Τι έγινε ρε παιδιά;

Τι έγινε ρε παιδιά; Facebook Twitter
24

Τι έγινε ρε παιδιά; Facebook Twitter

Στις 18 Σεπτεμβρίου του 1991 συνέβη στην νεοσύστατη ιδιωτική τηλεόραση κάτι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα:
Ξεκίνησε μία πραγματικά πετυχημένη κωμική σειρά.


Ο λόγος φυσικά για τους 'Απαράδεκτους' της Δήμητρας Παπαδοπούλου.

Ένα σουρεαλιστικό κωμικό έπος δύο κύκλων και 49 συνολικά επεισοδίων που έγραψε τηλεοπτική ιστορία.

Τα "ελληνικά Φιλαράκια" απαρτίζονταν από την Δήμητρα Παπαδοπούλου, τον Σπύρο Παπαδόπουλο, τον Γιάννη Μπέζο, και τον αξέχαστο Βλάσση Μπονάτσο.

Τέσσερις φίλοι που ζούσαν σε αντικριστά διαμερίσματα στη φανταστική οδό Αδάμαντος 4, στον Λυκαβηττό.

Η παρέα πλαισιωνόταν από τον περίεργο και κάπως ελαφρύ διαχειριστή και ιδιοκτήτη των διαμερισμάτων τους, Βασίλη Χαλακατεβάκη (έπαιζαν όλοι με τα πραγματικά τους ονόματα), και την Ρένια Λουϊζίδου -a.k.a Αστροπελέκι- στα πρώτα της βήματα, κι έμπλεκε συνεχώς σε απίθανες περιπέτειες κάνοντας το ελληνικό τηλεοπτικό κοινό να παραληρεί.


Οι τέσσερις πρωταγωνιστές, φίλοι και στην πραγματική ζωή, ξεχώριζαν με την πηγαία και αβίαστη ερμηνεία τους κάνοντας πολλούς να μιλούν για την καλύτερη στιγμή της καριέρας τους μέχρι και σήμερα.


Η σειρά προβλήθηκε στο Mega τις τηλεοπτικές σεζόν 1991-1992 και 1992-1993 και στιγμάτισε ολόκληρη την δεκαετία του '90 με ένα χιούμορ που δυστυχώς δεν κατάφερε ποτέ να δημιουργήσει σχολή.


Σήμερα, είκοσι τρία χρόνια μετά, οι Απαράδεκτοι έχουν πια περάσει στην σφαίρα του κλασικού ενώ έχουν πολλάκις ψηφιστεί ως η "καλύτερη ελληνική κωμική σειρά" που προβλήθηκε ποτέ.

Τι έγινε ρε παιδιά; Facebook Twitter

Ήμουν παιδί την περίοδο που παιζόταν η σειρά, ωστόσο θυμάμαι ακόμα την οικογενειακή ετοιμασία πριν από την προβολή κάθε επεισοδίου, και τα σχεδόν υστερικά γέλια των γονιών μου.


Αν και έτη φωτός μπροστά από την εποχή τους οι Απαράδεκτοι ήταν κατανοητοί ακόμα και από ένα μικρό παιδί.

Ή τουλάχιστον έτσι ήθελα να πιστεύω παρατηρώντας τις σχεδόν καρτουνίστικες αυτές φιγούρες να εκσφενδονίζουν ατάκες που έμοιαζαν φτιαγμένες για να γίνουν σλόγκαν, και να κάνουν τις πιο αστείες φυσικές γκριμάτσες έκπληξης, ενθουσιασμού, αλλά και αποτροπής που είχα δει ποτέ μου.

 


Τι έγινε ρε παιδιά; Facebook Twitter

 
Το Mega πρόβαλε σε επανάληψη τους Απαράδεκτους επί πέντε χρόνια μετά το φινάλε τους, μέχρι το 1998.

Μετά από λίγα χρόνια "στέρησης", στις αρχές της καινούριας χιλιετίας, οι Απαράδεκτοι έμοιαζαν να έχουν περισσότερους φαν από ποτέ:


Μεταμεσονύχτιες προβολές της σειράς λάμβαναν χώρα σε πανεπιστήμια και καταλήψεις (πλάι σε βαριά κουλτούρα και αφυπνιστικά ντοκιμαντέρ για τον σεξισμό και την χορτοφαγία), ενώ πριν από δέκα περίπου χρόνια η εξάπλωση του γρήγορου ίντερνετ και η εφεύρεση του You Tube έκαναν τα πράγματα ακόμα πιο εύκολα.

