ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Στο σημερινό «Α, μπα;»: ζήτημα εμπιστοσύνης

Στο σημερινό «Α, μπα;»: ζήτημα εμπιστοσύνης Facebook Twitter
73

 

__________________
1.


Γεια σου Αμπα. Είχες πει σε μια απάντηση σου σχετικα με τα μάγια οτι δεν τα πιστεύεις και οτι πιστευεις μονο οτι μπορείς να δεις να ακούσεις ή να εξηγήσεις μέσω της επιστήμης. Επισης ειπες το εξης:"Για να αντιμετωπίσω και για να αντέξω την αβεβαιότητα, το ανεξήγητο και την ιδέα του θανάτου έχω βρει άλλες μεθόδους, που βασίζονται και πάλι σε αυτά που μπορώ να δω, ακούσω, ή καταλάβω με τη λογική μου και το μυαλό μου." Κι εγώ είμαι ακριβως της ίδιας άποψης και γενικά έχω τετράγωνη σκεψη όμως δεν ξέρω πως να εξηγήσω όλα αυτά τα ανεξήγητα... Μήπως μπορείς να μου πεις πως τα εξηγεις εσύ;

Μπορεί να έχεις τετράγωνη σκέψη. Αυτό δε σημαίνει ότι έχεις τα προσόντα για να εξηγήσεις τα ανεξήγητα - που ο ορισμός τους είναι ακριβώς αυτός: δεν έχουν εξήγηση. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει (κάποια εξήγηση), ούτε σημαίνει ότι η εξήγηση είναι μεταφυσική. Δεν είναι απαραίτητο να μπορείς να εξηγήσεις κάτι προσωπικά, ώστε να δεχτείς ότι υπάρχει (ή ότι δεν υπάρχει). Τα ανεξήγητα υπάρχουν γιατί ο άνθρωπος δεν έχει φτάσει ακόμα σε σημείο να ξεκλειδώσει τα μυστικά του σύμπαντος, και είναι πολύ πιθανό να μην τα καταφέρει ποτέ. Πιστεύω σε ότι μπορώ να αντιληφθώ και να καταλάβω, αλλά δεν πιστεύω ότι τα πράγματα υπάρχουν μόνο μέχρι εκεί που τα καταλαβαίνω εγώ. Η μεταφυσική προσέγγιση κάνει ακριβώς αυτό: εξηγεί πράγματα με τρόπο που μοιάζει κατανοητός για ανθρώπους που δεν εννοούν να δεχτούν ότι απλώς, για κάποια πράγματα, χρειάζεται εκπαίδευση και εξειδικευμένη μόρφωση, και για κάποια άλλα πράγματα, η επιστήμη χρειάζεται άλλα πεντακόσια χρόνια.


(Πάντως, δεν είπα ότι πιστεύω μόνο σε ό,τι μπορώ να δω, να ακούσω και να καταλάβω μέσω της επιστήμης. Είπα ότι για τα υπαρξιακά βασίζομαι σε αυτά, και μου αρκούν. Μπορείς να πιστεύεις σε αυτά που βλέπεις και καταλαβαίνεις, χωρίς να χρειάζεται να αποκλείσεις ότι υπάρχουν περισσότερα. Στα «περισσότερα» είναι το θέμα. Επιλέγεις να εξομαλύνεις την αβεβαιότητα με μεταφυσική, ή αναγνωρίζοντας την αβεβαιότητα και συνθηκολογώντας μαζί της;)

__________________
2.


Αγαπητή Α, μπα εκτιμώ πολύ την ειλικρίνεια σου. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι το εξής: φίλη μου 23 χρονών χώρισε με το επί 6 χρόνια αγόρι της και επίσης φίλο μου. Της έφυγε ο έρωτας που το βρίσκω λογικό. Γνώρισε παράλληλα και ένα άλλο παιδί και τώρα που χώρισε βγαίνουν. Μου είπε ότι είναι πολύ ερωτευμένη και όταν την ρώτησα αν το βλέπει σοβαρά και θέλει σχέση μαζι του με γείωσε λέγοντας ότι η σχέση είναι κάτι πολύ άσχημο. Της είπα ότι αυτο ειναι η αποψη της και απάντησε πως όχι είναι όντως κάτι ανούσιο. Ε πως αλλιώς όμως δηλώνεις ότι είσαι μαζί με κάποιον αποκλειστικά; Και βασικά με πλήγωσε η κυνικότητα της και ο απότομος τρόπος που το είπε, γιατί εγώ βρε α μπα μου είμαι τόσα χρόνια μόνη μου και το ξέρει ότι νιώθω μόνη. Σαν να υποτίμησε αυτό που θέλω τόσα χρόνια. Είναι η σχέση ένα τίποτα; Δεν λεω οτι όλα πρέπει να περιστρέφονται και να γίνεται αυτοσκοπός αλλα τιποτα;- fouska\

Δεν ξέρω τι εννοούσε, αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι όταν οι άλλοι λένε τη γνώμη τους για κάτι, δεν έχουν στο μυαλό τους εσένα πάνω από όλα. Πάνω από όλα έχουν στο μυαλό τους τον εαυτό τους, όπως ακριβώς κάνεις εσύ. Όπως εσύ ερμήνευσες κάτι που άκουσες με τα δικά σου, προσωπικά βιώματα, και με το δικό σου ντέρτι, έτσι και η φίλη σου είπε αυτό που είπε σκεπτόμενη τα δικά της, προσωπικά βιώματα, και το δικό της ντέρτι. Για τον εαυτό της μιλούσε, όχι για σένα, και σύμφωνα με τις δικές της εμπειρίες καταλαβαίνει τον κόσμο.


Δεν ξέρω τι εννοούσε με αυτό που είπε, αλλά ούτε εσύ κατάλαβες τι εννοούσε, διότι ήσουν υπερβολικά απασχολημένη με το δικό σου πρόβλημα, και με το πώς πρέπει να το έχει υπόψη του κάποιος άλλος. Δεν έχει σημασία τι πιστεύει ο καθένας για αυτά που θέλεις να πετύχεις εσύ προσωπικά. Αν κάποιος σου πει ότι είναι ανούσιο να κάνεις ερωτήσεις σε αγνώστους στο ίντερνετ, τι θα κάνεις; Θα ρωτήσεις κάποιον τρίτο αν είναι σωστή η άποψή του;


__________________
3.


Καλημέρα Αμπα!

Μεγάλωσα σ'ένα ζεστό οικογενειακό περιβάλλον με πολύ αγάπη και ισορροπημένες σχέσεις. Οι γονείς μου είναι και οι δύο μορφωμένοι και πάντα φέρονταν μεταξύ τους με σεβασμό όπως και προς εμάς.
Ο πατέρας μου μεγάλωσε μιλώντας στον πληθυντικό στους γονείς του και θέλησε να ακολουθήσει αυτό τον τρόπο αγωγής και σ' εμάς, απ' ότι έχουμε συζητήσει επειδή θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει μια απόσταση μεταξύ γονέα και παιδιού που εδραιώνει το σεβασμό και δεν ξέρω τι άλλο γιατί δεν με ενδιέφερε. Αν κ η μητέρα μου δεν το θεωρούσε απαραίτητο, μια παιδοψυχολόγος της είπε οτι απ τη στιγμή που θα μάθουμε τον πληθυντικό προς τον πατέρα, πρέπει να μιλάμε αναλόγως και στη μητέρα για να μη θεωρήσουμε πως είναι κατώτερη κτλπ.
Αυτό το αναφέρω γιατί μπορεί να έχει σχέση με το ερώτημά μου.
Είμαι η δεύτερη κόρη και πάντα απέφευγα να τσακώνομαι με τους δικούς μου σε αντίθεση με την μεγάλη μου αδερφή μου είχε ομηρικούς καυγάδες με τη μητέρα μου καθημερινά ειδικά στην εφηβεία. Εγώ πάλι το θεωρούσα σπατάλη ενέργειας και συνήθως έκανα αυτό που ήθελα κάπως πιο έμμεσα πχ στην αδερφή μου έλεγαν οτι για να βγει το Σάββατο έπρεπε να είχε κάνει τα τάδε μαθήματα, οπότε η αδερφή μου προτιμούσε να μην βγει παρά να ''υποταχθεί΄΄ εγώ πάλι ενώ δεν ήμουν τόσο καλή μαθήτρια όσο εκείνη, τα έκανα γιατί ήθελα να βγω και τελείωνε εκεί η ιστορία ή έβρισκα κάποιο άλλο τρόπο να κάνω το δικό μου.
Τις φορές που με έπνιγε όμως το άδικο γιατί δεν με άφηναν να κάνω κάτι και αναγκαζόμουν να διαφωνήσω, παρατηρούσα ότι δεν μπορούσα να σταθώ στο ύψος μου. Αν και οι γονείς μου ήταν πάντα εξαιρετικά συζητήσιμοι και ποτέ δεν έλεγαν όχι χωρίς να το δικαιολογήσουν, ούτε φώναζαν μειώνοντάς με, αισθανόμουν αδύναμη ειδικά μπροστά στον μπαμπά μου και δεν μπορούσα να πώ ούτε μια πρόταση σωστά με επιχειρήματα ή θα έπρεπε να το χω προβάρει κάποιες φορές και πάλι με έπιανε άγχος. Το χειρότερο απο όλα ήταν ότι έβαζα τα κλάματα. Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποιο λόγο γιατί ποτέ δεν ήταν και κάτι ιδιαίτερα σημαντικό (έξοδοι, εκδρομές κτλπ) αλλά θυμάμαι ότι δεν μπορούσα να τα συγκρατήσω όσο και να προσπαθούσα και τελικά αισθανόμουν γελοία γιατί πως να διεκδικήσεις αυτό που θες όσο μεγαλώνεις αφού κλαίς σαν μωρό? Οι γονείς μου δεν το σχολίαζαν βέβαια, προσπαθούσαν να συνεχίσουν την κουβέντα ήρεμα, ούτε υποχωρούσαν επειδή με έβλεπαν να κλαίω εννοείται.
Σήμερα είμαι 25, απ τα 18 μου μένω σε άλλη πόλη για σπουδές και απο πέρσυ είμαι για μεταπτυχιακό εξωτερικό οπότε τις λίγες φορές που τυχαίνει να κάνουμε κάποια συζήτηση πιο βαριά για το μέλλον μου (αισθάνομαι φτερό στον άνεμο γιατί δεν έχω διαμορφώσει το στόχο μου για το τι ακριβώς θέλω να κάνω, σε ποιά χώρα θέλω να μείνω κτλπ) παρατηρώ ότι και πάλι προσπαθώ να συγκρατήσω τα κλάματα κάποιες στιγμές! Και με προβληματίζει γιατί τελικά θεωρώ ότι έχω πρόβλημα να διεκδικώ κάτι από κάποιον ανώτερό μου όπως και με το αφεντικό μου στο γραφείο που κάνω την πρακτική μου.
Υποθέτω η ερώτηση είναι τί μπορώ να κάνω για να το αλλάξω αυτό όσο μπορώ..
Παίζει ρόλο ότι μιλάω στον πληθυντικό και όσο να ναι αισθάνομαι κάποια απόσταση απο τους δικούς μου και ειδικά τον μπαμπά μου? Μην με παρεξηγείς, έχω πολύ καλή σχέση και μπορώ να συζητάω πολλά θέματα αλλά πάντα ένιωθα μέσα μου ότι υπάρχει ένας τοίχος ανάμεσα μας που τον ύψωσε ο ίδιος λόγω των αρχών του και μπορεί στο δικό μου χαρακτήρα να είχε συνέπειες ακόμα και στον συναισθηματικό μου κόσμο..
Σ' ευχαριστώ που με διάβασες, συγγνώμη για το κατεβατό, είσαι υπέροχη και σε θαυμάζω!

Όταν θέλουμε να αλλάξουμε κάτι στον τρόπο συμπεριφοράς μας, και ειδικότερα, όταν θέλουμε να αλλάξουμε έναν τρόπο συμπεριφοράς που δεν ξέρουμε από πού έχει προκύψει, η λύση θα έρθει μόνο με θεραπεία. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Δεν ξέρω τι να σου απαντήσω. Αυτά που λες, μόνο για να προσδιοριστούν, χρειάζονται δεκαπέντε επισκέψεις σε ψυχολόγο, που λέει ο λόγος (για το δεκαπέντε- όχι για τον ψυχολόγο). Και για να βρεθεί η απάντηση, άλλες τόσες, και για να αλλάξεις συμπεριφορά, όπως μπορείς να φανταστείς, άλλες τόσες.


Δεν υπάρχει μαγική συνταγή ή συμβουλή ή εξήγηση που θα σε βγάλει εκεί που θες, χωρίς να κάνεις την συστηματική προσπάθεια, που είναι χρονοβόρα. Όμως αν είναι να μπεις σε αυτό τον δρόμο, σιγουρέψου ότι υπάρχει κάτι που θέλεις να αλλάξεις. Δεν είσαι καλή στις άμεσες διαπραγματεύσεις – και ποιος είναι; Ποιος έχει βρει τον τέλειο τρόπο για να διεκδικεί δικαιώματα από το αφεντικό του; Άλλωστε, δεν προπονήθηκες από μικρή γιατί επέλεγες να κάνεις το δικό σου με πλάγιους τρόπους, χωρίς άμεση σύγκρουση. Ίσως είδες ότι οι άμεσες συγκρούσεις δεν βγάζουν κάπου καλύτερα, και μάλλον ισχύει. Ο πλάγιος τρόπος εξακολουθεί να είναι ένας τρόπος. Μήπως, αντί να προσπαθείς να γίνεις κάποια άλλη, είναι πιο χρήσιμο να καταλάβεις πρώτα ποια είσαι, και τι μπορείς να κάνεις με αυτά που ξέρεις να κάνεις;


__________________
4.

Αγαπητή Α,μπα.. το πρόβλημα μου αφορά τη σχέση μου με τον μεγάλο μου αδερφό, είναι 10 χρόνια μεγαλύτερος. Τα τελευταία 3 χρόνια μένει μόνος του,απο την εφηβεία μου οταν άρχισα να δείχνω τη προσωπικότητα μου,να εχω την άποψη μου (που συνήθως δεν συμβαδίζει με τις δικές του και των γονιών μου) με απειλούσε να σταματήσω, εγώ εκνευριζόμουν γιατί ένιωθα πως ειναι αυτόνοητο δικαίωμα μου το να μπορώ να συζητώ οπως εκείνοι και να μην συμπεριφέρομαι σαν φάντασμα στο σπίτι επειδή "διαφέρω", μόλις λοιπόν ακουγόταν κάτι του τύπου "δικαίωμα" ή "όπως κι εσύ μπορώ κι εγώ.." γινόταν έξαλλος και με χτυπούσε, τόνιζε πως δεν είμαστε ίσα κι όμοια, με τους γονείς μου είτε να τον υποστηρίζουν είτε να μην μετέχουν.. Ακόμη και τώρα που είμαι πια 26 αν στενοχωρήσω την "μανούλα" ή δεν είμαι "καλό κορίτσι" οι γονείς μου με απειλούν πως θα τον πάρουν τηλέφωνο για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Περιττό να πω πως τον μισώ. Το πρόβλημα είναι πως τον φοβάμαι και δεν θέλω να τον φοβάμαι, τον αποφεύγω, οταν έρχεται επίσκεψη φροντίζω να λείπω ή δεν συμμετέχω σχεδόν σε τίποτα -αυτό που φοβόμουν-αλλα ακόμη κι έτσι είναι σχετικά εύκολο να φτάσουμε να πιαστούμε στα χέρια γιατι πολλές φορές εχει την απαίτηση να είμαι παρούσα και να υποστηρίζω το ρόλο μου (σωστή κόρη, αδερφή, γυναίκα ετών 26, πάντα οπως τα εχει εκείνος στο κεφάλι του.) Οταν με χτυπούσε εκείνος κι οι γονείς μου προσπαθούσαν να υποτιμήσουν τη κατάσταση λέγοντας πως πηγαίνω γυρεύοντας ή πως ενα χαστουκάκι ηταν μόνο-ενω δεν ήταν.. Τώρα θα κάνει δική του οικογένεια και επιδιώκει να φτιάξει τις σχέσεις μας αλλα εγω δεν το θέλω αυτο, δεν θα ήθελα να πάω ούτε στο γάμο του. Δεν αντιλαμβάνεται προς τι η ψύχρα απο μέρους μου ,ισχυρίζεται πως οτι έκανε το έκανε για το καλό μου,για να γίνω άνθρωπος,εγω δεν νιώθω πως του χρωστάω ευχαριστώ και πολυ φοβάμαι οτι οταν έρθει η ώρα θα βρεθούμε στα μαχαίρια πάλι. Απ' οταν έφυγε η κατάσταση ειναι καλύτερη αλλα οταν ξέρω πως θα έρθει νιώθω απροστάτευτη σαν 6χρονο και ενδόμυχα προσπαθώ απο δειλία να του κάνω την καλή για να μην έρθουμε σε σύγκρουση και με σιχαίνομαι γι αυτό. Πλέον ειμαι αποφασισμένη πως αν σηκώσει χέρι θα πάω στην αστυνομία ομως την ψυχολογική πίεση πως να την διαχειριστώ? Δεν θέλω καθε φορά που θα ξέρω πως θα έρθει να ασπρίζω και να χτυπάει γρήγορα η καρδιά μου. Καποιες φορες σκέφτομαι πως αν τον "προκαλούσα" μια ώρα αρχήτερα ισως να γλίτωνα απο αυτες τις σκέψεις ομως δεν θέλω να γίνει χαμός. Δεν θέλω να νιώθω ευάλωτη και να ζυγίζω τις κουβέντες μου 5φορές πριν μιλήσω. Πως σταματάμε να φοβόμαστε; Γιατί ντε και καλά αν δεν είσαι καλό κορίτσι ο άλλος νομίζει πως έχει το δικαίωμα να χειροδικεί; Και κυρίως πως θα ξέρω πως αυτό που είμαι ειμαι πράγματι εγώ κι οχι ο φόβος ;

Πολυαγαπημένη φίλη, μερικές φορές εύχομαι να μην ήταν ανώνυμες οι ερωτήσεις στο 'α μπα'.


Όταν υπάρχει απειλή, και τα άγρια θηρία φοβούνται. Δεν είσαι δειλή επειδή φοβάσαι. Φοβάσαι επειδή είσαι έξυπνη και θέλεις να προστατέψεις τον εαυτό σου. Ο φόβος είναι πολύ χρήσιμο συναίσθημα, χωρίς αυτό δεν θα επιζούσαμε. Καλώς χτυπάει γρήγορα η καρδιά σου. Ασπρίζεις επειδή το σώμα σου σε προειδοποιεί. Ο εγκέφαλος σου σε διατάζει ένα πράγμα: να φύγεις. Μην μαλώνεις τον εαυτό σου που νιώθει έτσι. Ακριβώς έτσι πρέπει να νιώθεις, και να κάνεις αυτό που λέει όλη σου η ύπαρξη να κάνεις.


Αυτό που προέχει είναι να βρεθείς σε ασφαλές περιβάλλον. Είναι το πρώτο και το μόνο που έχει σημασία, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον. Είσαι θύμα κακοποίησης, και ο θύτης δεν είναι μόνο ο αδερφός σου. Οι θύτες είναι οι γονείς σου, αλλά εκτός από θύτες, είναι και ηθικοί αυτουργοί. Αυτοί δημιούργησαν αυτή την κατάσταση, εκπαιδεύοντας το ένα παιδί απέναντι στο άλλο, αυτοί είναι που χρησιμοποιούν τον γιο ως μπαμπούλα για να επαναφέρουν το κορίτσι «στην τάξη».


Η σκέψη της αστυνομίας είναι σε πολύ σωστή κατεύθυνση, αλλά σκέψου πώς θα γίνει να φύγεις από το σπίτι και να μείνεις αλλού. Δεν λες αν σπουδάζεις, αν δουλεύεις, αλλά πρέπει να βρεις τον τρόπο. Για την κακοποίηση γυναικών μέσα στην οικογένεια υπάρχουν οργανώσεις που μπορούν να βοηθήσουν και να σε κατατοπίσουν περισσότερο, τόσο για το ψυχολογικό μέρος, όσο και για το νομικό και τελικά, πρακτικό. Δεν γίνεται να φοβάσαι μέσα στο σπίτι σου, και δεν υπάρχει απολύτως κανένας τρόπος να δικαιολογηθεί η συμπεριφορά κάποιου που σε κάνει να φοβάσαι.


Ματώνει η καρδιά μου κάθε φορά που συνειδητοποιώ, ίσως μαζί με εσάς που διαβάζετε, πόσο συχνό είναι το φαινόμενο της κακοποίησης, πόσες διαφορετικές μορφές έχει, και πόσο (ακόμα!) δεν παραδέχονται όλοι και δεν αναγνωρίζουν καν τι είναι κακοποίηση και τι όχι, κατηγορώντας το θύμα. Είναι τόσο διαποτισμένη η κουλτούρα μας από τη βία και τη σιωπή, που ακόμη και τα θύματα δεν καταλαβαίνουν πότε υποφέρουν. Δεν είναι εύκολη εφτάδα η σημερινή. Διαβάστε και παρακάτω.

__________________
5.


Αγαπητή Α,μπα νομίζω πως χρειάζομαι τα φώτα σου.
Καταρχάς να σε ευχαριστήσω για τη στήλη σου, αποτελεί για όλο το αναγνωστικό κοινό που σε ακολουθεί τα τελευταία χρόνια, μια όαση μέσα στο cyberχάος.
Στο δια ταύτα . Πριν από 4-5 χρόνια γνώρισα και ερωτεύτηκα σφόδρα έναν άντρα 20 χρόνια μεγαλύτερό μου. Αυτός ο άντρας , αν και στα μάτια μου ήταν πολύ γοητευτικός, ήταν ένας άνθρωπος επιθετικός και γενικότερα αυτό που λέμε «πολλά βαρύς». Εφόσον συνδέθηκα μαζί του και έπεσαν οι κλασικοί όρκοι «αιώνιας αγάπης», αντιλήφθην ότι επρόκειτο και για έναν άνθρωπο με σοβαρά προβλήματα κατάθλιψης, ψυχοσωματικά προβλήματα και άλλα ψυχολογικά προβλήματα τα οποία δεν μπορώ να ονομάσω καθότι δεν είμαι ειδικός (πχ. Θεωρούσε πως στις γυναίκες της ζωής του έδινε τα πάντα και όλες τον εγκατέλειπαν ή θεωρούσε πως τον παρακολουθούν, τον καταδιώκουν, ήταν καταστροφολόγος, συνωμοσιολόγος κλπ). Κατά τη διάρκεια της σχέσης, με έβαλε στη διαδικασία να τα πιστεύω και εγώ όλα αυτά και να ακολουθώ σχεδόν τυφλά ό,τι μου ελεγε -δεδομένου ότι είχε πάντα δίκιο- και λίγο καιρό αργότερα διέκοψε την ερωτική σχέση επιβάλλοντάς μου μια «συντροφική» σχέση. Μέσα σε αυτήν την ιδιότυπη σχέση λοιπόν που αναπτύχθηκε, και ενώ υποτίθεται πως ήταν φίλος, πατέρας (τα πάντα εκτός από εραστής), και όλα αυτά καλυμμένα από ένα πέπλο αγάπης, περνούσαμε 24 ώρες το 24ωρο μαζί, με χειραγωγούσε, με έκοψε από όλους και από όλα, με ήλεγχε, περνούσε από τη δουλειά μου συνεχώς (δουλεύαμε κοντά,) με μείωνε και μου έτρωγε και λεφτά. Όλα αυτά συνέβαιναν φυσικά επειδή από τη μεριά του «με αγαπούσε βαθιά» και ήθελε να με κάνει καλύτερη και να μου μαθαίνει πράγματα, και εγώ με τη σειρά μου τα άφηνα να συμβούν διότι αφενός ήμουν ακόμα τσιμπημένη μαζί του (!) και είχα συνηθίσει την καθημερινότητα μαζί του , αφετέρου διότι κάπου μου δημιουργήθηκαν αισθήματα φόβου (μην μου κάνει κακό) και τύψεων (ακόμα και εγώ τον προδίδω και θέλω να τον παρατήσω ενώ με αγαπάει τόσο πολύ). Πέρασε πολύς καιρός για να καταλάβω ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση και κάποια στιγμή αποφάσισα να ξεκόψω. Τελικά , δεδομένου ότι δεν ήταν τόσο εύκολο να ξεκόψω, παραιτήθηκα, άλλαξα πόλη, σήκωνα στην αρχή κάποια τηλέφωνα και τελικά εδώ και κάποιους μήνες δεν ξανασήκωσα τηλέφωνο ούτε επικοινώνησα με κάποιον τρόπο. Και να καταλήξω –επιτέλους- στο ότι ακόμα και σήμερα νιώθω τύψεις και φόβο. Τύψεις γιατί ενώ μου είχε «ανοιχτεί όπως σε κανέναν άλλο, με αγαπούσε βαθιά, μου έμαθε πράγματα», εγώ τον πρόδωσα και τον εγκατέλειψα και δεν με ενδιαφέρει να μάθω τι κάνει γιατί δε θέλω να ξανανιώσω αυτά τα άσχημα συναισθήματα που ένιωθα, και φόβο μήπως μου κάνει κάτι (για παράδειγμα φοβάμαι μήπως το διαβάσει αυτό και τι θα γίνει;). θέλω λοιπόν να σε ρωτήσω αν αυτά τα συναισθήματα (παροδικά μεν, υπαρκτά δε) είναι λογικά ή αν έχω πέσει θύμα ψυχολογικής κακοποίησης. Φυσικά εσύ μπορείς να κρίνεις μόνο από αυτά που σου λέω, και είμαι σίγουρη πως αν έλεγε εκείνος την ιστορία θα ήταν εντελώς διαφορετική. Για τα πρακτικά οι ηλικίες μας ήταν early 20's η δική μου και 40's εκείνου.
Και μια παράκληση προς τους αναγνώστες κυρίως της δεκαετίας των 20: προς Θεού μην αναπτύσσετε σχέσεις με ανθρώπους με μεγάλη διαφορά ηλικίας, τις περισσότερες φορές αυτά που σας χωρίζουν είναι πολλά περισσότερα από αυτά που σας ενώνουν.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγγνώμη για το σεντόνι.

 

Ναι, είσαι θύμα ψυχολογικής κακοποίησης. Δεν χρειάζεται να ακούσω την δική του πλευρά. Φοβάσαι. Αυτό θα έπρεπε να αρκεί, αλλά έτσι κι αλλιώς, δίνεις στοιχεία που ολοκληρώνουν το πιο κλασικό προφίλ επικίνδυνου, χειριστικού ανθρώπου με πάρα πολλά προβλήματα που σχηματίζει σχέσεις που βασίζονται στον τρόμο. Δεν ξέρει άλλον τρόπο.


Χρειάζεται και άλλος χρόνος για να τοποθετήσεις αυτή την ιστορία στο μυαλό σου εκεί που πρέπει, αλλά πιστεύω ότι είσαι στη σωστή κατεύθυνση. Όμως, θα προσπεράσω μερικά στάδια γιατί νομίζω ότι χρειάζεται. Αυτό που έγινε, δεν έγινε επειδή ήταν πιο μεγάλος από σένα. Δεν ήταν η διαφορά ηλικίας το πρόβλημα. Το πρόβλημα ήταν ότι έπεσες πάνω σε έναν άνθρωπο επικίνδυνο. Επικίνδυνος ήταν και στα δεκαπέντε του, απλώς τότε ίσως να μην είχε αναπτύξει όλες αυτές τις μεθόδους χειραγώγησης (τρομοκρατία, έμμεσες απειλές, δημιουργία τύψεων, όρκοι αγάπης). Η διαφορά ηλικίας ίσως να έπαιξε ρόλο για σένα, αν πίστεψες κάποτε (ή αν πιστεύεις ακόμα) ότι είσαι αδύναμη, άρα χρειάζεσαι προστασία, οπότε ένας μεγαλύτερος άντρας θα σου προσφέρει περισσότερη ασφάλεια. Τώρα ίσως ξέρεις, ελπίζω να ξέρεις, ότι η ηλικία δεν συνεπάγεται απαραίτητα εμπειρία ή σοφία. Ότι δεν υπάρχει κανείς που μπορεί να σε σώσει. Και κυρίως, ότι όποιος υπόσχεται ότι μπορεί να σε σώσει, είναι επικίνδυνος. Το μόνο που μπορεί είναι να σου λέει αυτά που θέλεις να ακούσεις.


Δυστυχώς, παρόλο που κατάφερες να ξεφύγεις από μια πάρα πολύ επικίνδυνη κατάσταση, η πλύση εγκεφάλου που έχεις υποστεί δεν σε αφήνει ακόμα να πετάξεις από πάνω τις τύψεις που σου έχει δημιουργήσει. Δεν ήταν αγάπη αυτό που έζησες. Δεν υπάρχει αγάπη που βασίζεται στον τρόμο. Σου έλεγε μεγάλες κουβέντες για να σε δέσει μαζί του και να διστάζεις να φύγεις. Είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος χειραγώγησης. «Θα μου κάνεις εμένα αυτό, που σε αγαπάω;» Από εραστές μέχρι γονείς, είναι το υπερατού μου πιάνει σε ανθρώπους που δυσκολεύονται να δεχτούν ότι πάνω από όλα πρέπει να βάζουν πάντα τον εαυτό τους.


Η ασφάλεια σου είναι το πρώτο σου μέλημα, και το κυριότερο. Αν συνεχίσει να ασχολείται μαζί σου, μην διστάσεις να αλλάξεις τηλέφωνο και να εξαφανιστείς, και αν σε απειλήσει ποτέ, έστω και έμμεσα, κράτα στοιχεία και αποδείξεις της απειλής. Και όταν ηρεμήσεις, είναι καλή ιδέα να αρχίσεις να σκέφτεσαι τι ήταν αυτό που σε τράβηξε σε έναν άντρα που φαινόταν επιθετικός και «πολλά βαρύς». Ήταν απλώς η ηλικία σου, ή ήταν η ηλικία σου σε σχέση με κάτι άλλο; Θα σε τραβούσε αυτός ο τύπος άντρα τώρα, και αν όχι, γιατί; Δε είμαστε αυτά που μας συμβαίνουν, είμαστε όμως οι αντιδράσεις μας, και ό,τι γινόμαστε μέσα από τις εμπειρίες αυτές.

__________________
6.


Αμπα μου, να σου πω τη μοίρα μου. Παντρεύομαι μεθαύριο και είμαι κι έγκυος. Έχεις δει που λένε όλα του γάμου δύσκολα κι η νύφη γκαστρωμένη. Τι να κάνω δεν ξέρω. Τι να φορέσω δεν έχω. Με τον κομμωτή-μακιγιέρ τσακώθηκα γιατί μ' έκανε σα μούμια στην πρόβα. Το δαχτυλίδι μου φαίνεται πως κιτρινίζει και φοβάμαι ότι μας γελάσε ο διαμαντέμπορας. Τόσα χρόνια περίμενα αυτή τη στιγμή και τελικά δεν είχα το χρόνο να απολαύσω την προετοιμασία. Μου έκανε το χατήρι να με πάει ταξίδι σε κοραλλειογενείς υφάλους αλλά τώρα φοβάται το τρομοκρατικό χτύπημα και δηλώνει ότι θα περάσει τις διακοπές στο ξενοδοχείο. Οι γονείς μας πρώτη φορά θα βρεθούνε στο γάμο. Στο τραπέζι πρέπει να κάτσουμε όλοι μαζί χωρίς να γνωριζόμαστε. Σε ποια χώρα να γεννήσω δεν ξέρω. Τι μου προτείνεις για να το απολαύσω και να μην ανησυχω??

Επειδή έχουν ήδη περάσει μήνες από τότε που έστειλες το μήνυμα, φαντάζομαι ότι πλέον ξέρεις ότι αυτά που έβλεπες ως προβλήματα, ήταν χαριτωμένες αναποδιές για ρομαντική κομεντί (όχι από τις καλές. Από κείνες που πρωταγωνιστεί η JLo).Το μόνο που έχω να προτείνω είναι να πας το δαχτυλίδι σε έναν εκτιμητή για να διαπιστώσεις αν αγόρασες διαμάντι ή κανένα γυαλί που ξέβρασε η θάλασσα.


__________________
7.

Αγαπητη Α,μπα Μπήκα σημερα σε ένα κατάστημα ρούχων για να δοκιμασω ένα φόρεμα που είδα στη βιτρίνα κ μου άρεσε. Να σημειωσω ότι στο συγκεκριμένο μαγαζί πρώτη φορά είχα μπει. Το φόρεμα μου άρεσε αλλά επειδή δεν είχα προγραμματίσει οικονομικα την αγορά του (μπήκα παρεμπιπτόντως) Ρώτησα την πωλητρια κ ιδιοκτήτρια του μαγαζιού αν θα μπορούσα να της αφήσω μια προκαταβολή για να μου το κρατήσει κ να περάσω την επόμενη να το πάρω. Μου είπε πως δεν υπάρχει πρόβλημα οπότε κ γω της άφησα ένα ποσό .Αυτή σημείωσε το όνομα μου στη σακούλα με το φόρεμα και το έβαλε στην άκρη. Τότε εγώ της ζήτησα ευγενικά να μου δώσει απόδειξη για το ποσό που κατέβαλα και αυτή μου απάντησε ότι θα μου κόψει αποδείξει μια και καλή όταν το εξοφλησω όλο. Τότε της απάντησα ότι θα πρέπει να έχω στα χέρια μου κάποιο αποδεικτικό ότι κατέβαλα το ποσό για το συγκεκριμένο φόρεμα
Ή απάντηση της ήταν με τόνο επιθετικό "δε κατάλαβα δηλ. Δε με εμπιστευεστε;" αυτό που σκέφτηκα αυθόρμητα να πω αλλά τελικά δεν το είπα ήταν "γιατί να σας εμπιστευτω σας γνώριζα κ από χθες;".Ήταν αυτό που ζήτησα αγενες; Όταν μου είπε ότι δεν την εμπιστευομαι ενιωσα ότι την προσβαλα.

Αν η συναλλαγή βασίζεται σε εμπιστοσύνη, γιατί δεν σου δίνει το φόρεμα χωρίς καμία απόδειξη, για να την πληρώσεις εσύ μετά από κανέναν μήνα;

73

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

14 σχόλια
#2 Ίσως η φίλη σου να νιώθει κουρασμένη μετά από 6 χρόνια σχέση στα 23 της και να θέλει κάτι πιο χαλαρό. Μη μπορώντας να ερμηνεύσει αυτό καταδικάζει την έννοια της σχέσης γενικότερα.
4Πάντα με προβλμάτιζε και αναρωτιώμουν πώς στο ίδιο σπίτι, από τους ίδους γονείς, μπορεί να μεγαλώνουν τόσο διαφορετικά παιδιά. Εδώ η απάντηση φαίνεται ξεκάθαρα: γιατί οι γονείς φέρονται διαφορετικά στα παιδιά τους. Οι γονείς σου φταίνε για όλα, και όπως σίγουρα θα προτείνουν κι άλλοι εδώ, φύγε να σωθείς. Αν είναι και άλλη πόλη, ακόμη καλύτερα. Ξέρω ότι μπορεί να ακούγεται ανέφικτο, αλλα έχουμε δει πολλά ανέφικτα να γίνονται όταν τα βάλει κάποιος σκοπό, έτσι; Μια αγκαλιά και τις αγάπες μου.Υ.Γ. Ειλικρινά ταράχτηκα.
κι εγω ταράχτηκα. ειδικα εκει που διαβασα οτι τον περνουν τηλεφωνο για να την φοβισουν. στην αρχη νομιζα οτι μπορει και οι γονεις να τον φοβουνται αλλα απ᾽οτι φαινεται τον θαυμαζουν τον κανακαρη τους.τυχερη η κοπελα που θα τον παρει.
#7Μη μασάς! Καλά έκανες και ζήτησες απόδειξη και ελπίζω να επέμεινες και να την πήρες. Ωραία επαγγελματίας η κυρία που απαιτεί χρήματα χωρίς παραστατικό.Τότε ας σου το κράταγε χωρίς να ζητήσει προκαταβολή.
Διαβάζω τις ερωτήσεις κσι σκέφτομαι θα βγει κανένας τώρα να πει, "κοπελιά αφου καθεσαι σ' αυτή ην οικογένεια ήθελές τα και παθές τα; ή αφού δεν έφυγες νωρίτερα τώρα του έδωσες λάθος σήματα".
Μη μαυρίζετε τον/ην luckystrike βρε παιδιά, δεν εκφράζει προσωπικές απόψεις - αντιθέτως, αναρωτιέται αν θα υπάρξουν και σήμερα κρούσματα "victim blaming", όπως τις προάλλες. Με το οποίο εμφανώς διαφωνεί.
Το σχολιάκι ήταν ειρωνικό και ίσως λιγο ισοπεδωτικό. Ίσως οχι και τόσο πετυχημένο αφού δεν έγινε κατανοητό πως προφανέστατα είμαι εναντίον του "victim blaming". Ήταν η πρώτη σκέψη που μου έρθε ενθυμούμενη προηγούμενο σχόλιο σε άλλη συζήτηση ότι το κοριτσάκι έκατσε στη σχέση και του δωσε του αλλουνού να καταλάβει πως το θέλει να κάνει σεξ χωρίς συναίνεση.
Ποτέ δεν ξέρεις. Υπάρχουν και τέτοιοι, γουστάρουν να βλέπουν τις αρνητικές να αυξάνουν σε αριθμό ή την βρίσκουν με το να τους τα χώνουν οι υπόλοιποι σχολιαστές!
#4 Ο αδερφός σου καταρχήν είναι ένα τέρας που χρησιμοποιεί ψυχολογική και σωματική βία με τις ευλογίες των γονιών σου! Βέβαια πιστεύω πως οι ίδιοι τον τοποθέτησαν σε αυτή τη θέση όταν ήταν μικρός. Τον έμαθαν να σε τρομοκρατεί. Μετά όμως μεγάλωσε. 10 χρόνια σε περνάει οπότε παύει να έχει το όποιο ελαφρυντικό του ότι ήταν παιδί και πιόνι των γονιών αλλά πλέον είχε κριτική σκέψη και μπορούσε να δει τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς του και το πόσο απαράδεκτη ήταν αυτη η χρήση βίας απέναντί σου! Εφόσον δεν το έκανε ίσως ένιωθε καλά με αυτό και ως εκ τούτου καλά κάνεις και δεν θες καμία σχέση μεταξύ σας. Όμως επειδή μπορεί να σου μείνουν σκιές από όλα αυτά, ίσως θα ήταν χρήσιμο να μιλήσεις με κάποιον ψυχολόγο ώστε να απαλύνεις την ψυχή σου από τις πληγές.
Ποιές επιπτώσεις; Στο δικό του μυαλό και στον δικό του κόσμο, όλα λειτουργούσαν όπως έπρεπε. Τόσα χρόνια κάνει αυτά που κάνει και του βγαίνει μια χαρά και έχει και τη στήριξη των γονέων. Δεν νομίζω να βλέπει επιπτώσεις. Είναι θλιβερό το 2016 να συμβαίνουν αυτά...
#3 Εκεί που συγκρίνεις μπαμπά με αφεντικό και λες πως δεν ξέρεις πως να διεκδικήσεις πράγματα από κάποιον ανώτερο εγω προσωπικά φρίκαρα. Η δική μου προσωπική άποψη και εμπειρία δεν έχει την οικογένεια χωρισμένη σε ανώτερους και κατώτερους και ο σεβασμός είναι κάτι που εννοείται μεταξύ όλων των μελών. Και από τους γονείς προς τα παιδιά και από τα παιδιά στους γονείς. Καλά κάνεις και νιώθεις απόμακρη διότι όντως οι γονείς σου έβαλαν έναν τοίχο ανάμεσα σας. Το θέμα είναι πως ο πατέρας σου έχει διαμορφώσει την άποψη του όπως έμαθε από τους γονείς του. Εσύ που ξέρεις ότι αυτό είναι δυσλειτουργικό, δούλεψε με τον εαυτό σου και αν θελήσεις οικογένεια θα ξέρεις τι δεν πρέπει να κάνεις!
Κιεμάς οι γονείς μας γεννημένοι τη δεκαετία του '40 μιλούσαν στον πατέρα τους στον πληθυντικό, φαίνεται πως συνηθιζόταν εκείνα τα χρόνια. Δεν το συνέχισαν όμως με τα παιδιά τους στη δεκαετία του 80! Έλεος! Φάνη και Αλέξανδρο μου θύμισε η ιστορία της κοπέλας....κρίμα το κοριτσάκι μα τι τρελοί υπάρχουν θεέ μου.
Όση οικειότητα και αγάπη να υπάρχει, ο γονιός αντιπροσωπεύει μια μορφή εξουσίας. Και το λέω αυτό με την έννοια ότι, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο ζητάς ή διεκδικείς κάτι από τους γονείς σου, διαμορφώνεται και ο τρόπος με τον οποίο ζητάς ή διεκδικείς κάτι από τον εργοδότη ή κάποια άλλη μορφή εξουσίας. Επειδή δεν γίνεται να απαλλαγεί κάποιος από τις διάφορες μορφές εξουσίας στην ζωή του (ακόμη και ο δύστροπος υπάλληλος μιας δημόσιας υπηρεσίας αντιπροσωπεύει μια μορφή εξουσίας), μέσω των γονιών του εκπαιδεύεται και διαμορφώνει τακτικές διεκδίκησης και απαίτησης.
Όντως δύσκολη 7άδα σήμερα. Τουλάχιστον η 5 φαίνεται να έχει γλυτώσει. 4, πρέπει να φύγεις και να ζητήσεις βοήθεια, μην τον καλύπτεις για να μην εκτεθεί η οικογένεια, πρέπει να σωθείς και να νιώσεις κάποτε ασφαλής.
Από που να αρχίσουμε σήμερα?? Για να μην σας κουράσω με μεγάλο κείμενο θα τα γράψω σε ξεχωριστά σχόλια.#2 Η φίλη σου είχε σχέση 6 χρόνια και χώρισε στα 23 της οπότε από τα 17 της ήταν σε σχέση χάνοντας κάποια πράγματα από την εφηβεία της και απο τα πρώτα νεανικά χρόνια. Τώρα που χώρισε θέλει να ζήσει λίγο πιο χαλαρά με την ένοια πως θέλει να βγαίνει να γνωρίσει παρέες ακόμη και συντρόφους περιστασιακούς χωρίς την απόλυτη δέσμευση! Το βρίσκω απόλυτα λογικό γιατί αυτό έχει ανάγκη τώρα! Εσύ απο την άλλη έζησες μόνη σου αυτά τα χρόνια και θέλεις δέσμευση! Και αυτό λογικό είναι! Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να συμβαδίσουν τα ερωτικά σας. Σημασία έχει να χαίρεται η μια με την χαρά της άλλης. Το πρόβλημα θα είναι αν όταν βρεις σύντροφο και κάνεις σχέση εκείνη προσπαθήσει να σε πείσει πως δεν πρέπει να δεσμεύεσαι. Τότε εσύ της εξηγείς πως αυτό έχεις ανάγκη να κάνεις και αυτό θα κάνεις.
#4Το πρόβλημα δεν ειναι μόνο αδερφός σου. Για μένα το πρόβλημα είναι οι γονείς σου οι οποίοι προωθούσαν αυτήν την κατάσταση και εξακολουθούν να το κάνουν ακόμη. Για αυτό σε απειλούν λέγοντας ότι θα τον φωνάξουν να βάλει τάξη όταν δεν ακούς την "μανούλα". Πιάσε δουλειά, βρες μια φίλη να συγκατοικήσετε και φύγε απο εκεί. Και εαν μπορείς κράτα κρυφό το θα μείνεις από όλους τους. Κυρίως βρες κάποιους ειδικούς όπως προτείνει και η Λένα που θα σε βοηθήσουν κυρίως ψυχολογικά. Καλή δύναμη
#3-#4-#5 Α-μπα πρέπει να τις ξεδιαλέγεις αυτές τις ερωτήσεις και να τις βάζεις μία σε κάθε εφτάδα. Έχω τάση για εμετό από την ωρα που τις διάβασα. #3 Δεν μπορώ να καταλάβω καθόλου ούτε την στάση των γονιών σου ούτε του ψυχολόγου. Τι παει να πει να μιλάτε και στη μητέρα σου στον πληθυντικό για να μην νιώθει κατώτερη, από πότε ο πληθυντικός σε κάνει "ανώτερο". Στον πληθυντικό μιλάω και στον προϊστάμενο που σιχαίνομαι και στον ηλίθιο καθηγητή και στην θεόκουφη ενενηντάχρονη θεία μου. Ούτε "ανωτερους" τους θεωρώ ούτε άξιους "σεβασμού". Συνήθησες ή έμαθες να κάνεις ότι σου λένε για να κερδίσεις αυτό που θες και να γίνεσαι ρακος ψυχολογικά όταν δεν ήθελες να κάνεις κάτι και σε υποχρέωναν αντί να το πεις νετα σκέτα. Τι να πω καλα τα λέει η α-μπα ξεκίνα με θεραπεία.#4 Ο αδελφός σου είναι ένα χειριστικό βίαιο καθίκι δημιουργημένο από δύο άλλα χειριστικά βίαια καθίκια, τους γονείς σας, που τον έστεψαν "αντρα του σπιτιου" και του έδωσαν το δικαίωμα να σε χτυπά για να σε "στρώσει" γιατί μόνο έτσι "στρώνουν" τα κορίτσια και δεν γίνονται "πουτάνες". Φύγε από το σπίτι και την αρρωστημένη κατάσταση που ζεις. Αν δουλευεις φυγε χθες αν δεν δουλεύεις βρε μια δουλεια ότι ναναι, καθαριζε και σπιτια αν χρειαστει και φύγε. Φροντισε να μην έχει κανεις κλειδιά από το σπίτι σου και φτιάξε τη ζωή σου χωρίς τα χειριστικά καθίκια που σε περιβάλουν. Μην πας στο γάμο του και φρόντισε να ξέρει και γιατί (γιατί είναι βιαιο καθίκι). Και...βρες εναν τρόπο να ειδοποιήσεις τη μέλουσα νυφη σου γιατί το βίαιο καθίκι είναι παντού καθίκι και αν δεν το έχει κάνει ήδη, σίγουρα θα θελήσει να "κανει ανθρωπο" με "ενα χαστουκακι" και την γυναικα του.#5 Το λένε Σύνδρομο της Στοκχόλμης. Τα θύματα ερωτεύονται τον απαγωγέα-βιαστή-βιαιο συντροφό τους γιατί "θέλει το καλό τους" Τις "αγαπάει" "βασίζεται πάνω τους" γιατί "όλοι οι άλλοι τον απογοήτευσαν" Η καλύτερη συμπεριφορά είναι αυτό που έκανες, αλλάζεις περιοχή γειτονια/πόλη/χώρα/ήπειρο ακόμα και πλανήτη αν χρειαστεί και εξαφανίζεσαι. Μην έχεις τυψεις δεν ήταν αυτός που σε "αγαπησε τόσο πολύ" ήταν ενας χειριστικός μπάσταρδος. Δεν ήσουν το "λιμάνι" που θα τον βοηθούσε να ξεπεράσει τα ψυχολογικά του αλλά το χαμστεράκι του. Στο καλό και να μη σου γράφει και στα τσακίδια.
Μ'αρέσεις...είπες όλα αυτά που ήθελα να πω αλλά ήμουν πολύ εξοργισμένη για να τα βάλω σε μια σειρά και να τα πω. Είχε πολύ καιρό να μου ανέβει το αίμα στο κεφάλι...μακάρι να πάνε ολα κατ'ευχήν για τις κοπέλες
#3: "Μεγάλωσα σ'ένα ζεστό οικογενειακό περιβάλλον με πολύ αγάπη και ισορροπημένες σχέσεις. " Καμιά φορά αναρωτιόμαστε, γιατί νιώθω έτσι άσχημα ενώ όλα πάνε καλά, ενώ είχα τόσο καλούς γονείς κλπ. Μάλλον κάτι στις σχέσεις σας δεν είναι ισορροπημένο, κάποιο δυσάρεστο συναίσθημα υπάρχει μέσα σου κρυμμένο από την παιδική σου ηλικία, που έρχεται στην επιφάνεια σε συγκεκριμένες περιστάσεις και σε αναστατώνει και σου φέρνει κλάματα. Χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχει αγάπη, οι γονείς από αγάπη κάνουν αυτά που κάνουν. Αλλά με το λάθος τρόπο κάποιες φορές. Σε νιώθω!
Σχετικά με το #1 πιστεύω πως το πρόβλημα φαίνεται εκεί που η κοπέλα αναφέρει τον πατέρα της ως ανώτερο όπως κάποιο αφεντικό. Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπει κανείς έτσι τους γονείς του,αλλά είναι λάθος κατά τη γνώμη μου. Ο πατέρας της φαίνεται ότι το καλλιέργησε πολύ έντονα και το έθεσε ως ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Ο πληθυντικός από τη μία πλευρά (του παιδιού) είναι υποταγή στην εξουσία και όχι μόνο απόσταση. Σε μικρές ηλικίες μπορεί σε ένα βαθμό να είναι απαραίτητη, αλλά αν πάρει λανθασμένη τροπή, το παιδί παίρνει το μήνυμα ότι είναι κατώτερο σαν άνθρωπος και κατ' επέκταση και τα θέλω του.
#7: Πόση αγένεια πια! Δεν καταλαβαίνω, αυτή η ιδιοκτήτρια καταστηματος, δεν θέλει πελάτες; Συνήθως γράφουν σε ένα προτυπωμένο χαρτί, κάτι σαν "έλαβα το τάδε ποσό από τον τάδε ως προκαταβολή μπλα μπλα.."
#3 Πραγματικά λυπάμαι που βασανίζεσαι έτσι, και σίγουρα να απευθυνθείς σε κάποιο ειδικό. Προσωπικά, δεν νομίζω ότι το πρόβλημα πηγάζει τόσο από εσένα. Οι οικογενειακές καταστάσεις που περιγράφεις μου θυμίζουν λίγο τον Κυνόδοντα του Λάνθιμου. Να μιλάς στους γονείς στον πληθυντικό! Στον 21ο αιώνα! Εύχομαι πραγματικά να βρεις κάποια άκρη. #7 Για οποιοδήποτε ποσό δίνεις, σου οφείλεται απόδειξη για αυτό ακριβώς το ποσό. Πολλές φορές έχω δώσει προκαταβολή και έχω λάβει απόδειξη για αυτήν.