O Mάικλ Φελπς ανήκει στην ελίτ των αθλητών-θρύλων και φέτος με τις επιδόσεις του σφραγίζει τη θέση του στην ιστορία ως φαινόμενο που θα μνημονεύεται για πολλά χρόνια.
Ο 31χρονος υπεραθλητής με τη νίκη του στον τελικό των 200 μέτρων μεικτό κατέκτησε το 22ο χρυσό μετάλλιο της καριέρας του και το 13ο συνολικά σε ατομικό αγώνισμα. Παράλληλα έσπασε ένα αρχαίο ρεκόρ 2.000 ετών καθώς ξεπέρασε τους 12 ατομικούς τίτλους που είχε κερδίσει ο Λεωνίδας της Ρόδου πριν δύο περίπου χιλιετίες.
«Πέτυχα τα πάντα, περισσότερα και από ότι ονειρευόμουν. Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από την καριέρα μου στα 24 χρόνια της κολύμβησης, αλλά τώρα είμαι ευτυχισμένος που όλα τελείωσαν. Το κορμί μου δεν αντέχει άλλο και θα αφοσιωθώ στους δικούς μου ανθρώπους. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φιλάθλους για τη συμπαράσταση και την αγάπη τους» δήλωσε ο Φελπς ο οποίος ακόμη και αν αποχωρήσει από την ενεργό δράση, το κορμί του και η φυσική του αντοχή στο νερό θα αναλύονται ως μέρος της σπουδής για την τελειότητα των αθλητών.
Όμως τι είναι αυτό που κάνει τον Φελπς μια πραγματικά παντοδύναμη μηχανή και γιατί το σώμα του ξεχωρίζει;
Στον αθλητισμό γενικότερα, υπάρχει τα τελευταία χρόνια ένα είδος "κατάταξης μεγέθους, σύμφωνα με το οποίο οι αθλητές έχουν αρχίσει να επικεντρώνονται σε αθλήματα που έχουν ένα ιδανικό τύπο σώματος αναφέρει ο Δρ, Michael Joyner, ένας γιατρός και ερευνητής της Mayo Clinic που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους στον κόσμο για την καταλληλότητα και την ανθρώπινη απόδοση.
Είναι ενδιαφέρον, αναφέρει ο Joyner, πως οι ελίτ περφόρμερς σε συγκεκριμένα αθλήματα τείνουν να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος, όπως μπορείτε να δείτε, αν παρατηρήσετε κωπηλάτες, γυμναστές, και κολυμβητές. Ο Φελπς είναι αναμφίβολα ένα ταιριαστό παράδειγμα για το καλούπι της κολύμβησης. Παραδόξως, το κάτω μέρος του σώματος του δεν είναι ταιριαστό με το ύψος του και τα πολύ μακριά του χέρια. Αυτό είναι στην πραγματικότητα σημαντικό προσόν, καθώς μειώνει την αντίσταση έναντι του νερού. Επίσης έχει αφύσικα μεγάλες παλάμες οι οποίες είναι πρακτικές για "κωπηλασία¨μέσα στο νερό ενώ και τα πόδια του δρουν ως βατραχοπέδιλα και σε συνδυασμό με ευέλικτους αστραγάλους που λειτουργούν ως πτερύγια δίνουν καλύτερη και ισχυρότερη ώθηση στο νερό.
Αλλά υπάρχουν επίσης αναπόδεικτες εικασίες για τον Φελπς στις οποίες του αποδίδονται ακραίες ιδιότητες όπως ο μύθος πως έχει διπλάσια χωρητικότητα πνευμόνων από αυτή ενός μέσου ανθρώπου. Δεν υπάρχει καμία πραγματική απόδειξη για αυτό, και ο Δρ H. Richard Weiner, ένας κολυμβητής και πρώην ιατρός ο οποίος διδάσκει αθλητικής ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Milwaukee, έχει επίσης αναφέρει στο Scientific American ότι ορισμένοι από τους ισχυρισμούς σχετικά με Phelps συνορεύουν με το γελοίο.
Όταν οι άνθρωποι λένε ότι κάποιος έχει «γεννηθεί για να κερδίζει», εκφράζουν έναν εντελώς παράλογο ισχυρισμό. Στην πραγματικότητα η επιθυμία τους να κερδίζουν είναι έμφυτη.
Ενώ είναι σίγουρα κατασκευασμένος για κολύμπι, το ίδιο ισχύει και για τους περισσότερους ανταγωνιστές του. Είναι ψηλοί, ισχυροί, με μακριά χέρια και συχνά έχουν μακρύτερους κορμούς και σχετικά κοντύτερα πόδια. Αλλά χρειάζεται κάτι περισσότερο από την κατασκευή του σώματος για να φτάσει κανείς στο σημείο που έχει κατακτήσει ο Φελπς.
Όπως εξηγεί ο Weiner στο Scientific American, τα φυσικά πλεονεκτήματα, δεν αρκούν από μόνα τους. Πρέπει κανείς να έχει ταλέντο και τεχνική, αλλά και έλεγχο της μηχανικής για τις τέλειες επιδόσεις. Αν έχετε παρακολουθήσει τον υπεραθλητή κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, θα δείτε ότι έχει έντονη εστίαση και μια έντονα ανταγωνιστική φύση. Όλα αυτά φαίνεται να είναι σημαντικά χαρακτηριστικά ενός κορυφαίου Ολυμπιονίκη. Είναι ο συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων που τον κάνει καταπληκτικό. Ναι, το σώμα του είναι εν μέρει υπεύθυνο, αλλά δεν είναι μόνο αυτό.
Όταν οι άνθρωποι λένε ότι κάποιος έχει «γεννηθεί για να κερδίζει», εκφράζουν έναν εντελώς παράλογο ισχυρισμό, σημειώνουν οι αναλυτές του Scienceabc.com. Στην πραγματικότητα η επιθυμία τους να κερδίζουν είναι έμφυτη. Ο Μάικλ Φελπς δεν αποτελεί εξαίρεση. Η συλλογή των μεταλλίων είναι το αποτέλεσμα της υπερβολικής, σκληρής δουλειάς της μεθοδικότητας και αφοσίωσης στην κατάρτισή του και την βελτίωσή του κάθε χρόνο.
Με στοιχεία από Business Insider και Scientific American
σχόλια