Να πληρώνουν με φόρο οι πιστοί τους μισθούς των παπάδων, ζητά ο Κουράκης

Να πληρώνουν με φόρο οι πιστοί τους μισθούς των παπάδων, ζητά ο Κουράκης Facebook Twitter
58

Να πληρώνουν οι πιστοί φόρο για την εκκλησία, απαλλάσσοντας το κράτος από την καταβολή μισθών και συντάξεων στους ιερωμένους, πρότεινε μιλώντας στο συνέδριο «Εκκλησία και Αριστερά» ο Τάσος Κουράκης. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε, σύμφωνα με το agioritikovima, ο φόρος υπέρ της Εκκλησίας να επιβάλλεται μόνο στους πολίτες που οικειοθελώς θα δηλώνουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι!

Σκληρή ανακοίνωση-απάντηση στην πρόταση Κουράκη εξέδωσε η Ν.Δ. στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Οι χαοτικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, χτύπησαν ξανά. Οι δηλώσεις του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη για τη φορολόγηση όσων δηλώνουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι, προκαλούν έκπληξη, προβληματισμό και δικαιολογημένο αναβρασμό! Γιατί:

»Πρώτον ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πιο δύσκολη συγκυρία για τον Ελληνικό λαό, ζητά την επιβολή νέου ειδικού φόρου, προφανώς για το σύνολο του πληθυσμού, μια που οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι στη χώρα μας ξεπερνούν το 90%.

Περιμένουμε με ενδιαφέρον από τον ΣΥΡΙΖΑ να διευκρινίσει το ύψος του ειδικού φόρου και τον τρόπο καταβολής του.

»Δεύτερον, ζητά τη φορολόγηση των Ελλήνων ανάλογα με την πίστη τους, θέση που θυμίζει τα πιο σκληρά χρόνια των απολυταρχικών, σταλινικών καθεστώτων, όπου διώκονταν οι πιστοί, ή την Τουρκοκρατία, όπου και διώκονταν αλλά και φορολογούνταν κατ’ αποκλειστικότητα μόνον οι Χριστιανοί.

»Τρίτον, είναι προφανές ότι κινείται εκτός των ορίων του Συντάγματος, αφού διαχωρίζει τους Έλληνες ανάλογα με την πίστη τους. 

»Τέταρτον, έστω με καθυστέρηση πολλών ετών, και με λάθος τρόπο, ανατρέπει την απόλυτη θέση του κόμματός του κατά της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, αφού το θρήσκευμα θα είναι προσδιοριστικό χαρακτηριστικό για την φορολόγηση των πολιτών». 

«Περιμένουμε άμεσα από τον κ. Τσίπρα να ξεκαθαρίσει το βασικότερο: Σε περίπτωση που οι χριστιανοί δεν πληρώσουν τον “ειδικό φόρο ΣΥΡΙΖΑ”, τι ποινή θα τους επιβάλει ο ίδιος; Επιτίμιο, αφορισμό ή κατάσχεση περιουσίας;»

58

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

LiFO politics / Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Άρη Δημοκίδη και τον Γιάννη Παντελάκη για τα πολυσυζητημένα γεγονότα και πρόσωπα μιας χρονιάς που τα είχε όλα: από εκλογές και ανασχηματισμούς μέχρι απρόσμενες διαγραφές και επεισοδιακές καθαιρέσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πολιτική / ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισαν ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά και υπογράμμισαν πως το ζήτημα έχει ήδη τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω κοινής δήλωσης που συνυπέγραψαν η Ελλάδα, η Αυστρία και η Κύπρος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση και την προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών κατασκευών
LIFO NEWSROOM
Ζέττα Μακρή: «Οι μαθητές με τη χρήση του 10% θα δίνουν Πανελλήνιες τον Σεπτέμβρη»

Πολιτική / Σκέψεις για Πανελλήνιες και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση του 10%, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή

Η νέα πρόταση για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Η σύνοδος διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες προκλήσεις, καθιστώντας τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών πιο επιτακτική από ποτέ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

