ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
14.7.2016 | 10:13

Λεκτική βία

Όταν κάποιος φτάνει στο σημείο να χρησιμοποιεί λεκτική και ψυχολογική βία, είναι σίγουρο ότι την έχει βιώσει πολλές φορές στην ζωή του. Ίσως μάλιστα να έχει βιώσει και σωματική βία. Κατά κύριο λόγο από την οικογένειά του.Αυτό έχει γνωρίσει, αυτό αναπαράγει. Η βία του είναι οικεία.Παρόλο που δεν του άρεσε όταν την βίωνε ο ίδιος, την ασκεί σαν ενήλικας, γιατί αυτό ξέρει να κάνει.Δεν έχει νιώσει αρκετή αγάπη στην ζωή του.Οπότε ασκεί λεκτική και ψυχολογική βία.Και την βαφτίζει "χιούμορ", "ευστροφία", "επιχείρημα".Πληγώνει τους άλλους, όπως κάποτε άλλοι πλήγωσαν αυτόν.Θέλει πολλή ωριμότητα και πολλά χρόνια δουλειάς με τον εαυτό μας ώστε να συνειδητοποιήσουμε αυτό μας το χαρακτηριστικό και να το αποβάλλουμε.Και ερωτώ... ποιά είναι η σωστή αντιμετώπιση αυτών των ανθρώπων;Τί θα πρέπει να κάνουμε όταν η βία αυτών των ανθρώπων στρέφεται προς εμάς;Το να την πάρουμε προσωπικά, είναι λάθος.Γιατί δεν ευθυνόμαστε εμείς γι' αυτήν την συμπεριφορά.Την αποκλειστική ευθύνη φέρει αυτός που ασκεί την βία. Που δεν κατάφερε να λύσει τα ψυχολογικά του τραύματα. Που δίνει βία σε ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς που του έδιναν βία όταν ήταν μικρός.Το να του επιτεθούμε, είναι και αυτό λάθος.Γιατί έτσι θα δημιουργήσουμε έναν φαύλο κύκλο βίας, που θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Και εκεί θ' αποκτήσουμε και εμείς μερίδιο στην ευθύνη.Πιστεύω ότι η αρχή της λύσης είναι η κατανόηση.Θα μας βοηθήσει πολύ το να καταλάβουμε την ευάλωτη θέση του ανθρώπου που επιτίθεται. Είναι ένας άνθρωπος σίγουρα πληγωμένος, που δεν έχει καταφέρει να γιατρέψει τις πληγές του, και πονάει. Και φοβάται. Και χρησιμοποιεί την επίθεση σαν άμυνα.Έτσι, όχι μόνο δεν θα πάρουμε προσωπικά την επίθεσή του, αλλά μπορούμε και να τον συμπονέσουμε.Από εκεί και πέρα, είναι στην διακριτική μας ευχέρεια το πώς θα τον αντιμετωπίσουμε.Αν μας ενδιαφέρει να έχουμε σχέση μαζί του, καλό θα είναι να του προσφέρουμε υπομονετικά την αγάπη μας, ώστε να του δείξουμε ότι δεν "κινδυνεύει" από εμάς. Ότι είμαστε σύμμαχοί του και θέλουμε την φιλία του!Αν δεν μας ενδιαφέρει να έχουμε σχέση μαζί του, μπορούμε απλά ν' απομακρυνθούμε από αυτόν. Κι αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε ν' αγνοήσουμε τις επιθέσεις του. Αφού δεν ευθυνόμαστε γι' αυτές! Βέβαια, αν αυτές οι επιθέσεις γίνουν καθημερινές και πολύ έντονες και αδυνατούμε να βάλουμε όρια, τότε καλό θα ήταν να ζητήσουμε την βοήθεια και κάποιου άλλου ανθρώπου. Πχ της αστυνομίας αν οι επιθέσεις γίνονται έξω, του προϊσταμένου (ή αυτού που είναι πιο πάνω απ' τον προϊστάμενο) αν οι επιθέσεις γίνονται στην δουλειά, και του διαχειριστή της εκάστοτε ιστοσελίδας αν οι επιθέσεις γίνονται στο διαδίκτυο.Με δυο λόγια, για εδώ,κατανόηση, συμπόνια, αγάπη και συγχώρεση στους bullies της lifo,και όταν νιώσουμε πως τα πράγματα ξεφεύγουν,ας ζητήσουμε την βοήθεια των διαχειριστών.Μην αφήνουμε να χαλάει η διάθεσή μαςκαι μην αποχωρούμε για τέτοιους λόγους,γιατί πιθανόν να υπάρχουν και άνθρωποι εδώ που μας αγαπάνε και μας θέλουν δίπλα τους!Να είμαστε όλοι καλά!
2
 
 
 
 
σχόλια
Ξέρεις πότε έχεις ευθύνη όταν βλέπεις κάτι άδικο δίπλα σου και μένεις αμέτοχος, άπραγος, κοιτάς την δουλειά σου. Τότε έχεις ευθύνη. Έχεις Ευθύνη γιατί ενώ μπορούσες να το σταματήσεις δεν έκανες τίποτα.Δεν είμαι υπερ της βίας σε οποιαδήποτε μορφή της, αλλά μερικές φορές το να μέινεις άπραγος είναι χειρότερο. "ὃν οὐ τύπτει λόγος τύπτει ράβδος".
Scroll to top icon