Ιστορική Συμφωνία Σεούλ-Τόκιο για τις "γυναίκες ανακούφισης"

Ιστορική Συμφωνία Σεούλ-Τόκιο για τις "γυναίκες ανακούφισης" Facebook Twitter
Δικαίωση για τα χιλιάδες νεαρά κορίτσια από την Κορέα και άλλες χώρες της Ασίας απήχθησαν και χρησιμοποιήθηκαν ως σεξουαλικές σκλάβες για τις ανάγκες των στρατιωτών της Ιαπωνίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
4


Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία συνομολόγησαν σήμερα ιστορική συμφωνία για το θέμα των "γυναικών ανακούφισης", ενός συστήματος υποχρεωτικής εκπόρνευσης που εφαρμόσθηκε από τον ιαπωνικό στρατό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ανακοίνωσε ο νοτιοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών.


Η συμφωνία αυτή θα είναι οριστική και μη αναστρέψιμη, εάν η Ιαπωνία αναλάβει τις ευθύνες της, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γιουν Μπιουνγκ-Σε μετά τις συνομιλίες του με τον ιάπωνα ομόλογό του Φούμιο Κισίντα, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το Τόκιο δέχθηκε να καταβάλει ποσόν ύψους 1 δισεκατομμυρίου γεν (7,5 εκατομμυρίων ευρώ) ως αποζημίωση στις "γυναίκες ανακούφισης", τις γυναίκες που επιστρατεύθηκαν βιαίως στα πορνεία του ιαπωνικού στρατού κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.


Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε εξέφρασε προς τα θύματα "τη συγγνώμη και τη μετάνοια, από τα βάθη της καρδιάς του", πρόσθεσε ο Φούμιο Κισίντα.


Σειρά διαφορών, κυρίως εδαφικών, βαρύνουν εδώ και χρόνια τις σχέσεις ανάμεσα στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, δύο σημαντικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή. Ωστόσο, η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκιούν-Χιε, η οποία είχε υιοθετήσει αδιάλλακτη στάση για το θέμα των "γυναικών ανακούφισης", είχε ακόμη και πρόσφατα δηλώσει ότι αυτή η ιστορική διαφορά είναι "το μεγαλύτερο εμπόδιο" στη βελτίωση των διμερών σχέσεων.


Οι περισσότεροι ιστορικοί εκτιμούν ότι μέχρι και 200.000 γυναίκες, οι περισσότερες Κορεάτισες , αλλά και Κινέζες, Ινδονήσιες και γυναίκες από άλλες ασιατικές χώρες, επιστρατεύθηκαν δια της βίας στα πορνεία του αυτοκρατορικού στρατού.


Μέχρι στιγμής, το Τόκιο υποστήριζε ότι το θέμα αυτό είχε διευθετηθεί το 1965 με τη συμφωνία αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο Τόκιο και τη Σεούλ.


Ωστόσο, η Σεούλ απαιτούσε από την Ιαπωνία να ζητήσει συγγνώμη και να δηλώσει μετάνοια, αλλά και να καταβάλει αποζημιώσεις σε 46 "γυναίκες ανακούφισης" που βρίσκονται ακόμη εν ζωή.

4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Διεθνή / Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Η Μόσχα έχει μακρά παράδοση αδιαφορίας προς τα εντάλματα της Interpol, όταν πρόκειται για πρόσωπα με πολιτική σημασία ή συμμαχική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο
LIFO NEWSROOM
Τα νομοσχέδια κατά των τρανς στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία», προειδοποιεί φιλανθρωπική οργάνωση

Διεθνή / Τα νομοσχέδια κατά των τρανς ατόμων στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία»

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον 1.570 προτεινόμενα νομοσχέδια που στοχεύουν στα δικαιώματά τους, με 527 μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2025
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο με «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Διεθνή / Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Οι «παραβάσεις του τρόπου ζωής» θα αφορούν τη διάπραξη αδικήματος, τη διατάραξη της δημόσιας τάξης αλλά και την υπεράσπιση της τρομοκρατίας ή ενεργειών που «απειλούν την ασφάλεια» της χώρας
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν εικόνες, όπως αυτό του ChatGPT αλλά και το Midjourney, μπορούν να μιμηθούν το στυλ του Χαγιάο Μιγιαζάκι λαμβάνοντας μόνο μερικές οδηγίες και μία εικόνα αναφοράς από τον χρήστη
LIFO NEWSROOM
Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

Διεθνή / Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

«Είναι ένας άνθρωπος που έκανε επτά παιδιά και τώρα έχει τέσσερα εγγόνια και κανένα από αυτά δεν θέλει να έχει σχέση μαζί του» είπε ο διάσημος ηθοποιός για τον πατέρα του
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Διεθνή / Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Οι βουλευτές της πολιτείας συζητούν νέο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει εργασία και τη νύχτα από τα 14 και θα καταργεί το διάλειμμα για φαγητό στους 16χρονους εργαζόμενους
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Καλώς έπραξαν οι ηγέτες της Ιαπωνίας ζητώντας συγνώμη για αυτήν τους τη θηριωδία και αποζημιώνοντας τις 46 εν ζωή γυναίκες που με την βία είχαν εξωθήσει στην πορνεία, αλλά αυτό δεν αδικεί όσες από αυτές δεν ζουν πια και τις οικογένειες τους;
Δεν εννοώ αγαπητέ ότι μπορεί η φρίκη που βίωσαν μπορεί απλά να σβηστεί με την χρηματική αποζημίωση. Απλά θεωρώ ότι θα έπρεπε να γίνει κάτι αντίστοιχο με τις οικογένειες των υπολοίπων γυναικών που δεν ζουν πια.