Η σαλάτα Waldorf της Kate Bush

Η σαλάτα Waldorf της Kate Bush Facebook Twitter
1

Είναι (ήταν;) χορτοφάγος, αν και έχει δηλώσει ότι που και που, τρώει ψάρι – οπότε δεν ξέρουμε τι ακριβώς γίνεται. Σίγουρα πάντως κάποια στιγμή προβληματίστηκε με το γεγονός ότι το κρέας προέρχεται από νεκρά ζώα και αποφάσισε να ξεκινήσει να τρώει λαχανικά, κάτι που μισούσε. Έδωσε την παρακάτω συνέντευξη το 1980 στο BBC για να παρουσιάσει εκτός από τις απόψεις της για τη φωτογραφία, τα φαγητά που θα μαγείρευε, και το μόνο που έχει σαφή διαδικασία είναι η σαλάτα Waldorf:

_______________

-Ας δούμε αυτό πρώτα. Είναι λαχανικά, τι είδους λαχανικά είναι εδώ μέσα;

-Λοιπόν, έχουμε καρότα, μανιτάρια, ντομάτες, κρεμμύδι και πιπεριές.

 

-Και κάπως είναι μαγειρεμένα μέσα στο δικό τους ζουμί.

-Ναι, τα έφτιαξε έτσι φυσικά (σ.τ.μ. η νύφη της). Όλα τα μαγείρεψε στο σπίτι της. Μάλιστα τα μαγείρεψε σε [;] – είναι ένα καλό υποκατάστατο σάλτσας κρέατος και η σάλτσα σόγιας είναι πολύ καλή. Όλα αυτά τα πράγματα.

-Κι αυτό σερβίρεται με;

-Μαύρο ρύζι.

-Και πώς μαγειρεύεις το μαύρο ρύζι;

-Είναι πραγματικά πολύ εύκολο, απλά το βράζεις σε νερό και αλάτι.

-Είναι πολύ τραγανό.

-Είναι υπέροχο, και είναι υγιεινό. Ξέρεις, είναι αληθινό πράγμα.

-Τώρα, αυτό εδώ, τι είναι αυτό το μίγμα που μοιάζει πραγματικά ενδιαφέρον;

-Αυτό είναι ψημένοι ηλιόσποροι και σουσάμι, μέσα σε σάλτσα σόγιας.

-Μάλιστα. Βλέπω ότι υπάρχει λίγη σάλτσα σόγιας που τους δίνει γεύση, είναι φανταστικό.

-Πάντως είναι ωραία και από μόνα τους. Σε κάνει να νιώθεις λίγο σαν παπαγάλος. Αλλά είναι πραγματικά νόστιμα.

-Κι αυτό εδώ;

-Γιαούρτι με αγγούρι, και σχοινόπρασο από πάνω, και έχει και σκόρδο.

-Και με τι θα το σέρβιρες αυτό;

-Με μια σαλάτα, από πάνω, ή στο πλάι. Είναι πολύ ωραίο με μέλι.

-Και αυτή η σαλάτα τι είναι;

-Λέγεται σαλάτα Waldorf…

______________________

Λοιπόν, δεν ξέρουμε πώς την φτιάχνει η νύφη της Kate Bush αλλά έτσι κι αλλιώς, η σαλάτα αυτή έχει πολύ μακρά ιστορία. Πιθανόν να εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1896 στο βιβλίο μαγειρικής ”The Cook Book by Oscar of the Waldorf” κάτι που καθιστά αρκετά πιθανό να ήταν έμπνευσης του maitre d’hotel του Waldorf, Oscar. Οι περισσότερες πηγές συγκλίνουν στο ότι η σαλάτα δημιουργήθηκε για τα εγκαίνια του ξενοδοχείου κι έγινε αμέσως επιτυχία. Η αρχική της σύνθεση ήταν πολύ απλή και περιείχε τα εξής υλικά: μήλα, σέλινο και μαγιονέζα. Αργότερα προστέθηκαν τα καρύδια και οι σταφίδες.

Παραθέτω μια από τις παλιότερες αναφορές στη σαλάτα, από στους Los Angeles Times του 1905:

Σαλάτα Waldorf

Η σαλάτα Waldorf της Kate Bush Facebook Twitter

¾ φλιτζάνια ψιλοκομμένα καρύδια, ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο σέλινο, 1 φλιτζάνι μήλο κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες, λίγο πάπρικα και αλάτι. Ανακατέψτε με μαγιονέζα. Αρκετό για 6 άτομα.

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

1 σχόλια