20 σχόλια
http://bit.ly/WllrtV> η πρόταση δεν αφορά όσους έχουν βαπτιστεί χριστιανοί. Αναφέρεται σε εκείνους που συμμετέχουν στα εκκλησιαστικά. Στους ανθρώπους που πηγαίνουν στην εκκλησία και θεωρούν τη χριστιανική πνευματική καθοδήγηση απαραίτητη στη ζωή τους. Για να το πω απλά: όλοι χρειαζόμαστε αστυνομικό. Δεν ισχύει το ίδιο για τον παπά.
Και μια κι αρκέσκεσθε στις αναλογίες, προτείνω όλη η Ελλάδα να πλερώνει τους υπαλλήλους του Μαρινάκη, καθότι κι ο Ολυμπιακός είναι θρησκεία! :p
Εάν η Εκκλησία δεν πληρώνεται πια από το Κράτος, θα έπρεπε τότε να πληρώνεται απευθείας από τους πιστούς σε τοπικό επίπεδο και όχι μέσω φόρου. Δε νοείται στοχευμένος φόρος. Αύριο θα έρθει όποιος στέλνει το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο και θα σου πει, γιατί να φορολογούμαι για τη δωρεάν εκπαίδευση. Μα το νόημα του φόρου είναι αυτό.
Η δωρεάν εκπαίδευση είναι κοινωνικό αγαθό. Η θρησκεία πάλι όχι. Μην μπερδεύεστε αναίτια και μην συμπλέκετε έννοιες κι αναλογίες αταίριαστες προκειμένου να αρθρώσετε όπως όπως επιχείρημα υπέρ της διατήρησης του εναγκαλισμού κράτους κι Εκκλησίας.
Φαίνεται κάπου στο σχόλιό μου πως είμαι κατά του διαχωρισμού Κράτους και Εκκλησίας; Το να φορολογεί το Κράτος, έστω μόνο τους πιστούς, και να αποδίδει στην Εκκλησία, είναι διαχωρισμός; Μήπως τελικά να φορολογούσαμε την ηλιθιότητα;
Έχεις πάρει χαμπάρι πως αυτή τη στιγμή φορολογείσαι ούτως ή άλλως μια κι οι ιερείς εισπράττουν από τον κρατικό κορμπανά; Αν σε ενοχλεί ο φορτισμένος όρος "φόρος", μπορείς να το αποκαλέσεις επιδότηση ή επιχορήγηση για την κάλυψη των πρακτικών αναγκών της πίστεώς σου.Από εκεί κι έπειτα, ας έχουμε λίγη επίγνωση των όσων λέμε. Τι θα πει δε νοείται "στοχευμένος φόρος"; Κάθε φόρος by default στοχοποιεί συγκεκριμένα βαλάντια, αγοραστικές περιπτώσεις, κοινωνικές ομάδες κοκ. Τώρα χαλαστήκαμε επειδή ζητήθηκε να συντηρεί ο κάθε θρησκευόμενος το θρήσκευμά του και κολλάμε σε λέξεις;Ας το βγάλουν "Δωρεά" και να τελειώνει η υπόθεση!
Συμφωνώ απόλυτα με τον Βαγγέλη. Δεν μπορεί να φορολογούνται μόνο οι πιστοί. Συμπληρώνω πως δεν πρέπει κατά τη γνώμη μου να φορολογείται κανείς για την οποιαδήποτε εκκλησία. Όποιος θέλει να ενισχύσει ξέρει πού είναι το παγκάρι. Βαγγέλη πιστεύω πως αυτό ήθελες να πεις και έπεσαν να σε φάνε. @Sontal κοινωνικές ομάδες;
Όταν κάποιος μετά από >20 σχόλια, επανέρχεται με κάτι τέτοιο, είτε δεν έχει διαβάσει το παραμικρό, είτε η νοητική του επάρκεια δεν του επιτρέπει να κατανοήσει μερικούς απλούς συλλογισμούς κι αναμασά την λογική του αδυναμία. Τόσο κοινότοπο μήνυμα...μα τόσο κοινότοπο!
Με την ιδια λογική φίλε/η να πληρωνουν και οι καθολικοί, οι μουσουλμάνοι οι εβραιοι και κάθε θρησκευτικό δόγμα. Το μηνυμα δεν είναι κοινοτυπο, κοινοτυπη είναι η λογική σου. Ας γινουμε πρωτα ανθρωποι με ολη την σημασια της λεξης και μετα να τα βαλουμε με καθε λογης θρησκεια.Προσπάθησε να 'ξαναδιαβάσεις΄ τομηνυμα και ίσως καταλάβεις!
Φυσικά και να πληρώνουν άπαντες το δόγμα τους αγαπητέ. Γιατί όχι; Η χρηματοδότηση της εκάστοτε θρησκείας να γίνεται από τους πιστούς της κι όχι από το σύνολο του κοινωνικού σώματος, το οποίο δεν θα έπρεπε να επωμίζεται συνδρομές που δεν το αφορούν. Από εκεί κι έπειτα μάλλον αδυνατείς να καταλάβεις τα πλέον αυτονόητα: ουδείς σου καταργεί κάθε ή έστω κι ένα θρησκευτικό δικαίωμα. Θα συνεχίζεις να πηγαίνεις άρχοντας στον θρησκευτικό σου ναό, να εκτελείς τα θρησκευτικά σου καθήκοντα και να λειτουργείς όπως ακριβώς και πριν, μόνο που αυτή τη φορά δεν θα πληρώνω κι εγώ τις δικές σου υπαρξιακές και μεταφυσικές αγωνίες, αλλά εσύ ο ίδιος. Άδικο; Δε νομίζω...άλλωστε ήδη το κάνεις κι απλά θα συνεχίσεις.Όσον αφορά τα ρομαντικά τσιτάτα περί του "να γινουμε πρωτα ανθρωποι με ολη την σημασια της λεξης και μετα να τα βαλουμε με καθε λογης θρησκεια" (sic!), μόνο ως ανεκδοτολογική απόπειρα μπορώ να τα εκλάβω...
Μονο που εγω φιλε μου πληρωνω το καθε ενα εκτος απο εμενα. Δουλευω για να πληρωνω το καθε ψευτοκουλτουριάρη και το καθε "ανθρωπινο δικαίωμα".Οταν εγω συνδράμω το κάνω συνειδητα και δεν εχω απαιτηση απο εσενα να κάνεις το ίδιο.Συνεπώς να τα βάλεις με το κράτος, εφοσον λειτουργει όπως πρεπει, και όχι με τη θρησκεια.Και για να εξηγούμαστε αλλο κρατος και αλλο θρησκεια,καταλαβαίνεις τη διαφορα...αλλιως είσαι και εσυ δογματικός.Οσο για τα περι ρομαντισμου....εγω προσπαθω να γινω ανθρωπος, κανε το ιδιο.
Λαμπρή τοποθέτηση εκ νέου κι ενδεικτική του τρόπου σκέψης. Έμπλεη σύγχυσης βέβαια. Ας πούμε δηλώνεις πως πληρώνεις τον κάθε ψευτοκουλτουριάρη, αλλά φαντάζομαι κι αυτός ο τελευταίος πληρώνει εσένα τον μη ψευτοκουλτουριάρη, αλλά το παραγνωρίζουμε. Ταυτόχρονα σε ενοχλεί που πληρώνεις το κάθε "ανθρώπινο δικαίωμα", χωρίς βέβαια να επεξηγείς ποιο και με ποιο τρόπο.Φυσικά και το κράτος ευθύνεται για την λιγοψυχία και την δειλία του απέναντι στην απαγκίστρωση από την Εκκλησία, χωρίς αυτό να σημαίνει πως κι η τελευταία δεν απολαμβάνει τους δεσμούς αίματος, ώστε να πολιτικολογεί και να άγει. Όταν ο κάθε Σαμαράς βασίζει την κατάληξη της εκάστοτε πολιτικής του επιλογής, όχι στη διπλωματία και στην ικανότητά του, αλλά στο θέλημα Θεού, αντιλαμβάνεσαι πόσο μεσαιωνικές αισθητικές βιώνουμε. Όταν ο κάθε Χριστόδουλος ανακινεί θέματα πολιτειακών εγγράφων, όπως είναι οι ταυτότητες, δηλαδή κρατικής κυριαρχίας και ξεσηκώνει το λαό, καταλαβαίνεις για τι διαπλοκή μιλάμε. Κι ας μη μπούμε στα ζητήματα διαφθοράς που συνήθως από κοινού δαιχειρίζονται πολιτικάντηδες και παπαδαριό.Δεν έχω καταλάβει ακομα όμως πως ακριβώς αλλάζει η ιδιοσύσταση της πίστης σου και της έκφρασής της μέσα από αυτές τις αλλαγές που προτείνονται και που ήδη εφαρμόζονται σε ουκ ολίγα άλλα κράτη της Ένωσης στην οποία ανήκεις. Θα πάψεις να προσεύχεσαι, να πηγαίνεις στην Εκκλησία και να καθαγιάζεται η ψυχή σου; Δε νομίζω. Αλλά μας αρέσει να σκούζουμε άνευ λόγων και να δημιουργούμε εχθρούς όπου μπορούμε για να τρωγόμαστε με τα ρούχα μας.Γίνε λοιπόν άνθρωπος...κι όταν τα καταφέρεις, προσπάθησε να γίνεις και σκεπτόμενος άνθρωπος.
Επειδη λοιπον δεν ειμαι σκεπτομενος ανθρωπος δεν μπορω να καταλαβω την δικη σου σκεψη να επιμενεις να μιλας για την εκκλησια και όχι για την θρησκεια.Δεν εχεις καταλάβει πως αυτο που λεω είναι πως και αυτοι που εκπροσωπουν την εκκλησια και το κράτος υποστηρίζουν κάποια συμφεροντα δικά τους το ιδιο και ο κυριος Κουράκης. Ενας μη σκεπτομενος και μεσαιωνικ΄΄ος ανθρωπος!
Μιλάω αγαπητέ για την Εκκλησία, διότι η συγκεκριμένη λύνει και δένει στην ημεδαπή τη δεδομένη στιγμή. Στο ανεξίθρησκο κράτος μας, η επίσημη θρησκεία απολαμβάνει όλων των προνομίων. Αν το Ισλάμ ήταν η κυρίαρχη θρησκεία, θα μιλούσα σε ανάλογους όρους. Να επεξηγώ τα προφανή και τα αυτονόητα;
Αγαπητη παρακαλώ.Συμφωνω μαζι σου πως η εκκλησια λύνει και δενει όποτε μη λες πως συμφωνεις πως πρεπει να φορολογηθούν οι ΄πιστοί ΄και όχι η εκκλησια.Ειτε σου αρεσει ειτε όχι η επισημη θρησκεια μας ειναι αυτη. Τα του ισλαμ και οποιας αλλης θρησκειας δεν με αφορουν.
Ανερμάτιστη σκέψη. Ξεκινάς με μια αβάσιμη τοποθέτηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ κι ο κάθε ΣΥΡΙΖΑ θέλει να σου καταργήσει κάθε θρησκευτικό δικαίωμα. Το πως, ουδέποτε εξηγείται, ουδέποτε τεκμηριώνεται. Συνεχίζεις καλώντας να πληρώνουν οι πιστοί κάθε δόγματος, λες και στο αρνήθηκε κανείς. Μετά τα βάζεις με τους ψευτοκουλτουριάρηδες και τα "ανθρώπινα δικαιώματα", μας καλείς να μην τα βάζουμε με τη θρησκεία και ζητάς να γίνουμε άνθρωποι, για να καταλήξεις πως οι λοιπές θρησκείες δε σε αφορούν, λες και στοχοποιούμαι αποκλειστικά την χριστιανική.Ανερμάτιστη σκέψη. Όταν μπει σε μια τάξη και καταλάβεις τι θέλεις, να επανέλθουμε.
Τρελη σκεψη θα σου ελεγα και οχι ελλειπης! Και ναι φιλε μου πιστευω πως ο Κουρακης στοχοποιησε μονο τον χριστιανισμο και ζητησε μονο απο τους χριαστιανους να πληρωνουν, ειμαστε βλεπεις το 90%!!! Το υπολοιπο 10% δηλαδη τι να κάνει;;;;; Και πάλι τα σεβη μου!!!!!!
Προσωπικά, δεν θέλω να δηλώσω σε κανέναν και πουθενά πού πιστεύω, αν πιστεύω ή δεν πιστεύω σε κάτι/κάποιον κλπ.Πιστοποιητικό θρησκευτικών φρονιμάτων - με τίποτα στον κόσμο!
Σταματήστε να βαφτίζετε τα παιδιά σας και αφήστε τα να επιλέξουν ελεύθερα το δόγμα τους(αν διαλέξουν).Μετά από μερικά χρόνια,αφού θα έχουμε σταματήσει να προσφέρουμε άκριτα πελάτες στην εκκλησία, πάω στοίχημα ότι αυτή η πρόταση αυτή θα ακούγεται σαν το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο.
Δε βρίσκω λογική την πρόταση του κ. Κουράκη. Εάν κάνουμε την παραδοχή ότι το Κράτος δεν πρέπει να έχει σχέση με την Εκκλησία, είναι τόσο παράλογο να καταβάλλει το Κράτος μισθούς στους παπάδες όσο και να φορολογεί τους πιστούς για να πληρωθούν οι μισθοί τους. Θα πρέπει να ισχύει ό,τι και σε οποίοδήποτε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και η Εκκλησία να ρυθμίσει τον τρόπο με τον οποίο θα χρηματοδοτεί το προσωπικό και τις δραστηριότητές της.
Θα αναγκαστώ να πω το χιλιοειπωμένο, ότι το θέμα είναι τι κράτος θέλουμε. Πλήρης χωρισμός εκκλησίας και κράτους ή όχι.Ο πλήρης διαχωρισμός θα φέρει ένα κράτος στο οποίο δεν θα πληρώνονται οι παπάδες από τον κρατικό προυπολογισμό. Εννοείτε ούτε οι μουφτήδες στην Θράκη και σε κάτι χωριά σε Ρόδο και Κω. Οι μουφτήδες υπόψιν εκτελούν και χρέη ειρηνοδίκη στην Θράκη. Από την άλλη όμως σε ένα κράτος χωρίς επίσημη θρησκεία, οι άθεοι δεν θα δικαιούνται ρεπό τα Χριστούγεννα, τα Φώτα, της Παναγίας. Γιατί αυτές οι αργίες δίνονται για λόγους θρησκευτικότητας και μόνο. Αυτό βέβαια θα μπορούσε να αλλάξει. Επίσης οι χριστιανοί θα έπρεπε να παίρνουν άδεια κατά προτεραιότητα την περίοδο των Χριστουγέννων, όπως και οι ισλαμιστές την περίοδο του Ραμαζανίου και οι Εβραίοι στο Χάνουκα. Γιατί όπως και να το κάνουμε η Θρησκευτικότητα είναι κάτι το σημαντικό. Επίσης να μην στολίζονται οι πόλεις τα Χριστούγεννα με φάτνη κτλ. Ίσως (ΟΚ, λίγο τραβηγμένο) να βγει και ο Σταυρός από τη Σημαία.Προσωπικά δεν ξέρω τι είναι θα ήταν σωστό και τι λάθος. Ο Ουγκώ όμως είχε πει "δεν υπάρχει σωστό και λάθος παρά μόνο όμορφο και άσχημο". Και εμένα το παραπάνω σενάριο δεν μου αρέσει καθόλου. Σχετικά με την κοινοβουλευτική Δημοκρατία που έχει αναφερθεί παραπάνω, το ίδιο το Σύνταγμά μας στο άρθρο 3, ορίζει ότι "Επικρατούσα Θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού". Επίσης το Σύνταγμα ξεκινά με την φράση "Εις το Όνομα της Αγίας Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδας", που είναι και η μοναδική φράση μέσα στο Σύνταγμα που δεν αποτελεί, αλλά υπάρχει πριν το άρθρο 1.Όμως το άρθρο 3 είναι μέσα στα άρθρα τα οποία μπορούν να αναθεωρηθούν. Αν κάνουμε την υπόθεση, ότι δεν είχαμε άλλα προβλήματα ως κράτος, όπως χρέος, ΔΝΤ, διαφθορά κτλ και κάποια κυβέρνηση πήγαινε σε δημοψήφισμα το θέμα του διαχωρισμού της εκκλησίας από το κράτος, θα σεβόμασταν την άποψη της πλειοψηφίας (σε όποιο στρατόπεδο και αν ανήκουμε) χωρίς αφορισμούς και γκρίνιες;;
Σε εκείνες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου δεν υπάρχει επίσημη θρησκεία, ο κόσμος δουλεύει τα Χριστούγεννα ή μήπως δεν υπάρχει στολισμός; Η αργία είναι ήδη εδραιωμένη. (Και είναι και αφελές να νομίζουμε ότι αν καταργηθούν για τους οποιουσδήποτε λόγους οι υπάρχουσες, δεν θα αντικατασταθούν με άλλες) Όσο για τους στολισμούς, είναι απλώς εορταστικοί ως επί το πλείστον - πολύ περισσότερο κοσμικού απ'ό,τι θρησκευτικού χαρακτήρα. Γι'αυτό άλλωστε τα Χριστούγεννα γιορτάζονται μέχρι και σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία.
Ναι αλλά αν υπάρξει διαχωρισμός και αναθεώρηση του Συντάγματος, τότε όλο και κάποιος δημοτικός σύμβουλος (ειδικά αν υπάρχει μία ομάδα που έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο) θα αιτηθεί να σταματήσει να στολίζεται η πόλη. Δεν είναι κάτι πρωτότυπο. Συμβαίνει σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ και του Καναδά.
Δηλαδή τώρα τις μας λέτε; Ότι το πολίτευμα που έχουμε (κοινοβουλευτική δημοκρατία) και το γεγονός ότι είμαστε όλοι πολίτες και όχι υπήκοοι και μάλιστα είμαστε πολίτες ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ θρησκευτικών πεποιθήσεων (ανεξιθρησκεία hello!) έχει το ίδιο βάρος σε μία συνταγματική αναθεώρηση με τη σχέση κράτους και εκκλησίας; Όσο για τα υπόλοιπα, μια χαρά ρυθμίζονται, γι' αυτό υπάρχουν οι νόμοι και το ξέρετε. Υπάρχουν και νομικές μελέτες που προτάσσουν την συνταγματικότητα του διαχωρισμού, αλλά δεν τις έχω πρόχειρες αλλά αν ενδιαφέρεστε για τέτοιες λεπτομέρειες πείτε μου να το κοιτάξω. Όλα γίνονται, πολιτική βούληση να υπάρχει.
»Δεύτερον, ζητά τη φορολόγηση των Ελλήνων ανάλογα με την πίστη τους, θέση που θυμίζει τα πιο σκληρά χρόνια των απολυταρχικών, σταλινικών καθεστώτων,..."Ας θυμίσει κάποιος στη κατάπτυστη ΝΔ ότι η Γαλλία, η Γερμανία, η Αγγλία κ.α. που το εφαρμόζουν ήδη, δεν κυβερνώνται από σταλινικά καθεστώτα
Μήπως να ξεκαθαρίσουμε κάτι; Με ποια λογική συγκρίνετε τους ιερείς με τους βουλευτές που ΕΜΕΙΣ ψηφίζουμε; Έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία ή δεν έχουμε; Ξέρουμε ή δεν ξέρουμε πως λειτουργεί οικονομικά το πολιτικό σύστημα (πως και πότε χρηματοδοτούνται τα κόμματα κλπ); Είμαστε ή δεν είμαστε ΟΛΟΙ πολίτες; Το ΠΑΡΑΛΟΓΟ για ένα κατ' όνομα "δυτικού τύπου" κράτος είναι οι ιερείς να είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Δημόσιοι υπάλληλοι είναι οι διοικητικοί, οι νοσοκόμες, οι δάσκαλοι κλπ. που πρέπει να προσφέρουν υπηρεσίες στους ΠΟΛΙΤΕΣ ανεξαρτήτως θρησκείας. Οι ιερείς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ΠΙΣΤΟΥΣ της θρησκείας που θεραπεύουν. Οι έννοια του πολίτη δεν ταυτίζεται με την έννοια του πιστού και δη συγκεκριμένου δόγματος. Όλοι είμαστε πολίτες, δεν είμαστε όλοι όμως πιστοί. Διαχωρισμός πολιτείας και εκκλησιών, αυτό προϋποθέτει η πρόταση Κουράκη. Και επιτέλους, τόσοι αριστεροί και φιλελεύθεροι βουλευτές και πολιτικοί σε όλα τα κόμματα αυτό τσαμπουνάνε - έλεος με το "φόβο" της εκκλησίας! Πολίτες, πιστοί, ακόμη και άνθρωποι της εκκλησίας είναι πλέον υπέρ του "διαζυγίου"!Τα σχόλια της Ν.Δ. όπως πάντα, φαιδρά, ανιστόρητα, βρωμάνε δεξιά ναφθαλίνη...
