Μόνο το 2% των γυναικών στην Κίνα χρησιμοποιεί ταμπόν. Γιατί;

Μόνο το 2% των γυναικών στην Κίνα χρησιμοποιεί ταμπόν. Γιατί; Facebook Twitter
21
Μόνο το 2% των γυναικών στην Κίνα χρησιμοποιεί ταμπόν. Γιατί; Facebook Twitter
H Fu Yuanhui

Η κινέζα Ολυμπιονίκης της κολύμβησης Fu Yuanhui πριν από λίγες μέρες κατάφερε να σηκώσει κύμα, αποκαλύπτοντας – και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη νίκη της – ότι είχε περίοδο. Γι’ αυτή της την αποκάλυψη – που ήρθε μετά τις πιεστικές ερωτήσεις δημοσιογράφου για την κουρασμένη όψη της στις προηγούμενες κούρσες – επαινέθηκε από τον δυτικό Τύπο – ακριβώς επειδή έσπασε ένα ταμπού και κατάφερε να προωθήσει τη φεμινιστική ατζέντα. Τότε ακόμη και η Melinda Gates είχε ευχαριστήσει με ένα μήνυμα στο Twitter, επειδή είχε υψώσει τη φωνή της κόντρα σε ένα ταμπού που αφορά την έμμηνο ρύση.

Ωστόσο, στην Κίνα το όλο συμβάν δεν προξένησε και τόση εντύπωση. Παρά το ότι ο κόσμος επαίνεσε την Fu, λόγω του ότι μίλησε ανοιχτά για την περίοδο, παρ’ όλα αυτά δεν μπήκε στη διαδικασία να δει τη φεμινιστική οπτική γωνία του ζητήματος: ο φεμινισμός δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα. Για την ακρίβεια, μετά το όλο συμβάν, στην Κίνα τα media και οι εκπρόσωποι τους εμφανίζονταν μάλλον μπερδεμένοι για την αντίδραση των δυτικών κοινωνιών μετά τη δήλωση της αθλήτριας τους. Γι’ αυτούς, η είδηση ήταν η αντίδραση των δυτικών, όχι ότι η κολυμβήτρια μίλησε ανοιχτά για την περίοδο της.

Την ίδια στιγμή, το κινεζικό διαδίκτυο αντέδρασε και εστίασε κυρίως στο γεγονός ότι η Fu κολυμπούσε, ενώ είχε περίοδο. Το ερώτημα που εμφανιζόταν σε sites, αλλά και σε κουβέντες ήταν το εξής: «Μπορείς να κολυμπάς, όταν έχεις περίοδο;».

Μόνο το 2% των γυναικών στην Κίνα χρησιμοποιεί ταμπόν. Γιατί; Facebook Twitter
Δεν είναι μόνο ότι οι γυναίκες της χώρας δεν διάκεινται φιλικά απέναντι στη χρήση του ταμπόν. Είναι ότι και το μάρκετινγκ των εταιρειών που τα διακινούν τα λανσάρουν ως γλειφιτζούρια, σε αντίστοιχες συσκευασίες και εκεί τα πράγματα περιπλέκονται χειρότερα

Και η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι κορυφαίες αθλήτριες όπως η Fu ξέρουν να προσαρμόζουν το χρονοδιάγραμμα τους τον κύκλο της περιόδου τους, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να αντιμετωπίσουν και αυτό το κάποτε επώδυνο ζήτημα, κατά τη διάρκεια μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων. Γιατί, η σκληρή πραγματικότητα λέει ότι δεν θες να είσαι σ’ αυτή την κατάσταση, όταν προσπαθείς να δώσει το καλύτερο σου. Ή να αντιμετωπίσεις ερωτήσεις, όπως αυτές που υπήρξαν από χρήστες του Weibo (το Twitter της Κίνας) και σχολίαζαν το πώς δεν… κοκκίνησε η πισίνα, αφού η αθλήτρια αποφάσισε να κολυμπήσει. Η ερώτηση, όμως, είναι απολύτως λογική για έναν λαό σαν αυτό της Κίνας: οι γυναίκες της χώρας δεν χρησιμοποιούν ταμπόν. Για την ακρίβεια, μόνο ένα 2% του γυναικείου πληθυσμού τα χρησιμοποιεί, τη στιγμή που στην Ευρώπη το ποσοστό γυναικών που τα επιλέγει βρίσκεται στο 70%.  

Και δεν είναι μόνο η Κίνα. Πολλές γυναίκες, από διάφορες εκτός Ευρώπης χώρες δεν εμπιστεύονται αυτά τα βαμβακερά κατασκευάσματα για εκείνες τις μέρες του μήνα.  

Στο Πεκίνο, παρά το ότι τα ταμπόν βρίσκονται στις αγορές από τις αρχές του ’90, οι γυναίκες μπορούν να βρουν μόνο δύο μάρκες. Ίσως επειδή η χρήση του ποτέ δεν γνώρισε μέρες δόξας, πολλά σούπερμαρκετ και φαρμακεία, ακόμη και σήμερα δεν έχουν στοκ από το συγκεκριμένο προϊόν. Και μετά, υπάρχει η γενικότερη πεποίθηση ότι τα ταμπόν δεν κάνουν καλό στην υγεία. Ειδικά για τις νεότερες γυναίκες, υπάρχει παραδοσιακά ο φόβος, ότι τα ταμπόν μπορούν να διαρρήξουν τον παρθενικό υμένα..! Τώρα όμως, με περισσότερο από το 70% των γυναικών στην Κίνα να κάνουν σεξ πριν από τον γάμο, το ζήτημα της παρθενίας δεν θεωρείται ακριβώς υψηλής προτεραιότητας.  

Παρ’ όλα αυτά και η κινεζική ιατρική, επιδραστική περισσότερο από κάθε άλλη επιστήμη στη χώρα, βασίζεται στις μη επιθετικές πρακτικές προς το ανθρώπινο σώμα και σίγουρα έχει συμβάλει, στο να δημιουργηθεί ένα αρνητικό αίσθημα απέναντι στο ταμπόν. Για πολλούς θεωρείται εξωφρενικό το να υπάρχει ένα ξένο σώμα, μέσα στο ανθρώπινο για τόσες ώρες, ενώ το ταμπόν θεωρείται επίσης επιβλαβές για νεαρά κορίτσια που βρίσκονται ακόμη στην ανάπτυξη.

Μόνο το 2% των γυναικών στην Κίνα χρησιμοποιεί ταμπόν. Γιατί; Facebook Twitter
Μόνο το 2% των γυναικών στην Κίνα χρησιμοποιεί ταμπόν. Γιατί; Facebook Twitter
Διαφήμιση ταμπόν στην Κίνα.

Σε όλο αυτό δεν βοηθάει και το γεγονός ότι μία από τις δύο μάρκες που είναι διαθέσιμες στην αγορά της χώρας πλασάρεται με περίεργο μάρκετινγκ. Η συγκεκριμένη φίρμα προωθεί ταμπόν που μοιάζουν με γλειφιτζούρια και εκεί τα πράγματα, όπως είναι κατανοητό, περιπλέκονται ακόμη περισσότερο.

Μια ματιά, τόσο στα προϊόντα – όλα με βάση τους το ταμπον – που πουλάει η εταιρεία Danbishuang, όσο και στο όλο πλασάρισμα και περιτύλιγμα, εξηγεί γιατί οι Κινέζες δεν είναι ακριβώς φιλικά διακείμενες προς το θέμα του ταμπόν και την υπεροχή υγιεινής που προσφέρει.  

Μπορεί να υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης αναφορικά με τα ταμπόν, σε σχέση με τις γυναίκες της Αγγλίας ή της Γαλλίας, αλλά δεν υπάρχει έλλειμμα στη χρηστική αντιμετώπιση προβλημάτων που συνοδεύουν την περίοδο...

