To «YΟLO» ανάμεσα στις καινούργιες λέξεις που προστέθηκαν στο λεξικό της Οξφόρδης

To «YΟLO» ανάμεσα στις καινούργιες λέξεις που προστέθηκαν στο λεξικό της Οξφόρδης Facebook Twitter
4

Κάθε χρόνο, το Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης (Oxford English Dictionary - OED) επιλέγει μία σειρά από νέες λέξεις και ορολογίες που προστίθενται στις ανανεωμένες εκδόσεις του.

Οι νέες προσθήκες γίνονται μόνο εφόσον υπάρχουν αρκετά παραδείγματα χρήσεων της εν λόγω λέξης ή ορολογίας και μόνο εφόσον η χρήση της έχει παρατηρηθεί για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

To Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης διαφέρει από τη διαδικτυακή έκδοση, η οποία χρησιμοποιεί ελαστικότερα κριτήρια για την προσθήκη νέων λέξεων στο περιεχόμενό του.

Ανάμεσα στις 1.000 περίπου λέξεις που προστέθηκαν στη φετινή έκδοση του λεξικού συγκαταλέγονται το ακρωνύμιο «YOLO» που σχηματίζεται από τα αρχικά γράμματα των λέξεων της φράσης «You Οnly Live Once» (σ.σ. «Ζεις μόνο μια φορά») και χρησιμοποιείται κυρίως από ανθρώπους νεαρότερης ηλικίας, η λέξη «Moobs», όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους ασυνήθιστα μεγάλους μαστούς ενός άντρα και ο όρος «gender fluid», ο οποίος περιγράφει ένα άτομο που δεν θεωρεί τον εαυτό του αποκλειστικά εκπρόσωπο ενός και μόνο φύλου.

Μεταξύ των υπόλοιπων εισαγωγών στο λεξικό περιλαμβάνονται διάφορες λέξεις όπως ο σύνθετος όρος «yogalates» (δηλαδή ο συνδυασμός της γιόγκα με τη μέθοδο pilates) και το «clickbait» (πρακτική που χρησιμοποιείται στο διαδίκτυο και ενθαρρύνει τους χρήστες να κλικάρουν πάνω σ' έναν σύνδεσμο που συνήθως επιχειρεί να απροσανατολίσει το χρήστη και να τον οδηγήσει σε μια ιστοσελίδα χαμηλής ποιότητας ή αξίας) κ.α.

Με πληροφορίες από Guardian και BBC

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φωτιά στο Λος Άντζελες: Η βίλα Γκετί και τα άλλα πολιτιστικά «διαμάντια» που κινδυνεύουν

Διεθνή / Φωτιά στο Λος Άντζελες: Η βίλα Γκετί και τα άλλα πολιτιστικά «διαμάντια» που κινδυνεύουν

Η βίλα Γκετί με τη συλλογή αρχαιοελληνικών αρχαιοτήτων, το ράντσο του Γουίλ Ρότζερς, το Eames House και άλλοι πολιτιστικοί θησαυροί του Λος Άντζελες κινδυνεύουν από τις καταστροφικές πυρκαγιές
LIFO NEWSROOM
Ο δισεκατομμυριούχος που κάθε αρχή του χρόνου συνάπτει ένα «προθανάτιο» συμβόλαιο με τον εαυτό του

Διεθνή / Ο δισεκατομμυριούχος που κάθε αρχή του χρόνου συνάπτει ένα «προθανάτιο» συμβόλαιο με τον εαυτό του

Αντί για στόχους ή αποφάσεις για το νέο έτος, ο επιχειρηματίας και επενδυτής Ron Shaich, επιδίδεται κάθε χρόνο τέτοιες μέρες στο αγαπημένο του τελετουργικό: «Τι μπορώ να κάνω», αναρωτιέται, «το οποίο θα σέβομαι κοιτάζοντας πίσω από το νεκροκρέβατό μου;»
LIFO NEWSROOM
Η ήττα της Ουκρανίας θα κόστιζε στις ΗΠΑ 800 δισ. δολάρια παραπάνω από το να τη βοηθήσει

Διεθνή / Ήττα της Ουκρανίας στον πόλεμο με την Ρωσία μπορεί να κοστίσει στις ΗΠΑ 800 δισ. δολάρια επιπλέον

Πώς μια τελική νίκη του Πουτιν μπορεί να αλλάξει ολόκληρη την Ευρώπη - Πώς τα πυρηνικά σχέδια της Μόσχας μπορεί να εκτοξεύσουν τις στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ στα $5,2 τρισ. - Ανάλυση του American Enterprise Institute
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Μπα, ίσα ίσα η εξέλιξη της γλώσσας είναι υπέροχη και συμφωνώ με τις περισσότερες προσθήκες. Αλλά ιδιωματισμοί και γενικά slang τύπου "YOLO", "Moobs", "Yogalates" και "Gender Fluid" θα μπορούσαν να μείνουν slang.Σίγουρα οι νέοι αλλάζουν τη γλώσσα, έχω ασχοληθεί με τη γλωσσολογία, αλλά κάπου δεν πρέπει να τραβήξουμε μια γραμμή; Αν εγώ βγω αύριο και κάνω το "Minoerast" λέξη στο ίντερνετ και έχει απήχηση σημαίνει πως πρέπει να μπει σε λεξικό;Δεν ξέρω. Πιστεύω ότι μας δίνεται ίσως λίγη παραπάνω εξουσία στη γλώσσα από όσο θα έπρεπε.
Δηλαδή το "φρίκαρα" (από το freaked) σε ποιον Άγγλο θα το πεις και θα καταλάβει τι του λες; Εντελώς Ελληνική και καθημερινά χρησιμοποιημένη λέξη. Δεν υπάρχει καμία γραμμή στην γλώσσα. Η γλώσσα είναι εργαλείο και όχι μαυσωλείο. Εξυπηρετεί τις ανάγκες αυτών που την χρησιμοποιούν και προσαρμόζεται στις εποχές. Και το μπαρκάρω πχ ήταν ξένη λέξη κάποτε και κάποιοι ξίνιζαν με την χρήση του. Ο χρόνος συμμαζεύει τις όποιες λεκτικές χαζομάρες των νέων. Και άλλες φορές τις υιοθετεί και πάει παρακάτω. Μόνο η γραμματική και το συντακτικό δεν πρέπει να θέτονται υπό διαπραγμάτευση και αυτό και πάλι μόνο για όσο καιρό ισχύουν και δεν αλλάζουν επισήμως.