Τι διαβάζουν άραγε οι πολιτικοί μας;

Τι διαβάζουν άραγε οι πολιτικοί μας; Facebook Twitter
7

[φωτο typogreek]

 

Το καλοκαίρι είχα διαβάσει στο Βήμα και την Καθημερινή ένα ενδιαφέρον απόσπασμα απ' το βιβλίο του Ι. Βαρβιτσιώτη (''Οπως τα έζησα. 1961–1981'').

Αφορά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή (τον μεγάλο) και την επιμονή του στην λεπτομέρεια. Προσωπικά δεν τον έχω σε κάποια μεγάλη εκτίμηση και εννοείται πως το περιστατικό δεν αποδεικνύει κάτι, αλλά παρ' όλα αυτά μου άρεσε και το μεταφέρω. 

Με την απορία αν διαβάζουν έντυποα (και ποια!) οι τωρινοί κυβερνήτες μας...

Το βασικότερο πρόβλημα των πολιτικών σήμερα είναι ότι δεν διαβάζουν. Ούτε καν τα νομοσχέδια που ψηφίζουν, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία. Οσοι έχουν συναντήσει νεότερους πολιτικούς θα διαπιστώσουν τα τεράστια ελλείμματα γνώσης που έχουν· δεν ξέρουν καν αν ο Πολ Κρούγκμαν είναι άνδρας ή γυναίκα.

Χωρίς καμιά διάθεση νοσταλγίας για το παρελθόν, πρέπει να διαπιστώσουμε ότι το επίπεδο των παλαιότερων πολιτικών ήταν πολύ υψηλότερο, από πολλούς αγράμματους που κατακλύζουν τα έδρανα του Κοινοβουλίου σήμερα. Φαίνεται από τη βιβλιοπαραγωγή των παλαιότερων πολιτικών, αλλά και από το γεγονός ότι τουλάχιστον διάβαζαν εφημερίδες.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, για παράδειγμα, που υπήρξε ο πρακτικότερος όλων των πολιτικών ηγετών (δεν είχε π.χ. τον χρόνο να μεταφράσει Θουκυδίδη, όπως έκανε ο Ελευθέριος Βενιζέλος) ξεκοκάλιζε καθημερινά τις εφημερίδες του καιρού του...

«Ηταν Κυριακή. Καταχείμωνο», διηγείται ο κ. Βαρβιτσιώτης. «Δεν είχε καλά ξημερώσει, όταν γύρω στις επτά το πρωί χτυπά το τηλέφωνο στο σπίτι μου... Ηταν ο πρωθυπουργός!

"Γιάννη, τι διαβάζω σήμερα στην Καθημερινή;"

"Τι, κύριε πρόεδρε;" απαντώ αιφνιδιασμένος.

"Τα ραδίκια, Γιάννη, πουλιούνται δεκαεπτά δραχμές το κιλό; Γιατί;" (...)

Ντύνομαι όσο πιο γρήγορα μπορώ και με το αυτοκίνητό μου αρχίζω να ψάχνω να βρω ανοιχτό περίπτερο για ν' αγοράσω εφημερίδα... Γυρίζω σπίτι και προσπαθώ να διαβάσω την είδηση. Μετά από ψάξιμο ενός τετάρτου ανακαλύπτω σε ένα ανούσιο ρεπορτάζ να είναι "θαμμένη" με ψιλά γράμματα η αναφορά στα ραδίκια των δεκαεπτά δραχμών – χωρίς καμιά μνεία ότι η τιμή τους έχει εκτιναχθεί στα ύψη».

Αφού ο πρώην υπουργός αναζήτησε τους αρμόδιους αγορανομικούς παράγοντες, ξύπνησε ένα φίλο του μανάβη για να διαπιστώσει ότι η τιμή των ραδικιών ήταν 7 δρχ. αντί για 17 που ήθελε ο δαίμων του τυπογραφείου. Τηλεφωνεί στον Καραμανλή: "Κύριε πρόεδρε, πρόκειται για τυπογραφικό λάθος. Το επτά έγινε δεκαεπτά". Και ο Καραμανλής: "Είπα κι εγώ!"»

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επιτιμούσε τους υπουργούς του που δεν ενημερώνονταν από τον Τύπο. Στην πρώτη πρωθυπουργική του θητεία, διηγείται ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο Κ. Καραμανλής τηλεφωνεί στον τότε υπουργό Εμπορίου Παναγιώτη Πιπινέλη για κάποιο θέμα αρμοδιότητάς του. «Ο Πιπινέλης εκπλήσσεται για το πρωθυπουργικό ενδιαφέρον και ρωτά:

"Γιατί, κ. πρόεδρε, ασχολείστε με αυτήν τη δευτερεύουσα υπόθεση;"

"Μα το γράφουν οι εφημερίδες μ' επικριτική διάθεση. Δεν διαβάζετε, κ. υπουργέ, εφημερίδες;" παρατηρεί επιτιμητικά ο πρωθυπουργός.

"Βεβαίως και διαβάζω εφημερίδες, αλλά δεν αντελήφθην κάτι σχετικώς".

