Guardian: Το «Grexit» αρχίζει να ψιθυρίζεται ξανά

Guardian: Το «Grexit» αρχίζει να ψιθυρίζεται ξανά Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
5

Η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» στην Αθήνα Helena Smith περιγράφει μία μάλλον ζοφερή εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως όχι μόνο η κρίση έχει επιστρέψει, αλλά και πως το σενάριο του «Grexit» έχει επιστρέψει για τα καλά.

Όπως σημειώνει στο ρεπορτάζ της η Smith, «τις τελευταίες εβδομάδες οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε οριακό σημείο». «Το πρόγραμμα διάσωσης των 86 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο του 2015 -το τρίτο μνημόνιο μέσα σε 6 χρόνια μίας χώρας που είναι χτυπημένη από το χρέος- διαδέχτηκε μήνες δράματος σε υψηλούς τόνους που έσπρωξαν την Αθήνα στο χείλος της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ. Σήμερα, λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα - και ενόψει του σημερινού, κρίσιμου eurogroup - η κρίση έχει επιστρέψει στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας».

«Με τους πολιτικούς να έχουν επιδοθεί σε μια οργισμένη ρητορική που έβαλε την Αθήνα σε πορεία σύγκρουσης με τους δανειστές τον περασμένο χρόνο, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να ανησυχούν» τονίζει η Smith και προσθέτει: «Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί, οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους και το «Grexit», ο όρος που τα περιλαμβάνει όλα και συνδέθηκε τόσο πολύ με τη "μάχη" της Ελλάδας με την οικονομική κατάρρευση - ψιθυρίζεται ξανά».

Η Smith συνεχίζει περιγράφοντας την κατάσταση στην Ελλάδα, αναφέρει πως η αβεβαιότητα και το άγχος έχουν επιστρέψει στους Έλληνες που έχουν δει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να μειώνεται κατά 28%, την ανεργία να αγγίζει το 30% και πάνω από μία στις 4 επιχειρήσεις να κλείνουν. «Αφού αψήφησαν τους καταστροφολόγους, υπάρχουν φόβοι ότι η πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης θα μπορούσε τώρα να οδεύει σε άτακτη χρεοκοπία».

«Δεν υπάρχει κανένας που να γνωρίζω που δεν ανησυχεί», λέει στη δημοσιογράφο ο Γιάννης Τσαντρής, συνταξιούχος του ιδιωτικού τομέα που είδε τη σύνταξή του να μειώνεται σχεδόν κατά ένα τρίτο. «Αν υπάρξει κούρεμα καταθέσεων θα είναι το τέλος και μέχρι στιγμής, αυτό είναι το μόνο μέτρο που δεν έχουν πάρει. Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, θα είναι αδύνατο να βρεις λάδι και φάρμακα. Και αυτή τη στιγμή όλα φαίνονται πιθανά», σχολιάζει.

Η δημοσιογράφος αναφέρεται ακόμη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, όπως σχολιάζει, χρησιμοποίησε την προσφυγική κρίση για να παίξει με το χρόνο. Έπειτα από μήνες αντιπαραθέσεων γύρω από τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, το φορολογικό και μη αποδοτικά δάνεια, οι πιστωτές επέμειναν στις απαιτήσεις τους, με το ΔΝΤ να ζητά τα πρόσθετα μέτρα των 3 δισ. ευρώ.

Σχολιάζοντας το αίτημα αυτό ο Αριστείδης Χατζής, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σχολιάζει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει κάθε απόφαση που θα έφερνε ρήξη ανάμεσα στα δύο κόμματα που την απαρτίζον. «Αλλά η απαίτηση για επιπλέον μέτρα θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε σπασμωδικές κινήσεις, να αποσταθεροποιήσει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα και τη ίδια τη δημοκρατία. Καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να προωθήσει τέτοια μέτρα, ούτε καν αυτή του Αλέξη Τσίπρα», συνεχίζει.

Την Πέμπτη, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων της Eurostat που δείχνουν ότι η Ελλάδα πέτυχε ένα καλύτερο από το αναμενόμενο, πρωτογενές πλεόνασμα ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση. Αυτό που χρειάζεται η χώρα ήταν η ελάφρυνση του χρέους, και όχι επιπλέον, δημοσιονομικά μέτρα. «Η Ελλάδα, που έχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% δεν χρειάζεται νέα μέτρα. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια γενναία ελάφρυνση χρέους δήλωσε χτες στο Euronews.

«Όλοι συμφωνούν ότι η Αθήνα είναι τώρα σε έναν αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο. Με μικρή ένδειξη ότι το αδιεξόδο θα ξεπεραστεί κατά τη συνεδρίαση της Ευρωζώνης την Παρασκευή, οι αναλυτές λένε ότι είναι ζωτικής σημασίας η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το Μάιο πριν η Ευρώπη ξεκινήσει να ετοιμάζεται για το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την ΕΕ», αναφέρει το άρθρο σημειώνοντας τους αυξανόμενους κινδύνους που θα προκύψουν αν συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

«Ο κίνδυνος ατυχήματος είναι κάτι παραπάνω από αμελητέος», σχολιάζει ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Παγουλάτος. «Οι διαπραγματεύσεις θα "παγώσουν" ενόψει του δημοψηφίσματος για το Brexit. Υπάρχει ένα παράθυρο, αλλά κλείνει τον Μάιο», καταλήγει στο δημοσίευμα της η εφημερίδα.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μην δειλιάσουν ποτέ»

Πολιτική / Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μη δειλιάσουν ποτέ»

«Θα έρθουν στιγμές απογοήτευσης και ματαιότητας, όμως πρέπει να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ότι υπηρετείτε την Ελλάδα» είπε απευθυνόμενους στους υποψήφιους ακολούθους πρεσβείας
LIFO NEWSROOM
Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Πολιτική / Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Το debate ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνίες, αιχμές και την ατάκα του Απόστολου Γκλέτσου ότι «οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα, γιατί δεν έχουν μπαταρίες»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια