Υψηλοί τόνοι στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο- Τροπολογία της τελευταίας στιγμής για να μην καταψηφίσει το ΚΚΕ

Υψηλοί τόνοι στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο- Τροπολογία της τελευταίας στιγμής για να μην καταψηφίσει το ΚΚΕ Facebook Twitter
Βουλευτές παρακολουθούν στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης με θέμα: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Αναλογική Εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, διεύρυνση του δικαιώματος εκλέγειν και άλλες διατάξεις περί εκλογής βουλευτών» στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
4

Με αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε απόψε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για το νέο εκλογικό νόμο.


Με την έναρξη της συζήτησης ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση με την οποία το δεύτερο άρθρο του σχεδίου νόμου που προέβλεπε την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την κατανομή των εδρών διατηρώντας το όριο εισόδου στο 3%, χωρίζεται σε δύο διαφορετικά άρθρα εκ των οποίων το ένα αφορά την κατάργηση του μπόνους και με το άλλο διατηρείται το όριο του 3%.


Σύμφωνα με εκτιμήσεις η αλλαγή αυτή συνιστά κίνηση καλής θέλησης προς το ΚΚΕ να ψηφίσει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και να καταψηφίσει την διατήρηση του ορίου του 3% για το οποίο έχει εκφράσει τη διαφωνία του. 

"Με την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως παγίου εκλογικού συστήματος ενισχύεται ο πλουραλισμός και η ισότιμη αντιπροσώπευση του λαού στο κοινοβούλιο" ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Γκιόλας. Για την παροχή δικαιώματος ψήφου στους νέους από 17 ετών, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι επιδιώκει να καταστήσει τους νέους υπεύθυνους πολίτες συμμέτοχους στο κοινωνικό γίγνεσθαι και στη διαμόρφωση του μέλλοντός τους. Τέλος, αναφερόμενος στο όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, ανέφερε ότι εκείνοι που ασκούν κριτική δεν λαμβάνουν υπόψη εθνικά ευαίσθητα θέματα και "τον κίνδυνο να δημιουργηθούν αλυτρωτικές και αποσχιστικές τάσεις".

«Δεν νοείται απλή αναλογική με πλαφόν» είπε αργότερα με τη σειρά του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ εξαρχής έχει αποσαφηνίσει ότι ψηφίζει μόνο απλή και ανόθευτη απλή αναλογική και το όριο του 3% δεν είναι απλή αναλογική . "Λέμε παρών επί της αρχής. Ναι στο εκλογικό δικαίωμα για ψήφο στα 17, «ναι» στην κατάργηση μπόνους, θα ψηφίσουμε το άρθρο 4 που έγινε 5 με τη νομοτεχνική βελτίωση" σημείωσε ο κ. Κατσώτης, ενώ διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ διατηρεί επιφύλαξη, για το πλαφόν του 3% και θα φέρει στην Ολομέλεια τροπολογία για την κατάργησή του. Καταλήγοντας κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι με το νέο νόμο επιδιώκει την "ισχυροποίηση του διπολικού συστήματος ώστε η εναλλαγή δεν θα διαφέρει στη στρατηγική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και να θέσει σε δεύτερη θέση την ανάγκη της οργάνωση της πάλης των εργαζομένων και συνολικά του λαού για την απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης με τα νέα αντεργατικά μέτρα που έρχονται από το Σεπτέμβρη".

 

"Ψηφίζετε την ακυβερνησία και επιδιώκετε να μην υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης" είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης και υποστήριξε ότι, με τις ρυθμίσεις του νέου νόμου, είναι δυνατή μόνο η συνεργασία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων ή τεσσάρων μικρότερων. Συνεχίζοντας απέδωσε την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης στην διαπίστωση του κυβερνώντος κόμματος "ότι χάνει την ηγεμονία του και την αγωνία για το ρόλο του μετά τις επόμενες εκλογές". Για την ψήφο των νέων από 17 ετών ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι με την διατύπωση του σχεδίου νόμου που προβλέπει τη συμπλήρωση του 17ου έτους από την πρώτη του έτους που γίνονται οι εκλογές δίνει το δικαίωμα ψήφου σε δεκαεξάρηδες και πρόσθεσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση διαφωνεί γιατί συνδέει την ηλικία στην οποία παραχωρείται το δικαίωμα ψήφου με τα γενικότερα όρια του νόμου για την ενηλικότητα.

