Ο Τραμπ ανοίγει τεράστια θαλάσσια προστατευόμενη ζώνη για εμπορική αλιεία

Ο Τραμπ ανοίγει τεράστια θαλάσσια προστατευόμενη ζώνη για εμπορική αλιεία Facebook Twitter
Φωτογραφία: Ian Shive/United States Fish and Wildlife Service
0

Μια τεράστια θαλάσσια προστατευόμενη ζώνη απελευθέρωσε για εμπορική αλιεία ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για το άνοιγμα του Θαλάσσιου Μνημείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Νήσων του Ειρηνικού, περίπου 750 μίλια δυτικά της Χαβάης. Το μνημείο ιδρύθηκε το 2009 από τον Τζορτζ Μπους και επεκτάθηκε το 2014 από τον Μπαράκ Ομπάμα, φτάνοντας σχεδόν τα 500.000 τετραγωνικά μίλια.

Ο Τραμπ ανοίγει για αλιεία καταφύγιο χελώνων και φαλαινών

Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι επιτρέπει την εμπορική αλιεία στην περιοχή αυτή, μία από τις μεγαλύτερες προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές στον κόσμο, επαναφέροντας τη βιομηχανική δραστηριότητα για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από δέκα χρόνια. Η περιοχή, στον Ειρηνικό Ωκεανό, είναι διάσπαρτη από κοραλλιογενείς ατόλες και φιλοξενεί απειλούμενες θαλάσσιες χελώνες και φάλαινες.

Παράλληλα, άλλο εκτελεστικό διάταγμα δίνει εντολή στο υπουργείο Εμπορίου να χαλαρώσει τους κανονισμούς που «επιβαρύνουν υπερβολικά» τις βιομηχανίες εμπορικής αλιείας, υδατοκαλλιέργειας και επεξεργασίας ψαριών. Επίσης, καλεί το υπουργείο Εσωτερικών να επανεξετάσει όλα τα θαλάσσια μνημεία και να υποβάλει συστάσεις για το ποια θα μπορούσαν να ανοίξουν στην εμπορική αλιεία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να είναι ο κυρίαρχος ηγέτης στα θαλασσινά στον κόσμο», έγραψε ο Τραμπ.

Ποιοι υποστηρίζουν την απόφαση Τραμπ για την αλιεία

Το θαλάσσιο μνημείο αποτελείται από μια αλυσίδα νησιών και ατόλων ανάμεσα σε περισσότερα από 160 θαλάσσια όρη και θεωρείται θησαυρός βιοποικιλότητας. Οι περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν ότι η εισαγωγή εμπορικής αλιείας απειλεί σοβαρά τα ευαίσθητα οικοσυστήματα της περιοχής.

Στο πλευρό του Τραμπ, κατά την ανακοίνωση στο Οβάλ Γραφείο, βρέθηκαν ένας ψαράς από την Αμερικανική Σαμόα και η Aumua Amata Coleman Radewagen, εκπρόσωπος της επικράτειας στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο πρόεδρος κατηγόρησε τους προκατόχους του ότι στέρησαν από τις νησιωτικές κοινότητες του Ειρηνικού «εύφορα εδάφη».

«Είναι τόσο φρικτό και τόσο ανόητο», είπε. «Μιλάτε για έναν τεράστιο ωκεανό και οι ψαράδες αναγκάζονται να ταξιδεύουν τέσσερις έως επτά ημέρες για να φτάσουν σε ψαρότοπους που δεν είναι καν τόσο καλοί».

Η Radewagen εξέφρασε την ικανοποίησή της: «Αυτή η λογική απόφαση είναι σημαντική για τη σταθερότητα και το μέλλον της οικονομίας της Αμερικανικής Σαμόα, αλλά και για την επισιτιστική ασφάλεια των ΗΠΑ».

Και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι χαιρέτισαν την κίνηση. Ο Bruce Westerman, επικεφαλής της Επιτροπής Φυσικών Πόρων της Βουλής, δήλωσε πως «οι συμπατριώτες μας στην Ινδο-Ειρηνική περιοχή βασίζονται στην εμπορική αλιεία» και χαρακτήρισε την πρόσβαση σε νέες περιοχές «μνημειώδη οικονομική ευκαιρία».