 

Τι έγινε ρε παιδιά; Facebook Twitter

 

Τι έγινε ρε παιδιά; Facebook Twitter

 
Σήμερα τα χρωματιστά ντουλάπια στην κουζίνα της Δήμητρας, το στρογγυλό κρεβάτι του Βλάσση, το άγαλμα (κούρος;) με τα φωτάκια, ακόμα και η μαύρη καρέκλα του σκηνοθέτη στο διαμέρισμα της Δήμητρας και του Σπύρου, έχουν τυπωθεί για τα καλά στο υποσυνείδητο κάθε τριαντάρη και άνω - με τον ίδιο τρόπο που οι περισσότεροι από εμάς αναγνωρίζουμε το σπίτι της Μόνικας, του Τσάντλερ, και του Τζόι με κάθε λεπτομέρεια.

Τι έγινε ρε παιδιά; Facebook Twitter


Με ένα τέτοιο fan base, λοιπόν, ήταν απορίας άξιο πώς στο καλό δεν είχε σκεφτεί κανείς μέχρι τώρα να "μετατρέψει" την αγαπημένη σειρά σε GiFs και meme, εισάγοντας τους Απαράδεκτους στον κόσμο του 2.0


Μέχρι που εμφανίστηκαν πριν από μερικές εβδομάδες τα τρομερά παιδιά του "Τι έγινε ρε παιδιά", ενός tumblr που κάνει ακριβώς αυτό.


Τους μιλήσαμε.

Καταρχήν συστηθείτε μας. 

Πόσοι και ποιοι είναι οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από το tumblr;

Είμαστε μπόλικοι. Ονομαστικά Γιώτα, Δήμητρα, Ναταλί, Χάρης, Liz, Ηλίας, Ειρήνη, και ο Κομνηνός. Γνωριζόμαστε όλοι από πριν, ωστόσο δεν έχουμε καταφέρει να βρεθούμε όλοι μαζί ταυτόχρονα σ' ένα μέρος. Τα επαγγέλματα ποικίλουν επίσης, έχουμε απο make up artists, δικηγόρους, δημοσιογράφους, τραπεζίτες, διαφημιστές μέχρι και μεγαλοστελέχαρες.


Πώς προέκυψε η ιδέα του blog;
Γιώτα: Κάθε τόσο άκουγα φίλους να χρησιμοποιούν ατάκες από τους Απαράδεκτους από κοντά αλλά και στα social media. Στην ατάκα έλλειπε η εικόνα, στην εικόνα η ατάκα, το βίντεο παραήταν μεγάλο, και γενικά υπήρχε ένας πλούτος από υλικό που μιλάει για την καθημερινότητά μας, όχι όμως στην μορφή με την οποία επικοινωνούμε πλέον. Ανακάλυψα λοιπόν μια τρύπα που ήθελα να καλύψω.

Η παραγωγή content είναι μέρος της δουλειάς μου, αλλά δεν ήταν κάτι που ήθελα να τρέξω μόνη μου γιατί αφενός δεν θα είχε πλάκα και αφετέρου δεν θα προλάβαινα. Μετά από μερικούς μήνες – σε μία βεράντα στα Εξάρχεια πάνω από μπύρες και σουβλάκια- το ξεφούρνισα σε φίλους και η ομάδα μας μέχρι και σήμερα μεγαλώνει.


Υπήρχε, λοιπόν, ένα κενό στο ελληνικό ίντερνετ όσον αφορά τους Απαράδεκτους;

Υπήρχε και υπάρχει. Μην ξεχνάμε πως μιλάμε για μία σειρά 23 χρόνων που δυστυχώς δεν παίζει σ' επανάληψη τα καλοκαίρια με αποτέλεσμα να μην την έχουμε βαρεθεί οι μεγαλύτεροι, και (ΣΟΚ) να μην την ξέρουν καν οι μικρότεροι. Δεν ξέρω γιατί δεν είχε σκεφτεί κάποιος να το κάνει νωρίτερα, εδώ μιλάμε για τσάμπα μαστούρα.

Πώς επιλέγονται οι σκηνές για τα GiFs; 

Μπορείτε να ξεχωρίσετε τις πιο αγαπημένες σας σκηνές της σειράς;

Οι σκηνές επιλέγονται με διάφορα κριτήρια. Η συχνότητα με την οποία χρησιμοποιούμε τη σχετική ατάκα από το σενάριο στην καθημερινή μας ζωή, η επικαιρότητα, αλλά και τα προσωπικά απωθημένα του καθένα μας.

