ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Το Χάρβαρντ εξηγεί γιατί έκρινε τη διαπραγματευτική τακτική του Τσίπρα ως τη χειρότερη

Το Χάρβαρντ εξηγεί γιατί έκρινε τη διαπραγματευτική τακτική του Τσίπρα ως τη χειρότερη Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
15

Πριν λίγες μέρες, το ιστολόγιο του "Προγράμματος για τη Διαπραγμάτευση" της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ δημοσίευσε μία λίστα με τις δέκα χειρότερες διαπραγματευτικές τακτικές που έλαβαν χώρα τη χρονιά που πέρασε. Στην πρώτη θέση, κατατάχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας εξαιτίας της διαπραγματευτικής τακτικής που ακολούθησε απέναντι στους δανειστές από τις 25 Γενάρη και μετά.

Ο υπεύθυνος καθηγητής Ρόμπερτ Μονούκιν, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, εξηγεί αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους το Χάρβαρντ τοποθέτησε τη διαπραγμάτευση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους Ευρωπαίους εταίρους στην πρώτη θέση της λίστας.

Σύμφωνα με τον ίδιο όλα κρίθηκαν στη δεύτερη περίοδο των διαπραγματεύσεων, και συγκεκριμένα στην περίοδο από τη συμφωνία επιμήκυνσης έως την τελική συμφωνία του Ιουλίου. Ενώ μέχρι τότε η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τον καθηγητή, τα πήγαινε καλά, στην τελική φάση "έκαναν πολύ κακή δουλειά" και "ο κ. Βαρουφάκης ασχολήθηκε με ρητορείες".

Για τον έμπειρο καθηγητή, η διαπραγμάτευση βασικά χωρίζεται σε δύο περιόδους. Η πρώτη κράτησε μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, όταν η κυβέρνηση κατάφερε την επιμήκυνση του προγράμματος και οι Ευρωπαίοι εταίροι υπονόησαν ότι μπορεί να επιδείξουν περισσότερη ελαστικότητα με την Ελλάδα. "Σε εκείνη τη φάση πίστευα ότι ο κ. Τσίπρας και κ. Βαρουφάκης έκαναν μία καλή διαπραγμάτευση".

Εντύπωση του προκάλεσε ότι ο κ. Βαρουφάκης, ενώ διαπραγματευόταν συνέχιζε να γράφει στο blog του κάνοντας ρητορικά σχόλια. "Διαφήμιζε τον εαυτό του ως έξυπνο και ειδικό στη θεωρία των παιγνίων και έφτιαχνε μία κατάσταση στην οποία η Τρόικα θα υπαναχωρούσε, κάτι το οποίο δεν έγινε τελικά". "Εκεί έκαναν πολύ κακή δουλειά. Ο κ. Βαρουφάκης δεν κατάλαβε τη σημασία των καλών επαγγελματικών σχέσεων με τους εταίρους του. Αντί γι' αυτό ασχολήθηκε με 'ρητορική άνθηση'" όπως λέει χαρακτηριστικά. Για τον Αμερικανό καθηγητή αυτό που πρέπει πάντα να έχει στο μυαλό του αυτός που διαπραγματεύεται -και παίζει ιδιαίτερη σημασία για το αποτέλεσμα - είναι ότι "οι διαπροσωπικές σχέσεις παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς η διαπραγμάτευση δεν στηρίζεται σε αφηρημένες έννοιες". Για τον κ. Μονούκιν, ο τότε υπουργός Οικονομικών αλλά και ο κ. Τσίπρας "είχαν καταφέρει να γίνουν μισητοί".

Ένας άλλος λόγος είναι και το chicken game -το παιχνίδι της μετωπικής σύγκρουσης, δηλαδή στο οποίο ο Τσίπρας πίστευε ότι οι Ευρωπαίοι θα έκαναν πίσω, με την απόφαση του δημοψηφίσματος να αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης. "Μου φάνηκε περίεργο που η ελληνική κυβέρνηση πίστεψε πως με ένα Όχι θα πίεζε περισσότερο τους Ευρωπαίους" αναφέρει. Οπως επισημαίνει, η ελληνική πλευρά με το δημοψήφισμα έχασε οποιαδήποτε διαπραγματευτική πίεση και ο λόγος ήταν ότι οι αγορές είχαν αποφασίσει ότι ακόμα και αν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ, αυτό δεν θα είχε άμεσες οικονομικές επιπτώσεις στη Δύση. "Η ελληνική οικονομία δεν είναι τόσο σημαντική, όπως φάνηκε, στην παγκόσμια οικονομία" λέει χαρακτηριστικά.

