Αδιέξοδο στο Eurogroup: Νομοθέτηση προληπτικών μέτρων ζητούν οι θεσμοί

Αδιέξοδο στο Eurogroup: Νομοθέτηση προληπτικών μέτρων ζητούν οι θεσμοί Facebook Twitter
2

Προληπτική νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων (σ.σ. περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και μείωση του αφορολόγητου ορίου) που θα τεθούν σε ισχύ από το 2019, ζήτησαν οι θεσμοί από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στη συνάντηση που είχαν πριν την έναρξη του Eurogroup, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι θεσμοί, οι οποίοι παρουσίασαν μία κοινή θέση, ζητούν νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου, κάτι το οποίο δεν δέχεται η ελληνική πλευρά.

Την ανάγκη να παραμείνει το ΔΝΤ αλλά και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, υπογράμμισαν τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Πιερ Μοσκοβισί καθώς και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως «ενθαρρύναμε τους Έλληνες να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί το γρηγορότερο δυνατό», ενώ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία, εκτιμώντας πως έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ βρισκόταν στο ελληνικό πρόγραμμα από την αρχή και προσέφερε σημαντική τεχνογνωσία. Συνεπώς, όπως είπε, δεν τίθεται θέμα αποχώρησής του από αυτό -ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το ζήτημα αυτό δεν τίθεται καν προς διαπραγμάτευση.

Με τη σειρά του, ο Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι η συζήτηση στο Συμβούλιο ήταν καλή και ότι είναι «περισσότερο αισιόδοξος» για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «δυο τρία σημεία παραμένουν ανοικτά» και επισήμανε ότι στο πλαίσιο του Συμβουλίου θεωρείται απαραίτητο να υπάρχει ένας μηχανισμός διασφάλισης της δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα. «Κανείς δεν επιθυμεί επιστροφή στο παρελθόν», ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος τονίζοντας ότι ευελπιστεί σε σύντομη επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα «αν όλοι κάνουν αυτό που πρέπει».

Στη συνέχεια, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρένγκλινγκ αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για την ελάφρυνση του ελληνικού άχθους από το δημόσιο χρέος τόσο σε βραχυπρόθεσμη όσο και σε μεσοπρόθεσμη βάση ,χαρακτηρίζοντάς τα «πολύ σημαντικά», ενώ υπογράμμισε ότι η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από τη συνέχιση υλοποίησης μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

H επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα - Προϋπόθεση τα μέτρα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

 

«Το Eurogrοup ζητά από τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις σύντομα και να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων το οποίο θα ενστερνίζονται όλες οι πλευρές», αναφέρουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στα σημερινά συμπεράσματά τους για την Ελλάδα, προσθέτοντας πως «μια τέτοια συμφωνία είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».

Το Eurogroup επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις αφορούν τις αγορές εργασίας και προϊόντων στην Ελλάδα, τον ενεργειακό τομέα, και άλλους τομείς, ενώ παράλληλα «αναμένεται συμφωνία για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας μετά το 2018».

Εξάλλου, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ενημέρωσε τους υπουργούς για την πρόοδο στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Τα μέτρα αυτά υιοθετήθηκαν από το Eurogroup τον περασμένο Δεκέμβριο και στις 23 Ιανουαρίου τέθηκαν σε εφαρμογή από τα διοικητικά συμβούλια του ESM και του EFSF.

Σημειώνεται, τέλος, ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος στοχεύουν στη μείωση του επιτοκιακού ρίσκου για την Ελλάδα, που περιλαμβάνει την αλλαγή των επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερό και παράλληλα καθιστούν ευκολότερη την αποπληρωμή του χρέους, χωρίς πρόσθετο κόστος για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Αυστηρό μήνυμα της Αθήνας στους θεσμούς: Δεν πρόκειται να νομοθετήσουμε προληπτικά μέτρα

 

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συναινέσει στη νομοθέτηση μέτρων εκ των προτέρων: το μήνυμα αυτό εκπέμπει η Αθήνα, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, την ώρα που στην κυβέρνηση αξιολογούν ως πολύ θετικό το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε σήμερα η καλή εικόνα της ελληνικής οικονομίας.

Επιμέρους στοιχεία που επιβεβαιώνουν την εικόνα αυτή, είναι το ότι το 2016 θα κλείσει πιθανότατα με θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη, και ότι η χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2% - κάτι που αναγνωρίστηκε και από τον πρόεδρο του Eurogroup.

Από εκεί και πέρα, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση ικανοποίησης παράλογων απαιτήσεων εκ μέρους των εταίρων, όπως για την νομοθέτηση τώρα μέτρων, προκειμένου να εφαρμοστούν μετά το 2018.

Ημερομηνία επιστροφής των κλιμακίων στην Αθήνα δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Όσον αφορά τη συμμετοχή ή μη, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, οικονομικοί παράγοντες δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο, η έκθεση βιωσιμότητας του Ταμείου να είναι εν τέλει προαναγγελία άρνησής του να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα για την Ελλάδα.

 

 

Πολιτική
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