Τα μπέργκερ στη Βενεζουέλα κοστίζουν πλέον πάνω από 150 ευρώ

Τα μπέργκερ στη Βενεζουέλα κοστίζουν πλέον πάνω από 150 ευρώ Facebook Twitter
12

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του γαλλικού πρακτορείο ειδήσεων, εάν ένας επισκέπτης στη Βενεζουέλα έχει την ατυχία να πληρώσει για οτιδήποτε με πιστωτική κάρτα ξένης τράπεζας, θα διαπιστώσει ότι βρίσκεται σε μία πόλη πιο ακριβή από το Τόκιο ή τη Ζυρίχη.

Ένα μπέργκερ στο Καράκας πωλείται περίπου στα 1700 μπολιβάρ, ήτοι 170 δολάρια, ενώ ένα δωμάτιο ξενοδοχείου μπορεί να κοστίζει μέχρι και 69.000 μπολιβάρ (6.900 δολάρια) τη βραδιά, τιμές που βασίζονται στην επίσημη ισοτιμία μπολιβάρ-δολαρίου, η οποία έχει διαμορφωθεί στο 10 προς 1.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει το δημοσίευμα κανένας έμπορος δεν τιμολογεί με βάση την επίσημη ισοτιμία που έχει επιβληθεί στο πλαίσιο των συναλλαγματικών ελέγχων. Στη μαύρη αγορά, η ισοτιμία που ισχύει είναι 1000 μπολιβάρ προς 1 δολάριο.

Για τους κατοίκους της Βενεζουέλας που ζουν σε μία οικονομία η οποία βασίζεται σχεδόν εξ' ολοκλήρου στις εισαγωγές αγαθών ή πρώτων υλών, οι τιμές είναι απίστευτα υψηλές.

Ακόμη και για τη μεσαία τάξη, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας οδηγείται στη φτώχεια, τα burger και τα ξενοδοχεία είναι φανερά εκτός των οικονομικών τους δυνατοτήτων.

Στο Chacao, μια μεσοαστική γειτονιά της πρωτεύουσας, υπάλληλοι γραφείου συνωστίζονται έξω από ένα κατάστημα με ξηρούς καρπούς για να αγοράσουν το φτηνότερο γεύμα που μπορούν. Όλα τα κοντινά εστιατόρια είναι άδεια.

Με μια πρώτη ματιά, αναφέρει το ρεπορτάζ, το Καράκας μοιάζει με το κέντρο μιας οποιαδήποτε μεγαλούπολης της Λατινικής Αμερικής: ουρανοξύστες, πυκνή κυκλοφορία οχημάτων και πεζοί με κοντά μανίκια που περπατούν κατά μήκος πολυσύχναστων πεζοδρομίων.

Αν όμως κοιτάξει κανείς προσεκτικά μπορεί να δει τα σημάδια της οικονομικής κρίσης. Τα περισσότερα καταστήματα, ιδιαίτερα εκείνα που πωλούν ηλεκτρονικές συσκευές είναι κλειστά.

Τα μπέργκερ στη Βενεζουέλα κοστίζουν πλέον πάνω από 150 ευρώ Facebook Twitter

«Η κατάσταση είναι φρικτή» λέει η 69χρονη Marta Gonzalez, διευθύντρια ενός γωνιακού καταστήματος με προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς. «Κανείς δεν ψωνίζει τίποτα, στην πραγματικότητα. Μόνο τρόφιμα» λέει στο πρακτορείο την ώρα που ένας πελάτης χρησιμοποιεί τη χρεωστική του κάρτα για να αγοράσει 2-3 ξυραφάκια. Μία πινακίδα πάνω πάνω από το ταμείο αναγράφει: «Δεν δεχόμαστε χρεωστικές κάρτες».

Ένα εμπορικό κέντρο με μαγαζιά πολυτελείας σε μία ταράτσα του Καράκας είναι τελείως άδειο, εκτός από τους βαριεστημένους πωλητές.