"Τελικά η ελληνική κυβέρνηση κατέληξε σε μια συμφωνία χειρότερη γιατί ήταν απελπισμένη" τονίζει ο Μονούκιν, συμπληρώνοντας πως οι χειρισμοί της ελληνικής πλευράς ήταν εξαιρετικά ριψοκίνδυνοι και πως το δημοψήφισμα ως απειλή απέτυχε γιατί η κυβέρνηση δεν ήταν διατεθειμένη να αντέξει τις συνέπειες μιας εξόδου από το ευρώ. Οπως λέει στους μαθητές του "ποτέ μην κάνετε μία απειλή που δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε".

15

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα μέτρα: Η εξειδίκευση για τράπεζες, χαμηλοσυνταξιούχους, ενστόλους

Οικονομία / Νέα μέτρα: Πιο νωρίς το επίδομα στους ενστόλους – Σε ποιες πληρωμές μηδενίζεται η χρέωση

Η εξειδίκευση για τράπεζες, χαμηλοσυνταξιούχους, ενστόλους - Από τα μέσα Ιανουαρίου σε ισχύ τα μέτρα για τις χρεώσεις τραπεζών - Στα 100 ευρώ μηνιαίως το επίδομα επικινδυνότητας στους ενστόλους, από 1η Ιουλίου 2025
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Η διαπραγματευτική τακτική του Τσίπρα και της κυβέρνησής του ήταν μεν πολύ κακή, αλλά αυτό που μέτρησε στη συνείδηση των περισσοτέρων Ελλήνων είναι ότι αυτοί τουλάχιστον το πάλεψαν. Ο Σαμαράς, για παράδειγμα, δε θυμάμαι να κρίθηκε και να αξιολογήθηκε ποτέ από το Χάρβαρντ. Προφανώς επειδή επί της ουσίας δεν διαπραγματεύτηκε καν. Δεν λέω, μπορεί αυτό να είχε λογική και να συνέφερε εν τέλει τη χώρα καθώς δεν εμπεριείχε το ρίσκο της διολίσθησης σε ένα ακόμη πιο τιμωρητικό μνημόνιο. Ωστόσο, γεγονός είναι πως η διακυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κατεγράφη στη συλλογική μας συνείδηση ως απούσα και παθητική, έναντι της διακυβέρνησης Σύριζα-ΑΝΕΛ που καταχωρήθηκε ως ενεργητικής μεν, ανεπαρκούς δε, κυρίως στην πρώτη φάση της και μέχρι τον συμβιβασμό με τους εταίρους τον περασμένο Ιούλιο. Και παρόλο που το Χάρβαρντ έχει σοβαρούς λόγους να αξιολογεί ως κακή την τακτική Τσίπρα, ως ψηφοφόροι δεν διστάσαμε να τον τιμήσουμε 3 φορές με την ψήφο μας (δύο άμεσα, δίνοντάς του την πρώτη θέση στις εκλογές, και μία έμμεσα, στο δημοψήφισμα, συμπαρατασσόμενοι με το όχι). Τον εμπιστευτήκαμε μάλιστα και ως μάχιμο και ριψοκίνδυνο κυβερνήτη, αλλά και όταν έκανε στροφή και έμοιασε πια στους συμβιβασμένους και πραγματιστές αντιπάλους του, συγχωρώντας του την όποια ανεπάρκεια και κρίνοντας τον αξιώτερο των υπολοίπων.
Είδες κάτι πράγματα, μωρέ Αιγινίτισσα, να μην αφήνουν την Αριστερά να καλυτερέψει τον κόσμο. Και αυτή, από ανάγκη, να γίνεται βασιλικότερη του βασιλέως...Και ο Στάλιν, Γκάντι θα ήτανε, αν τον είχαν αφήσει--και όχι αιμοσταγής τύραννος. Αλλά όλα γίνονται για το καλό του Λαού.
Να υποθεσω οτι τωρα που εδιωξε τους κακους διαπραγματευτες και ακολουθει πιστα το μνημονιο, ειστε κατευχαριστημενοι.Αλλα την εχετε ετοιμη τη δικαιολογια. Οι διαπραγματευσεις με τους προηγουμενους πηγαιναν καλα (αχαχαχαχα!) αλλα εξελεγη ο Συριζα και τα σκ......Αμ γιατι τον εξελεξε ο λαος αν τα πραγματα πηγαιναν ρολοϊ με τους προηγουμενους; Εδω σας θελω...