 

"Δεν θέλουμε αλλαγή εκλογικού νόμου αλλά αλλαγή του εκλογικού συστήματος", ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Σκανδαλίδης και κατηγόρησε την κυβέρνηση για "πολιτικό καιροσκοπισμό" και ότι "επισπεύδει μια διαδικασία εν μέσω κοινωνικής οικονομικής λαίλαπας, για μικροκομματικούς λόγους". «Εμείς θα πούμε όχι επί αρχής για τον πολιτικό καιροσκοπισμό και τη συγκυριακή και αποσπασματική αντιμετώπιση ενός τέτοιου συστήματος, αλλά και για τη διαδικασία που οξύνει την πόλωση», είπε ο κ. Σκανδαλίδης, ενώ πρότεινε την απόσυρση της κυβερνητικής πρότασης και τη σύσταση εν συνεχεία διακομματικής επιτροπής στο υπουργείο Εσωτερικών η οποία θα επεξεργαστεί νέα πρόταση, η οποία θα περιλαμβάνει την ψήφο στους ομογενείς και την κατάτμηση των περιφερειών.

 

Για "πολιτικό αιφνιδιασμό", έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής από το Ποτάμι Κώστας Μπαργιώτας ενώ υποστήριξε ότι, με την εφαρμογή του νόμου "το πιθανότερο είναι να υπάρξει πολιτική αστάθεια και αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης εν μέσω κρίσης".
Στη συνέχεια, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να χειραγωγήσει την λαϊκή βούληση, και τάχθηκε υπέρ μιας εκ βάθρων μεταρρύθμισης του εκλογικού συστήματος. "Χρειαζόμαστε ένα σύστημα με μικρές μονοεδρικές, τη δυνατότητα ψήφισης κόμματος και βουλευτή ανεξάρτητα και τη δυνατότητα ενός μικρού, κλιμακούμενου μπόνους στο πρώτο κόμμα, που να επιτρέπει στη χώρα να κυβερνηθεί", κατέληξε ο κ. Μπαργιώτας.

 

Η Ένωση Κεντρώων θα ψηφίσει θετικά επί της αρχής ανέφερε ο ειδικός αγορητής του κόμματος Γιώργος Καράς, σημειώνοντας ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής αποτελεί πάγια θέση του κόμματός του και δεν είναι συγκαιριακή ούτε αποσκοπεί σε συνεργασίες. Ο κ. Καράς τάχθηκε κατά του μπόνους των 50 εδρών για το οποίο είπε ότι φαλκιδεύει την λαϊκή ψήφο, ενώ πρόσθεσε ότι το όριο του 3% προσβάλει την συνταγματική αρχή της ισοδυναμίας της ψήφου. "Το αποδεχόμαστε όμως γιατί εξυπηρετεί την ανάγκη να κυβερνηθεί η χώρα", είπε, ενώ τόνισε ότι η Ένωση Κεντρώων θα ψηφίσει διάταξη για την ψήφο των αποδήμων "οποτεδήποτε και εάν έρθει στη Βουλή".

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας χρόνος από το δυστύχημα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στη Λιβύη - Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

Πολιτική / Ένας χρόνος από το δυστύχημα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στη Λιβύη - Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