Ίσως η ειλικρινής αναφορά της Fu στην περίοδο της να μην προκάλεσε στην Κίνα τις αναταράξεις που ένιωσε ο δυτικός κόσμος και παρά το ότι στην Ευρώπη το ζήτημα δεν είναι τόσο ταμπού, ή τουλάχιστον συζητιέται πιο θαρραλέα και ανοιχτά απ’ ό,τι αλλού, τουλάχιστον μεταξύ γυναικών.

Γιατί, όμως; Γιατί στην Κίνα το ίδιο θέμα είναι σημείο αναφοράς για άλλους λόγους. Οι γυναίκες το θέτουν προς συζήτηση για πρακτικούς λόγους, ενώ στην Ευρώπη για να μοιραστούν μία επώδυνη κατάσταση και τα συνεπακόλουθα της. Στην Κίνα, η συζήτηση γίνεται προκειμένου να προσφέρουν λύσεις η μία στην άλλη, για την κόπωση που  η περίοδος προκαλεί, για το τι θα προσθέσουν στη διατροφή τους για να αναπληρώσουν τον χαμένο σίδηρο, για το πόσο συχνά πρέπει να αλλάζει μία γυναίκα σερβιέτες για λόγους υγιεινής.

Μπορεί να υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης αναφορικά με τα ταμπόν, σε σχέση με τις γυναίκες της Αγγλίας ή της Γαλλίας, αλλά δεν υπάρχει έλλειμμα στη χρηστική αντιμετώπιση προβλημάτων που συνοδεύουν την περίοδο… Και ίσως αυτές οι διαφορές στην κουλτούρα αντιμετώπισης της περιόδου να έκαναν τόσο δημοφιλή τη θαρραλέα αναφορά της Fu, της οποίας η κουβέντα εν τούτοις μοιάζει να έχει πολύ περισσότερα να προσφέρει από το σπάσιμο ενός ταμπού. 

 

Με στοιχεία από τον Guardian 

21

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ απονέμει χάρη σε ισοβίτη δημιουργό πλατφόρμας dark web μέσω του οποίας διακινούνταν ναρκωτικά

Διεθνή / Ο Τραμπ απονέμει χάρη σε ισοβίτη δημιουργό πλατφόρμας dark web μέσω του οποίας διακινούνταν ναρκωτικά

Ο Ρος Ούλμπριχτ, καταδικασμένος το 2015 σε ισόβια κάθειρξη, είχε κατηγορηθεί για διακίνηση ναρκωτικών, παράνομες εμπορικές δραστηριότητες και ηθική αυτουργία σε πέντε φόνους
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ, την Κίνα, τον Καναδά και το Μεξικό

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ, την Κίνα, τον Καναδά και το Μεξικό

Η αγορά αντέδρασε θετικά την Τρίτη, αλλά οι δηλώσεις του Τραμπ επανέφεραν τις απειλές για εκτεταμένους δασμούς, θέτοντας νέα προθεσμία την 1η Φεβρουαρίου για επιβολή δασμών 25% κατά του Καναδά και του Μεξικού, καθώς και δασμούς στην Κίνα και την ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Ομαδική αγωγή εισαγγελέων κατά του διατάγματος Τραμπ για τον τερματισμό της ιθαγένειας εκ γενετής

Διεθνή / Ομαδική αγωγή εισαγγελέων κατά του διατάγματος Τραμπ για τον τερματισμό της ιθαγένειας εκ γενετής

«Η αφαίρεση της ιθαγένειας ξεφεύγει κατά πολύ από τα νομικά όρια της εξουσίας του Αμερικανού προέδρου» ισχυρίζονται οι γενικοί εισαγγελείς πολιτειών των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

