Αυτό είναι το πιο θανάσιμο θηλαστικό για το ίδιο του το είδος στον πλανήτη

Αυτό είναι το πιο θανάσιμο θηλαστικό για το ίδιο του το είδος στον πλανήτη Facebook Twitter
3

Οι σουρικάτες (ή μίρκατ) είναι τα πιο θανατηφόρα θηλαστικά για το ίδιο τους το είδος στον πλανήτη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature».

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Γρανάδα στην Ισπανία που συνέταξαν την έκθεση, κατάρτισαν μία λίστα με περισσότερα από 1.000 θηλαστικά, αποκλειστικά με βάση τον αριθμό θανάτων που προκαλούνται από ζώα του ίδιου είδους.

Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι σουρικάτες με το 19,4% των συνολικών θανάτων του είδους να προέρχονται από φονικές επιθέσεις μεταξύ ομοειδών.

Ως επί το πλείστον, οι σουρικάτες ζουν στην έρημο Καλαχάρι από την Μποτσουάνα, τη Ναμίμπια και τη Νότιο Αφρική, σε ομάδες των 50 ή περισσοτέρων μελών και έχουν διάρκεια ζωής 12-14 χρόνια. Το είδος τους είναι έτσι κι αλλιώς γνωστό για περιστατικά παιδοκτονίας.

Σε αρκετά κοντινή απόσταση ακολουθούν ο κερκοπίθηκος (18.2%) και ο κόκκινος περιλαιμιοφόρος λεμούριος με 16.7%. Τη δεκάδα συμπληρώνουν το θαλάσσιο λιοντάρι της Νέας Ζηλανδίας (15.3%), ο αρκτόμυς (14.5%), το λιοντάρι (13.3%), το μαγκούστα (13%), ο γκρίζος λύκος (12.8%), ο μπαμπουίνος τσάκμα (12.3%). Τη 10η θέση μοιράζονται το σιφάκα του Βερό και το τσιντσιλά (12%).

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. José María Gómez, μιλώντας στην εφημερίδα «Independent» δήλωσε: «Αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως φαινομενικά χαριτωμένα και φιλήσυχα θηλαστικά όπως οι σουρικάτες και μικρά τρωκτικά της οικογένειας των σκιουριδών έχουν τόσο υψηλά επίπεδα θνησιμότητας μεταξύ τους».

Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε για να βοηθήσει τους επιστήμονες στον υπολογισμό του ποσοστού των φόνων εκ προθέσεων που σημειώνονται μεταξύ των ανθρώπων από την εποχή που εμφανίστηκε ο homo sapiens.

Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό των θανάτων μεταξύ των ανθρώπων από εσκεμμένες πράξεις υπολογίζεται κοντά στο 2%, αριθμός που είναι έξι φορές μεγαλύτερος από το μέσο όρο που απαντάται στα θηλαστικά.

«Πολλά πρωτεύοντα θηλαστικά παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα επιθετικότητας και παιδοκτονίας μεταξύ του είδους τους», γράφουν οι ερευνητές στο περιοδικό Nature.

«Αρκετά είδη σαρκοφάγων δολοφονούν νεαρά ή γηρασμένα μέλη της ίδιας τους της ομάδας ή και αντίπαλων ομάδων. Ακόμη και φαινομενικά φιλήσυχα θηλαστικά όπως τα χάμστερ και τα άλογα σκοτώνουν ζώα από το ίδιο τους το είδος».

Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει με όλα τα θηλαστικά. Τα ποσοστά δολοφονιών μεταξύ ειδών όπως ο ινδικός ρινόκερος, οι τίγρεις, ο αφρικανικός ελέφαντας τους δάσους και οι νυχτερίδες βαμπίρ είναι σχεδόν μηδαμινά, ενώ υπάρχουν και άλλα που δεν το κάνουν ποτέ. Για παράδειγμα, μεταξύ 10.000 θανάτων ζεβρών, δεν σημειώθηκε ούτε ένας θάνατος από ζώο του ίδιου είδους.

Με στοιχεία από τον Independent

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Περιβάλλον / Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Εκτός από τα ήδη επιβεβαιωμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έως και 48 ακόμη νέα είδη, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την επίσημη αναγνώρισή τους
LIFO NEWSROOM
Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη: Τι πρέπει να προσέχουμε στην κουζίνα

Τech & Science / Πετάξτε από την κουζίνα τα μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη

Σε ποιες περιπτώσεις το μαύρο πλαστικό στα μαγειρικά σκεύη μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας - Τι να προσέχουμε με μαύρες σπάτουλες και κουτάλια με πλαστικό από πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες
LIFO NEWSROOM