Την ίδια ώρα, μία ουρά περίπου 200 ατόμων στέκει έξω από ένα φαρμακείο. Δεν ξέρουν τι ακριβώς περιμένουν, απλώς παίρνουν μηχανικά μέρος σε μία καθημερινή ρουτίνα αναμονής σε ουρές για να παραλάβουν κάποια από τα επιδοτούμενα προϊόντα, π.χ. μία οδοντόκρεμα, πριν αυτά εξαφανιστούν μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

«Το κάνουμε αυτό κάθε εβδομάδα χωρίς να ξέρουμε τι θέλουμε να αγοράσουμε» λέει ο Kevin Jaimes, ένας 21χρονος πωλητής ανταλλακτικών αυτοκινήτων που περιμένει στην ουρά μαζί με την οικογένεια του. «Το πιο ενοχλητικό είναι όταν περιμένεις σε μία τεράστια ουρά και τα προϊόντα τελειώνουν πριν προλάβεις να πάρεις και συ».

Η μόνη εναλλακτική αυτών των ανθρώπων, σημειώνει το δημοσίευμα, είναι να στραφούν στη μαύρη αγορά όπου τα αγαθά πωλούνται συχνά ακόμη και 100 φορές πάνω από την κανονική τους τιμή.

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγγλία: Άνδρας σκότωσε το βρέφος της συντρόφου του - Έκαναν βόλτα με τη σορό του στο καροτσάκι

Διεθνή / Αγγλία: Άνδρας σκότωσε το βρέφος της συντρόφου του - Έκαναν βόλτα με τη σορό του στο καροτσάκι

Έναν εφιάλτη έζησε η μόλις 2 ετών Ισαμπέλα στα χέρια του συντρόφου της μητέρας της, ο οποίος την κακοποιούσε συστηματικά, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο της από τραύματα σε όλο της το σώμα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Καλό θα ήταν να εξηγηθεί πως γίνεται το νόμισμα να έχει υποτιμηθεί τρομερά αλλά για κάποιον που πληρώνει με δολλάρια να είναι πανάκριβα τα προϊόντα;Αν απλά λόγω της έλλειψης ανέλαβαν δράση οι μαυραγορίτες, τότε τι σχέση έχει η ανάλυση της ισοτιμίας?
ειπαμε. παιχνιδι να γινεται να δημιουργειται ΚΛΙΜΑ κατσαρολας. η μονιμη επωδος των αντιδραστικων στα παιχνιδια προπαγανδας τους.παντα ετσι δεν γινοτανε απο τον καιρο του πινοσετ εξαλλου;
Αχαχαχαχα!Να σαι καλά συντρόφισσα με τα ωραία σου.Η επίσημη ισοτιμία και αυτή με την οποία επιτρέπει το κράτος να πουλάνε δολάρια οι τράπεζες και τα ανταλλακτήρια είναι 1$ για 10 Μπολιβαρ.Στη πραγματική αγορά όμως η ισοτιμία είναι πλέον στα 1200 Μπολιβαρ για ενα δολάριο...Μονο με αυτή την ισοτιμία μπορεί όποιος επιθυμεί να αγοράσει δολάρια.
πολυ παρορμητικος, πολυ , παρα πολυ. Θα πεσει, μην ανησυχεις, ετοιμος ειναι, σαν σαπιο φρουτο!Τοτε να δεις τι ωραια που θα τρωνε χαμπουγκερ και ...γεμιστα στη βενεζουελα!
Ας μην φάνε τίποτα. Γιατί να πρέπει να φάνε; Ποιος τους παρακινεί στο φαγητό; Οι Αμερικάνοι πράκτορες; Ο ιμπεριαλισμός; Τα διεθνή μονοπώλια; ΠΧΙΟΙΨΣ ΤΕΛΩΣΠΝΤΩΝΝ!!!