Η 67χρονη Αναστασία Όντου που έφερε στον κόσμο το παιδί της κόρης της συγκινεί μιλώντας για την πράξη της (ΒΙΝΤΕΟ)

Η 67χρονη Αναστασία Όντου που έφερε στον κόσμο το παιδί της κόρης της συγκινεί μιλώντας για την πράξη της (ΒΙΝΤΕΟ) Facebook Twitter
Η Αναστασία Όντου και η κόρης της Κωνσταντίνα
10

«Δεν νιώθω μάνα, γιαγιά νιώθω» δηλώνει η 67χρονη που έφερε στον κόσμο το εγγόνι της, ως παρένθετη μητέρα, την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου, καθώς η κόρη της αδυνατούσε λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας.

Η Αναστασία Όντου από το χωρίο Αμπελώνας της Λάρισας, που σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία είναι η μεγαλύτερη σε ηλικία παρένθετη μητέρα και παράλληλα γιαγιά μωρού στον κόσμο για το συγκεκριμένο νόσημα της κόρης της, μίλησε συγκινημένη για την πράξη της λέγοντας πως δεν δίστασε καθόλου να πει το ναι. «Γιατί να μην πάρω την απόφαση; Για μένα ήταν εύκολο. Την είδα [σ.σ. την κόρη μου] που στενοχωρήθηκε πολύ που δεν θα μπορούσε να μείνει έγκυος και λέω "Εγώ!"» εξηγεί η ίδια.

Η κόρη της Κωνσταντίνα την χαρακτηρίζει «μητέρα- ηρωίδα» και λέει όταν την είδε πως στενοχωρήθηκε για το πού θα βρει παρένθετη μητέρα, της είπε πως προτίθεται να το κάνει αυτή. «Της λέω είσαι τρελή!» λέει χαριτολογώντας η κόρη της.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star, οι γιατροί υπέβαλαν την 67χρονη σε συνεχείς εξετάσεις προκειμένου να βεβαιωθούν πως είναι καλά στην υγεία της και στη συνέχεια προχώρησαν στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Όπως λέει η κ. Αναστασία, δεν σκέφτηκε ούτε στιγμή να τα παρατήσει. «Από τη στιγμή που ξεκίνησα, τελείωσε» λέει η ίδια, προσθέτοντας πως άκουσε βέβαια και πολλά κακά σχόλια. «Δεν με ενδιέφερε» απαντά. 

Το ζευγάρι προσπαθούσε 7 χρόνια να κάνει παιδί. Η Κωνσταντίνα έκανε 7 εξωσωματικές. Είχε ινομύωμα στη μήτρα το οποίο αναπτύχθηκε σε καρκίνο στο ενδομήτριο και έγινε τελικά ολική αφαίρεση. «Πήγαμε σε γιατρό στη Λάρισα, δεν μας πρόσεξε αν και είχαμε συμπτώματα και του τα έλεγα και μας έλεγε ότι είναι από τις ορμόνες», είπε η κόρη της παρένθετης. Η 43χρονη ήταν παρούσα καθ' όλη τη διάρκεια της γέννας. Όταν αντίκρυσε για πρώτη φορά την κόρη της ξέσπασε σε λυγμούς. «Είχαμε κι εγώ και ο σύζυγος μου χρόνια να κλάψουμε έτσι. Όποιος έπαιρνε τηλέφωνο κλαίγαμε», είπε κλείνοντας.

Η 67χρονη είχε μια πολύ καλή εγκυμοσύνη και έφερε τελικά στον κόσμο το εγγονάκι της την 31η εβδομάδα. Το κοριτσάκι γεννήθηκε ένα κιλό και 20 γραμμάρια.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι αυτό το ιατρικό επίτευγμα αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων γιατρών, οι οποίοι πρωτοπορούν παγκοσμίως.

Η διαδικασία διεξήχθη από τον μαιευτήρα γυναικολόγο, Κωνσταντίνο Πάντο, διευθυντή της «ΓΕΝΕΣΙΣ» Αθηνών και την ομάδα του και ο τοκετός πραγματοποιήθηκε στη Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική ΓΑΙΑ, του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, υπό την επίβλεψη ομάδας γιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων. Η εξωσωματική γονιμοποίηση και η εμβρυομεταφορά πραγματοποιήθηκε μετά από άδεια που χορηγήθηκε από την αρμόδια δικαστική αρχή.

«Για εμάς, αυτό το περιστατικό ήταν ακόμη μία μεγάλη επιστημονική πρόκληση και ακόμη ένα σύνορο που θέλαμε να ξεπεράσουμε. Μοναδικές επιτυχίες όπως αυτή αποτελούν, άλλωστε, και τον λόγο που η Ελλάδα έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να αποτελεί την αφετηρία του ονείρου για πολλά υπογόνιμα ζευγάρια από κάθε γωνιά της γης«, δήλωσε ο κ. Πάντος.

Η χώρα μας διαθέτει ένα από τα αρτιότερα και προοδευτικότερα νομοθετικά πλαίσια στην Ευρώπη για την παρένθετη μητρότητα. Για να ξεκινήσει η διαδικασία εμφύτευσης του εμβρύου, που έχει προκύψει από γενετικό υλικό του ζεύγους, σε μία άλλη γυναίκα, πρόθυμη και ικανή να το κυοφορήσει, πρέπει να έχει προηγηθεί δικαστική απόφαση. Το ζεύγος καταθέτει τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις που αποδεικνύουν την αδυναμία τεκνοποίησης.

Δείτε το βίντεο:

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM