Τα ZARA "κατέκλεψαν" τα σχέδια μιας ανεξάρτητης σχεδιάστριας και η απάντηση που έδωσαν εξόργισε χιλιάδες ανθρώπους

Τα ZARA "κατέκλεψαν" τα σχέδια μιας ανεξάρτητης σχεδιάστριας και η απάντηση που έδωσαν εξόργισε χιλιάδες ανθρώπους Facebook Twitter
9
Τα ZARA "κατέκλεψαν" τα σχέδια μιας ανεξάρτητης σχεδιάστριας και η απάντηση που έδωσαν εξόργισε χιλιάδες ανθρώπους Facebook Twitter
H Tuesday Bassen.

Η Tuesday Bassen σχεδιάζει ρούχα και αξεσουάρ που σε μεγάλο βαθμό παραπέμπουν σε εικονογράφηση κόμικ με πολλές λεπτομέρειες από την αισθητική του 1950. Το logo της "mixed emotions club" όπως επίσης οι κονκάρδες και τα μπαλώματα που χρησιμοποιεί έχουν γίνει το σήμα κατατεθέν της.

Η Bassen έχει βάση το Λος Άντζελες και είναι αρκετά γνωστή καθώς σύμφωνα με την ίδια στο site της έχει καθημερινά περίπου 8.000 επισκέπτες. Γι' αυτό και εξεπλάγη με την παγωμένη και υποτιμητική αντίδραση που είχαν τα Zara στις κατηγορίες πως αντέγραψαν σχέδιά της και έκλεψαν τις ιδέες της. Τόσο που αποφάσισε να ποστάρει στον λογαριασμό της στο Instagram μια φωτογραφία όπου παρέθετε σχέδια της και δίπλα αυτά που κυκλοφόρησαν τα Zara μαζί με την απάντηση της εταιρίας στις κατηγορίες της, για να αποδείξει του λόγου το αληθές.

 

Τα ZARA "κατέκλεψαν" τα σχέδια μιας ανεξάρτητης σχεδιάστριας και η απάντηση που έδωσαν εξόργισε χιλιάδες ανθρώπους Facebook Twitter

"Η έλλειψη ιδιομορφίας στα υποτιθέμενα σχέδια της πελάτη σας δυσχεραίνει το να δεις πως ένα τεράστιο μέρος του πληθυσμού οπουδήποτε στον κόσμο θα συνέδεε τα σήματα με την Tuesday Basse... Παρακαλώ σημειώστε πως τέτοιες ειδοποιήσεις ισοδυναμούν σε λίγα παράπονα, από την στιγμή που είναι δεδομένο ότι εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως επισκέπτονται μηνιαίως τις ιστοσελίδες μας (Zara: 98,000.000 επισκέψεις μηνιαίως πέρυσι)" ήταν η αρχική απάντηση του ομίλου, που εμμέσως πλην σαφώς υπονόησε πως δεν υπάρχει πρόβλημα αν αντιγράφεις κάποιον σχεδιαστή αρκεί κανείς να μην ξέρει ποιος είναι. 

I've been pretty quiet about this, until now. Over the past year, @zara has been copying my artwork (thanks to all that have tipped me off--it's been a lot of you). I had my lawyer contact Zara and they literally said I have no base because I'm an indie artist and they're a major corporation and that not enough people even know about me for it to matter. I plan to further press charges, but even to have a lawyer get this LETTER has cost me $2k so far. 〰 It sucks and it's super disheartening to have to spend basically all of my money, just to defend what is legally mine. ⚡️ EDIT: Some of you are asking how you can help. Repost and tag them, on Twitter, on Insta, on Facebook. I don't want to have to burden any of you with the financial strain that comes with lawsuits.

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Tuesday Bassen (@tuesdaybassen) στις



Ωστόσο χιλιάδες χρήστες του ίντερνετ και φαν της Bassen είχαν εντελώς διαφορετική άποψη με αποτέλεσμα οι 94.500 followers στο Instagram και οι περίπου 11,200 στο Twitter να επιδοθούν σε έναν διαδικτυακό "πόλεμο" με τα Zara, υποστηρίζοντας την Bassen και τα σχέδιά της. Mε το hashtag #SupportTuesdayBassen άρχισαν να βομβαρδίζουν τα social media της γνωστής εταιρίας με εκατοντάδες επικριτικά σχόλια. 

