Ένας πρώην στρατιώτης των SS, που υπήρξε αιχμάλωτος πολέμου και δεν βρίσκεται πια στη ζωή, άφησε ολόκληρη την περιουσία του με διαθήκη του σε ένα μικρό χωριό της Σκωτίας ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την ευγενική αντιμετώπιση που είχε εκεί στη διάρκεια της αιχμαλωσίας του.
Ο Χάινριχ Στάινμαγερ, ο οποίος ήταν στρατιώτης των SS κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, είχε συλληφθεί στη Γαλλία και κρατήθηκε στο στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου Κάλτιμπραγκαν, κοντά στο χωριό Κόμρι στα Χάιλαντς της Σκωτίας.
Ο Στάινμαγερ πέθανε σε ηλικία 90 ετών το 2013, δύο εβδομάδες μετά τον θάνατο ενός κατοίκου του χωριού, του Τζορτζ Κάρσον, ο οποίος έγινε στενός του φίλος στη διάρκεια της αιχμαλωσίας του. Ωστόσο, το κληροδότημά του διευθετήθηκε έπειτα από μακροχρόνια δικαστική διαδικασία στη Γερμανία.
Στη διαθήκη του, αναφέρει: «Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους πολίτες της Σκωτίας για την ευγένεια και την γενναιοδωρία που βίωσα εκεί στη διάρκεια της αιχμαλωσίας μου κι έπειτα».
Τα χρήματα από την πώληση του σπιτιού του και τα υπάρχοντά του θα δοθούν σε υπηρεσίες μέριμνας για τους ηλικιωμένους της περιοχής, κάτι που θα αποφασίσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι.
Οι ευγενικές πράξεις των κατοίκων προς το πρόσωπό του ξεκίνησαν όταν κάποια παιδιά του χωριού τον έκαναν φίλο πίσω από το συρματόπλεγμα και τον βοήθησαν κρυφά να βγει από εκεί για να παρακολουθήσει μία ταινία σε γειτονικό κινηματογράφο.
«Κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του, ο Χάινριχ Στάινμαγερ είχε εντυπωσιαστεί πολύ από την ευγένεια που του έδειξαν οι κάτοικοι της Σκωτίας, την οποία δεν περίμενε», δήλωσε ο Άντριου Ρέιντ του Ιδρύματος για την Ανάπτυξη του Κόμρι, ο οποίος θα είναι ο διαχειριστής του κληροδοτήματος που ανέρχεται σε 458.000 ευρώ.
Ο πρώην στρατιώτης των SS παρέμεινε εκεί και εργάστηκε στο χωριό Πέρθσαϊρ για κάποιο διάστημα μετά το τέλος του πολέμου κι έκτοτε επισκεπτόταν την περιοχή κι έκανε μακροχρόνιες φιλίες.
Ο γιος του Κάρσον--του στενού φίλου του Στάινμαγερ--τον περιέγραψε ως "έναν υπέροχο άνθρωπο".
«Ακούγεται ως μία απίστευτη ιστορία αλλά είναι απολύτως αληθινή», είπε σήμερα στο BBC Radio 4 περιγράφοντας πώς η μητέρα του και οι φίλες της έκαναν παρέα με τον αιχμάλωτο πολέμου πίσω από το συρματόπλεγμα.
«Ανακάλυψαν ότι ο Χάινριχ δεν είχε δει ποτέ ταινία κι έτσι τον έντυσαν με μία σχολική στολή και τον έβγαλαν κρυφά μέσα από τον σιδερένιο φράκτη και τον πήγαν στον κινηματογράφο όπου είδε την πρώτη του ταινία...Ξετρελάθηκε με την εμπειρία. Ο κ.Στάινμαγερ πάντα έλεγε ότι ήταν τυχερός που κρατήθηκε αιχμάλωτος από τους Σκωτσέζους», είπε ο Ρέιντ.
σχόλια