8 σχόλια
Πάρτε menstrual cup κορίτσια να ησύχασε!Ιατρικά είναι ο, τι καλύτερο, καλυτερα να αποφεύγετε τα χημικά της σερβιετας και του ταμπον στην περιοχή..*Ναι οκ, κάποιες που το γκουγλαρουν τώρα πρωτη φορά θα σοκαριστουν (στην Ελλάδα είμαστε πάντα πίσω), αλλά όταν ενημερωθούν περαιτέρω θα αλλάξουν γνώμη. :)
Απαντώ γενικώς σε κάποια σχόλια που διάβασα.1. Το "αδιαθέτησα" σημαίνει δεν νιώθω καλά, ούτε αρρώστια σημαίνει αλλά ούτε και περίοδο. Παράδειγμα, ο αδελφός μου δεν μπορεί να έρθει για καφέ γιατί είναι αδιάθετος (δεν νιώθει καλά, αλλά δεν έχει περίοδο).2. Δεν μπορούμε να συσχετίσουμε την έμμηνο ρύση με την αντρική εκσπερμάτιση. Καμία σχέση το ένα με το άλλο.3. Κάποιος είπε ότι το αίμα της περιόδου είναι αηδία (ή κάτι τέτοιο). Από πότε το αίμα, το ζωτικό μας υγρό, είναι αηδία; Τι είναι το αίμα της περιόδου; Είναι το σπίτι και η τροφή που ετοιμάζει κάθε μήνα το σώμα μας για να υποδεχθεί μια νέα ζωή, όταν δημιουργηθεί (= γονιμοποιηθεί το ωάριό μας). Αν δεν έλθει, ο οργανισμός το αποβάλλει για να δημιουργήσει ένα καινούργιο, φρέσκο. Αν κοπείς και τρέξει αίμα, τι κάνεις; Εμετό από την αηδία;
Για τις περισσότερες πάντως αθλήτριες (Κινέζες και άλλες) δεν υπάρχει πρόβλημα με τα ταμπόν γιατί έχουν αμηνόρροια λόγω εξαιρετικά χαμηλού (=ανθυγιεινού) ποσοστού σωματικού λίπους. Η κολύμβηση εξαιρείται γιατί δεν έχει τόσο υπερβολικά αδύνατες αθλήτριες.
Ακριβώς έτσι ,με τις υπερβολές του πρωταθλητισμού ειδικά σε αθλήτριες ενόργανης, δρόμων αντοχής,εμφανίζεται η περίφημη αθλητική τριάδα της υποθαλαμικής αμηνόρροιας,διατροφικών διαταραχών και οστεοπόρωσης .
Αυτό προκύπτει από κάποια έρευνα σχετική με το βάρος των αθλητών;Θέλεις να πεις ότι οι αθλήτριες δεν τρώνε; Τι είναι, μοντέλες; Και πώς ανταπεξέρχονται στα προγράμματα των προπονήσεων;
Aπό την επαγγελματική μου εμπειρία αντιμετώπισης αραιο-αμηνορροικών αθλητριών (δρομείς-πυγμαχους-γυμνάστριες)με εξέπληξε πόσο μεγάλη άγνοια υπήρχε στους γονείς και τις αθλητριες για τα άλλα δύο συστατικά της τριάδας πέρα απο το εμφανές της απουσίας εμμηνορυσίας.Οι γονείς παθαίναν σοκ οταν η μέτρηση οστικής πυκνότητας (BMD εδειχνε Ζ-score -2,2 ή -2,4 και συνειδητοποιούσαν οτι η κόρη τους είχε οστο εμμηνοπαυσιακής .Ποιο επίπονη είναι η αναγνώριση των διατροφικών διαταραχών (δεν εκδηλώνουν όλες τυπικά κριτήρια anorexia ή bulimia nervosa).Όλες όμως είχαν περιορισμό προσληψης τροφής,εμμονή με το σωματικό βάρος και ελλειματικό θερμιδικό ισοζύγιο ακόμα και αν ΔΕΝ τις βοηθούσε στην εξέσκηση τους.