«Δεν είμαι δεκανίκι του κ. Τσίπρα, ούτε κανενός», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, απαντώντας σε όσους τον επικρίνουν για τη στάση του κόμματος του, τόσο για τον εκλογικό νόμο τον οποίο στήριξε, όσο και στη πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή της ΝΔ την οποία απορρίπτει.
«Δεν πήρα τίποτα από τον κ. Τσίπρα. Εκείνος παραιτήθηκε από το μπόνους των 50 εδρών και εγώ έκανα το χρέος μου σε κάτι που πίστευα εδώ και 35 χρόνια. Άλλοι ίσως πήραν κάτι από τον κ. Μητσοτάκη και η ιστορία θα τους κρίνει», είπε και πρόσθεσε:
«Η χώρα πτώχευσε από τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις και όχι από κυβερνήσεις συνεργασίας, Ήταν ευκαιρία λοιπόν η χώρα να γυρίσει σελίδα».
Ταυτόχρονα, ο κ. Λεβέντης, επιτέθηκε εκ νέου στη πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, για την άρνηση της να στηρίξει την απλή αναλογική, κάνοντας λόγο για εγκληματική στάση για την οποία θα έχει βαρύτατη τιμωρία από τον ελληνικό λαό.
«Είμαι υπέρ του συναινετικού κλίματος», είπε ο κ. Λεβέντης καλώντας τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τον πρόεδρο της ΝΔ να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση.
Ακόμα, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, σχολιάζοντας τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την αναθεώρηση του συντάγματος, εξέφρασε αντιρρήσεις σε ορισμένες προτάσεις:
Για τη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, υποστήριξε ότι η εκλογή του από το λαό θα πολώσει και θα διχάσει την κοινωνία και πρότεινε αντί για 180 ψήφους που προβλέπει το σύνταγμα για την τρίτη ψηφοφορία ανάδειξης Προέδρου, να μειωθεί ο αριθμός των ψήφων στους 160.
Επίσης, διαφώνησε με την πρόταση να αποκλείεται η ανάθεση της πρωθυπουργίας σε εξωκοινοβουλευτικούς τεχνοκράτες, ενώ για τα δημοψηφίσματα επεσήμανε ότι δεν πρέπει να καταφεύγουμε σ’ αυτά συχνά, γιατί θα οδηγούν σε διχασμό.
Όπως είπε ο κ. Λεβέντης, στη συνάντηση που θα έχει το επόμενο διάστημα με τον πρωθυπουργό, θα του εκφράσει την άποψη του, «να μην «πολυπειράξει» το σύνταγμα, γιατί δεν πάσχουμε από έλλειψη συντάγματος αλλά από την εφαρμογή του».
Τέλος, απέρριψε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, τονίζοντας ότι αν ο πρόεδρος της ΝΔ είχε αληθινή διάθεση να αναζητηθούν οι πραγματικές ευθύνες για όλη τη κρίση, τότε θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει και την περίοδο των πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Παπανδρέου.
σχόλια