Στην Αγγλία έχουν τρελαθεί και νοικιάζουν δωμάτια - κουτιά για κανονικά διαμερίσματα

Στην Αγγλία έχουν τρελαθεί και νοικιάζουν δωμάτια - κουτιά για κανονικά διαμερίσματα Facebook Twitter
9

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων κάποτε τρελαίνονται από την εξουσία που νιώθουν στα χέρια τους. Ακόμη κι αν τα τετραγωνικά που τους ανήκουν αντιστοιχούν σε ένα μεγάλο κουτί, στην Αγγλία η κατάσταση είχε ξεφύγει προ πολλού. Τα νοίκια πανάκριβα και τα standards ανύπαρκτα. Για την ακρίβεια παρανοϊκά: ένα στρώμα σε κάτι που μοιάζει με μισό δωμάτιο υπηρεσίας ήταν καθεστώς τα τελευταία χρόνια και φυσικά ο ενοικιαστής έπρεπε να πληρώσει αδρά γι' αυτό το εύρημα. Και αν αυτό φαίνεται υπερβολή, οι αριθμοί δεν λένε ψέματα. Τα ενοίκια από το 2010 και μετά έχουν αυξηθεί κατά 62%...

Ευτυχώς, η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει ένα τέλος σ' αυτή την εκτροπή και να σπάσει το απόστημα των ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας, φτάνοντας στο σημείο να αναγκαστεί να θεσπίσει ανώτατο όριο τετραγωνικών μέτρων για τα διαμερίσματα που σε μικρές αγγελίες και κτηματομεσιτικά γραφεία παρουσιάζονται ως διαμερίσματα. Ενώ για την ακρίβεια πρόκειται για κουτιά φτιαγμένα από μπετόν ή για τροποποιημένα δωμάτια και μάλιστα με τέτοιο τρόπο, ώστε να διαχωρίζονται από το υπόλοιπο -κανονικό- σπίτι, στο οποίο κατέληξε ο απελπισμένος ενοικιαστής.  

Η αλήθεια είναι ότι στη μετά Brexit απόφαση που προέκυψε το καλοκαίρι, οι Λονδρέζοι ξοδεύουν σχεδόν όλο το μηνιάτικο τους για σπίτια, τα οποία βρίσκουν πολύ δύσκολα και δεν τους παρέχουν απολύτως τίποτα.

Η νομοθετική πρόταση που αναμένεται να κατατεθεί -και πρόκειται για κάτι που συμβαίνει μόνο στην Αγγλία- είναι μία πρώτη σοβαρή προσπάθεια, προκειμένου να αποτραπεί η αισχροκέρδεια των ιδιοκτητών και το θράσος τους να νοικιάζουν "κουνελότρυπες", όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον ξένο Τύπο. Πλέον, η πρόταση υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες να σεβαστούν το όριο των 70 τετραγωνικών ποδών, χωρίς τροποποιήσεις. "Αν δεν είναι 70 τ.π, δεν είναι κρεβατοκάμαρα, είναι κάτι άλλο. Πάντως, όχι δωμάτιο", γράφεται εδώ και λίγες μέρες στον βρετανικό Τύπο, εν είδει αστείου, αλλά δεν γελά κανείς, ειδικώς όταν αυτή η "κρεβατοκάμαρα" στοιχίζει σχεδόν έναν μισθό,  ή για την ακρίβεια τα 2/3 αυτού του μισθού.

"Στην προσπάθεια μας να οικοδομήσουμε μία χώρα λειτουργική για όλους, μία χώρα που προσφέρει σε όλους τους πολίτες της ένα ασφαλές μέρος για να ζουν, οφείλαμε να πάρουμε άμεσα αυτά τα μέτρα", εξήγησε ο υπουργός Χωροταξίας και Πολεοδομικού Σχεδιασμού, ο οποίος σχολίασε με απέχθεια τις απίστευτες πρακτικές των ιδιοκτητών και την απληστία με την οποία επιτίθενται στους ενοικιαστές και φυσικά στο πορτοφόλι τους. 

Και η αλήθεια είναι ότι στη μετά Brexit απόφαση που προέκυψε το καλοκαίρι, οι Λονδρέζοι ξοδεύουν σχεδόν όλο το μηνιάτικο τους για σπίτια, τα οποία βρίσκουν πολύ δύσκολα και δεν τους παρέχουν απολύτως τίποτα. Σε γειτονιές όπως το Γουέστμινστερ, το Κένσινγκτον, το Τσέλσι εντοπίζονται και οι πιο κραυγαλέες αυξήσεις -όπως και τα πιο εξωφρενικά περιστατικά- γι' αυτό και η κυβέρνηση νιώθει πλέον την ανάγκη να πατάξει ένα φαινόμενο που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη φτωχοποίηση των Βρετανών με ταχύτατους ρυθμούς. 

Με στοιχεία από Dazed και Evening Standard 

9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