Είναι κοινό μυστικό ότι ο Chrome, ο καλός και λειτουργικός Browser της Google, αποτελεί μια από τις πιο ενεργοβόρες εφαρμογές που μπορεί να τρέχουν αυτή τη στιγμή στους υπολογιστές και ιδίως στα laptop.
Αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο όταν έχουμε πολλά Tabs ανοιχτά, είτε επειδή έχουμε αφήσει κάτι για να το διαβάσουμε αργότερα, ως προσωρινούς, ψηφιακούς σελιδοδείκτες, είτε γιατί κάποια από τα tabs έχουν ξεχαστεί ανοιχτά και αμελούμε να τα κλείσουμε.
Έτσι, τα πολλά ανοιχτά Tabs στον Chrome είναι μια από τις βασικές αιτίες που κάνουν το laptop μας αργό, αφού οι διάφορες λειτουργίες που τρέχουν στο παρασκήνιο ,καταναλώνουν μεγάλο μέρος της RAM του μηχανήματος, ενώ ταυτόχρονα στεγνώνουν την μπαταρία του.
Ιδού λοιπόν ένα πολύ απλό τρικ, που με λίγα βήματα, θα χαρίσει μεγαλύτερη αυτονομία στο Mac ή το PC laptop μας, όταν αυτό δεν είναι συνδεδεμένο με το ρεύμα, ενώ παράλληλα θα του προσφέρει την σπιρτάδα που του στερεί ο απαιτητικός Browser, όπως τον περιγράφει ο developer, Primož Cigler, σε πρόσφατο post του στο Medium.
1. Εντοπίστε το εικονίδιο που μοιάζει με χάμπουργκερ (τρεις οριζόντιες παράλληλες γραμμές) στη δεξιά πλευρά της μπάρας που είναι κάτω από το μενού του Chrome.
2. Κλικάρετε επάνω του και στην γραμμή εντολών που θα εμφανιστεί επιλέξτε "More Tools" και μετά "Task Manager".
3. Θα εμφανιστεί μπροστά σας το παρακάτω παράθυρο που απεικονίζει όλες τις λειτουργίες, τα tabs, τα extensions και τα add-ons του Chrome που "τρέχουν" σε πραγματικό χρόνο, μαζί με τα ποσοστά της RAM που καταναλώνουν και το πόσο απασχολούν τον επεξεργαστή του Laptop.
4. Πατήστε επάνω στην επιλογή "Memory" για να εμφανιστούν επάνω επάνω στο παράθυρο, οι "ένοχες" λειτουργίες του Chrome, που καταναλώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό μνήμης.
5. Εάν πρόκειται για κάποιο Tab, τότε απλά επιστρέψτε στον Browser και κλείστε το. Εάν είναι κάποια άλλη λειτουργία, όπως ένα add-on ή extension που τρέχει στο παρασκήνιο, επιλέξτε το και επιλέξτε την επιλογή "End Process" για να το κλείσετε.
Στα τέστ που έκανε ο developer, βρήκε ότι μια μικρή εφαρμογή που υπολόγιζε σε πραγματικό χρόνο τις ισοτιμίες συναλλάγματος, κατανάλωνε τεράστιες ποσότητες εικονικής μνήμης (γεγονός που ο ίδιος το χαρακτηρίζει προγραμματιστικό σφάλμα) ενώ, από όλα τα σάιτ που έτρέχαν σε ξεχωριστά Tabs, το Facebook ήταν το πιο απαιτητικό. Ανοίγοντάς το μόνο όποτε το χρειαζόταν, και ακολουθώντας την παραπάνω διαδικασία, ισχυρίζεται ο Cigler, κατάφερε να διπλασιάσει την αυτονομία του Mac του και έκανε το laptop να 'τρέχει' γρηγορότερα.
Δοκιμάστε το και μοιραστείτε μαζί μας, εάν είδατε αποτελέσματα, στα σχόλια.