Ο Καραμανλής επιμένει: "Μα ποιες εφημερίδες διαβάζετε;".

Και η υπουργική απάντηση: "Τους Times του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, αλλά και τη Monde των Παρισίων..."».

------

ΥΓ. Τι διαβάζουν σήμερα οι πολιτικοί;

Πολύ φοβάμαι πως διαβάζουν κυρίως τα μικροπολιτικά μπλογκ και τα παραπολιτικά "ενημερωτικά" σάιτ...

φωτο: ### 

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

6 σχόλια
Οι πολιτικοί διαβάζουν ό,τι και οι υπόλοιποι Έλληνες, ανάλογα με την παιδεία τους και τα ενδιαφέροντα τους. Υπάρχει και ο Ταμήλος, υπάρχει και ο Βενιζέλος... Πάντα υπήρχαν αυτές οι διαφορές, πάνω κάτω.Παλιότερα στη Βουλή ήταν πολιτικοί όπως ο Τσάτσος και ο Κανελόπουλος, άνδρες με βαθιά παιδεία και πολύ καλές σπουδές και στο εξωτερικό. Ε, και; Ο πρώτος ήταν σκέτη υστερία και μια πολιτική μετριότητα - άσχετα με τι μας πότισαν για την αξία του - ο δεύτερος παρέδωσε τον στρατό σε ξένο στρατηγό στον Εμφύλιο και αργότερα έπλεκε το εγκώμιο της Μακρονήσου ταυτίζοντας την με Νέο Παρθενώνα. Αυτά με τη Δεξιά, αν αρχίσουμε με το κέντρο και την ΕΔΑ, άστα...Κατά την άποψη μου, δεν φταίει η αγραμματοσύνη και η ελλιπής παιδεία τους για τη πολιτική μετριότητα στη χώρα μας, αλλά ο τρόπος που λειτουργεί το πολιτικό καθεστώς, δλδ πελατειακό κομματικό,έντονα εθνικιστικό και έξαλα εκκλησιαστικό, κραυγαλέα τοπικιστικό και εξαιρετικά επικερδές ανάμεσα στα άλλα. Πως να επιβιώσουν άλλης ποιότητας άνθρωποι σε αυτό το οθωμανικό χάος;
Ωραία όλα αυτά, αλλά εγώ θα σταθώ στην εικόνα που κλείνει το post: είδες τι brave new worlds ανοίγονται μπροστά μας με το facebook; Γελάω, αλλά είναι για κλάματα μάλλον!
Κι αφού καταλήξαμε πως ο Βενιζέλος είναι ο σύγχρονος Χάρης Πάτσης, ο Σαμαράς η Μπριτάνικα κι ο Πολύδωρας η updated έκδοση του Νεώτερου Εγκυκλοπαιδικού Λεξικού Ηλίου, να θυμηθούμε πως το μεγαλύτερο προτέρημα ενός πολιτικού άνδρα είναι η ηθική, η κοινωνική συνείδηση, η αρετή, δευτερευόντως γνώσεις και πληροφορίες, οι οποίες και μοιάζουν κενές περιεχομένου όταν απουσιάzουν τα πρώτα στοιχεία ή/και επικίνδυνες όταν αντικαθίστανται από την διαφθορά, την πονηρία και το ίδιον όφελος.Κι αυτά δεν αφορούν την αρχική θέση του άρθρου που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο κι έρχεται να επικυρώσει τη γνώση πως σήμερα τουλάχιστον μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως ο μέσος πολιτικός είναι εκτός πραγματικότητας, αλλά τα όσα κατατέθηκαν ως σχόλια κι η έμφαση που δόθηκε στα επουσιώδη.
Σωστό. Αντιπροσωπευτικό. Δείχνει επίσης την αντιστοιχία της κουλτούρας αυτού του λαού τότε και τώρα και πως πάντα εκλέγει, τελικά, αυτό που του αξίζει.
Ισως πιο ουσιαστικο ειναι το ερωτημα, τι διαβαζουν οι πολιτες? Καποιοι εξυπνοι καμμενοι το σκεφτονται πρακτικα: Τι θελουν να ακουσουν οι πολιτες? Οτι μας ψεκαζουν γιατι το διαβασαν στα παραπολιτικα? Αυτο θα τους πω κ εγω. Οτι υπαρχουν τα νεφελιμ και τα ελοχιμ? Για αυτα θα τους μιλησω κ εγω. Κ ετσι ενα κομμα-απολυτο τιποτα φτανει πχ στο 10%
Οι πολίτες αγαπητέ Άρη διαβάζουν HELLO, Ciao, παλαιότερα και λίγο Nitro, βλέπουν τούρκικα, μπάλλα, μεσημεριανά και Dancing with the Stars. Μερικοί δήθεν πιό ψαγμένοι διαβάζουν Πιτσιρίκους, Τρωκτικά κτλ και αναμεταδίδουν τα γραφόμενα με στόμφο ωσαν να έστειλαν τον πύραυλο στο φεγγάρι. Και πάμε όλοι μαζί άλλη μια φορά: Έχουμε τα κόμματα και τις κυβερνήσεις που μας αξίζουν. Πήριοντ.