Αν κάποιος κάνει κάποια σοβαρή ή/και πρωτοπόρα πρόταση, θυμούνται διάφοροι τα γνωστά, την ΕΡΤ, τους συνδικαλιστές, ότι να'ναι! Είδανε άραγε το βίντεο και διαφωνούν σε κάτι;Επι τις ουσίας, η πρόταση είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Αρχικά πρέπει να γίνει διαχωρισμός εκκλησίας κράτους! Αλλά για να το τολμήσει κάποιο κόμμα αυτό θα πρέπει να μη νοιάζεται να χάσει ψήφους πιστών και κλήρου!
Στην e-Αυγή διαβάζω: Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, κ.Βίτσας, υπογράμμισε ότι το συνέδριο αυτό μπορεί να αποδειχθεί και "ιστορικό βήμα" για την σχέση ανάμεσα στην εκκλησία και την αριστερά. Και ότι μάλιστα ο Κουράκης, ο Κουράκης προσέξτε,...έκανε σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα αιφνιδιάσει την Εκκλησία για τις όποιες αλλαγές προωθήσει, εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, και ότι, δεν θα κινδυνεύσει σε καμιά περίπτωση η μισθοδοσία του λαϊκού κλήρου.Τι έγινε τελικά σ' αυτό το συνέδριο, στο οποίο ο Κουράκης βρισκόταν στο κέντρο της πρώτης γραμμής, των καθισμάτων. Η σχέση της αριστεράς με την εκκλησία, επιδεινώθηκε ή βελτιώθηκε;
Μια χαρά θα ήταν άμα γινόταν αυτό,ας ξεκινήσουν όμως με την κανονική φορολόγηση της εκκλησίας και την κατάργηση της κάθε μορφής ατέλειας που απολαμβάνει,που εκεί είναι το πολύ ψωμί,και προχωράμε μετά και στα υπόλοιπα.Επίσης γέλασα με το:"Πρώτον ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πιο δύσκολη συγκυρία για τον Ελληνικό λαό, ζητά την επιβολή νέου ειδικού φόρου, προφανώς για το σύνολο του πληθυσμού, μια που οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι στη χώρα μας ξεπερνούν το 90%"Κάτσε να χρειαστεί να πληρώσουν οι πιστοί από την τσέπη τους,και να δεις πως γίνεται το ποσοστό των άθεων 95% :P
Τη μία λένε να χτιστεί τζαμί στην Αθήνα (λες και υπάρχουν περισσευούμενα χρήματα) την άλλη το παίζουν άθεοι και κατακεραυνώνουν την Εκκλησία. Ας αποφασίσουν επιτέλους, υποστηρίζουν ή όχι το δικαίωμα στη θρησκεία; Αυτός ο λαϊκισμός τους πια δεν αντέχεται. Από παντού ψήφους ονειρεύονται. Συμφωνώ να πληρώνονται από τον λαό οι παπάδες. Αλλά αν γίνει αυτό τότε να γίνει και κάτι άλλο. Προτείνω λοιπόν, να καταργηθεί η χρηματοδότηση των κομμάτων και επίσης οι βουλευτές να πληρώνονται μόνο από τις δωρεές πολιτών που αισθάνονται ικανοποιημένοι από το έργο που προσφέρουν.
Ούτε εγώ θέλω να πληρώνω τον Κουράκη. Να πληρώσουν τον μισθό του οι ψηφοφόροι του Σύριζα. Δεν ξέρω τι παραπάνω προσφέρει από λίγους αλλά αξιόλογους παπάδες.
Με αυτή τη λογική πάντως μήπως πρέπει να εγκαταλειφθεί η ιδέα ανεγέρσεως τζαμιού στην Αθήνα; Από ότι ξέρω αυτή πρέπει να γίνει με δαπάνες του ελληνικού δημοσίου σε έκταση που ανήκει στο πολεμικό ναυτικό. Επίσης θα πρέπει να σταματήσουν να μισθοδοτούνται από το ελληνικό δημόσιο και οι μουφτηδες της Δυτικής Θράκης. Μήπως να το ξανασκεφτεί ο σύντροφος;
Υποψιάζομαι ότι τα έξοδα του τζαμιού και των μουφτήδων τα πληρώνει το ελληνικό κράτος ώστε να κρατά τον έλεγχο. Αν δεν δώσει εκείνο τα χρήματα, θα τα δώσει η Σαουδική Αραβία.