Το διάταγμα υποστηρίζει ότι η προστασία των ειδών και των οικοτόπων της περιοχής θα συνεχιστεί μέσω υπαρχόντων νόμων, όπως ο Νόμος για τα Απειλούμενα Είδη και ο Νόμος για τα Καθαρά Ύδατα.

Η απόφαση Τραμπ, «δώρο στους βιομηχανικούς αλιευτικούς στόλους»

Ωστόσο, περιβαλλοντικοί οργανισμοί αντιδρούν έντονα, αμφισβητώντας τη νομιμότητα της απόφασης και απειλώντας με προσφυγές. Ο Maxx Phillips, από το Centre for Biological Diversity, χαρακτήρισε την κίνηση «δώρο στους βιομηχανικούς αλιευτικούς στόλους» και «χαστούκι στην επιστήμη και στις γενιές των κατοίκων του Ειρηνικού».

Ο Angelo Villagomez από το Center for American Progress τόνισε ότι η απόφαση «δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο» και πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν κορυφαία διαχείριση της αλιείας, προστατεύοντας τα πιο πολύτιμα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Ο θαλάσσιος οικολόγος Robert H. Richmond επισήμανε ότι οι προστατευόμενες περιοχές όχι μόνο δεν βλάπτουν την αλιεία, αλλά την ενισχύουν. «Αυτές οι περιοχές είναι σαν τραπεζικοί λογαριασμοί όπου τα ψάρια είναι το κεφάλαιο και η αναπαραγωγική τους παραγωγή είναι ο τόκος», είπε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από New York Times

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Τραμπ τα «έβαλε» και με τους πιγκουίνους - Επέβαλε δασμούς σε ακατοίκητα νησιά

Διεθνή / «Πουθενά στη γη δεν είσαι ασφαλής»: Ο Τραμπ επιβάλλει δασμούς σε ακατοίκητα νησιά κοντά στην Ανταρκτική

Στο στόχαστρο του αμερικανού προέδρου βρέθηκαν και ακατοίκητα νησιά κοντά στην Ανταρκτική, που καλύπτονται από παγετώνες και φιλοξενούν πιγκουίνους
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε κρίση: Μαζική λεύκανση πλήττει το 84% των υφάλων

Περιβάλλον / Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε κρίση: Μαζική λεύκανση πλήττει το 84% των υφάλων

Πάνω από το 84% των κοραλλιογενών υφάλων παγκοσμίως έχουν υποστεί λεύκανση λόγω ακραίων θερμοκρασιών στους ωκεανούς - Ο πλανήτης σε αχαρτογράφητα νερά, προειδοποιούν οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
JBS: Υποσχέσεις για τον Αμαζόνιο και οι προκλήσεις στον βωμό παραγωγής βόειου κρέατος

Περιβάλλον / JBS: Υποσχέσεις για τον Αμαζόνιο και οι προκλήσεις στον βωμό παραγωγής βόειου κρέατος

Η JBS, η μεγαλύτερη εταιρεία κρέατος στον κόσμο, κινδυνεύει να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την καταστροφή του δάσους του Αμαζονίου έως το 2025, καθώς κτηνοτρόφοι και συνδικάτα προειδοποιούν για ανυπέρβλητα εμπόδια στην ιχνηλασιμότητα και την περιβαλλοντική συμμόρφωση
LIFO NEWSROOM
Άγρια λουλούδια στην πόλη: Κρυφή απειλή για τις μέλισσες από βαρέα μέταλλα στο έδαφος

Περιβάλλον / Άγρια λουλούδια στην πόλη: Κρυφή απειλή για τις μέλισσες από βαρέα μέταλλα στο έδαφος

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι άγρια λουλούδια σε αστικά εδάφη μπορεί να μεταφέρουν τοξικά μέταλλα στις μέλισσες - Τι προτείνουν οι επιστήμονες για την ασφάλεια των επικονιαστών
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Θανατηφόρες πλημμύρες και καταιγίδες έπληξαν πάνω από 400.000 ανθρώπους στην Ευρώπη το 2024

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Θανατηφόρες πλημμύρες και καταιγίδες έπληξαν πάνω από 400.000 ανθρώπους στην Ευρώπη το 2024

Η ευρωπαϊκή έκθεση για την κατάσταση του κλίματος «αποκαλύπτει» τον αντίκτυπο των ορυκτών καυσίμων στην ήπειρο κατά τη διάρκεια των θερμότερων 12 μηνών που έχουν καταγραφεί ποτέ
LIFO NEWSROOM