«Τα πράγματα στη ζωή δεν είναι πάντα άσπρο ή μαύρο» έγραφε στο ποστ 14 ερωτήσεις που ίσως σε φέρουν σε δύσκολη θέση ο Γιώργος Καρακασίδης που είχε επιμεληθεί για τα Μικροπράγματα το εν λόγω γκάλοπ. Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγες οι φορές που καλείσαι να επιλέξεις ανάμεσα σε αποκλειστικά δύο πράγματα. Πάρε για παράδειγμα ένα δημοψήφισμα, στο οποίο δεν έχεις άλλη επιλογή πέρα από το ΝΑΙ ή το ΌΧΙ.»
«Και αν αυτό φαίνεται κάτι 'εύκολο', πάρε το παράδειγμα του φωτογράφου/ανταποκριτή που καλείται να επιλέξει μία πολύ κρίσιμη στιγμή ανάμεσα στο να σώσει ένα παιδί από μια οβίδα ή να αποτυπώσει τη φωτογραφία (ώστε να σώσει έμμεσα ενδεχομένως άλλα περισσότερα). Στο ερωτηματολόγιο που βάλαμε» έγραφε ο Καρακασίδης, «βλέποντας τις φωτογραφίες, έχεις μόνο δύο επιλογές: ΣΩΣΤΟ ή ΛΑΘΟΣ. Κι αν κάποιες συγκρίσεις σου φαίνονται ασύνδετες ή κάποιες ερωτήσεις αυτονόητες, ίσως αξίζει να το σκεφτείς λίγο παραπάνω.»
Τελικά απάντησαν 13.000 άτομα (τα συνολικά views ήταν 22.000, οπότε μιλάμε για ποσοστό συμμετοχής 60%).
Λέει τώρα ο Καρακασίδης: «Προσωπικά, μου φάνηκαν κάπως αντιφατικά τα αποτελέσματα της πρώτης και της δεύτερης ερώτησης, όσον αφορά τη σύνδεση του δυτικού τρόπου ζωής με πολεμικές συρράξεις και την τρομοκρατία, ενώ το αποτέλεσμα της τέταρτης (Σόιμπλε – Βαρουφάκης), θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος, ότι ίσως αντανακλά το αποτέλεσμα του περυσινού δημοψηφίσματος (προ οποιασδήποτε 'κωλοτούμπας' φυσικά).
Όσον αφορά την πέμπτη, έκτη και δέκατη τρίτη ερώτηση, διακρίνω μια κάποια αυτογνωσία της πολιτικής κατάστασης και νοοτροπίας εκ μέρους της κοινής γνώμης. Επίσης, καθώς στην έβδομη ερώτηση υποδεικνύεται από την πλειοψηφία ότι ο νεοελληνικός τρόπος διασκέδασης δε φαίνεται να επηρεάζει τόσο πολύ τη σημερινή κατάσταση, η απόκριση στην ενδέκατη δεν τον θεωρεί τόσο αντιπροσωπευτικό όσο αυτόν του παρελθόντος.
Τέλος, τα αποτελέσματα των ερωτήσεων 8, 9 & 14 είναι πολύ ενθαρρυντικά (κατ' εμέ τουλάχιστον) όσον αφορά την έλλειψη στερεοτύπων.»