτισμένος αν αναλογιστείς ότι και οι κομμουνιστές χαρακτηρίζονται ως αριστεροί.
Κατά καμία έννοια δεν πιστεύω ότι οι όροι αριστερός και δεξιός φέρουν την ίδια φόρτιση στην επικρατούσα ρητορική στη χώρα μας. Εν πολλοίς, δικαίως.Όσο γι' αυτό που περιέγραψα, υπάρχει και πάρα πολύ, απλώς δεν ευδοκιμεί (ακόμη) ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Ονομάζεται αναρχοκαπιταλισμός: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82
1. Από την απάντηση του αγοριού σου "δεν έχουμε δικά μας σπίτια " φαντάζομαι το αστείο θα ήταν του τύπου "δεν έχετε πιαστεί να κάνετε σεξ στο αυτοκίνητο ;"Αν ήταν τέτοιου επιπέδου το αστείο δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος να νευριάσεις!Από την άλλη αν είπαν κάτι που σε προσέβαλε ως προσωπικότητα αναμενόμενο να νευριάσεις.Τα αστεία στο σεξουαλικό τομέα είναι όπως όλα τα αστεία και στους υπόλοιπους τομείς της ζωής μας. Αν μας αρέσουν γελάμε αν μας προσβάλλουν νευριάζουμε.You know better!
Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η θεματολογία των μαθημάτων, πιάνει ένα φάσμα από προγραμματισμό, multimedia έως ιστορία της τέχνης και τεχνολογία ήχου. http://www.ct.aegean.gr/propt-spoudes/test
#6 Καλού-κακού κάνε μερικές εξετάσεις για το θυρεοειδή σου μην τυχόν κι αυτά τα συμπτώματα δεν είναι απλώς εκδήλωση άγχους. Κάπως απότομα φαίνεται να σου ήρθανε.
#3 και Λένα και αγαπητοί αναγνώστες, δεν θέλω να σχολιάσω ή να απαντήσω, αλλά να προτείνω: Είδα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης την ταινία "ορκισμένη παρθένα" της Λάουρα Βεσπούρι. Μία ταινία για την ανισότητα των φύλων που οδηγεί και στην άρνηση ακόμη της ταυτότητας- μία αριστοτεχνική υπενθύμιση για το πόσο κοντά μας είναι, ακόμα και σήμερα, η σκλαβοποίηση των γυναικών. Αν την βρείτε, δείτε την, πιστεύω ότι πολλοί εδώ μέσα θα την εκτιμήσουν.
#5Θα σου έλεγα να πας οπωσδήποτε να το παρακολουθήσεις. Έχω γνωστούς που τελείωσαν αυτή τη σχολή αλλά και άλλες στη Μυτιλήνη και αυτό που ξέρω είναι ότι είναι από τα καλύτερα (αν όχι το καλύτερο) τμήμα του νησιού. Ειδικά με τις γνώσεις γραφιστικής που έχεις θα μπορούσες π.χ. να το κολλήσεις πολύ ωραία με σχεδιασμό ιστοσελίδων όπου θα μπορείς μόνη σου να αναλάβεις και το γραφιστικό κομμάτι. Το μόνο αρνητικό που έχω ακούσει για τη σχολή είναι ότι η θεματολογία της είναι λίγο γενική και αν δεν ξέρεις τι θέλεις μπορείς να χαθείς στην πορεία. Εγώ στη θέση σου θα πήγαινα σίγουρα, μπορείς να τελειώσεις την πρακτική και σε συννενόηση με τους καθηγητές εκεί να συνεχίσεις μετά κανονικά τα μαθήματα. Για το οικονομικό κομμάτι με τις γνώσεις γραφιστικής που ήδη έχεις θα μπορούσες να κάνεις ένα ωραιότατο portfolio δουλεύοντας στο νησί, διοργανώνουνε μέχρι και tedx. Λόγω του πανεπιστημίου Αιγαίου η Μυτιλήνη έχει μετατραπεί σε φοιτητούπολη και το χειμώνα ίσως περνάνε καλύτερα και απ' το καλοκαίρι εκεί. Συν το ότι καλοκαίρι θα έχεις τη θάλασσα στα πόδια σου. Ότι σου λέω είναι ότι έχω ακούσει καθότι κάνω κάθε χρόνο διακοπές στο νησί, αν κάποιος έχει διαφορετική άποψη μπορεί να με διορθώσει.
Νο.6Ναι όπως τα λέει η Αμπά , είναι πολύ σωστό να γραφτείς. Στο μεταξύ ψάξε μέσω google και linkedin άτομα που έχουν τελειώσει τη σχολή στην οποία έχεις περάσει και κανόνισε ιδανικά ένα ραντεβού ή στείλε ένα μήνυμα για πληροφορίες σχετικά με την επαγγελματική αποκατάσταση. Ή τι θα μπορούσες να κάνεις και με τα εφόδια του γραφίστα και με αυτό το πτυχίο μαζί.