Σου παραθέτω κάποια άρθρα αρκετά εκλαικευμένα αν θέλεις να το μελετήσεις . Female athlete triad and its components: toward improved screening and management.Mayo Clinic Procedures September 2013Low energy availablity, from either dietary restriction or increased expenditure, plays a pivotal role in development of the triad. Athletes involved in "lean sports" (those that emphasize weight categories or aesthetics, such as ballet, gymnastics, or endurance running) are at highest risk. Treatment is centered on restoring energy availability to reverse adverse changes in the metabolic milieu. Prevention and early recognition of triad disorders are crucial to ensure timely intervention. Caregivers and physicians of female athletes must remain vigilant in education, recognition, and treatment of athletes at risk. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24001492Knowledge of the female athlete triad, and prevalence of triad risk factors among female high school athletes and their coaches.J Pediatr Adolesc Gynecol. 2014 Oct;http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25023979The prevalence of clinical eating disorders among female elite athletes ranges from 16% to 47%. The differences in prevalence rates among studies are likely related to variability in the sports studied (eg, weight class or aesthetic sports versus ball games), different screening methods (eg, questionnaires versus interviews), intensity and ages of athletes, and other methodological differences. However, the various prevalence rates of eating disorders in athletes are still in stark contrast to the 0.5% and 10% prevalence among nonathletic men and women in the general population.The Female Athlete Triad Sports Health. 2012http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3435916/
Η απορία μου είναι ειλικρινής καθώς έχω γιο που αγωνίζεται σε κατηγορίες βάρους, για τον οποίο πρόσφατα σκέφτηκα να αναζητήσω κάποιον διατροφολόγο για αθλητές, αν υπάρχει τέτοιος. Βεβαίως στην περίπτωσή μας δεν τίθεται θέμα εμμήνου ρύσης, αλλά με ενδιαφέρει η σχέση μεταξύ λίπους και οστικής πυκνότητας (δεν είναι λιπόσαρκος, αλλα αν πάρει βάρος και ανέβει κατηγορία δεν εξυπηρετεί στο αγωνιστικό κομμάτι).
Χμμμ ενώ στην Ελλάδα, δεν είναι ταμπού το θέμα:"Ηρθαν οι Ρώσσοι" "Κατέβηκε ο κόκκινος στρατός" "Αδιαθέτησα" λες και είναι γρίππη βρε παιδί μου δεν είναι κάτι το νορμάλ του οργανισμού. Σπάνια θ'ακούσεις γυναίκα να λέει απλά "μου ήρθε περίοδος" -έχει επικρατήσει να χρειαζόμαστε εναν τρόπο να δείξουμε ότι είναι κάτι το όχι και τόσο καλό, που πρέπει να περάσει γρηγορα -όπως η γρίππη. Πάλι καλά που δε λένε για κονσερβοκούτια.
Οτι τα έχω ακούσει κι εγω τα καραγκιοζιλικια με τους ρωσους,τα έχω ακούσει,αν και συνήθως λέγονται απο μαθήτριες που δεν είναι ακόμα τόσο εξοικειωμένες με το σώμα τους και με τη νέα φάση της ενηλικίωσης που έρχεται. Ομως ποτέ δε κατάλαβα το πρόβλημα που εχουν οι γυναίκες με τον όρο "αδιαθέτησα". Εχει επικρατήσει να λέγεται έτσι. Αμα το πάμε έτσι,να το λέμε μόνο εμμηνόρροια. Γιατί και η περιοδος κυριολεκτικά είναι ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για την επανάληψη ενος φαινομένου! Γιατι δηλαδή δε θιγόμαστε και με αυτό? Εμένα με εκνευρίζουν και οι άλλες ομως που κάθε μήνα,έχουμε την ίδια καραμέλα "αααα έχω περίοδο,δε μπορώ να κάνω αυτή τη δουλεια/δε μπορω να ερθω για καφέ/ θέλω να φύγω νωρίτερα". Εχω περίοδο απο τα 11 και τωρα είμαι 29. Είναι κάτι που έχω συνηθίσει,ξέρω πως να το αντιμετωπίσω,οταν έρχεται νιώθω υγιής επειδή ήρθε,οταν δεν έρχεται με πιάνει πανικός γιατί δεν ήρθε. Δε καταλαβαίνω γιατί αυτες οι 5 μέρες του μήνα θέλουν τέτοια φιλοσοφική και φεμινιστική προσέγγιση ούτε γιατί έγιναν θέμα στις εφημερίδες! Δηλαδη θα έπρεπε να νιώσω πιο φεμινίστρια που η κινέζα αθλήτρια έγινε θέμα επειδή ειχε περίοδο κι όχι επειδη κατέκτησε μετάλλιο?
Ο όρος "αδιαθέτησα" είναι λανθασμένος γιατί δηλώνει ασθένεια. Ο όρος περίοδος είναι σωστός γιατί όντως χαρακτηρίζει την έμμηνο ρύση.Κάθε γυναίκα βιώνει διαφορετικά την περίοδό της. Επειδή εσύ την αντιμετωπίζεις και την έχεις συνηθίσει δε σημαίνει ότι το ίδιο κάνουν ή πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιπες γυναίκες. Για κάποιες η περίοδος διαρκεί 3 μέρες και έχουν μικρή ποσότητα, για άλλες διαρκεί 10 μέρες, άλλες έχουν συμπτώματα όπως πυρετό, εμετό, πόνο, άλλες λιγότερο πόνο, άλλες καθόλου πόνο. Επίσης τα συμπτώματα μπορεί να αλλάξουν στην ίδια γυναίκα με την πάροδο του χρόνου. Αυτό που σε εκνευρίζουν όσες λένε ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι λόγω της περιόδου, να το κοιτάξεις.
@tropique & @ToKeratoMouΝομίζω λίγο χάνετε τη μπάλα βρε παιδιά - δεν είναι θέμα ταμπού (και ούτε θα έπρεπε ποτέ να είναι θέμα ταμπού μια τόσο θεμελιώδης για όλη την ανθρωπότητα λειτουργία του σώματος).Κατ'εμέ, αλλά και για τη δική μου περίπτωση, είναι θέμα στοιχειώδους διακριτικότητας.Όπως κι αν το δεις, είναι μια απόλυτα φυσιολογική λειτουργία, η οποία όμως συνδέεται με ένα ιδιαίτερα προσωπικό κομμάτι της ανατομίας και η οποία - όσο πολιτικώς ορθά και με καλή διάθεση να το παρεις - μπορεί να είναι κομματάκι αηδιαστική. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την ανδρική εκσπερμάτωση για παράδειγμα.Γενικά και πανανθρώπινα μιλώντας όμως,ασχέτως φύλου, ναι, δε θεωρώ διακριτικό, κατάλληλο ή δόκιμο να συζητώ με τον οποιονδήποτε για σωματικές λειτουργίες γενικά και θα εκτιμούσα αντίστοιχα αν άνθρωποι με τους οποίους δεν έχω άμεση οικειότητα δε μου αρχίσουν σχετική κουβέντα. There is such a thing as 'Too much information', που λένε...Είναι λογικό να κάνεις ανάλογη κουβέντα, αν προκύψει, με τις φίλες, τις γυναίκες της οικογένειας, τον/την σύντροφο, γιατί είναι οικείοι σου.Τώρα βέβαια, ανάμεσα σε γυναίκες το συγκεκριμένο θέμα είναι ούτως ή άλλως πιο βολικό να συζητηθεί, απλούστατα και μόνο από το γεγονός ότι όλες το βιώνουμε - και εκεί κάπου νομίζω προκύπτει και η 'σλανγκ' με Ρώσους και τα συναφή, στα πλαίσια 'συναδελφικής αλληλεγγύης' και 'διαλέκτου'.
Ας γινουμε λοιπον ακριβολόγοι: ο όρος περίοδος είναι το μέγεθος που περιγράφει τον ελάχιστο χρόνο που χρειάζεται για την επανάληψη ενος φαινομένου και μετριέται σε second. Επίσης περίοδος ήταν και αυτή των παγετώνων ή αυτή των δεινοσαύρων! Σε πιο κλασσικά γούστα υπάρχει και η ελληνιστική περίοδος! Ας μας λέγει λοιπον η καθεμιά μας σε ποιαν απο όλες ανήκει!Τα συμπτώματα που περιγράφεις αν συγκεντρώνονται σε ένα άτομο για 10 ημέρες,τότε αυτή η γυναίκα οχι απλά εχει αδιαθετήσει (κυριολεκτικά) αλλα έχει γίνει ράκος η χριστιανή να πούμε! Οντως διαφέρουν τα συμπτώματα και απο γυναίκα σε γυναίκα αλλα και απο μήνα σε μήνα στην ίδια γυναίκα. Γιαυτό και μπορουν να χρησιμοποιηθούν ως μπούσουλας για να γνωρίζεις πότε όλα ειναι καλά και πότε υπάρχει πρόβλημα. (Για τα παραπανω συμπτώματα του εμετου,πυρετού και έντονου πόνου,τσέκαρε την περιπτωση του ενδομήτριου ή των πολυκυστικών. Μια φίλη ενα πορτοκάλι είχε βγάλει απο μέσα της) Για όλες τις υπολοιπες που απλά περνάνε κάπως πιο δύσκολα,ας αποδεχτούν οτι απο τη φύση τους θα ζήσουν με αυτό τα επομενα 30 χρόνια. Δε χρειάζεται να το χρησιμοποιούν ως δικαιολογια για να γίνουν μοναδικές και ξεχωριστές! Είναι μια φυσική και υγιής λειτουργία που επιβάλλεται να συνηθίσουν αν δε το έχουν κάνει ήδη. Διαφορετικά μπορουν να δυσκολευουν την ζωή τους απο μόνες τους!
Μπερδεύτηκα κάπως. Πρώτον, αδυνατώ να συσχετίσω το ταμπόν με τον φεμινισμό... Δεύτερον, δεν καταλαβαίνω γιατί θεωρείται σούπερ βολικό αυτό το πράγμα, εμένα προσωπικά ουδέποτε με βόλεψε, αντιθέτως επειδή συγκρατεί την υγρασία στην περιοχή, σε καθιστά ευάλωτη σε μυκητιάσεις. Τρίτο και χειρότερο, τα υψηλής απορροφητικότητας ταμπόν συνδέονται με την εμφάνιση τοξικού σοκ. Σερβιετούλα και πάλι...
Να σε ξεμπερδέψω. Η σερβιέτα δημιουργεί επίσης συνθήκες υγρασίας αν δεν αλλάζεται ανά κάποιες ώρες. Αν εννοείς στην περίπτωση που βουτήξεις στο νερό με ταμπόν, τότε ναι πρέπει να αλλάξεις σχετικά γρήγορα. Η περίπτωση του τοξικού σοκ είναι υπαρκτή, αλλά σπάνια. Γενικά άλλο να μην προτιμάς το ταμπόν, άλλο να το φοβάσαι. Ως προς το φεμινισμό, βαριέμαι τώρα...
Είθε να καταλάβουμε σε όλο τον πλανήτη κάποτε ότι μπορούμε να κολυμπάμε με ταμπόν χωρίς να διαταράσσεται η φυσική ισορροπία του πλανήτη. Οταν πάλι επιλέγουμε να πίνουμε ούζα στην παραλία αρκεί μια σερβιετούλα και ένα algon. Περίοδος είναι, όχι χολέρα...
Στην Ευρώπη μπορεί να είναι 70% αλλά και στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 10%. Και δεν θεωρώ όταν συμπίπτει με τις διακοπές οπότε το θεωρούν αναγκαίο κακό αλλά ως συνήθης πρακτική. Προφανώς σε αυτό ίσως έχουν και εδώ λάθος ενημέρωση.