π.χ η Ειρήνη θέλει να βλέπει κάθε μέρα τη σκηνή με το Γιάννη και το τσόκαρο, η Ναταλί δεν περνάει μέρα που να μην βρει αφορμή να πει το "δεν είμαι καλά, πάλι τη γαϊδούρα βλέπω", ο Χάρης δεν υπάρχει διάλογος που να μην ολοκληρώνει μ' ένα "καλαμεσυγχωρείς"

Θυμάστε πότε είδατε για πρώτη φορά Απαράδεκτους, και ποιες ήταν οι πρώτες σας εντυπώσεις;

Ναταλί: Πρώτη φορά είδα τους Απαράδεκτους σε επανάληψη, στις αρχές της δεκαετίας του '90. Είναι μια σειρά που φαινόταν εξαρχής ότι θα γίνει κλασική. Τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα που έθιγε, οι ποπ αναφορές της, και οι συμπεριφορές των ηρώων της παρουσίαζαν ταυτόχρονα κάτι επίκαιρο και διαχρονικό.

Γιώτα: Ομολογώ πως δε θυμάμαι πότε πρωτοείδα Απαράδεκτους, αλλά είμαι σχεδόν σίγουρη πως μικρή δεν τους είχα δώσει και πολύ σημασία. Νομίζω πως δεν καταλάβαινα το χιούμορ και με ενοχλούσε αφάνταστα το ότι φώναζαν όλοι μαζί ταυτόχρονα.


Πώς προβλέπεται να συνεχίσει το tumblr;
Για αρχή θα καλύψουμε ό,τι ατάκα και ό,τι κίνηση μπορεί να βγει από τα επεισόδια και να γίνει viral.

Μετά θα κάνουμε ένα συμβούλιο στο Λαμόγια και θα συναποφασίσουμε ουρλιάζοντας ο ένας στον άλλον για το μέλλον του tumblr και της Ελλάδας.

Για το δεύτερο ίσως ιδρύσουμε κι ένα κόμμα, τώρα που είναι και της μόδας. Φυσικά θα το ονομάσουμε ΚΟΛΑΝ.

 

 

Απαράδεκτοι – Trivia

  • Αρχικά το σενάριο δόθηκε στον νεοσύστατο τότε ΑΝΤ1. Όμως απορρίφθηκε λόγω "ακαταλληλότητας".

 

 

  • Κάθε επεισόδιο κρατούσε ακριβώς 30 λεπτά. Η σειρά ολοκληρώθηκε μετά από 49 επεισόδια.

 

 

 

  • Ήταν το δημοφιλέστερο τηλεοπτικό πρόγραμμα της σεζόν 1991-92

 

 

  • "Οι Απαράδεκτοι" κατέχουν το ρεκόρ θεαματικότητας στις Ελληνικές κωμικές σειρές από τότε που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους οι ιδιωτικοί σταθμοί, με μέση τηλεθέαση 29,4%

 

Γιάννης: Δεν τον θέλεις πια τον Σπύρο;
Δήμητρα: όχι τον Σπύρο τον ξεπέρασα, τον ΞΕ-ΠΕ-ΡΑ-ΣΑ
Γιάννης: Δηλαδή;
Δήμητρα: Δηλαδή τον βλέπω και χέστηκα, ενώ παλιά παλλόμουνα
Γιάννης: Παλλόσουνα;
Δήμητρα: Παλλόμουνα, ΚΑΡΑΚΑΤΑΠΑΛΛΟΜΟΥΝΑ!
Γιάννης: Σταμάτα μωρέ να διαβάζεις τα βιβλία που διαβάζεις, θα ξεχάσουμε να μιλάμε Ελληνικά εδώ μέσα

 

  • Στις 11 Μαρτίου του 1992 οι Απαράδεκτοι σημείωσαν τηλεθέαση της τάξεως του 73%

 

 

  • Πριν το θάνατο του Βλάσση Μπονάτσου, το Mega προσέγγισε τη Δήμητρα Παπαδοπούλου και της ζήτησε να γράψει ένα νέο κύκλο επεισοδίων. Αρνήθηκε, λέγοντας πως πιθανώς η νέα σειρά να μην είχε την δημοτικότητα που είχε παλαιότερα.