«Ουδεμία ενημέρωση υπάρχει, ουδείς ανέλαβε την ευθύνη της απώλειας αυτών των ζωών και επικρατεί  πλήρης άγνοια για τη διοικητική και δικαστική έρευνα», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Αν και το ολο θεμα του εκλογικου νομου χρησμοποιειται,ως συνηθως,απο τα πολιτικα κομματα για ιδιον επικοινωνιακο και πολιτικο ωφελος,ενα στοιχειο χρηζει σχολιασμου.Το ΚΚΕ ειναι αντιθετο στην διατηρηση του 3 % ως κατωφλι εισοδου στην Βουλη.Πιστο στις αρχες του για απλη και αδολευτη αναλογικη.Μαλιστα.Ας αντιπαρελθουμε το οτι η απλη αναλογικη υπηρετειται απολυτα απο την καταργηση του bonus στο πρωτο κομμα,και δεν νοθευεται ιδαιτερα οταν δεν εισερχονται στην Βουλη μια σειρα κομματιδια με ποσοστα γυρω στο 0,3 %,ητοι λαμβανοντας καμμια εικοσαρια χιλιαδες ψηφους διασπαρτους σε ολη την επικρατεια,αλλα μονον κανονικα κομματα με καποια σοβαρη εκλογικη βαση.Το ΚΚΕ γνωριζει παρα πολυ καλα για ποιον λογο διατηρειται το 3 %.Οπως και ολοι οι αλλοι.Οχι για να μην μπουν στην Βουλη τα κομματα των κυνηγων και των ψαραδων.Αλλα για να μην μπει ενα αμιγως μουσουλαμανικο κομμα το οποιο,και αυτο ειναι βεβαιο,θα ελεγχεται απολυτα απο την Αγκυρα και το προξενειο της στην Θρακη.Το τι τεραστια προβληματα μπορει να δημιουργησει ενα τετοιο κομμα θετοντας συνεχως και με καθε τροπο "εν κοινοβουλιω"θεμα αποσχισης της Θρακης ειναι ηλιου φαεινοτερο.Και το ΚΚΕ,και οσοι αλλοι μαχονται το 3%,το γνωριζουν καλα.Αλλα προφανως το μειζον αυτο εθνικο θεμα δεν καταλαμβανει την πρωτη θεση στην λιστα των προτεραιοτητων τους.Η Δημοκρατια ειναι,βεβαια,μειζον θεμα.Και η υπηρετηση της ,ακομη και σε λεπτομερειες οπως αυτη του 3% ειναι θεμιτη διαδικασια και σταση.Εκτος εαν ερχεται σε αντιθεση με το μειζον εθνικο συμφερον.Διοτι εαν αυτη η λεπτομερεια για το δημοκρατικο πολιτευμα θεωρειται απο καποιους μεγαλυτερης σημασιας ζητημα απο εναν μειζονα εθνικο κινδυνο, ειδικα κατω απο τις παρουσες τραγικες οικονομικοκοινωνικες συνθηκες,τοτε κατι δεν παει καλα.Καθολου καλα.Και αυτο θα πρεπει να μας προβληματισει ολους μας εγκαιρα.Και εντονα.
Οι αυθεντικοί κομμουνιστές είναι διεθνιστές και δε δίνουν δεκάρα για εθνικά θέματα αγαπητέ. Οπότε το ΚΚΕ κρατά μια απολύτως συνεπή στάση με τις αρχές του κομμουνισμού. Το ερώτημά σου μάλλον θα έπρεπε να ήταν αν το συνειδητοποιούν αυτό οι ψηφοφόροι του.
Ας μην ανοιξουμε τωρα τετοια συζητηση περι"διεθνισμου"και "εθνικων θεματων",Δον Ιδιωτη.Το ποιοι υπηρετησαν το πρωτο ,και ποιοι και,κυριως,πως το δευτερο σε αυτη την δυστυχη χωρα.Let sleeping dog lie μας χρειαζεται τωρα ,και οχι cry havock and let slip thw dogs of war.....
Αν έλθει οποιαδήποτε κυβέρνηση, ρωτήσει το ΚΚΕ τι νόμο θέλει να ψηφίσει και μετά φέρει προς ψήφιση ακριβώς αυτόν τον νόμο, το ΚΚΕ θα τον καταψηφίσει, ως μια προβοκατόρικη προσπάθεια ύπουλου και υποκριτικού προσεταιρισμού των λαϊκών στρωμάτων ή κάτι παρόμοιο.... Οπότε αδίκως προσπαθούν.