«Ο τότε υπουργός Υγείας και ο επικεφαλής του ΚΕΕΛΠΝΟ θα έπρεπε να βρίσκονται στο εδώλιο και όχι αυτές οι γυναίκες» είπε ο πανεπιστημιακός Χαράλαμπος Πουλόπουλος, καταθέτοντας στην δίκη των οροθετικών που είχαν συλληφθεί το 2012 ως «παράνομα εκδιδόμενες» και μετά από «αναγκαστικές» εξετάσεις είχαν δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία τους βάσει διάταξης του υπουργού, Ανδρέα Λοβέρδου.
Στην κατάθεσή του ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, ο κ. Πουλόπουλος, διευθυντής στο ΚΕΘΕΑ κατά το επίμαχο διάστημα, υποστήριξε ότι οι γυναίκες που κάθονται τώρα στο εδώλιο, ουσιαστικά βρέθηκαν «στον λάθος τόπο την λάθος στιγμή». Όπως επεσήμανε ο καθηγητής: «Βρέθηκαν στην περιοχή της Ομόνοιας προκειμένου να εξασφαλίσουν τη δόση τους» σε χρόνο που εξελισσόταν «μία γενικευμένη επιχείρηση “σκούπας”.. έτσι έγιναν οι συλλήψεις».
Ο κ. Πουλόπουλος τόνισε πως το ΚΕΘΕΑ «είχε εικόνα για τις κοπέλες, λόγω των προγραμμάτων προσέγγισης εξαρτημένων χρηστών στον δρόμο. Ξέραμε ότι ήταν εξαρτημένες, αλλά δεν υπήρχαν στοιχεία για την ασθένεια». Ανέφερε επίσης ότι: «Η εκμετάλλευση των χρηστών είναι δυστυχώς κάτι συνηθισμένο. Πάντως, δεν έχει υπάρξει κάποια ένδειξη ότι εκδίδονταν. Συνήθως οι εξαρτημένοι είναι οι αδύναμοι. Η ευθύνη βαραίνει αυτούς που τους εκμεταλλεύονται».
Και στην σημερινή συνεδρίαση οι μάρτυρες που ανέβηκαν στο βήμα τόνισαν στο δικαστήριο ότι η εξέταση HIV που έγινε στις κατηγορούμενες, δεν ήταν σύμφωνη με τις σχετικές εγκυκλίους του υπουργείου Υγείας, οι οποίες ορίζουν πως η λήψη δείγματος γίνεται με τη συναίνεση του ασθενούς και αν αυτό δεν είναι δυνατόν, θα πρέπει να υπάρξει έγγραφη έγκριση δύο ιατρών. Επεσήμαναν επίσης, πως για τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν πρέπει να ενημερώνεται κανένας άλλος πλην του ασθενούς και «σίγουρα όχι η αστυνομία» όπως είπε χαρακτηριστικά γιατρός του ΚΕΘΕΑ.
Στο δικαστήριο κατέθεσε, μεταξύ άλλων, και η μητέρα μίας από τις οκτώ κατηγορούμενες, η οποία τόνισε πως η κόρη της ποτέ δεν έκανε αυτά που της καταλογίζονται: «Δεν είχε λόγο να εκδίδεται γιατί εμείς καλύπταμε όλες τις οικονομικές ανάγκες της». Η μάρτυρας με έντονη συγκίνηση είπε στους δικαστές, πως αν και οι γιατροί και οι ψυχίατροι την συμβούλευαν διαφορετικά, εκείνη δεν μπορούσε να φερθεί σκληρά στην κόρη της και της έδινε χρήματα όταν της ζητούσε για τον εθισμό της. Η γυναίκα αναφέρθηκε επίσης στις δύσκολες συνθήκες που πέρασε το παιδί της για «να φύγει από τον κόσμο των ναρκωτικών».
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ
σχόλια