 

 

  • Το 2009, το Mega προσέγγισε ξανά τη Δήμητρα Παπαδοπούλου ώστε να γράψει ένα επετειακό επεισόδιο για τα 20 χρόνια του Mega. Πρότειναν να "αντικαταστήσουν" τον Βλάσση Μπονάτσο μέσω ολογράμματος αλλά η Δήμητρα Παπαδοπούλου αρνήθηκε κατηγορηματικά για συναισθηματικούς λόγους.

 



  • Το σπίτι στο οποίο μένουν οι Απαράδεκτοι βρίσκεται στη φανταστική οδό Αδάμαντος 4 στον Λυκαβηττό. Η πολυκατοικία η οποία χρησιμοποιήθηκε για τα εξωτερικά πλάνα βρίσκεται όντως στον Λυκαβηττό, στη συμβολή των οδών Συνεσίου Κυρήνης και Κοσμά Μελωδού.

 

  • Τη μουσική επιμέλεια της σειράς είχε αναλάβει ο Νίκος Μουρατίδης

 

  • Guest στην δημοφιλή σειρά είχαν κάνει οι: Μαρία Αλιφέρη , Πέτρος Φιλιππίδης , Παύλος Κοντογιαννίδης , Φρόσω Ράλλη , Ελένη Φιλίνη , Δημήτρης Φραγκιόγλου , Χριστόφορος Παπακαλιάτης , Χριστόφορος Ζαραλίκος , Ελευθερία Αρβανιτάκη , Βασίλης Παπακωνσταντίνου , Παύλος Χαϊκάλης , Μίρκα Παπακωνσταντίνου Σωτήρης Μουστάκας , Κωνσταντίνος Τζούμας, και πολλοί άλλοι.

 

 

 

  • Ο χαρακτήρας του Γιάννη Μπέζου είναι ο πρώτος gay της ελληνικής τηλεόρασης.

 

 

Και για το τέλος το καλύτερο:

 

  • Η σειρά είχε έναν ακόμα "κρυφό" σεναριογράφο, που δεν ήταν άλλος από τον Ηλία Ψινάκη. Ο νυν δήμαρχος Μαραθώνα έγραφε τους σπαρταριστούς διάλογους του Βλάσση Μπονάτσου και του Γιάννη Μπέζου, οι όποιοι ήταν βασισμένοι στην δική του καθημερινότητα.

 

 

  • Για ένα διάστημα ο Ψινάκης βρέθηκε να συγκατοικεί με τον Μπονάτσο, την εποχή που ο τελευταίος είχε χωρίσει από την Αλίκη Βουγιουκλάκη και φιλοξενούνταν στο σπίτι του. Λέγεται μάλιστα πώς ένα μεγάλο κομμάτι των διαλόγων της σειράς στηρίζονταν σε πραγματικά περιστατικά της συγκατοίκησης.

*Ποιο είναι το δικό σας πιο αγαπημένο επεισόδιο των Απαράδεκτων;

24

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεναριογράφος κατηγορεί τον ΛεΜπρόν Τζέιμς και το Netflix ότι του έκλεψαν σενάριο ταινίας

TV & Media / Σεναριογράφος κατηγορεί τον ΛεΜπρόν Τζέιμς και το Netflix ότι του έκλεψαν σενάριο ταινίας

Ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του NBA κατηγορείται από τον σεναριογράφο Ρομπ Γκράμποου ότι, μαζί με την εταιρεία παραγωγής του, SpringHill Company, έκλεψε το σενάριό του για την αθλητική ταινία Rez Ball, η οποία κυκλοφόρησε στο Netflix τον Σεπτέμβριο
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Αγαπημένο επεισόδιο;Εντάξει,η... Παπαρήγα η καλή! Να πέφτεις κάτω όταν η Δημητρούλα περίμενε τον βαρκάρη και έσκαγε λόγος για τον ιμπεριαλισμό!
Αυτο που η Δημητρα τηλεφωνει (χωρις να το ξερε)ι στον Χαλακατεβακη και με αλλαγμενη φωνη του ζηταει ραντεβου. Ο Χαλακατεβακης ομως (που στη συζητηση πανω λει πως ειναι αρχιτεκτονας!) της λεει πως δεν μπορει γιατι "ΕΧΩ ΝΑ ΧΤΙΣΩ ΕΝΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟ".Κορυφαια ατακα! Αυτη και η αλλη με τη ρεμπετολογο που ειδα στα gifs. Γελαω χρονια στο ξεκαρφωτο οποτε τα θυμαμαι με απαραδεκτους!