Τα ZARA "κατέκλεψαν" τα σχέδια μιας ανεξάρτητης σχεδιάστριας και η απάντηση που έδωσαν εξόργισε χιλιάδες ανθρώπους Facebook Twitter

Η Bassen υποστηρίζει πως πέρα από το γεγονός πως έχει αναγκαστεί να διαθέσει πολλά χρήματα για να στηρίξει την υπόθεσή της δικαστικά και πως όλο αυτό πλήττει τα οικονομικά της επιχείρησής της, το βασικό της πρόβλημα έγκειται στην εγκυρότητα του brand της. "Πλήττει σε απόλυτο βαθμό την επιχείρησή μου και μειώνει το brand που έχω χτίσει σιγά σιγά γύρω από τα αρχικά μου καλλιτεχνικά σχέδια" δήλωσε η ίδια στο Daily Dot. "Για να μην αναφέρω και τον οικονομικό αντίκτυπο που είχε το γεγονός πως κυριολεκτικά με έκλεψαν. Είναι άδικο που έπρεπε να ξοδέψω 2.000 δολάρια υπερασπιζόμενη κάτι που μου ανήκει δικαιωματικά, μόνο και μόνο για να λάβω μια απορριπτική επιστολή" προσθέτει. 

Βέβαια όπως επεσήμαναν και πολλοί χρήστες με αφορμή το ζήτημα. αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τα Zara κι άλλοι μεγάλοι παγκόσμιοι κολοσσοί που εμπορεύονται ρούχα, κατηγορούνται πως έχουν αντιγράψει κατάφωρα νεότερους, λιγότερο γνωστούς σχεδιαστές. 


Στο παρελθόν τα Zara έχουν κατηγορηθεί πως αντέγραψαν τον Νεοϋορκέζο σχεδιαστή Patrick Waldo το 2012, την ινδική γραμμή ρούχων Sibling το 2014 αλλά και πολύ μεγαλύτερους οίκους μόδας όπως οι Celine, Alexander Wang και Balmain. Όμως το να αντιγράφουν μια  μικρή ανεξάρτητη σχεδιάστρια, τότε σίγουρα είναι κάτι που πλήττει περισσότερο τη φιλοσοφία της εταιρείας.

Γιατί όμως ένα fashion brand τέτοιου βεληνεκούς μπαίνει στη διαδικασία να στηρίζει το μεγαλύτερο κομμάτι των κολεξιόν του σε αντιγραφές ενώ έχει εκατοντάδες ανθρώπους που πληρώνει για να σκέφτονται πρωτότυπες ιδέες; Σύμφωνα με την designer και creative consultant Nicolette Mason, πολλοί από αυτούς τους εργαζομένους προσπαθούν να συναγωνιστούν τα underground trends με κάθε τρόπο. "Παρόλο που σχεδιαστές και αγοραστές (όπως αυτοί στην ομάδα του Zara) ενδεχομένως έχουν πρόσβαση στα design trends και καταλαβαίνουν πως μπορεί αν έγινε γνωστή η δουλειά της Tuesday Bassen, ο μέσος καταναλωτής των Zara δεν έχει ιδέα από όλο αυτό" εξηγεί.

Φαίνεται όμως πως μετά το σάλο, τα ZARA άρχισαν να οπισθοχωρούν. Εκπρόσωπος της Inditex, του ομίλου στον οποίο ανήκουν και τα Zara, δήλωσε στο Buzzfeed News πως ο όμιλος "σέβεται την δημιουργικότητα και λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα πνευματικά δικαιώματα". Σύμφωνα με τον ίδιον, τα σχετικά κομμάτια ήδη έχουν αποσυρθεί από τα καταστήματα και διεξάγεται σχετική έρευνα, ενώ έχουν ήδη επικοινωνήσει με την Bassen για να διευθετήσουν το θέμα. Όμως πριν από λίγες ώρες, η σχεδιάστρια ανέφερε για ακόμη μια φορά πως ακόμη δεν έχει επικοινωνήσει κανείς μαζί της

9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Παρίσι μετά τους Ολυμπιακούς, ο Σουρεαλισμός ήρθε να κατακτήσει την πόλη

Φωτογραφία / Μια επίσκεψη σε ένα Παρίσι που αναζητά την επόμενη μέρα

Στο ανακαινισμένο Grand Palais, με επίκεντρο τον σουρεαλισμό, την τέχνη και καλεσμένο τον Τζιμ Τζάρμους, η Paris Photo 2024 καθρεφτίζει μια πόλη που επαναπροσδιορίζεται πολιτιστικά μετά τους Ολυμπιακούς.
ΟΡΕΣΤΗΣ ΣΕΦΕΡΟΓΛΟΥ